Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ  Δώστε στο θύμα άφθονο νερό.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ύφασμα το οποίο θα μπορούσε να σφίξει το μέλος, όσο αυτό πρήζεται,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ  Δώστε στο θύμα άφθονο νερό.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ύφασμα το οποίο θα μπορούσε να σφίξει το μέλος, όσο αυτό πρήζεται,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ  Δώστε στο θύμα άφθονο νερό.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ύφασμα το οποίο θα μπορούσε να σφίξει το μέλος, όσο αυτό πρήζεται, π.χ. ρολόι, δαχτυλίδια, βραχιόλι.  Επιδιώξτε να κρατήσετε ακίνητο το θύμα, εφόσον δεν είναι απαραίτητη η μετακίνηση του. Με την ακινησία, επιβραδύνεται τόσο η εξέλιξη των συμπτωμάτων όσο και η εξάπλωση του δηλητηρίου.  κάντε περίδεση 5 εκατοστών πάνω από το σημείο του τσιμπήματος.  Γενικά, δεν δίνουμε αλκοόλ στον ασθενή και δεν τοποθετούμε πάγο πάνω στην πληγή.

2 ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ  Καθαρίστε την περιοχή με οινόπνευμα, ώστε να αποφευχθούν οι μολύνσεις.  Αλείψτε με ελαιόλαδο τα σημεία που έχουν μπει τα αγκάθια του αχινού ή ρίξτε άφθονο νερό για μισή ώρα, προκειμένου να μαλακώσει το δέρμα.  Αφαιρέστε τα αγκάθια του αχινού με ένα μυτερό αντικείμενο ή τσιμπιδάκι, τα οποία προηγουμένως έχετε απολυμάνει.  Για να βγάλετε τα πλοκάμια της μέδουσας, της τσούχτρας ή της δράκαινας, ρίξτε πάνω στο σημείο κάποιο αλκοολούχο ποτό και στην συνέχεια αλεύρι.  Όταν τελειώσει η παραπάνω διαδικασία, απολυμαίνετε με οινόπνευμα ή ξύδι, για να αποφευχθεί η μόλυνση.  Γενικά, αποφεύγετε να πατήσετε το πόδι και σημαντικό είναι να καλύψετε την τραυματισμένη περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

3 ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΚΟΡΠΙΟ Συμπτώματα στα παιδιά 1. Έντονος πόνος, μούδιασμα, πρήξιμο φαγούρα στην περιοχή γύρω από το τσίμπημα. 2. Μυϊκές συσπάσεις. 3. Πονοκέφαλος, πόνος στον λαιμό. 4. Εφίδρωση. Συμπτώματα στους ενήλικες 1. Ταχεία αναπνοή. 2. Υψηλή αρτηριακή πίεση. 3. Μυϊκές συσπάσεις. 4. Αδυναμία.

4 Είναι σημαντικό τα άτομα να γνωρίζουν αν έχουν κάποια αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα σκορπιού καθώς μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα ή κάποια άλλη αντίδραση του οργανισμού.

5 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Πλύνετε την πληγή με σαπούνι και νερό.  Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην πληγείσα περιοχή για να επιβραδύνει την εξάπλωση του δηλητηρίου.  Το άτομο που έχει δεχθεί το τσίμπημα, πρέπει να μείνει ήρεμο, ώστε το δηλητήριο να εξαπλώνεται πιο αργά.  Να μην καταναλώνει τρόφιμα ή υγρά που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στο λαιμό και δυσκολία στην κατάποση.  να αποφεύγεται η χρήση ναρκωτικών φαρμάκων, η οποία μπορεί να καταστείλει την αναπνοή.

6 ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΑΧΝΕΣ Συμπτώματα 1. Οξύς πόνος. 2. Πληγή με έντονο χρώμα. 3. Σοκ. 4. Παγωμένα άκρα που μελανιάζουν, 5.ταχυκαρδία, δύσπνοια, ναυτία, έμετο. 6. Οίδημα. 7. Διάρροια. 8. Έντονη εφίδρωση.

