Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδειγματα σε σ χέ ση με την κοινωνιο-γνωστικη συγκρουση & την αλληλεπίδραση Σύγκρουση ανάμεσα σε άτομα των οποίων οι απόψεις διαφοροποιούνται Επομένως:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδειγματα σε σ χέ ση με την κοινωνιο-γνωστικη συγκρουση & την αλληλεπίδραση Σύγκρουση ανάμεσα σε άτομα των οποίων οι απόψεις διαφοροποιούνται Επομένως:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παραδειγματα σε σ χέ ση με την κοινωνιο-γνωστικη συγκρουση & την αλληλεπίδραση Σύγκρουση ανάμεσα σε άτομα των οποίων οι απόψεις διαφοροποιούνται Επομένως: Σύγκρουση ανάμεσα στο ίδιο το άτομο και στις δικές του απόψεις τις οποίες αρχίζει να αμφισβητεί. Σχετίζεται με τις έννοιες της αποσταθεροποίησης/ της ανισορροπίας. Σχετίζεται επίσης με τη σημασία της διαμεσολάβησης του «άλλου» στις διαδικασίες της μάθησης.

2 Η κοινωνιο-γνωστική σύγκρουση ενισχύεται σε συνθήκες επίλυσης προβλήματος και δουλειάς σε ομάδες Κάθε άτομο χρειάζεται να προβληματίζεται, η συνύπαρξη στην ομάδα από μόνη της δεν βοηθά…

3 Δύο μαθητές έχουν να επιλύσουν το εξής πρόβλημα: Η Ελένη έχει 30 καραμέλες και δίνει 5 στη Λία, 12 στη Χαρά και 7 στον Κώστα. Πόσες της μένουν? Η Παυλίνα βρίσκει 24. Προσθέτει το 5 + 12 + 7, αλλά ξεχνάει να το αφαιρέσει από το 30 Η Λουκία βρίσκει 13. Αφαιρεί το 5 + 12 από το 30 αλλά ξεχνάει το 7.

4 Συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους και βλέπουν ότι έχουν βρει κάτι διαφορετικό. Διαφωνούν. Στη συνέχεια η κάθε μία εξηγεί στην άλλη πώς σκέφτηκε. Έτσι η μία συνειδητοποιεί ότι δεν πρόσθεσε το 7 και η άλλη ότι δεν έκανε αφαίρεση από το 30… Αντιπαραβάλλοντας τις οπτικές τους θα βρούνε μαζί μια λύση… κι ενδεχομένως και η καθεμία μόνη της να μπορεί στη συνέχεια να λύσει ένα αντίστοιχο πρόβλημα…(μεταβίβαση)

5 Για να υπάρξει κοινωνιο-γνωστική σύγκρουση είναι βασικό να ζητιέται από τα παιδιά να εξηγούν τις επιλογές ή τον τρόπο σκέψης τους. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να μη μετακινηθούν από την αρχική τους άποψη ή να αφήσουν να ψάχνει τη λύση αυτός που θεωρούν ότι ξέρει/μπορεί. Για τον εκπαιδευτικό υπάρχουν διάφορες τεχνικές όταν δουλεύει σε ομάδα. Αυτός που είναι πιο κοντά στην απάντηση μένει να επιχειρηματολογήσει τελευταίος…

6 Πρόκειται για μια συνθήκη εφικτή στο Νηπιαγωγείο? Γιατί?

7 Λύνουμε ένα πρόβλημα σε ομάδες ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ στο μάθημα: Κάθε ομάδα :2 άτομα + 1 παρατηρητή Τ ι παρατηρήσατε? Υπήρξε κοινωνιογνωστική σύγκρουση? Γιατί; Ποιος ο ρόλος του καθενός?

8

9 Νέο παράδειγμα για τη συλλογική οικοδόμηση της γνώσης μέσω της κοινωνιογνωστικής σύγκρουσης με ενισχυμένο το ρόλο του εκπαιδευτικού Αρχική ερώτηση: Γιατί κάποια αντικείμενα επιπλέουν ενώ άλλα βουλιάζουν? Αρχικές ιδέες: - Γιατί έχουν αέρα - Εξαρτάται από το αν υπάρχει πολύ νερό -Τα πανιά και η μηχανή τα κάνουν να επιπλέουν -Τα λεπτά αντικείμενα επιπλέουν - Εξαρτάται από το πάχος των αντικειμένων

10 Ο εκπαιδευτικός αρχίζει να δρα… Τι κάνει? Πώς θα σχολιάζατε αυτό που κάνει? Πώς κατά τη γνώμη σου η ποσότητα του νερού επηρεάζει το αν κάτι επιπλέει ή βουλιάζει? Μια ψαρόβαρκα επιπλέει καλύτερα σε μια βαθιά λίμνη από ότι σε μια ρηχή? Αν διπλώσουμε τα πανιά και σβήσουμε τη μηχανή η βάρκα θα βουλιάξει?

