Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

  Θέμα :   Εφαρμογή Ι Διδασκαλία 9ης περίπτωσης : Ενόργανη γυμναστική ► Η Ειρήνη είναι προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "  Θέμα :   Εφαρμογή Ι Διδασκαλία 9ης περίπτωσης : Ενόργανη γυμναστική ► Η Ειρήνη είναι προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1   Θέμα :   Εφαρμογή Ι Διδασκαλία 9ης περίπτωσης : Ενόργανη γυμναστική ► Η Ειρήνη είναι προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα 3 αγοριών ηλικίας 8 ετών που σε 4 μήνες θα συμμετάσχουν σε αγώνες. Οι αθλητές ξέρουν να εκτελούν τις βασικές ασκήσεις των υποχρεωτικών προγραμμάτων, αντιμετωπίζουν όμως ένα σοβαρό πρόβλημα στις δεξιότητες flick-flack και salto πίσω συσπειρωτικό. Η σειρά αυτή είναι σημαντική και η πιο δύσκολη γιατί αν συμβούν τεχνικά λάθη οι μειώσεις στη βαθμολογία είναι αρκετά μεγάλες και η ομάδα κινδυνεύει να μην προκριθεί για την επόμενη φάση. Τι πρέπει να κάνει η Ειρήνη για να βοηθήσει τους αθλητές της ;

2 1. Σχεδιασμός προπόνησης ► Χρονικό διάστημα : 4 μήνες ► Σύνολο : 48 προπονητικές μονάδες ► Συχνότητα προπόνησης : τρεις (3)φορές /εβδομάδα ► Προπονητική μονάδα : προθέρμανση : 15-20min, κύρια επιβάρυνση : 1,30min αποθεραπεία: 5-10min Συνολικός χρόνος προπόνησης : 2 ώρες Στόχος : Η τελειοποίηση της τεχνικής εκμάθησης των δεξιοτήτων «κριτήριο»: flick-flack και σάλτο πίσω συσπειρωτικό

3 2. Χαρακτηριστικά αθλητών Αριθμός αθλητών : τρεις (3) αθλητές Ηλικίες : 8 ετών Άθλημα : (Ε.Α.Γ) κατηγορία «παμπαίδων» (8-12 χρ.) Προηγούμενη εμπειρία : περίπου 4 χρόνια. Διέγερση : χαμηλό στο γνωστικό στάδιο μάθησης, λόγω της κατανόησης των δεξιοτήτων και υψηλό επίπεδο διέγερσης στο κινητικό στάδιο μάθησης. Κίνητρα : η βελτίωση της απόδοσης των δεξιοτήτων « κριτήριο» και η πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση των αγώνων. Στάδιο μάθησης : οι αθλητές βρίσκονται στο αυτόνομο στάδιο, αλλά η εκμάθηση της ορθής τεχνικής των δεξιοτήτων για την αποφυγή λαθών, χρήζουν άμεση ανάγκη επιστροφής των αθλητών στο γνωστικό στάδιο μάθησης. Αντιληπτικές & Φυσικές ικανότητες : οι αθλητές διαθέτουν πολύ καλές αντιληπτικές ικανότητες & μνήμη, όσον αφορά τις φυσικές ικανότητες διαθέτουν γενική & ειδική φυσική κατάσταση όπως, αντοχή, εκρηκτική δύναμη, δυναμική & στατική ισορροπία, ευκαμψία και ταχύτητα. Στόχος μάθησης: Η τελειοποίηση της τεχνικής εκμάθησης των δεξιοτήτων και η αποφυγή σημαντικών λαθών κατά την εκτέλεση τους.

4 3. Χαρακτηριστικά δεξιοτήτων   Διαδοχική: διακεκομμένες κινήσεις ενωμένες μαζί, με ροή κίνησης.   Κινητικό και γνωστικό : με ελαχιστοποίηση λήψης απόφασης και μέγιστο κινητικό έλεγχο, δεν παρέχεται ανατροφοδότηση.   Προβλεψιμότητα περιβάλλοντος : κλειστή, το περιβάλλον είναι διαγνώσιμο δεν μεταβάλλεται απρόβλεπτα, οι αθλητές γνωρίζουν από πριν τις κινήσεις που θα εκτελέσουν.   Λεπτή : αν και είναι αναγκαία η ενεργοποίηση μεγάλων μυϊκών ομάδων, οι συγκεκριμένες δεξιότητες απαιτούν επιδεξιότητα.   Σύνθετη : υπάρχει συμμετοχή μεγάλου αριθμού αρθρώσεων και κινήσεων γι’ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

