Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεισμοί Λία Γαλάνη. Γεωμυθολογία Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεισμοί Λία Γαλάνη. Γεωμυθολογία Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεισμοί Λία Γαλάνη

2 Γεωμυθολογία Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε. Ετυμολογικά : έγκειμαι + λας, που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης. Η Αθηνά καταδιώκει και πλακώνει τον Εγκέλαδο κάτω από τη Σικελία.

3 Τι είναι σεισμός; Σεισμός είναι η ξαφνική και μερικές φορές βίαιη δόνηση της επιφάνειας της Γης. Προκαλείται εξαιτίας των ξαφνικών και απότομων μετατοπίσεων των πετρωμάτων που βρίσκονται κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών ή λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια του σεισμού απελευθερώνονται τεράστια ποσά ενέργειας (δυναμική κινητική)

4 Γιατί μετακινούνται τα πετρώματα; Υπεύθυνες: Οι Κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών

5 Τι συμβαίνει; Οι λιθοσφαιρικές πλάκες συχνά σκαλώνουν στις διπλανές τους και δεν μπορούν να μετατοπιστούν Ασκείται υπερβολική πίεση από τις λοιπές πλάκες Συντελείται ελαφρά κάμψη των πετρωμάτων Τελικά τα πετρώματα σπάνε σε κομμάτια και ταλαντεύονται πολύ γρήγορα το ένα σε σχέση με το άλλο.

6 Με τον όρο ρήγμα (αγγλ. fault) ονομάζεται η διακοπή της συνέχειας μιας ομάδας στρωμάτων πετρωμάτων του στερεού φλοιού της Γης. Ρήγμα

7 Μπορεί να είναι μικρού μήκους και βάθους ή το αντίθετο. Ετυμολογικά ο όρος παράγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ρήγνυμι, που σημαίνει «ραγίζω», «σπάζω», «θραύω», «διασπώ».

8 Ενεργά Δυνητικώς ενεργά Αδρανή Είδη ρηγμάτων

9 Το ενεργό ρήγμα Μαρώνειας-Μάρκης στη Θράκη

10 Ενεργό ρήγμα στην Αχαΐα - Ηλεία

11 Το ρήγμα της Αταλάντης

12 Το ρήγμα της Πάτρας

13 Μετρώντας μη ορατά ρήγματα

14 Αφάρ - Αφρική

15 Hayard Fault / Snt Andreas fault

16 Τύποι ρηγμάτων:

17 Μέρη του ρήγματος

18 Τα ρήγματα τα συναντά κανείς είτε στην ξηρά είτε στην θάλασσα. Τα υποθαλάσσια ρήγματα με μήκος που φθάνουν έως 15 χιλιόμετρα δεν μπορούν να προκαλέσουν, σε γενικές γραμμές, σεισμό μεγαλύτερο από 6,5 Ρίχτερ. Δύσκολα συναντώνται μόνα τους, συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες ρηγμάτων.

19 Γνωρίζοντας ορισμένα στοιχεία για την ταυτότητα του ρήγματος, μπορούμε να προσδιορίσουμε το ανώτατο μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει και την επιτάχυνση που αυτός θα έχει ή τη φορά με την οποία θα διαχυθεί η ενέργειά του.

20 Εστία και επίκεντρο του σεισμού Εστία του σεισμού Επίκεντρο του σεισμού

21 Σεισμικά κύματα: Οι ταλαντώσεις που δημιουργούνται εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης Μεταδίδονται προς όλες τις κατευθύνσεις Διασχίζουν το κέντρο της Γης αλλά και την επιφάνειά της Προκαλούν τη δόνηση που αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια του σεισμού. Σεισμικά κύματα

22 Α) Κύματα χώρου: Διαμήκη και εγκάρσια σεισμικά κύματα Ταχυτ.: 6 χμ./δευτ. Ταχυτ.: 2 χμ./δευτ.

23 Β) Επιφανειακά κύματα Love και Rayleigh σεισμικά κύματα Kινούνται πιο αργά από τα πρώτα (P και S) αλλά είναι πιο καταστρoφικά, λόγω του μεγάλου πλάτους της μικρής συχνότητας και της μεγάλης διάρκειας. Ιδιαίτερα τα κύματα Love είναι συχνά υπεύθυνα για την κατάρρευση των κτιρίων.

24 Είδη σεισμών

25 Σεισμογράφοι και σεισμοί Στοιχεία για καταγραφή: γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος, βάθος, χρόνος Καταγράφει τις ταλαντώσεις των κυμάτων Παράγει το σεισμόγραμμα Υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού (ενέργεια που εκλύεται)

26 Μέγεθος σεισμού (Magnitude) Το μέγεθος (Μ) ενός σεισμού εκφράζει το μέτρο της συνολικής - δυναμικής κατ' αρχήν λόγω παραμόρφωσης των πετρωμάτων - εκλυόμενης ενέργειας, η οποία (όπως αναφέρθηκε) στην συνέχεια μετατρέπεται σε κυματική, δηλαδή σε σεισμικά κύματα. Ο υπολογισμός του μεγέθους ενός σεισμού γίνεται με την μέτρηση διαφόρων σεισμικών παραμέτρων των σεισμικών κυμάτων (πλάτος, διάρκεια, περίοδος) επί των σεισμογραφημάτων.