11 Ο Γιάννης λέει ότι επιπλέουν αν έχουν αέρα.. Έχετε ένα παράδειγμα? (Η μάζα τελικά αλλά και το ειδικό βάρος παίζει ένα ρόλο στο αν τα αντικείμενα επιπλέουν)…….

12 Τύποι δυαδικής αλληλεπίδρασης Τύπος 1 Ο Α. βρίσκει τη λύση και την προτείνει στον Β. Ο Β. ακούει και συμφωνεί επικυρώνοντας την πρόταση του Α. Ο Β. είναι παθητικός?

13 ΌΧΙ! Αναδομεί νοητικά την πορεία που έκανε ο Α. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση αλλά χωρίς εμφανή κοινωνιογνωστική σύγκρουση

14 Τύπος αλληλεπίδρασης 2 Ο Α. αρχίζει να επιλύει το πρόβλημα. Ο Β. συνεχίζει ακολουθώντας είτε την πορεία του Α είτε μια διαφορετική πορεία Εδώ είτε ενισχύεται ο αρχικός τρόπος επίλυσης (περίπτωση 1η) είτε αρχίζει να εμφανίζεται μια πρώτη σύγκρουση (περίπτωση 2η)

15 Τύπος αλληλεπίδρασης 3 Ο Α. αρχίζει την επίλυση του προβλήματος Ο Β. διαφωνεί, χωρίς να επιχειρηματολογεί και χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό Ο Α. είτε «κλείνεται» στη δική του προσέγγιση, είτε την τροποποιεί. Είναι μια πρώτη μορφή κοινωνιογνωστικής σύγκρουσης

16 Τύπος αλληλεπίδρασης 4 Ο Α. αρχίζει την επίλυση του προβλήματος Ο Β. δείχνει τη διαφωνία του, επιχειρηματολογεί σχετικά και προτείνει άλλο τρόπο επίλυσης. Η επιχειρηματολογία επιτρέπει τη διαπραγμάτευση πάνω στη διαφωνία. Πρόκειται για μια κοινωνιογνωστική σύγκρουση…

17 Ακόμη ένα παράδειγμα… Διακρίνετε τύπους αλληλεπίδρασης. Τι παρατηρείτε? Η Σάντρα και η Λόμπνα αποτελούν μια ασύμμετρη δυάδα. Η Σ. είναι αυτή που θεωρείται έμπειρη σε αυτό που της προτείνουμε και η Λ. άπειρη. Σ: Σειρά μου ! (παίρνει ένα τετράγωνο άσπρο και το τοποθετεί σωστά) Λ: (συμφωνεί κουνώντας καταφατικά το κεφάλι)

18 Λ. (παίρνει το μαύρο και κάνει ότι το τοποθετεί… ) Αυτό? (ζητά επιβεβαίωση) Σ: Αν θέλεις πάρε το δίχρωμο. Αλλά και αυτό μπορείς (Η Σ. αντιπροτείνει, αλλά δέχεται και την εκδοχή της Λ. Φαίνεται να έχει ήδη φτιάξει όλη την αναπαράσταση στο μυαλό της) Λ: Ναι!!!! (Χαρούμενη βάζει το μαύρο τετράγωνο χαμογελώντας) Σ: Μπράβο! Αυτό είναι.

19 Σ: Εγώ τώρα!!! (παίρνει ένα άσπρο και το βάζει σωστά) Λ: Α!!!! Κιόλας το έβαλες… ______________________________ Λ: Παίρνει ένα δίχρωμο, κοιτάει τη Σ και λέει: Αυτό? (ζητά επιβεβαίωση) Σ: ναι. Λ: Πώς να το βάλω? Σ: Έτσι κοίτα! (παίρνει το δίχρωμο και το τοποθετεί σωστά) Σ + Λ: Μπράβο μας!!!! Τελειώσαμε,…..

20 Ποιος έμαθε? Τι έμαθε?

21 Βιβλιογραφία: Doise, W. – Mugny, G. (1989), Η κοινωνιογνωστική σύγκρουση στο Doise W. - Mugny G., Η κοινωνική ανάπτυξη της νοημοσύνης. Aθήνα: Πατάκης. Houde O., Winnykamen F. (1992), Les apprentissages cognitifs individuels et interindividuels, Revue Francaise de Pedagogie, 98,, 83-103. Perraudeau M. (1998), Echanger pour apprendre. L’entretien critique, Paris: Armand Colin. Roux J. – P., Le travail en groupe a l’ecole, www.cahiers- pedagogiques.comwww.cahiers- pedagogiques.com


Κατέβασμα ppt "Παραδειγματα σε σ χέ ση με την κοινωνιο-γνωστικη συγκρουση & την αλληλεπίδραση Σύγκρουση ανάμεσα σε άτομα των οποίων οι απόψεις διαφοροποιούνται Επομένως:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google