5 Χαρακτηριστικά δεξιοτήτων   Κύκλωμα κινητικού ελέγχου : ανοιχτό κύκλωμα, δεν γίνεται χρήση ανατροφοδότησης, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από πριν λόγω των γρήγορων διαδοχικών κινήσεων που απαιτεί η εκτέλεση των δεξιοτήτων.   Μεθόδευση πληροφοριών : μεγάλο όγκο πληροφοριών, ιδιαίτερα στο γνωστικό στάδιο μάθησης. Η πληροφορία είναι ελεγχόμενη, αργή, απαιτεί προσοχή, στη συνέχεια γίνεται σειριακή, εντόνως εκούσια, και μειώνεται σταδιακά στις επόμενες φάσεις εξάσκησης.   Φόβος τραυματισμού : υπάρχει φόβος τραυματισμού κατά την εξάσκηση των δεξιοτήτων, όμως ο φόβος αυτός περιορίζεται στο ελάχιστο, εάν ο διδάσκων προβεί στην διαίρεση της σύνθετης δεξιότητας σε επιμέρους λογικά στοιχεία και στην παροχή τεχνικής βοήθειας μέσω της ενεργής οπτικο - φυσικής καθοδήγησης - φυσική επαφή καθόλη τη διάρκεια της εκτέλεσης της δεξιότητας.

6 4. Τελικό περιβάλλον εκτέλεσης   Τελικό περιβάλλον εκτέλεσης : Οι αγώνες θα γίνουν σε κλειστό περιβάλλοντα χώρο (γυμναστήριο).   Παρουσία κοινού : υπάρχει παρουσία θεατών.   Πίεση χρόνου : αν και στόχος του προπονητή σε μια αθλητική ομάδα (ε.α.γ) είναι να προετοιμάσει στο μέγιστο σημείο τους αθλητές του, θεωρώ ότι ο χρόνος που απομένει είναι επαρκής για την άρτια προετοιμασία της ομάδας.   Πιθανά φόβος αποτυχίας : στη σκέψη των αθλητών υπάρχει περιορισμένος φόβος αποτυχίας, για το αν θα περάσει η ομάδα ή όχι στην επόμενη φάση των αγώνων. Ο προπονητής όμως φροντίζει να περιορίσει το φόβο αυτό στο ελάχιστο, με το να εμψυχώσει ηθικά και ψυχολογικά τους αθλητές του.

7 5. Προετοιμασία εξάσκησης Στην προετοιμασία εξάσκησης ο προπονητής προβαίνει :   Στον καθορισμό των σταδίων μάθησης : λεκτικό - γνωστικό, κινητικό και αυτόνομο για την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή της κίνησης. Κυριαρχούν οι γνωστικές διαδικασίες οι οποίες θα καθορίσουν και την εκτέλεση.   Στην επιλογή των κινήτρων για μάθηση : ο διδάσκων μπορεί να ζητήσει από κάποιον αθλητή υψηλού επιπέδου να έρθει και να κάνει μία μικρή επίδειξη κάποιων απλών ή και πιο προχωρημένων δεξιοτήτων για να παρακινήσει τους αθλητές του για μάθηση.   Στην παρουσίαση της δεξιότητας - πρακτική επίδειξη με χρήση μοντέλου και ανάλυση: το ενδιαφέρον του προπονητή εστιάζεται στο τι πρέπει να κάνει ο αθλητής, τι πρέπει να κοιτάξει περισσότερο στην πρακτική επίδειξη και τι δεν πρέπει να κάνει, δηλαδή να καθορίσει σε ποια σημεία της δεξιότητας οι αθλητές πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και ποια είναι εκείνα που πρέπει να αγνοήσουν.   Στην επιλογή των οδηγιών: οι οποίες πρέπει να είναι απλές και σύντομες και να δίνουν πληροφορίες και στοιχεία μόνο για τα βασικά χαρακτηριστικά, γιατί οι προφορικές περιγραφές είναι δύσκολο να μεταφραστούν σε κίνηση.

