Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ – WEB GIS ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ – WEB GIS ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ – WEB GIS ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

2 Αρχικά Για την ανάπτυξη του θέματος που επιλέχθηκε, η εργασία χωρίστηκε σε πέντε (5) κεφάλαια. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή και μια πρώτη παρουσίαση των πληροφοριακών συστημάτων γενικότερα, καθώς και μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της πληροφορικής, των Γ.Π.Σ. και του Ίντερνετ μέσα στον χρόνο. Στο 2 ο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε λεπτομερέστερα με τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα. Εκτός από την ενότητα των εισαγωγικών παρατηρήσεων, υπάρχει και η ενότητα για τις σχέσεις σχεδιασμού και ανάλυσης χώρου. Θα γίνει αναφορά στο ότι τα Γ.Π.Σ. σε συνδυασμό με την ανάλυση χώρου αποτελούν ένα βασικό και αναπόσπαστο συστατικό του χωρικού σχεδιασμού, με τον ίδιο τρόπο που η Πολεοδομία και Χωροταξία πρέπει να θεωρούνται πλέον διαδικασίες διαχείρισης και ανάλυσης χωρικών στοιχείων. Το 3 ο κεφάλαιο πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα στο Ίντερνετ και τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, αλλά και το πώς τα έχει επηρεάσει. Αναλύονται τα WEB GIS, τα βασικά συστατικά τους μέρη, η εξέλιξη τους, και αναφέρονται ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις που αποτελούν σταθμούς στην όλη πορεία ανάπτυξης. Τέλος, πραγματοποιείται προσπάθεια προσδιορισμού της χρησιμότητας των υπηρεσιών Γ.Π.Σ. μέσα από διάφορες οπτικές. Το 4 ο κεφάλαιο είναι αυτό της σύγκρισης. Πραγματοποιείται συγκριτική παράθεση των λειτουργιών, και εν κατακλείδι παρατίθενται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε λογισμικού. Κλείνοντας την εργασία, στο 5 ο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την όλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε.

3 Η Π ΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Ε ΠΟΧΉ Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Πληροφορικής αλλά και την κατασκευή των πρώτων αποδοτικών υπολογιστών. Οι στρατιωτικοοικονομικές ανάγκες του πολέμου σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες θεωρίες είχαν ως αποτέλεσμα: Τις μηχανές Ζ2 και Ζ3 (1939 και 1941 αντίστοιχα) που κατασκευάστηκαν από τον Γερμανό K. Zuse. H Z3 βασιζόταν στο δυαδικό σύστημα για τις πράξεις και είχε μνήμη 64 λέξεων. Και οι δύο καταστράφηκαν με το πέρας του πολέμου. Τον MarkI, γέννημα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Harvard με την IBM. Ο υπολογιστής αυτός ήταν ένα κολοσσιαίο μηχάνημα και λειτούργησε ως το 1959. Τον ENIAC (ElectronicNumericalIntegratorAndCalculator) που σχεδιάστηκε από τους W. Manchly και J. P. Eckert το 1946 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής γενικής χρήσης και ήταν 2.000 ταχύτερος από τον MarkI. Μετά τις ως άνω κατασκευές, η ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τομέα υπήρξε αλματώδης. Αξιοσημείωτα είναι τα διάφορα στάδια σύλληψης καινούργιων τεχνικών κατασκευής και αξιοποίησης Υπολογιστικών Συστημάτων, από τα οποία θα παραθέσουμε τα κυριότερα: Ανακάλυψη τουTransistor από ερευνητές της τηλεφωνικής εταιρείας BELL (1943). Το τρανζίστορ θα χρησιμοποιηθεί στους H/Y μετά το 1959 και θα τους κάνει μικρότερους, θα ελαττώσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια και θα αυξήσει την ταχύτητα των υπολογισμών. Xρήση καταχωρητών που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Manchester (1947). Πρώτη μαζική παραγωγή υπολογιστών (1951). UnivacI (από τους Manchly και Eckert), Datamatic 1000 κ.ά. Κατασκευή υπολογιστών 1 ης γενιάς στην Αμερική IBM 701 (1953).

