Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέσα στο κουτί του υπολογιστή… Μητρική Πλακέτα ΚΜΕ Μνήμη RAM 22/10/2009.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέσα στο κουτί του υπολογιστή… Μητρική Πλακέτα ΚΜΕ Μνήμη RAM 22/10/2009."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέσα στο κουτί του υπολογιστή… Μητρική Πλακέτα ΚΜΕ Μνήμη RAM 22/10/2009

2 Λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των λειτουργιών του υπολογιστή. Το σύνολο των προγραμμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των λειτουργιών του υπολογιστή. 2 κατηγορίες: 2 κατηγορίες: –Λογισμικό συστήματος. –Λογισμικό εφαρμογών.

3 Λειτουργικό σύστημα (ΛΣ) To σύνολο των προγραμμάτων που ελέγχουν και συντονίζουν τη λειτουργία των μονάδων του υπολογιστή. To σύνολο των προγραμμάτων που ελέγχουν και συντονίζουν τη λειτουργία των μονάδων του υπολογιστή. Παρέχει μια διασύνδεση ( interface), ανάμεσα στον χρήστη, το υλικό και το λογισμικό Παρέχει μια διασύνδεση ( interface), ανάμεσα στον χρήστη, το υλικό και το λογισμικό Γνωστά ΛΣ: Γνωστά ΛΣ: –Windows ( Microsoft ). –MacOS ( Apple ). –Unix ( AT&T ) (σήμερα διάφορες εκδόσεις). –Linux, ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

4 Γραφικό περιβάλλον GUI (Graphical User Interface) Διασύνδεση γραφικών με τον χρήστη. Διασύνδεση γραφικών με τον χρήστη. Περιβάλλον μενού και εικονιδίων που επιλέγονται με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Περιβάλλον μενού και εικονιδίων που επιλέγονται με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. –Εξαρτάται από το ΛΣ. Βασικές συνιστώσες: Βασικές συνιστώσες: –Επιφάνεια εργασίας. –Παράθυρα. –Χρήση του ποντικιού. –Μενού. –Εικονίδια.

5 UNIX Είναι το παλαιότερο ΛΣ. Είναι το παλαιότερο ΛΣ. –Πρώτη έκδοση το 1971 από την Bell labs της AT&T. Ασφαλές και σταθερό. Ασφαλές και σταθερό. Χρησιμοποιείται σε μεγάλους οργανισμούς. Χρησιμοποιείται σε μεγάλους οργανισμούς.

6 Linux Απόγονος του UNIX. Απόγονος του UNIX. Ξεκίνησε από τον Linus Torvalds στις αρχές του ’90 και συνεχίζεται από μια κοινοπραξία προγραμματιστών. Ξεκίνησε από τον Linus Torvalds στις αρχές του ’90 και συνεχίζεται από μια κοινοπραξία προγραμματιστών. Στόχος: Στόχος: –Λειτουργικό με την ισχύ του UNIX αλλά για προσωπικούς υπολογιστές. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των Windows. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των Windows. Ιδιαίτερα ευσταθές και ασφαλές. Ιδιαίτερα ευσταθές και ασφαλές. Επιτρέπει ταυτόχρονη εργασία πολλών χρηστών. Επιτρέπει ταυτόχρονη εργασία πολλών χρηστών. Μειονεκτήματα: Μειονεκτήματα: –δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες εγκατάστασης, –δύσκολο για αρχάριους.

7 MS-DOS Αναπτύχθηκε από τη Microsoft το ’70. Αναπτύχθηκε από τη Microsoft το ’70. –το ’80 έγινε το κύριο λειτουργικό σύστημα για IBM και συμβατούς με IBM υπολογιστές. Αξιόπιστο και σταθερό. Αξιόπιστο και σταθερό. Αφορούσε κυρίως τη διαχείριση αρχείων. Αφορούσε κυρίως τη διαχείριση αρχείων. Σταμάτησε να υποστηρίζεται από τη Microsoft με την έκδοση των Windows XP. Σταμάτησε να υποστηρίζεται από τη Microsoft με την έκδοση των Windows XP.