8 Προετοιμασία εξάσκησης   Στην επιλογή των λέξεων - κλειδιά : που θα χρησιμοποιήσει κατά την εξάσκηση.   Στον καθορισμό της ποσότητας εξάσκησης : δραστηριότητες οι οποίες θα πρέπει να σχεδιάσει ειδικά, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης. Στον ορισμό του στόχου : ο οποίος πρέπει να είναι εφικτός, συγκεκριμένος, ρεαλιστικός, μετρήσιμος & να έχει χρονοδιάγραμμα Να ορίσει το στόχο δεξιότητα ο οποίος θα επιτευχθεί με τη χρήση διαφόρων ασκήσεων και να τονίσει τη σημασία της εκμάθησης αυτού του στόχου, ώστε να κερδίσει την προσοχή των αθλητών. Ένας στόχος φέρνει κι άλλους στόχους. Στην επιλογή της μεθόδου διδασκαλίας : που θα χρησιμοποιήσει για την εξάσκηση.

9 Προετοιμασία εξάσκησης   Μεταφορά μάθησης : ο προπονητής εστιάζει την προσοχή του στα «κινητικά», «εννοιολογικά» & αντιληπτικά στοιχεία προηγούμενων εμπειριών που θα βοηθήσουν τους αθλητές στη μάθηση νέων δεξιοτήτων. Τα κινητικά στοιχεία αφορούν το σχέδιο κίνησης των δεξιοτήτων, όπου ο διδάσκων τονίζει τα κοινά στοιχεία των δύο δεξιοτήτων από προηγούμενες εμπειρίες του κινητικού προγράμματος. Τα αντιληπτικά στοιχεία έχουν σχέση με τα ερεθίσματα της δεξιότητας που θα πρέπει να ερμηνεύσει ο αθλητής για την επιτυχή εκτέλεση της δεξιότητας και τα εννοιολογικά με έννοιες και στρατηγικές.   Καταγραφή μαθησιακών προσαρμογών με βάση τους στόχους : Γνώση εννοιών : όπως τη γνώση κανόνων, λεπτών σημείων της δεξιότητας, κατανόηση το «τι συμβαίνει» και «τι πρέπει να γίνει». Ο διδάσκων διακρίνει πιο γρήγορη και πιο σωστή λήψη αποφάσεων. Αξιολόγηση : η αξιολόγηση έγκειται στην καταγραφή του αριθμού και είδους των σωστών αποφάσεων ή λαθών κατά την εκτέλεση της δεξιότητας – στόχου.

10 Έλεγχος και συντονισμός: πιο αποτελεσματικός έλεγχος, πιο ομαλή και ήρεμη κίνηση. η κίνηση δε φαίνεται άκαμπτη. Ο διδάσκων διακρίνει ταχύτητα κίνησης, πιο ήρεμες κινήσεις. Αξιολόγηση: Με φόρμες αξιολόγησης. Xρήση μυών : πιο ομαλή ροή της κίνησης, περιορισμός της άσκοπης δραστηριότητας (για τη δεξιότητα) των ανταγωνιστών μυών. Ο διδάσκων διακρίνει την ροή των κινήσεων πιο ομαλή. Αξιολόγηση : Αυτή, επιτυγχάνεται με φόρμες αξιολόγησης για την ποιότητα ροής της κίνησης. Διαθέσιμος εξοπλισμός καταγραφής μυϊκής δραστηριότητας. Αποτελεσματικότητα της κίνησης : μειώνεται το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για την εκτέλεση της δεξιότητας. Ο διδάσκων διακρίνει οι ασκούμενοι φαίνονται να είναι λιγότερο κουρασμένοι και η απόδοση τους είναι πιο αποτελεσματική για περισσότερο χρόνο. Αξιολόγηση : Μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο οι ασκούμενοι μπορούν να εκτελούν μια δεξιότητα. αποτελεσματικά Υποκειμενική αντίληψη της κόπωσης.