4 Παρουσίαση από τον Backus μιας από τις πρώτες γλώσσες υψηλού προγραμματισμού, της FORTAN (FORmulaeTRANslator) (1956). Πρώτη παρουσίαση της ALGOL (ALGOrithmicLanguage) από τον Backus (1959). Δημιουργία της COBOL (CΟmmon Business Oriented Language) ως προϊόν συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, των εταιρειών κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και των πανεπιστημιακών (1959). Δημιουργία του πρώτου συστήματος με υπερβατική μνήμη (ATLAS) με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Manchester, Ferranti, Plessey, και τελική τοποθέτησή του στο Πανεπιστήμιο του Manchester (1962). Στη συνέχεια η εξέλιξη της Πληροφορικής θα είναι εκρηκτική: Η 3 η γενιά υπολογιστών (1963-1971) θα αντικαταστήσει τα τρανζίστορ με ολοκληρωμένα κυκλώματα τα οποία σε μικρή επιφάνεια συγκεντρώνουν πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία. Επαναστατική κατασκευή αποτέλεσε ο IBM 360, ο πρώτος υπολογιστής με «λειτουργικό σύστημα». Η 4 η γενιά υπολογιστών (1971-) εγκαινιάζει τη χρήση chips έναντι των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και οδηγεί στη ραγδαία ανάπτυξη και μαζική παραγωγή υπολογιστών. Κατασκευάζονται εκείνη την εποχή οι πρώτοι υπολογιστές μεσαίου μεγέθους και οι υπολογιστές για επαγγελματική και οικιακή χρήση. Συμπερασματικά, με την πάροδο του χρόνου γίνεται αντιληπτό ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας μείωσε το φυσικό μέγεθος των μονάδων επεξεργασίας, εισήγαγε στην αγορά πληθώρα εταιρειών που παρήγαν υπολογιστές, μείωσε το κόστος τους και τους έκανε προσιτούς στο ευρύ κοινό και τέλος, πυροδότησε την έρευνα και την κατασκευή τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού.

5 ΤΥΠΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Χειρογραφική μέθοδος. Μηχανική μέθοδος (π.χ. με λογιστική μηχανή). Ηλεκτρονική μέθοδος (π.χ. με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή). – Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω τρεις τρόπους κι αν χρησιμοποιείται, απαρτίζεται από πέντε βασικά μέρη τα οποία χρησιμοποιεί για να ολοκληρώσει την εργασία του: Α) Εισαγωγή Δεδομένων στο Σύστημα. Β) Επεξεργασία των δεδομένων. Γ) Διατήρηση αρχείων. Δ) Ανάπτυξη διαδικασιών. Ε) Εισαγωγή πληροφοριών από το σύστημα.

6 Ένας απλός ορισμός για τα Γ.Π.Σ. είναι ότι αποτελούν «συστήματα υπολογιστών τα οποία διατηρούν και χρησιμοποιούν δεδομένα και περιγράφουν συγκεκριμένες περιοχές της γης». Οι μεθοδικές βάσεις για την επιστημονική και εμπεριστατωμένη ανάπτυξη των Γ.Π.Σ. τέθηκαν τις δεκαετίες 1940-1950. Όπως προαναφέρθηκε, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν η χρυσή τομή για τέτοιου είδους εφαρμογές. Ωστόσο, αυτού του είδους τα πονήματα απέκτησαν πλήρεις και τεκμηριωμένες εφαρμογές στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όπου και για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν λογισμικά σχετικά με την ψηφιοποίηση χαρτών και εμφανίστηκε η ανάγκη εύρεσης μέσων για την περιβαλλοντική προστασία, όπως και το ενδιαφέρον για τη σύνδεση του τόπου με συγκεκριμένα στοιχεία (ανθρωπολογικού, εθνογραφικού, κλιματικού περιεχομένου κ.τ.λ.). Τα WebGIS ορίζονται ως μια πλατφόρμα που εμπεριέχει ιστοσελίδες, όχι απλώς στατικούς χάρτες γεωγραφικού περιεχομένου, αλλά δυναμικούς διαδραστικούς χάρτες, οι οποίοι προβάλλονται στην οθόνη του υπολογιστή και ο χρήστης μπορεί να τους σμικρύνει, να τους μεγεθύνει κ.λπ. Επιπλέον οι ίδιοι χάρτες μπορούν να εμφανιστούν και ως αναλογικά προϊόντα μέσω εκτύπωσης.