8 Windows Windows 3.0 το 1990 για τους επεξεργαστές 386. Windows 3.0 το 1990 για τους επεξεργαστές 386. Αρχικά ήταν ένα λειτουργικό περιβάλλον πάνω στο MS- DOS και όχι ΛΣ. Αρχικά ήταν ένα λειτουργικό περιβάλλον πάνω στο MS- DOS και όχι ΛΣ. Δεν χρησιμοποιείται πια. Δεν χρησιμοποιείται πια. Στη συνέχεια οι εκδόσεις των Windows ήταν οι ακόλουθες: Στη συνέχεια οι εκδόσεις των Windows ήταν οι ακόλουθες: –Windows 95, Windows 98. –Windows Me (Millennium Edition) το 2000. –Windows NT : προοριζόταν για εταιρείες που χρησιμοποιούσαν UNIX. –Windows 2000: αποτελούσε αναβάθμιση των ΝΤ ππου συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του Windows 98 (φιλικό U Ι) και του Windows ΝΤ (δικτύωση, σύστημα αρχείων, σταθερότητα).

9 Windows XP Ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2001. Ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2001. Το τελευταίο σύνολο οικογενειών Windows. Το τελευταίο σύνολο οικογενειών Windows. Ενοποίηση συστημάτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον. Ενοποίηση συστημάτων για καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον. Βελτιώσεις: Βελτιώσεις: –Δικτύωση. –Εφαρμογές πολυμέσων. –Τεχνολογία Plug and Play.

10 Macintosh OS Αναπτύχθηκε από την Apple στα μέσα του ’80. Αναπτύχθηκε από την Apple στα μέσα του ’80. Πλεονεκτήματα σε σχέση με το DOS : Πλεονεκτήματα σε σχέση με το DOS : –Πρόσφερε το πρώτο User Interface με γραφικά. –Οι εφαρμογές του λειτουργούσαν παρόμοια. –Πρόσφερε ενσωματωμένη υποστήριξη για δίκτυο και τεχνολογία Ρ lug and Ρ lay. Αποτελούσε τη βασική επιλογή για εκδότες, γραφίστες, σχολεία, κατασκευαστές πολυμέσων. Αποτελούσε τη βασική επιλογή για εκδότες, γραφίστες, σχολεία, κατασκευαστές πολυμέσων.

11 E νσωματωμένα ΛΣ Συστήματα κατασκευασμένα στα κυκλώματα μιας συσκευής και όχι σε σκληρό δίσκο. Συστήματα κατασκευασμένα στα κυκλώματα μιας συσκευής και όχι σε σκληρό δίσκο. 2 συνηθέστερα: 2 συνηθέστερα: –Palm OS. –Windows CE.

12 Εισαγωγή στα Windows XP Εκκίνησητερματισμόςεπανεκκίνηση

13 Αρχίζοντας με τον υπολογιστή... Εκκίνηση: Εκκίνηση: –On/off, login/password. Τερματισμός: Τερματισμός: –‘Έναρξη/απενεργοποίηση ή αναμονή’. –Για αποσύνδεση χρήστη: ‘Έναρξη/αποσύνδεση χρήστη’. Επανεκκίνηση: Επανεκκίνηση: –Έναρξη/επανεκκίνηση. –Δεν πρέπει να γίνεται όταν εργάζεται σκληρός δίσκος ή άλλος οδηγός.

14 Έξοδος από τα Windows ‘Εναρξη > Σβήσιμο. ‘Εναρξη > Σβήσιμο. Απενεργοποίηση = κλείσιμο Απενεργοποίηση = κλείσιμο Αναμονή = ‘λήθαργος’ και ενεργοποίηση με πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Αναμονή = ‘λήθαργος’ και ενεργοποίηση με πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Επανεκκίνηση = αυτόματη επανεκίνηση των Windows. Επανεκκίνηση = αυτόματη επανεκίνηση των Windows.