11 Καθορισμός αξιολόγησης Προσοχή : αναγνωρίζουν και προσέχουν μόνο τα πιο σημαντικά για την εκτέλεση της δεξιότητας στοιχεία. Ο διδάσκων διακρίνει πιο γρήγορη αναγνώριση και απάντηση σε περίπλοκα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Αξιολόγηση : Μέτρηση του χρόνου αντίδρασης σε ειδικές συνθήκες. Υποκειμενική αξιολόγηση των ικανοτήτων αναγνώρισης καταστάσεων. Αναγνώριση & διόρθωση λαθών : πιο αποτελεσματική αναγνώριση & διόρθωση λαθών, τα οποία μπορεί να οφείλονται σε λανθασμένη επιλογή. Μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική ανατροφοδότηση. Ο διδάσκων διακρίνει: στις συνεχείς δεξιότητες πιο αποτελεσματική προσαρμογή της κίνησης. Ορισμός στόχων δεξιοτήτων : στόχος αποτελέσματος. Στάδιο μάθησης : γνωστικό στάδιο μάθησης με παρουσίαση - επίδειξη των δεξιοτήτων. Περιβάλλον τελικής εκτέλεσης : προσαρμογή της ομάδας σε συνθήκες αγωνιστικές με τη διοργάνωση και συμμετοχή της ομάδας σε τουρνουά, σε αγώνες μεταξύ αθλητικών συλλόγων, έτσι ώστε να εξακριβωθεί το επίπεδο προετοιμασίας και να εμβαπτιστούν οι αθλητές με την πραγματική ψυχολογία των αγώνα λίγο πριν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

12 6. Παρουσίαση δεξιότητας Παρουσίαση δεξιότητας : ο προπονητής μεριμνά για την προετοιμασία και την κατάλληλη διάταξη των αθλητών μέσα στον χώρο για την αδιάλειπτη παρακολούθηση της δεξιότητας. Η παρουσία πρέπει να είναι σύντομη, απλή και ξεκάθαρη, με την αναφορά και αναγνώριση των πιο χαρακτηριστικών σημείων που πρέπει να προσέξουν οι αθλητές.   Παρακινητική πληροφορία : η συμμετοχή της ομάδας στην επόμενη φάση των αγώνων. Παρουσίαση και κατανόηση της δεξιότητας μέσω επίδειξης - μοντέλο: η παρουσίαση των δεξιοτήτων γίνεται μέσω ικανού και έμπειρου αθλητή – μοντέλο, λόγω της συνθετότητας, της ακρίβειας των κινήσεων που απαιτεί η εκτέλεση των δεξιοτήτων (στους αγώνες) και την βοήθειας που παρέχει στους αθλητές για το πού πρέπει να στρέψουν ιδιαίτερα την προσοχή τους. Πότε ; η παρουσίαση εφαρμόζεται πριν την εξάσκηση: για την καθοδήγηση της προσπάθειας, κατά την εξάσκηση: για διόρθωση λαθών και μετά : για ενίσχυση της εικόνας της σωστής εκτέλεσης. Πως ; με παρακολούθηση του μοντέλου από πολλές οπτικές γωνίες για κάθε σημαντικό μέρος της δεξιότητας, κατευθύνοντας την προσοχή των αθλητών σε σημεία κλειδιά και αξιολογώντας τη μορφή και το αποτέλεσμα.

13 7. Δομή εξάσκησης   Ανάπτυξη σχήματος : ο διδάσκων χρησιμοποιεί τη μέθοδο σταθερής εξάσκησης, η οποία περιλαμβάνει μόνο μία διάσταση της κατηγορίας κινήσεων. Με τη σταθερή εξάσκηση έχουμε γενίκευση της απόδοσης εκτέλεσης σε συνθήκες αγώνα.   Διευκόλυνση μεταφοράς : η μεταφορά μάθησης διευκολύνεται μέσω της μερικής εξάσκησης, με την διαίρεση της κινητικής δεξιότητας π.χ. flick-flack, σε επιμέρους λογικά στοιχεία, μ1, μ2, μ3 τα οποία απομονώνονται και γίνεται μερική εξάσκηση σε αυτά. Στη συνέχεια ενσωματώνονται τα στοιχεία αυτά μ1+μ2+μ3 σε ενιαία δεξιότητα. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην εκμάθηση της δεξιότητας salto πίσω (συσπειρωτικό). Αφού ολοκληρωθεί η εκμάθηση των παραπάνω δεξιοτήτων, γίνεται χρήση της σειριακής εξάσκησης για την εκτέλεση των δεξιοτήτων Flick-flack, salto πίσω σε διαδοχική σειρά και με σταθερή εναλλαγή. Κατανομή εξάσκησης: μαζική εξάσκηση, η οποία παρέχει μικρό χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των προσπαθειών. Στόχος είναι η ποσότητα εξάσκησης για την ακρίβεια εκτέλεσης των δεξιοτήτων.

