Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

2 Καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι ότι τα κύματα αυτά, επιδρούν αρνητικά στους βιολογικούς ιστούς ενός οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μπορούν να βοηθήσουν άμεσα, προσφέροντας πληθώρα πλεονεκτημάτων στους βιολογικούς ιστούς. Έτσι λοιπόν, στην παρούσα εργασία θα μελετήσουμε από όλες τις απόψεις, την επίδραση των μικροκυμάτων στους βιολογικούς ιστούς, καταλήγοντας σε αληθή αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην καθημερινή μας ζωή.

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΗΓΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

4 Στα πλαίσια αυτής της διερεύνησης τα ερωτήματα που θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απάντηση είναι τα εξής: Ποιες είναι οι κύριες επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας; Ποιες είναι οι σημαντικότερες καταγεγραμμένες μελέτες για τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων σε βιολογικούς ιστούς; Ποια τα θετικά και τα αρνητικά συμπεράσματα των μελετών αυτών για την χρήση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην καθημερινή μας ζωή;

5 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Σύμφωνα με τις μελέτες που ερευνήθηκαν για τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον οργανισμό, τα συμπεράσματα είναι αντικρουόμενα. Οι μελέτες που παραθέτονται προέρχονται από διαφορετικές πηγές και αφορούν πειράματα σε ανθρώπους και ζώα. Τα ποσοστά που οδηγούμαστε από τις μελέτες είναι: Αρνητικά 65% Ουδέτερα 33% Θετικά 12%

6 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Η επικινδυνότητα της χρήσης των κινητών τηλέφωνων δεν μπορεί να αναπτυχθεί περιληπτικά. Ωστόσο οι κυριότερες επιπτώσεις είναι οι εξής: Η συσκευή του κινητού τηλεφώνου εκθέτει κατά κύριο λόγο το κεφάλι αυτού που τηλεφωνεί. Οποιαδήποτε εξωτερική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παρέμβει στο εγκεφαλικό κυτταρικό σύστημα, διαταράσσει την φυσιολογική του λειτουργία. Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό να προκαλέσει συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ο κίνδυνος εμφάνισης βλαβών στο DNA, λευχαιμίας και καρκίνου είναι έως και 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων.

7 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Παρόλο που οι μετρήσεις ερευνητών, στους δρόμους πόλεων, έδειξαν μικρής έντασης ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, οι διαπιστωμένες επιδράσεις σε σημεία κοντινής απόστασης από γραμμές υψηλής τάσης παραθέτονται ως εξής: Οι κυτταρικές αντιδράσεις των οργανισμών διεγείρονται ακόμα και από τα ασθενέστερα ρεύματα, δηλαδή και από το επαγόμενο ρεύμα κάτω από τα καλώδια των δικτύων. Η έκθεση σε ισχυρά πεδία προκαλεί κυτταρικές αλλοιώσεις και μεταβολές δραστηριότητας του γενετικού υλικού. Στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ο κίνδυνος συσσώρευσης και μετάδοσης καρκινογόνων και ραδιενεργών ουσιών.

8 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΡΑΝΤΑΡ ΚΑΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Η ακτινοβολία κάποιων ραντάρ και κεραιών, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία. Αναφορικά: Περιοχές κοντά σε στρατιωτικές βάσεις, αναφέρονται μεταξύ των ερευνών ως οι πιο επικίνδυνες για την εμφάνιση κάποιας καρκινογόνου νόσου, με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, περίπου 90% των ήδη νοσούντων. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου και λευχαιμίας σε μικρά παιδιά αυξάνεται. Σε έναν μέσο άνθρωπο (1,70μ), η απορρόφηση ακτινοβολίας αυξάνεται στην ζώνη των 70 MHz.

9 ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ Η έκθεση αρουραίων με παλμική ακτινοβολία 915MHz για δύο ώρες, προκάλεσε αύξηση του αριθμού των σκοτεινών νευρώνων και αυξημένη διαπερατότητα στην πυκνότητα του αίματος. Η έκθεση σε ολόκληρο το σώμα αναπτυσσόμενων γονιδίων για 2 ώρες ανά ημέρα σε Η/Μ ακτινοβολία 1800 και 900 MHz, προκάλεσε αύξηση στο επίπεδο τεστοστερόνης. Αναλυτικότερα και για χρονικό διάστημα των είκοσι πρώτων λεπτών: 1.Αυξήθηκε η διαπερατότητα του αιματολογικού φραγμού των αρσενικών. 2.Ενώ στα θηλυκά δεν υπήρξε καμία μεταβολή.

10 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗ Είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας των πρωτοεμφανιζόμενων ή μεταστατικών όγκων. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία των: Πνευμόνων Μαστών Οστών Νεφρών Καθώς και στην θεραπεία του ήπατος, του εγκεφάλου και του προστάτη, προκαλώντας τοπική θέρμανση ή ψύξη. Η εφαρμογή γίνεται με έναν καθετήρα ο οποίος εισάγεται μέσα στον ιστό που νοσεί. Τα κύτταρα που περιβάλλουν τον καθετήρα νεκρώνουν.

11 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΥΣΗ Είναι μια μέθοδος θεραπείας νεοπλασμάτων μεγάλου όγκου, αλλά και παθολογικών ιστών. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία των: Πνευμόνων Νεφρών Επινεφριδίων Ήπατος Καθώς και στην αφαίρεση μεταστατικών όγκων στα οστά. Η εφαρμογή γίνεται με μία διπολική κεραία, που εκπέμπει μικροκυματική ακτινοβολία σταθερής ισχύος (40 έως 100 W), για να επιτευχθεί η ομοιόμορφη νέκρωση του καρκινικού ιστού.

12 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η μικροκυματική κατάλυση παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα έναντι της κατάλυσης με ραδιοκύματα. Αναπτύσσει υψηλότερες θερμοκρασίες. Επιτρέπεται η βαθύτερη διείσδυση στον ιστό που περιβάλλει η κεραία. Η μικροκυματική κεραία είναι ευθεία και ο χρόνος μεθόδου είναι πολύ μικρότερος. Επιτρέπει τη χρήση πολλών κεραιών ταυτόχρονα για μεγαλύτερες βλάβες στον καρκινικό ιστό από τις αντίστοιχες με τη χρήση μιας κεραίας. Μπορούν να προκληθούν επιπλοκές όπως θρόμβωση του αίματος, πυρετός, αιμορραγία ή ασθενείς πόνοι.

13 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η μελέτη των επιδράσεων της ακτινοβολίας μέχρι πριν λίγες δεκαετίες αφορούσε μόνο την ιονίζουσα ακτινοβολία. Οι επιδράσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι πλέον γνωστές στο ευρύ κοινό, γι’αυτό και έχουν θεσπιστεί κανόνες και μέτρα προστασίας. Ο βαθμός επικινδυνότητας της μη ιονίζουσας Η/Μ ακτινοβολίας και των μικροκυμάτων δεν έχει βρεθεί ακόμη. Η συνετή αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν λογική για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών στο μέλλον. Στην πλειονότητα τους οι έρευνες παραθέτουν αρνητικές επιπτώσεις. Υπό ορισμένες συνθήκες και με συνετή χρήση τα μικροκύματα μπορούν να βοηθήσουν την επιστήμη της Ιατρικής να εξελιχθεί και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Π. ΤΣΙΤΣΟΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google