15 Αποσύνδεση χρήστη ‘Εναρξη > αποσύνδεση χρήστη ‘Εναρξη > αποσύνδεση χρήστη Αποσύνδεση = κλείσιμο εφαρμογών και συνέχιση με διαφορετικό χρήστη. Αποσύνδεση = κλείσιμο εφαρμογών και συνέχιση με διαφορετικό χρήστη. Αλλαγή χρήστη = αλλαγή λογαριασμού. Αλλαγή χρήστη = αλλαγή λογαριασμού. –Όλα τα αρχεία και τα προγράμματα του χρήστη μένουν ανοιχτά. Επίσης ενεργοποημένοι μένουν πόροι δικτύου, όπωε σύνδεση στο διαδίκτυο.

16 Υποχρεωτική επανεκκίνηση Όταν ο Υ ‘κολλήσει’: Όταν ο Υ ‘κολλήσει’: –Ctrl+Alt+Delete: εμφανίζει το παράθυρο ‘διαχείρισης εργασιών των Windows και επιτρέπει τον τερματισμό της εφαρμογής που έχει ‘κολλήσει’.

17 Θερμή εκκίνηση Όταν το Ctrl+Alt+Delete δεν ξεκολλά τον υπολογιστή, τότε κάνουμε θερμή εκκίνηση: Όταν το Ctrl+Alt+Delete δεν ξεκολλά τον υπολογιστή, τότε κάνουμε θερμή εκκίνηση: –Πατάμε το κουμπί ‘ Reset’. Αυτό διακόπτει στιγμιαία την τροφοδοσία ρεύματος. Έτσι τα δεδομένα στη RAM χάνονται. –Είναι προτιμότερη επειδή δεν φορτώνει τα ηλεκτρονικά μέρη του υπολογιστή. Φορτώνει το σύστημα χωρίς να επαναφορτίζει τη μητρική πλακέτα.

18 Ψυχρή εκκίνηση Όταν καμιά άλλη μέθοδος δεν ‘ξεκολλά’ τον υπολογιστή, τότε τον ξεκινάμε ξανά με το κουμπί On/Off της κεντρικής μονάδας. Όταν καμιά άλλη μέθοδος δεν ‘ξεκολλά’ τον υπολογιστή, τότε τον ξεκινάμε ξανά με το κουμπί On/Off της κεντρικής μονάδας. –Τα μη αποθηκευμένα αρχεία χάνονται. Αρχίζει με τη μπλε οθόνη που ξεκινά με την εξέταση δίσκων για πιθανή καταστροφή ή απώλεια αρχείων. Αρχίζει με τη μπλε οθόνη που ξεκινά με την εξέταση δίσκων για πιθανή καταστροφή ή απώλεια αρχείων. Το ρεύμα από τη μητρική τερματίζεται εντελώς, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες εκκινήσεις. Το ρεύμα από τη μητρική τερματίζεται εντελώς, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες εκκινήσεις. –Να μην γίνεται ποτέ όταν δουλεύει ο σκληρός. Περιέχει μηχανικά τμήματα που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα και η απότομη διακοπή μπορεί να καταστρέψει τη συσκευή.

19 Πληροφορίες υπολογιστή Πληροφορίες για τον Υ: Πληροφορίες για τον Υ: –‘Έναρξη > Ο υπολογιστής μου > Πληροφορίες συστήματος. Πληροφορίες για συχνότητα επεξεργαστή, μέγεθος RAM και έκδοση Windows. –Ή –‘’Εναρξη > Προγράμματα > Βοήθεια > Εργαλεία συστήματος > Πληροφορίες συστήματος’.