14 Δομή εξάσκησης   Εξάσκηση δεξιότητας: περιλαμβάνει τη μάθηση νέου προγράμματος δηλαδή την εξάσκηση των βασικών δεξιοτήτων, ο αθλητής μαθαίνει μία κίνηση που δεν είναι μία απλή παραλλαγή κάποιας προηγούμενης κίνησης και θα χρειαστεί χρόνος για αυτή τη φάση, γιατί ο ρυθμός βελτίωσης θα είναι σχετικά αργός.   Ενίσχυση της κιναισθητικής - ιδιοδεκτικής ανατροφοδότησης : η αίσθηση που αφήνει η εκτέλεση μιας δεξιότητας από πληροφορίες που παίρνει μέσω των κινήσεων και των δυνάμεων στους μυς και τις αρθρώσεις και με τις αλλαγές στην ισορροπία, ο αθλητής τη συνδέει με την εξωτερική ανατροφοδότηση του προπονητή και πάνω σε αυτήν την λειτουργία σύγκρισης και σύνδεσης γίνονται όλες οι τροποποιήσεις της εκτέλεσης.   Δυνατότητα γενικής απόδοσης : να δημιουργήσουν οι αθλητές ένα γενικό σετ ικανοτήτων, ώστε να μπορούν να εκτελούν τις δεξιότητες με ευκολία, να έχουν αποτελεσματική κίνηση και να είναι συναγωνίσημες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε νέες καταστάσεις – αγώνα.

15 8. Πρόσθετες αποφάσεις για την εξάσκηση Ξεκαθάρισμα προσδοκιών : οι προσδοκίες των αθλητών έχουν ξεκαθαριστεί από πριν. Υπάρχουν προσδοκίες, τονίζεται ο στόχος, να περάσει η ομάδα στην επόμενη φάση των αγώνων με πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο και πολύ εξάσκηση. Έλεγχος στρες των αθλητών : οι προσδοκίες ασφαλώς και επιφέρουν στρες στους αθλητές, όπως νευρικότητα, ένταση στη συμπεριφορά κ.α. Ο προπονητής οφείλει να το ελέγξει. Η ελαχιστοποίηση του στρες μπορεί να επιτευχθεί με το να ζητήσει από τον αθλητή τα σταματήσει για λίγο την εξάσκηση, να πιει λίγο νερό ή ακόμη και με τη χρήση επαυξημένης ανατροφοδότησης που λειτουργεί ως ενθάρρυνση. Είναι πολύ σημαντικό ο προπονητής να γνωρίζει το επίπεδο διέγερσης και το γνωστικό στρες, διότι διαφορετικά, μπορεί να τον οδηγήσει σε απρόβλεπτα γεγονότα. Καθοδήγηση : φυσική καθοδήγηση με φυσική επαφή, ο προπονητής πιάνει και «μεταφέρει » τον αθλητή καθόλη τη διάρκεια της εκτέλεση της δεξιότητας, έχει οπτική καθοδήγηση και με την προφορική ανατροφοδότηση παρέχει στον αθλητή χρήσιμες πληροφορίες κατά την εκτέλεση της κίνησης. Είναι μια ισχυρή μεταβλητή απόδοσης. Το αρνητικό είναι ότι δημιουργεί εξάρτηση.

16 Πρόσθετες αποφάσεις για την εξάσκηση   Εξάσκηση σε αργή κίνηση : βρίσκει εφαρμογή στο αρχικό στάδιο μάθησης και είναι πολύ σημαντική για τον καλύτερο έλεγχο της κίνησης και αποφυγή λαθών στα βασικά στοιχεία της κίνησης.   Νοερή εξάσκηση: η νοερή εξάσκηση επιτρέπει στον αθλητή να κάνει μία πρόβα μέσα στο μυαλό του, ώστε να εκτιμήσει τα πιθανά αποτελέσματα σε μια πραγματική κατάσταση. Η νοερή εξάσκηση μπορεί να ερμηνεύσει εμπιστοσύνη, επιτρέποντας τον αθλητή να έχει τον έλεγχο όταν βρεθεί σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όπως άγχους και στρες.   Εντοπισμός των λαθών : Ο εντοπισμός των λαθών μπορεί να επιτευχθεί με την εκτέλεση της δεξιότητας με κλειστά μάτια, αφού πρώτα οι αθλητές μάθουν να την πραγματοποιούν πολύ καλά. Μέσω της αίσθησης που αφήνει η εκτέλεση μιας δεξιότητας, ο αθλητής αποκτά εσωτερική ανατροφοδότηση την οποία και συνδέει με την εξωτερική του προπονητή και διορθώνει με αυτόν τον τρόπο τα λάθη του. Οι αθλητές καλούνται να εντοπίσουν τα λάθη από μόνοι τους και να τα συνδέουν με το αποτέλεσμα.