7 Κάθε είδους πληροφορία συνίσταται από τρεις θεμελιώδεις αρχές Η εγκυρότητα των πληροφοριών συνδέεται άρρηκτα με τη χρονική στιγμή λήψης τους. Μία πληροφορία συνήθως αποσκοπεί στην πλήρωση ενός σκοπού και σπάνια περισσότερων. Λεπτομερείς πληροφορίες συνήθως κατατάσσονται δύσκολες προς επεξεργασία, καθώς έχουν αυξημένους συντελεστές πολυπλοκότητας. Καθώς επίσης καθίστανται δύσκολες για την εξαγωγή αποτελεσμάτων και για την κατανόησή τους.

8 Ορισμοί Ως Πληροφοριακό Σύστημα ορίζεται «το σύστημα που κατέχει τα κατάλληλα μέσα, ώστε να δέχεται δεδομένα και πληροφορίες τις οποίες αποθηκεύει, επεξεργάζεται, ανακτά, μετασχηματίζει και διανέμει στους διάφορους χρήστες». Τα πλεονεκτήματα ενός Π.Σ. έγκεινται στη δυνατότητά του: α) να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές με χρήση μέσων διασύνδεσης χρήστη και εξειδικευμένων προγραμμάτων, β) να αποθηκεύει πληθώρα πληροφοριών και να τις επεξεργάζεται ταχύτατα, γ) συστατικά του μέρη αποτελούν ο πυρήνας πληροφοριών, οι μηχανισμοί εισαγωγής και εξαγωγής δεδομένων και η διεξαγωγή ενεργειών επεξεργασίας, ανάλυσης και κατάταξης των πληροφοριών. Ως Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (Γ.Π.Σ., GeographicalInformationSystem [GIS]) ορίζεται το σύστημα το οποίο αποτελεί «τεχνολογία πληροφοριών η οποία αποθηκεύει, αναλύει και παρουσιάζει χωρικές και μη χωρικές πληροφορίες» (Parker, 1998). Σύμφωνα με τον Aronoff Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα είναι «οποιοδήποτε, καθοδηγούμενο από τον άνθρωπο ή βασισμένο σε υπολογιστή, σύνολο διαδικασιών που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και τη διατήρηση γεωγραφικών δεδομένων». Αναλύοντας μεμονωμένα τις τρεις λέξεις του όρου: α) Γεωγραφικό: Τα φαινόμενα-πράγματα σε συνδυασμό με τη θέση του στον χώρο, η κατανομή τους πάνω στη γη· β) Πληροφοριακό: Η εγκυρότητα και η αξία στη χρήση των πληροφοριών- δεδομένων· γ) Σύστημα: Η αλληλεξάρτηση ανάμεσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα μέσα διασύνδεσης χρήστη. Η συνεχής βελτιστοποίηση στη λειτουργία τους και στην εξέλιξή τους.

9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ WEBGIS Τα WebGIS ή αλλιώς τα διαδικτυακά Γ.Π.Σ. είναι κατά κύριο λόγο ένα σύστημα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Καθώς τα ήδη υπάρχοντα πρωτόκολλα δημιουργίας ιστοσελίδων (HTML, XML κ.ο.κ.) μεταφέρουν κυρίως στατικές πληροφορίες, τα WebGIS δημιουργούν ιστοσελίδες με δυναμικούς χάρτες και ξεφεύγουν από περιορισμένες λειτουργίες μεγέθυνσης και πλοήγησης. Ενημερώνονται επίσης δυναμικά για όλους τους χρήστες, αλλάζοντας-ενημερώνοντας τα δεδομένα του διακομιστή των πληροφοριών. Έτσι οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα καινούργια δεδομένα, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο σε μερικές εφαρμογές που το υποστηρίζουν. Κυρίως με χρήση της γλώσσας Java,η οποία επιτρέπει τη δημιουργία μικρών εφαρμογών. Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες μίας και είναι εγκατεστημένη σε μεγάλο ποσοστό υπολογιστών ανά τον κόσμο, και σε άλλες συσκευές. Τα μέλη που συνεισφέρουν και συμμετέχουν στην διαδικασία συνομιλίας με WebGIS είναι τα ακόλουθα: Χρήστης (client) Διακομιστής διαδικτύου (Webserver) και διακομιστής της εκάστοτε εφαρμογής (Applicationserver) Διακομιστής χαρτών (Map server) Διακομιστής βάσεως δεδομένων (Dataserver)