7 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Βοηθήστε το θύμα να ξαπλώσει φροντίζοντας το μέρος που βρίσκεται το τσίμπημα να είναι τοποθετημένο χαμηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς.  Πάρτε μια λωρίδα καθαρού υφάσματος και δέστε τη 10 εκατοστά πάνω από το τσίμπημα προς τη μεριά της καρδιάς. Αν μεσολαβήσει άρθρωση, φροντίστε να δέσετε το ύφασμα πάνω από την άρθρωση. Το ύφασμα πρέπει να είναι δεμένο τόσο σφιχτά, ώστε να χωράει ίσα- ίσα με κάποια δυσκολία να περάσει από κάτω το δάχτυλο του χεριού σας.

8 Αν προκληθεί οίδημα από το τσίμπημα, παρακολουθείτε το διαρκώς. Αν φτάσει μέχρι το σημείο που έχετε δέσει το ύφασμα κάντε ένα καινούριο δέσιμο 10 εκατοστά ψηλότερα. Πάρτε μια πετσέτα τυλίξτε μέσα πάγο και τοποθετήστε τον στην περιοχή με το δάγκωμα. Μεταφέρετε επειγόντως το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

9 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ Δηλητήριο ονομάζεται οποιαδήποτε ουσία φυσικής προέλευσης ή τεχνητά παρασκευασμένη, που μετά την εισαγωγή της σε ζωντανό οργανισμό μπορεί να ασκήσει βλαπτική ή και θανατηφόρο επίδραση.

10 ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Δηλητηρίαση είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε κάποια χημική ουσία που επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Καλέστε το 166.  Αν το δηλητήριο έχει ληφθεί από το στόμα, προκαλέστε εμετό.  Τυλίξτε το άτομο με κουβέρτα.  Αν χρειαστεί κάντε τεχνητή αναπνοή.

11 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Έγκαυμα μπορεί να προκληθεί φωτιά, τον ήλιο, τα χημικά, καυτά υγρά ή αντικείμενα, τον ατμό, τον ηλεκτρισμό. Τα εγκαύματα κατατάσσονται σε:  1 ου Βαθμού: Μικρό Καίγεται μόνο το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η επιδερμίδα. Συμπτώματα Πόνος, πρήξιμο, κόκκινο δέρμα  2 ου Βαθμού: Συμπτώματα Φουσκάλες, έντονος πονος  3 ου Βαθμού: Σοβαρό περιλαμβάνει όλα τα στρώματα του δέρματος ( το λίπος, τα νεύρα, τους μυς ακόμα και τα οστά). Συμπτώματα Κατάμαυρα σημεία ή λευκές περιοχές Έντονος πόνος ή απουσία πόνου

12 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Για τα σοβαρά εγκαύματα  Καλέστε το 166.  Μην αφαιρέσετε τα καμένα ρούχα  Βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει.  Καλύψτε την περιοχή του εγκαύματος με ένα δροσερό, υγρό και αποστειρωμένο επίδεσμο ή με ένα καθαρό πανί.

13 ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ Η Θερμοπληξία είναι η κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επιμένουσα υπερθερμία με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας σώματος άνω των 41 ο C. Συμπτώματα  Ζάλη, εμετός, παραλήρημα, διανοητική σύγχυση  Σπασμοί  Απώλεια αισθήσεων

14 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Μεταφέρετε τον ασθενή σε δροσερό περιβάλλον,  Δροσίστε τον με δροσερές κομπρέσες και δροσερό ντους.  Εάν διατηρεί τις αισθήσεις του, του δώστε του να πιεί δροσερό νερό.  Εκθέστε τον σε ρεύμα αέρα (ανεμιστήρας).  Κάντε μαλάξεις στα πόδια και στα χέρια για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του κρύου αίματος.  Ελέγξτε τη θερμοκρασία του σώματος κάθε 10 λεπτά, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου σταματηστε τις κρύες κομπρέσες και στεγνώστε τον ασθενή.

