Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ 20142015.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ 20142015."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ 20142015

2 Γεωθερμία ή Γεωθερμική Ενέργεια Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζεται η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμφανίζεται με τη μορφή θερμού νερού ή ατμού. Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ηφαιστειότητα και τις ειδικότερες γεωλογικές και γεωτεκτονικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Οι γεωθερμικές περιοχές συχνά εντοπίζονται από τον ατμό που βγαίνει από σχισμές του φλοιού της γης ή από την παρουσία θερμών πηγών.

3 Ιστορική αναδρομή Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους ανθρώπους για θέρμανση και προσωπική καθαριότητα. Η πρώτη βιομηχανική εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας έγινε στο Λαρνταρέλλο (Lardarello) της Ιταλίας, όπου από τα μέσα του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ο φυσικός ατμός για να εξατμίσει τα νερά που περιείχαν βορικό οξύ αλλά και να θερμάνει διάφορα κτήρια. Το 1904 έγινε στο ίδιο μέρος η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τη γεωθερμία (σήμερα παράγονται εκεί 2,5 δισ. kWh/έτος).

4 Mετάδοση θερμότητας Η μετάδοση θερμότητας πραγματοποιείται με δύο τρόπους: α) Με αγωγή από το εσωτερικό προς την επιφάνεια με ρυθμό 0,04 - 0,06 W/m β) Με ρεύματα μεταφοράς, που περιορίζονται όμως στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών, λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων.

5

6 Εφαρμογές της γεωθερμίας Οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία και περιλαμβάνουν: ηλεκτροπαραγωγή (θ>90 °C) θέρμανση χώρων (με καλοριφέρ για θ>60 °C, με αερόθερμα για θ>40 °C, με ενδοδαπέδιο σύστημα (θ>25 °C) ψύξη και κλιματισμό θέρμανση θερμοκηπίων και εδαφών επειδή τα φυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα και γίνονται μεγαλύτερα με τη θερμότητα (θ>25 °C), ή και για αντιπαγετική προστασία ιχθυοκαλλιέργειες (θ>15 °C) επειδή τα ψάρια χρειάζονται ορισμένη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους βιομηχανικές εφαρμογές όπως αφαλάτωση θαλασσινού νερού (θ>60 °C), ξήρανση αγροτικών προϊόντων, κλπ θερμά λουτρά για θ = 25-40 °C

7

8 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Αποτελούν τους φυσικούς διαθέσιμους πόρους -πηγές ενέργειας- που υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον, που δεν εξαντλούνται αλλά διαρκώς ανανεώνονται. Οι μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι: ο ήλιος - ηλιακή ενέργεια ο άνεμος - αιολική ενέργεια οι υδατοπτώσεις - υδραυλική ενέργεια η γεωθερμία - γεωθερμική ενέργεια η βιομάζα οι θάλασσες: ενέργεια κυμάτων, παλιρροϊκή ενέργεια και ενέργεια των ωκεανών

9 Eφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας Υπάρχουν δυο κύριες εφαρμογές της γεωθερμική ενέργειας. Η πρώτη βασίζεται στη χρήση της θερμότητας της γης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες χρήσεις (θέρμανση κτηρίων, θερμοκηπίων). Αυτές οι πηγές είναι συνήθως από μερικές εκατοντάδες μέχρι 3000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Η δεύτερη εφαρμογή της γεωθερμικής ενέργειας εκμεταλλεύεται τις θερμές μάζες εδάφους ή υπογείων υδάτων για να κινήσουν θερμικές αντλίες για εφαρμογές θέρμανση και ψύξης.

10 Άμεσες χρήσεις γεωθερμίας Λουτροθεραπεία Θέρμανση – Ψύξη χώρων Αγροτικές εφαρμογές (θερμοκήπια) Υδατοκαλλιέργειες Kαλλιέργεια σπιρουλίνας Βιομηχανικές εφαρμογές

11 Παραγωγή σπιρουλίνας Ξήρανση ντομάτας

12 Πλεονεκτήματα χρήσης γεωθερμίας Ενέργεια σε ελάχιστο κόστος Απόδοση Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης Ευελιξία,άνεση, αυτονομία Ασφάλεια Φιλικό προς το περιβάλλον Αθόρυβη λειτουργία Γρήγορη απόσβεση Ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι Δροσιά χωρίς κόστος το καλοκαίρι Δυνατότητα επιδότησης

13 Προβλήματα Προβλήματα από την απόρριψη των γεωθερμικών ρευστών στο περιβάλλον της περιοχής ή δύσοσμα αέρια (π.χ. υδρόθειο). Προβλήματα διάβρωσης και δημιουργίας αποθέσεων, κυρίως στις σωληνώσεις μεταφοράς των ρευστών.

14 Γεωθερμία στην Ελλάδα Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη. Η συγκεντρωμένη στο εσωτερικό της γης θερμότητα μεταφέρεται κοντά στην επιφάνειά της μέσω γεωλογικών φαινομένων, δημιουργώντας έτσι υπέρθερμες περιοχές.

15 Γεωθερμία στην Ελλάδα Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας άρχισε ουσιαστικά το 1971 με βασικό φορέα το ΙΓΜΕ. Από το 1971 ερευνήθηκαν οι περιοχές: Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος, Μέθανα Σουσάκι, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, Αιδηψός, Κίμωλος, Πολύαιγ ος, Σαντορίνη, Κως, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στρυμόνα, περιοχή Ξάνθης, Σαμοθράκη και άλλες.

16 Αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας Σπουδαία είναι η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας από την Ισλανδία, όπου καλύπτεται πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται πλέον σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, το Μεξικό, η Ρωσία κ.ά. Στην Ισλανδία, η ατμόσφαιρα της οποίας είναι από τις καθαρότερες του κόσμου, το 70% του πληθυσμού χρησιμοποιεί για θέρμανση την ενέργεια των θερμών πηγών και των θερμοπιδάκων της χώρας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η παγκόσμια παραγόμενη ισχύς από γεωθερμικές μονάδες (οι μισές από τις οποίες βρίσκονται στις ΗΠΑ), ξεπερνούσε τα 5.000 μεγαβάτ. Στις ΗΠΑ βρίσκεται και μία από τις μεγαλύτερες γεωθερμικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, η μονάδα GΕΥSΕR της Καλιφόρνια, που περιλαμβάνει 20 γεωθερμικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 2.000 μεγαβάτ.

17 Ξέρεις ότι... Στην Ελλάδα έχουμε 56 θερμές πηγές! Η συστηματική εκμετάλλευσή τους μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη.

18 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεοΠατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο (1)

40 Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεοΠατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο (2)

41 Συμμετέχοντες μαθητές Οι μαθητές του Τομέα Φυτικής Παραγωγής Β και Γ τάξης Υπεύθυνοι εκπ/κοί Καραλιόλιου Βασιλική Σπυρόπουλος Ευάγγελος Ανυφαντή Αναστασία Μανόπουλος Σωτήριος

42 Ευχαριστούμε για την υπομονή σας


Κατέβασμα ppt "Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Ο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ 20142015."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google