10 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ WEBGIS Ένας ορισμός που μπορεί να δοθεί για τα WEB GIS είναι ότι «αποτελούν τη διαδικασία, κατά την οποία διαδικτυακοί χάρτες παρέχονται στον χρήστη μέσω Γ.Π.Σ. Οι χάρτες αυτοί μπορούν να παρέχονται σαν προϊόντα αλλά και σαν υπηρεσίες ταυτόχρονα. Θεωρείται σαν μία καινούργια τάση στον τομέα της χαρτογραφίας αν και εμπεριέχονται και διαδραστικοί χάρτες, πέραν της μορφής των στατικών ουσιαστικά εικόνων που έχουμε συνηθίσει στην χαρτογραφία» (P. Fu, JSun, 2011, WebGISprinciplesandapplications,ESRIPress). Ο όρος Web GIS είναι αρκετά κοντινός όρος με τον Internet GIS. Οι δύο αυτές λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά σαν συνώνυμες, ωστόσο υπάρχει μια μικρή διαφορά ανάμεσα σε αυτές. Το Internet, όπως αναφέραμε και παραπάνω, παρέχει αρκετές υπηρεσίες και το Web είναι μία από αυτές. Οπότε, μπορούμε να αποκαλέσουμε ένα σύστημα Internet GIS όταν αυτό χρησιμοποιεί κι άλλες υπηρεσίες του Internet πέραν αυτής του Web. Εάν πάλι μία υπηρεσία χρησιμοποιεί μόνο το Web, τότε θα πρέπει να χαρακτηριστεί σαν WEB GIS.

11 Για την αποφυγή λοιπόν της οποιασδήποτε εσωτερικής σύγκρουσης και διαφοροποίησης στην απόδοση όρων παρατίθεται παρακάτω επεξήγηση της ορολογίας που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε αυτήν την εργασία. Internet: είναι οποιοδήποτε δίκτυο συντίθεται από πολλαπλά, γεωγραφικά διάσπαρτα δίκτυα, τα οποία συνδέονται μέσω συσκευών επικοινωνίας και ενός συνόλου πρωτοκόλλων επικοινωνίας. World Wide Web: είναι μια δικτυακή εφαρμογή που υποστηρίζει το πρωτόκολλο HTTP και είναι η κύρια εφαρμογή που τρέχει στην κορυφή του Internet. Είναι μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές του διαδικτύου. GIS: είναι η συντόμευση για τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών. Είναι χρήσιμο να εξετάζονται τα GIS ως ένα πεδίο έρευνας ή ως μια αυθαίρετη έννοια. Web GIS: είναι το πλαίσιο λειτουργίας των δικτυακά βασιζόμενων GIS που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση σε απομακρυσμένη γεωγραφική πληροφορία και σε εργαλεία γεω-επεξεργασίας. Internet GIS: αναπαριστά ένα ευρύ πλαίσιο λειτουργίας που εμπεριέχει τόσο τα Internet GIS όσο και τα Mobile GIS. Ο συγκεκριμένος όρος δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά του λογισμικού του Internet GIS και του Mobile GIS τα οποία είναι κατανεμημένα και δυναμικά.

12 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ WEBGIS Αρχικά παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα σημεία που παρατίθενται από τις ιστοσελίδες και ενημερωτικά φυλλάδια των εταιριών που κατασκευάζουν τα προαναφερθέντα προγράμματα Απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή που θα τρέξει τα προγράμματα, επίσης τις απαιτήσεις από άποψη λογισμικού καθώς και πιθανές απαιτήσεις Plug-ins και Active X Controls Εισαγωγή δεδομένων Πίνακας περιγραφικών χαρακτηριστικών (Attribute Data Base) Μεταδεδομένα (Metadata) Προ επεξεργασία Δεδομένων Εξαγωγή Δεδομένων (Data Output) Τιμές των δύο προγραμμάτων, το κόστος άδειας χρήσης. Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα

13 Σύγκριση Λογισμικών Image Web Server και GeoMedia WebMap – Image Web Server Ταχύτατη διανομή ψηφιδωτών δεδομένων. Εύκολη μίξη στοιχείων από OpenLayers και GoogleMaps Επιλογή ποιότητας/ταχύτητας προβολής ∆υνατότητα επιλογής δωρεάν έκδοσης. – GeoMedia WebMap Προχωρημένη ανάλυση και πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ευέλικτες και ασφαλείς λύσεις. Πλήρης, πολύγλωσση και προσαρμόσιμη εφαρμογή web