20 Προσθαφαίρεση προγραμμάτων Βρίσκεται στον ‘Πίνακα Ελέγχου’. Βρίσκεται στον ‘Πίνακα Ελέγχου’. Χρησιμοποιείται για: Χρησιμοποιείται για: –Προσθήκη νέων προγραμμάτων. –Απεγκατάσταση όταν δεν υπάρχει ειδικό πρόγραμμα. –Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows.

21 Εισαγωγή στα Windows XP Επιφάνεια εργασίας

22 Γραμμή εργασιών Προκαθορισμένα εικονίδια Μενού συντόμευσης Κουμπί ‘Εναρξη’

23 Προκαθορισμένα εικονίδια Ο υπολογιστής μου. Ο υπολογιστής μου. Τα έγγραφά μου. Τα έγγραφά μου. Θέσεις δικτύου. Θέσεις δικτύου. Κάδος ανακύκλωσης. Κάδος ανακύκλωσης. Explorer. Explorer. Δεξί κλικ > τακτοποίηση εικονιδίων: Δεξί κλικ > τακτοποίηση εικονιδίων: –Όνομα, μέγεθος, τύπος, κτλ.

24 Εμφάνιση παραθύρων Μενού ‘Εργαλεία / επιλογές φακέλων’: αλλαγή εμφάνισης παραθύρων σε κλασικό στυλ. Μενού ‘Εργαλεία / επιλογές φακέλων’: αλλαγή εμφάνισης παραθύρων σε κλασικό στυλ. Τα παράθυρα έχουν παρόμοια δομή με τον Internet Explorer. Τα παράθυρα έχουν παρόμοια δομή με τον Internet Explorer. Το κουμπί ‘φάκελοι’ δείχνει τη ‘διαδρομή’ ενός αρχείου ή φακέλου. Το κουμπί ‘φάκελοι’ δείχνει τη ‘διαδρομή’ ενός αρχείου ή φακέλου. Μενού ‘Προβολή / Explorer Bar’ : προσφέρει διάφορα εργαλεία παρόμοια με εκείνα του Internet Explorer : Μενού ‘Προβολή / Explorer Bar’ : προσφέρει διάφορα εργαλεία παρόμοια με εκείνα του Internet Explorer : –Αναζήτηση. –Αγαπημένα. –Ιστορικό. –Φάκελοι. –…

25 Διαμόρφωση επιφάνειας εργασίας Δεξί κλικ > Ιδιότητες οθόνης. Δεξί κλικ > Ιδιότητες οθόνης. Ή Πίνακας ελέγχου > Οθόνη. Ή Πίνακας ελέγχου > Οθόνη. –Θέματα, φόντο επιφάνειας εργασίας, προφύλαξη οθόνης, ανάλυση οθόνης, εμφάνιση.

26 Εισαγωγή στα Windows XP Γραμμή Εργασιών

27 Η γραμμή εργασιών Μενού έναρξη Γρήγορη εκκίνηση Κουμπιά εφαρμογών Επιλογή γλώσσας Περιοχή ειδοποίησης Για αλλαγή επιλογών: Δεξί κλικ σε άδεια επιφάνεια της γραμμής εργασιών.

28 Ρύθμιση ιδιοτήτων Properties Properties Ctrl ή Alt+Tab για γρήγορη εναλλαγή προγραμμάτων. Ctrl ή Alt+Tab για γρήγορη εναλλαγή προγραμμάτων.

29 Γλώσσα και άλλες ρυθμίσεις ‘Εναρξη > Πίνακας ελέγχου > Τοπικές ρυθμίσεις και γλώσσα. ‘Εναρξη > Πίνακας ελέγχου > Τοπικές ρυθμίσεις και γλώσσα. Κάρτα ‘Γλώσσα’ > Λεπτομέρειες. Κάρτα ‘Γλώσσα’ > Λεπτομέρειες. Ή΄, από γραμμή εργασιών > Γλώσσα. Ή΄, από γραμμή εργασιών > Γλώσσα. Αλλαγή ώρας: ελλάδα σε ζώνη ‘αθήνα, μινσκ’. Αλλαγή ώρας: ελλάδα σε ζώνη ‘αθήνα, μινσκ’. Παράθυρα: οριζόντια, κατακόρυφη παράθεση, επικάλυψη παραθύρων. Παράθυρα: οριζόντια, κατακόρυφη παράθεση, επικάλυψη παραθύρων. –Γίνεται μόνο στα ελαχιστοποιημένα παράθυρα