27

28 Πώς μετράμε το μέγεθος ενός σεισμού Κλίμακα Richter: Μέτρο πλάτους σεισμικών κυμάτων. Μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται σε κάθε σεισμό Διαιρεί τους σεισμούς σε κατηγορίες που ονομάζονται μεγέθη Είναι λογαριθμική που σημαίνει ότι κάθε φορά που έχουμε αύξηση του μεγέθους κατά μία μονάδα θα έχουμε αύξηση της σεισμικής ενέργειας κατά 31 φορές και αύξηση του πλάτους των σεισμικών κυμάτων κατά 10 φορές.

29 Πόση ενέργεια απελευθερώνεται σε έναν σεισμό;

30 Αν και η κλίμακα δεν έχει θεωρητικά ανώτατο όριο, οι 5 μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί από το 1900 έως σήμερα (με πιο πρόσφατο, τον σεισμό 9,0 Ρίχτερ στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011), κυμάνθηκαν ανάμεσα στην τιμή 9 έως και 9,5 της κλίμακας. Πρακτικώς, οι σεισμοί στη Γη δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τιμή 9,5 της κλίμακας. Ο λόγος είναι ότι οι βράχοι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερη ενέργεια από το όριο θραύσης, χωρίς να σπάσουν.

31 Επομένως, το ποσοτικό μέγεθος του σεισμού εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος των πετρωμάτων που υπέστησαν θραύση, δηλαδή πόσα χιλιόμετρα μήκος είχε το σεισμογόνο ρήγμα που δημιουργήθηκε, απελευθερώνοντας σεισμική ενέργεια κατά τη θραύση.

32 Ένταση Σεισμού (Intensity) Η ένταση του σεισμού είναι το μέγεθος το οποίο εκφράζει τα μακροσεισμικά αποτελέσματα του σεισμού, έχει δηλαδή σχέση με την επίδραση του σεισμού στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στα ζώα, στις τεχνικές κατασκευές.

33 Η ένταση μετράται με την χρήση των μακροσεισμικών κλιμάκων, που δίνουν τους βαθμούς μακροσεισμικής έντασης σε λατινικούς αριθμούς. Η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη είναι η κλίμακα Mercalli-Sieberg (MKS) ή τροποποιημένη κλίμακα Mercalli (MM).

34 Η γεωγραφική αποτύπωση των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων γίνεται με τις ισόσειστες καμπύλες, οι οποίες ενώνουν τόπους της ίδιας έντασης.

35 Το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός εξαρτάται από: Το βάθος της σεισμικής εστίας. Όσο μικρότερο εστιακό βάθος τόσο μεγαλύτερη ένταση. Η σεισμική επιτάχυνση. Το μέγεθός της επιτάχυνσης εξαρτάται από το έδαφος και γι΄ αυτό σε κάθε σεισμό έχουμε διαφορετικές επιταχύνσεις της εδαφικής κίνησης, ανάλογα με την περιοχή.

36 Η χρονική διάρκεια ενός σεισμού. Γενικά, οι μεγαλύτεροι σεισμοί διαρκούν περισσότερο. Το έδαφος θεμελίωσης. Στα αμμώδη (χαλαρά) εδάφη έχουμε μεγαλύτερες ζημιές στα κτίρια. Το πού σημειώνεται (πυκνοκατοικημένη ή όχι περιοχή).

37

38 Μεγέθη σύμφωνα με την κλίμακα

39

40 Γεωγραφική κατανομή των σεισμών

41

42

43

44 Τσουνάμι Αιτίες που το προκαλούν: Σεισμοί Ηφαίστεια Μετεωρίτες Κατάρρευση ανάγλυφου

45 Τσουνάμι (ως συνέπεια σεισμού)

46 Πώς δημιουργείται το τσουνάμι Ενέργεια από τον σεισμό εκτινάσσεται κάθετα προς την επιφάνεια της θάλασσας

47 Μεγάλα κύματα κινούνται μακριά από το επίκεντρο του σεισμού. Το τσουνάμι ξεκινάει.

48 Το νερό κινείται από τα βάθη των ωκεανών με ταχύτητα μεγαλύτερη των 800 χμ./ώρα. Όταν συναντά μικρά βάθη το κύμα γίνεται πιο αργό αλλά αυξάνεται σε ύψος.

49 Διαφορά κυμάτων - τσουνάμι

50 Καταγραφή της κίνησης του τσουνάμι

51 Περιοχές στον κόσμο που πλήττονται από τσουνάμι

52 Πώς γίνεται η καταγραφή των τσουνάμι - Πρόληψη

53 Ο σεισμός στο διαδίκτυο http://kids.gea-ecological.gr/

54 http://kids.oasp.gr/kids_main/kids.html

55

56 http://www.gein.noa.gr/services/recent-earth2.html


Κατέβασμα ppt "Σεισμοί Λία Γαλάνη. Γεωμυθολογία Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Ταρτάρου και της Γης που έπαιξε όμως πρωτεύοντα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google