14 Απαιτήσεις Λογισμικού WindowsServer 2003 64 ή 32 bit (SP1 ή μεταγενέστερη έκδοση) µε IIS 6.0. WindowsServer 2008 64 ή 32 bit (SP1 ή μεταγενέστερη έκδοση) µε IIS 7.0. Solaris 10 της Oracle Red Hat Enterprise Linux 5. Windows XP Professional SP2 or higher (32-bit and 64bit) Windows Vista (32bit and 64- bit) Windows 7 (32-bit and 64- bit) CentOS 5.1, 5.2 (32bit and 64- bit) Windows XP SP3 or higher (32- bit and 64-bit) Windows Vista SP2 or higher (32-bit and 64-bit) Windows 7 SP1 or higher, Professional and Ultimate (32- bit and 64-bit) Windows 8 (Standard), Professional and Enterprise (32-bit and 64-bit) Windows Server® 2008 R2 SP1 (64-bit) Windows Server 2012 (64-bit)

15 Plug-ins ECW JP2 ArcGIS Desktop Plugin (for ArcGIS v8.x/9.x) ECW JP2 ArcGIS Desktop Plugin (for ArcGIS v10.x) ECW JP2 AutoCAD Plugin (for AutoCAD 2008/2009) ECW JP2 AutoCAD Plugin (for AutoCAD 2010) Apache log4net Quartz.NET Apache Commons Logging C5 Generic Collection Library for C# and CLI (C5). DotNetZip NHibernate Mapping Attributes NHibernate NHibernate.JetDriver AvalaonControlsLibrary ListView Layout Manager WPFToolkit

16 Βάσεις δεδομένων Δεν απαιτείται Oracle Server 11g, 64-bit Oracle Express 11g Oracle Server, 10g, 64-bit Oracle Express 10g SQL Server 2012 SQL Server Express 2012 SQL Server 2008 R2 SQL Server Express 2008 R2 Access® 2003 (MDAC 2.7 & 2.8)

17 Απαιτήσεις συστήματος Intel dual core processor με ταχύτητα της τάξης των 2.0 GHz ή υψηλότερη. Προτείνονται οι επεξεργαστές Singlequadcore ή 2 dualcore. 2GB ή μεγαλύτερη μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM), χαρακτηριστικά συνιστάται 2 GB ανά πυρήνα. 500MB περίπου διαθέσιμο χώρο στον σκληρό δίσκο προς αποθήκευση της εφαρμογής,7200 RPM ταχύτητα περιστροφής σκληρού δίσκου ή μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφορά δεδομένων γενικότερα. Ταχύτητα σύνδεσης δικτύου 100Mb ή μεγαλύτερη, με προτεινόμενη ταχύτητα 1Gb 32-bit: 2GHz επεξεργαστής: Intel Pentium 4 HT, Core Duo, Xeon. 64-bit: Intel 64 (EM64T), AMD 64, ή αντίστοιχος. 4GB ελάχιστη προτεινόμενη 4.75GB για το λογισμικό, Απαιτήσεις χωρητικότητας στην φυσική μνήμη ποικίλουν ανάλογα με το προς υλοποίηση σχέδιο χάρτη. Δεν αναφέρεται προτεινόμενη ταχύτητα σύνδεσης στο δίκτυο.

18 Εξαγωγή Δεδομένων (Data Output) Autodesk dwg. ESRI ArcInfo® coverages. ESRI ArcInfo® export e00. MapInfo® MIF/MID™. MapInfo TAB. MicroStation® DGN. Generalized Markup Language (GML 2). Ordnance Survey MasterMap (DNF). Vector Product Format (VPF, ανάγνωση). Spatial Data Transfer Standard (SDTS, ανάγνωση). SVG. CGM. RASTER images. JPEG. PNG. GIF. SVG. CGM. Export catalog record service. Export to AutoCAD service. Export to design file service. Export to map info service. Export to oracle object service. Export to shape file service. Export to SQL server service. Export to GML service. Export to MstnV8 service.

19 Κόστος άδειας χρήσης. IWS Enterprise : 59 477.89€ (66300$) IWS Professional : 35879.61€ (39995$) IWS Standard : 13366.83€ (14900$) IWS Express : 6728.27€ (7500$) IWS Free : Δωρεάν Geomedia Professional: 13600€. Geomedia WebMap: 16500€. Geomedia WebMap Professional: 39000€.

