Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτοβολταϊκά πλαίσια Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Το βασικό μέγεθος που τα χαρακτηρίζει είναι τα kWp, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτοβολταϊκά πλαίσια Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Το βασικό μέγεθος που τα χαρακτηρίζει είναι τα kWp, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φωτοβολταϊκά πλαίσια Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Το βασικό μέγεθος που τα χαρακτηρίζει είναι τα kWp, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν να παράγουν. Ενδεικτικό παράδειγμα : Οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα ενός μέσου νοικοκυριού στην Ελλάδα καλύπτονται με φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής ισχύος 5 kWp, που κοστίζει περί τις ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 m2. Αν ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά-(ΦΕΚ/1079/Β/ ), η απόσβεση του κόστους μπορεί να γίνει σε 5-6 έτη.

2 Αρχή λειτουργίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων
Η πρόσπτωση του φωτός προκαλεί την απελευθέρωση ηλεκτρονίων τα οποία υπό την επίδραση του στατικού ηλεκτρικού πεδίου συγκεντρώνονται στον ημιαγωγό n. Έτσι, δημιουργείται διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο ημιαγωγών και αν συνδέσουμε τα άκρα τους με ένα αγωγό προκαλείται ροή ηλεκτρονίων (ηλεκτρικό ρεύμα).

3 Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα
Εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις που η κατανάλωση δεν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ (π.χ εξοχικές κατοικίες). Οι μπαταρίες αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε να τροφοδοτήσουν την κατανάλωση, όταν δεν έχει ηλιοφάνεια.

4 Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

5 Φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο
Όταν το ρεύμα που παράγεται είναι λιγότερο από τις ανάγκες της κατανάλωσης, τότε, συμπληρώνεται με ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο. Όταν το ρεύμα που παράγεται είναι περισσότερο από τις ανάγκες της κατανάλωσης, τότε, το πλεόνασμά του τροφοδοτείται στο ηλεκτρικό δίκτυο.

6 Υπουργική απόφαση ΦΕΚ/1079/Β/04. 06
Υπουργική απόφαση ΦΕΚ/1079/Β/ : Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων Αφορά κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις Μέγιστη δυνατή εγκατεστημένη ισχύς: 10 kWp Τιμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας: 0,55 €/kWh 25 ετής σύμβαση με την ΔΕΗ Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα: Μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό του κτιρίου, να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ ηλιακός θερμοσίφωνας)

7 Περιεχόμενο άσκησης 6 Δεδομένα
Σχεδιασμός φωτοβολταϊκού συστήματος για ένα σπίτι 4-5 ατόμων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ και θα ενταχθεί στο "Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων". Δεδομένα Ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος: 8700kWh Ισχύς του κάθε φωτοβολταϊκού πλαισίου= 0,036 kWp Κύκλος ζωής του φωτοβολταϊκού συστήματος: 20 έτη Τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος στην ΔΕΗ: 0,55 €/kWh Τιμή του ρεύματος(+ΦΠΑ) που καταναλώνουμε από την ΔΕΗ, τιμολόγιο οικιακής χρήσης Γ1: 0,16 €/kWh Κόστος του φωτοβολταϊκού σύστηματος(αγορά και εγκατάσταση): € ανά kWp ισχύος

8 Οικονομοτεχνική μελέτη φωτοβολταϊκού συστήματος συνδεδεμένου με το ηλεκτρικό δίκτυο
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ αριθμός πλαισίων Συνολική επιφάνεια πλαισίων Συνολική ισχύς των πλαισίων Κόστος επένδυσης Ηλιακή κάλυψη Εξοικονόμηση χρημάτων για διάστημα 20 ετών έτη απόσβεσης 25 37,5 m2 2,5kWp 10000 € 35 % 18200 € 5,0 50 75 m2 5kWp 20000 € 60 % 31200 € 5,2 75 112,5 m2 7,5kWp 30000 € 90% 46800 € 5,5 100 150 m2 10kWp 40000 € 125 % 65000 € 6,0

9 Αποτελέσματα ενεργειακών μεγεθών


Κατέβασμα ppt "Φωτοβολταϊκά πλαίσια Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Το βασικό μέγεθος που τα χαρακτηρίζει είναι τα kWp, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google