15 ΗΛΙΑΣΗ Η Ηλίαση είναι μια παθολογική κατάσταση, που προκαλείται σε έναν οργανισμό από έκθεσή του στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως μερικές ώρες. Συμπτώματα  έντονη εφίδρωση, που ξαφνικά σταματά  ζάλη  υπερβολική κούραση  ναυτία  έμετος  ταχυκαρδία  διανοητική σύγχυση  σπάνια ούρηση, που συνοδεύεται από πολύ πιο σκούρα ούρα από το συνηθισμένο.

16 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Απομάκρυνση από τον ήλιο και μετάβαση σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.  Πίνουμε πολύ νερό για την σωστή ενυδάτωση.

17 ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Η υποθερμία είναι η ελάττωση της θερμοκρασίας όλου του σώματος, ακόμη και κάτω από τους 35 Oc Συμπτώματα σε ενήλικες  Ο παθών παύει να έχει ρίγη, ούτε έχει «αίσθηση του κρύου»  Υπνηλία και εξασθένηση  Δέρμα χλωμό, μελανό ή ζωηρό ρόδινο ή πρησμένο  Διαταραχή στην ομιλία και παραζάλη  Απώλεια αισθήσεων και ακαμψία των μυών Συμπτώματα σε παιδιά / μωρά  Κοκκίνισμα στα μάγουλα, στο πηγούνι και στα άκρα  Απουσία κλάματος  Αδύνατο πιπίλισμα κατά το θηλασμό

18 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ  Βάλτε τον πάσχων σε ζεστό δωμάτιο  Αφαιρέστε τα ρούχα και τυλίξτε τον με κουβέρτες. Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, δώστε του να πιει ένα ζεστό ρόφημα.

19 ΠΝΙΓΜΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Πώς θα βγάλετε από τη θάλασσα κάποιον που πνίγεται  Κολυμπάτε με το κεφάλι έξω από το νερό  Έχετε συνέχεια οπτική επαφή με τον κολυμβητή  Προσεγγίστε τον άνθρωπο που κινδυνεύει από πίσω, για να αποφύγετε τη λεγόμενη «θανάσιμη περίπτυξη»  Περάστε το χέρι σας πάνω από τον έναν ώμο του θύματος και πιάστε τον από την αντίθετη μασχάλη  Αφού τον πιάσετε, μιλήστε του, ζητήστε του να μην κουνιέται και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε  Τραβήξτε τον προς τα έξω, φροντίζοντας να είναι σε ύπτια στάση, με το πρόσωπο έξω από το νερό  Μόλις τον βγάλετε, καλέστε άμεσα βοήθεια  Δώστε του τις πρώτες βοήθειες

20 ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΡΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΑΤΥΧΗΜΑ Η έγκαιρη αφαίρεση κράνους από το θύμα έχει θετικά αποτελέσματα για την ζωή του. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα και σωστά. Όποιος δεν γνωρίζει δεν αφαιρεί γιατί μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης. Πότε ΔΕΝ αφαιρούμε το κράνος  Όταν είναι παραμορφωμένο  Όταν ο τραυματίας δυσκολεύεται να αναπνεύσει  Εάν αισθάνεται έντονο πόνο  Εάν ακούσουμε τριγμούς στον αυχένα κατά την διάρκεια των πράξεων μας  Εάν οι συνθήκες θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας

21 ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ Χ ρειαζόμαστε δύο ανθρώπους ( Α και Β ) όπου :  Ο Α ακινητοποιεί το κράνος με τα χέρια του ώστε να φέρει το κεφάλι σε ευθεία θέση  Ο Β ευθυγραμμίζει το σώμα του θύματος, αφαιρεί ελεύθερα αντικείμενα και ύστερα λύνει το λουράκι του κράνους  Ο Β πάλι, ακινητοποιεί τον αυχένα του θύματος και με το άλλο χέρι το σαγόνι  Ύστερα ο Α αφαιρεί το κράνος  Ο Β φέρει ευθύνη για την ακινητοποίηση του κεφαλιού  Ο Α αναλαμβάνει την ακινητοποίηση του κεφαλιού και ο Β τοποθετεί το αυχενικό κολάρο άμα υπάρχει  Τέλος ο Α παραμένει κρατώντας την κεφαλή του θύματος μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

22 ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ξαφνικός, συμπιεστικός πόνος στο κέντρο του στήθους Πόνος στο επιγάστριο. Πόνος στην πλάτη. Ωχρό και ιδρωμένο δέρμα, Κυανά άκρα και χείλη Δύσπνοια Απώλεια αισθήσεων. Αδύναμος, γρήγορος και συχνά ακανόνιστος σφυγμός.