17 9. Ανατροφοδότηση   Σχόλιο Γνώσης απόδοσης (ΚΡ) : Είναι ένας τύπος επαυξημένης ανατροφοδότησης και ερμηνεύει την ποιότητα των πραγματικών κινήσεων. Αναφέρεται και ως κινηματική ανατροφοδότηση. Ο προπονητής χρησιμοποιεί αναφορές - πληροφορίες σχετικά με την τεχνική. Παράδειγμα για το salto πίσω (συσπειρωτικό) « δεν σήκωσες τα γόνατά σου αρκετά ψηλά » ή ήταν άψογη η εκτέλεση της κίνησης σου».   Σχόλιο γνώσης αποτελέσματος (Κ.R) : Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία της κίνησης σύμφωνα με τον επιδιωκόμενο στόχο της. Δίνει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο εκτελεστής πέτυχε το επιθυμητό κινητικό αποτέλεσμα. Παράδειγμα για το flick-flack π.χ. «τα πόδια σου στην προσγείωση ‘’ήρθαν’’ μακριά το ένα από το άλλο» ή «Ω όχι η κίνηση σου ήταν λάθος ή δεν ήταν καλή».

18 Ανατροφοδότηση   Αποφάσεις διδασκαλίας : γ ια το γνωστικό κομμάτι μάθησης, παρέχετε προφορική και οπτική ανατροφοδότηση και στο στάδιο μάθησης συμβουλευτική.   Ακρίβεια ανατροφοδότησης : Στο αρχικό στάδιο παρέχεται υψηλή ακρίβεια ανατροφοδότησης και μειώνει σταδιακά στις επόμενες φάσεις εξάσκησης.   Συχνότητα ανατροφοδότησης : Αρχικά, σχετική συχνότητα έως 50%. Στο κινητικό στάδιο μάθησης, η σχετική συχνότητα παροχής ανατροφοδότησης μειώνεται στο 30% και σταδιακά ελαττώνεται έως την τελική - αυτόνομη φάση.

19 10. Αξιολόγηση απόδοσης   Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δεξιοτήτων επιτυγχάνεται με την αρχική και τελική μέτρηση.   Ο διδάσκων ορίζει στους αθλητές τις ημερομηνίες που θα κάνει τα test εντός προπονητικών μονάδων, ώστε να είναι εν γνώσει των αθλητών. Λαμβάνει υπόψη τους παράγοντες κόπωσης κ.α. που μπορούν να επηρεάσουν προσωρινά την επίδοση.   Δίνεται το πρωτόκολλο εξάσκησης : Οι αθλητές εκτελούν ένα σύνολο μπλοκ, με (5) επαναλήψεις ανά 1 μπλοκ προσπαθειών για κάθε δεξιότητα, ο χρόνος μεταξύ των επαναλήψεων (10 sec) και ο συνολικός χρόνος εκτέλεσης για κάθε μπλοκ προσπάθειας (1 min).   Ο προπονητής καταγράφει τους μέσους όρους των λαθών (βαθμολογία) ανά μπλοκ προσπαθειών, ως προς την σωστή εκτέλεση των δεξιοτήτων. Η μέτρηση των λαθών είναι η απόδοση. Συγκρίνει την απόδοση που είχε στο τέλος σε σχέση με αυτήν που είχε στην έναρξη των μετρήσεων (ως σημείο αναφοράς), αφαιρώντας το τελικό σκορ από το αρχικό και συγκεντρώνοντας έτσι τα αναγκαία γι’ αυτόν συμπεράσματα. Με αυτόν τον τρόπο, ο προπονητής προσδιορίζει το μ.ο. της ατομικής προόδου των αθλητών ανά κάθε δεξιότητα, σχετικά με την επίτευξη του στόχου, αλλά και το συνολικό επίπεδο απόδοσης της ομάδας.


Κατέβασμα ppt "  Θέμα :   Εφαρμογή Ι Διδασκαλία 9ης περίπτωσης : Ενόργανη γυμναστική ► Η Ειρήνη είναι προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google