20 Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα Ταχύτητα, ύπαρξη δωρεάν έκδοσης, δυνατότητα σύνδεσης με εφαρμογές GIS, χαμηλότερες απαιτήσεις συστήματος. Αδυναμία επικοινωνίας με βάσεις δεδομένων. Υποστήριξη των περισσότερο γνωστών βάσεων δεδομένων Χρήση κατάλληλου Active X Control και Plug-in για χρήση του Internet Explorer και του Netscape Navigator αντίστοιχα. Δυσκολία στην εύρεση και εγκατάσταση των Plug-ins.

21 Αποτελέσματα σύγκρισης WEB GIS Ο IWS της εταιρίας Erdas παρουσιάζεται και είναι ταχύτερος, ωστόσο συγκριτικά με το GeomediaWebMapProfessional προσφέρει λιγότερες επιλογές για το σύστημα εγκατάστασης και λειτουργίας, αν και προσφέρει συμβατότητα με νεότερες εκδόσεις WindowsServer. Επίσης δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης και σε συστήματα Linux. Το GeomediaWebMapProfessional υποστηρίζει περισσότερα Plug-ins συγκριτικά με τον IWS. Το δεύτερο ωστόσο έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις συστήματος από άποψη τεχνικού υλικού (hardware). Από άποψη εισαγωγής δεδομένων, το GeomediaWebMap προσφέρει περισσότερες επιλογές από τον IWS. Το πρώτο WEBGIS υπερτερεί και από άποψη υποστήριξης βάσης δεδομένων, αφού ο IWS χρησιμοποιεί τη φυσική θέση των αρχείων και δεν απαιτεί καμία προεπεξεργασία των δεδομένων. Ο GeomediaWebMap δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στον τομέα αυτό μιας και υποστηρίζει τους περισσότερους διαδεδομένους τύπους αρχείων. Και τα δύο συστήματα υποστηρίζουν τη χρήση μεταδεδομένων (metadata). Για την εξαγωγή δεδομένων και τα δύο συστήματα υποστηρίζουν αρκετές μορφές και η επιλογή είναι καθαρά στο χέρι του εκάστοτε χρήστη. Το κόστος άδειας χρήσης του IWS είναι μεγαλύτερο από αυτό του GeomediaProfessional, σχεδόν διπλάσιο, αν και παρέχεται και δωρεάν έκδοση. Γενικότερα παρατηρούμε τον IWS να είναι πιο γρήγορος και να απαιτεί περισσότερους πόρους συστήματος συγκριτικά με το GeomediaWebMapProfessional. Και τα δύο μπορούν να εγκατασταθούν σε συστήματα Linux. Μεγάλο μειονέκτημα του GeoMediaWebMap είναι οι αρκετά συγκεκριμενοποιημένες απαιτήσεις ως προς το λογισμικό που απαιτείται για τη χρήση των Plug-ins και ο χρήστης θα πρέπει να τα εγκαταστήσει μόνος του.

22 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Ομολογουμένως κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει την σημαντικότητα των ΓΠΣ στην σημερινή εποχή. Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καίριες και συμπαγείς πληροφορίες μέσα από έξυπνα τηλέφωνα, φορητές συσκευές που χωρούν στην παλάμη του χεριού μας. Χρησιμοποιούμε σήμερα πέρα από κάθε άλλη εποχή WEBGIS, οι πληροφορία έχει μετατραπεί σε αξεπέραστο προϊόν και αγαθό. Για την ακρίβεια πλέον τα συστήματα πλοήγησης υπολογίζουν την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε βάση της κίνησης στο οδικό δίκτυο. Φανταστείτε πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να βοηθήσει και να σώσει πραγματικά ζωές ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είτε για την μεταφορά από ή σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα, είτε για την αστραπιαία επέμβαση της άμεσου δράσης. Οδηγοί πλοήγησης υπολογίζουν την συντομότερη διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη και την κίνηση στους αυτοκινητόδρομους, έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως τουλάχιστον η οποιαδήποτε μεταφορά ή μεταγωγή έγινε στον συντομότερο δυνατό χρόνο, συμβάλλοντας στο να σωθεί μία ανθρώπινη-ζωή. Ακόμη και η άνθιση του εμπορίου ανά τους αιώνες οφείλεται στην ανάπτυξη τεχνικών χαρτογράφησης, για να εξελιχθεί στο μεγαλείο πληροφοριών και δεδομένων που έχουμε πρόσβαση τώρα. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου, από τον ίδιο τον άνθρωπο.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ – WEB GIS ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google