23 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Βάλτε τον άρρωστο σε αναπαυτική θέση. Περιορίζουμε τις κινήσεις του. Καλέστε το ασθενοφόρο. Χαλαρώστε τα ρούχα που σφίγγουν. Αν χάσει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά τοποθετήστε τον σε θέση ανάνηψης. Αν σταματήσει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, κάντε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Μην χορηγήσετε αναλγητικά για να ανακουφίσετε τον πάσχοντα.

24 ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΗΨΗ (ΚΑΡΠΑ) Καλέστε το 166.  Ελέγξτε την αναπνοή. Τοποθετήστε το αυτί σας στο στόμα του θύματος για να νοιώσετε την αναπνοή του και παρατηρήστε αν ανασηκώνεται το στήθος του.  Ελέγξτε την καρδιακή λειτουργία. Ψηλαφίστε τον σφυγμό στην καρωτίδα του ατόμου.

25 ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ  Μετακινήστε το θύμα με την πλάτη να βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια. Αν υπάρχει υποψία αυχενικής κάκωσης μην προβείτε σε καμία μετακίνηση.  Μετακινήστε το κεφάλι προς τα πίσω.  Αφαιρέστε κάθε αντικείμενο που σφίγγει τον λαιμό του πάσχοντα.  Με βαθιά αναπνοή εφαρμόστε τα χείλια σας γύρω από τα χείλια του πάσχοντα αφού πρώτα κλείσετε τα ρουθούνια για να μην διαφεύγει από εκεί ο αέρας που διοχετεύετε.  Εκπνεύστε δυνατά μέσα στο στόμα του πάσχοντα παρατηρώντας με την άκρη του ματιού σας αν ανεβαίνει ο θώρακας του σε κάθε εκπνοή σας.  Αν η καρδιά χτυπά συνεχίστε τις εμφυσήσεις με ρυθμό 16-18 ανά λεπτό. Αν όχι τότε πρέπει να σταματήσει αμέσως η εξωτερική συμπίεση του θώρακα.

26 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ  Τοποθετείστε τα χέρια στο κέντρο του στήθους, εφαρμόζοντας την δεύτερη παλάμη πάνω στην πρώτη.  Πιέστε τον θώρακα με την βοήθεια του βάρους του σώματος σας που θα πρέπει να πέφτει πάνω στα τεντωμένα άνω άκρα σας.  Κάντε 15 συμπιέσεις (καρδιακές μαλάξεις) με γρήγορο ρυθμό και σε τρόπο ώστε το στέρνο να υποχωρεί 3-5 εκ. κάθε φορά. Αν είστε μόνοι κάντε 15 μαλάξεις και δώστε 2 αναπνοές. Με κάθε συμπίεση ο θώρακας πρέπει να υποχωρεί 3 με 5 εκατοστά περίπου.  Οι μαλάξεις πρέπει να διακοπούν αμέσως μόλις η καρδιά ξαναρχίσει να λειτουργεί αλλά η τεχνητή αναπνοή πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή του πάσχοντα. Συνεχίζουμε μέχρι... να συνέλθει το θύμα να έρθει εκπαιδευμένο προσωπικό να υπάρχουν εμφανή σημεία θανάτου να εξαντληθούμε


Κατέβασμα ppt "ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ  Δώστε στο θύμα άφθονο νερό.  Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ύφασμα το οποίο θα μπορούσε να σφίξει το μέλος, όσο αυτό πρήζεται,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google