30 Εισαγωγή στα Windows XP Το μενού ‘Έναρξη’

31 Όνομα χρήστη Εργαλεία συστήματος Προγράμματα συχνής χρήσης Καρφιτσωμένα προγράμματα Προσωπικοί φάκελοι Βοηθήματα Στοιχεία Υ και δικτύου

32 Ιδιότητες Καρφιτσωμένα προγράμματα: Καρφιτσωμένα προγράμματα: –Για αφαίρεση: δεξί κλικ > αφαίρεση. –Για τοποθέτηση στη λίστα: ‘Όλα τα προγράμματα > δεξί κλικ > Καρφίτσωμα στο μενού ‘Έναρξη’. Ή σύρσιμο πάνω στο μενού.

33 Ασκήσεις Τοποθετείστε το πρόγραμμα ‘ Σημειωματάριο’ στα ‘Καρφιτσωμένα προγράμματα’. Τοποθετείστε το πρόγραμμα ‘ Σημειωματάριο’ στα ‘Καρφιτσωμένα προγράμματα’. Δημιουργήστε στο μενού ‘Έναρξη’ ένα φάκελο με το όνομα ‘Δοκιμή’. Διαγράψτε τον. Δημιουργήστε στο μενού ‘Έναρξη’ ένα φάκελο με το όνομα ‘Δοκιμή’. Διαγράψτε τον.

34 Πώς συμπιέζω ένα αρχείο; Η τεχνολογία που επιτρέπει τη σμίκρυνση του μεγέθους ενός αρχείου. Η τεχνολογία που επιτρέπει τη σμίκρυνση του μεγέθους ενός αρχείου. Τα Windows περιέχουν ήδη εγκατεστημένο λογισμικό συμπίεσης. Τα Windows περιέχουν ήδη εγκατεστημένο λογισμικό συμπίεσης. –Τα συμπιεσμένα αρχεία έχουν επέκταση.rar ή.zip Το αρχείο που προκύπτει λέγεται αρχείο αρχειοθέτησης ( archive file) που είναι ένα νέο αρχείο με δικό του όνομα. Το αρχείο που προκύπτει λέγεται αρχείο αρχειοθέτησης ( archive file) που είναι ένα νέο αρχείο με δικό του όνομα. Με την αποσυμπίεση ( extraction) τα αρχεία επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Με την αποσυμπίεση ( extraction) τα αρχεία επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

35 Πώς συμπιέζω ένα αρχείο; Για φάκελο: Για φάκελο: –Δεξί κλικ στο φάκελο ή αρχείο / Αποστολή προς συμπιεσμένα. Για αρχεία: Για αρχεία: –επιλογή των αρχείων με Ctrl και μετά δεξί κλικ / Αποστολή προς συμπιεσμένα. Αποσυμπίεση: Αποσυμπίεση: –Αρχείο / Εξαγωγή όλων / δηλώνουμε το φάκελο αποσυμπίεσης.

36 Κάδος ανακύκλωσης Τα Windows έχουν έναν κάδο για κάθε σκληρό, άσχετα αν δεν φαίνεται. Τα Windows έχουν έναν κάδο για κάθε σκληρό, άσχετα αν δεν φαίνεται. –Δεξί κλικ / ιδιότητες στο εικονίδιο του κάδου για να ρυθμίσουμε τον ενιαίο κάδο.


Κατέβασμα ppt "Μέσα στο κουτί του υπολογιστή… Μητρική Πλακέτα ΚΜΕ Μνήμη RAM 22/10/2009."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google