Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης Βραζιώτης Δημήτρης ΑΦΠ&ΓΜ Ζ 15514 Υπεύθυνος Καθηγητής : Δ. Καλύβας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης Βραζιώτης Δημήτρης ΑΦΠ&ΓΜ Ζ 15514 Υπεύθυνος Καθηγητής : Δ. Καλύβας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης Βραζιώτης Δημήτρης ΑΦΠ&ΓΜ Ζ 15514 Υπεύθυνος Καθηγητής : Δ. Καλύβας

2 Θέμα Πρακτικής Άσκησης Ψηφιοποίηση οικισμών Ν. Ζακύνθου με τη χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (G.I.S). Χρησιμοποιηθέν πρόγραμμα: ArcMap του ArcGIS, έκδοση 9.3.

3 Τι είναι το ArcGIS; Το ArcGIS είναι μια ολοκληρωμένη συλλογή από προϊόντα λογισμικού GIS. Παρέχει μια πλατφόρμα για διαδικασίες χωρικής ανάλυσης, διαχείρισης δεδομένων και απεικόνισης. Το ArcMap είναι το κύριο στοιχείο του ArcGIS και χρησιμεύει στην προβολή, επεξεργασία και απεικόνιση γεωχωρικών δεδομένων.

4 Σκοπός της Πρακτικής Άσκησης Σκοπός είναι να μετατρέψουμε σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των οικισμών του νησιού της Ζακύνθου έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι για μια σειρά πρόσθετων επεξεργασιών που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα ArcMap (μέτρηση συνολικής έκτασης, κατανομής οικισμών κ.α.).

5 Τι ορίζουμε ως ψηφιοποίηση και πως γίνεται; Ψηφιοποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής των στοιχείων ενός αναλογικού χάρτη σε ψηφιακή μορφή. Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέου διανυσματικού αρχείου μέσα από το ArcMap, θα πρέπει να το δημιουργήσουμε με το ArcCatalog και μετά να το εισάγουμε στο ArcMap και να του προσθέσουμε χαρακτηριστικά.

6 Από την εργαλειοθήκη Standard επιλέγουμε ArcCatalog. Όπως δείχνει η διπλανή εικόνα δημιουργούμε ένα νέο shapefile (τύπος διανυσματικού αρχείου) με δεξί κλικ πάνω σε αυτόν, και έπειτα επιλέγουμε New–Shapefile.

7 Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί καθορίζουμε το όνομα του πολυγωνικού επιπέδου πληροφορίας όπως επίσης και τον τύπο του γεωγραφικού χαρακτηριστικού (που στην περίπτωση αυτή είναι: polygon).

8 Έπειτα εισαγάγουμε το shapefile που δημιουργήσαμε στο ArcMap με την εντολή Add theme, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε σε αυτό. Από την εργαλειοθήκη Editor επέλεξε Start Editing. Για να αρχίσουμε τη ψηφιοποίηση σε αυτήν την εργαλειοθήκη θα πρέπει στο μενού Task να υπάρχει η επιλογή Create New Feature και στο Target το όνομα του shapefile. Για τη δημιουργία ενός πολυγώνου επιλέγουμε το εργαλείο ψηφιοποίησης και ξεκινώντας με ένα κλικ σε κάποιο σημείο ενός πολυγώνου του σαρωμένου χάρτη, συνεχίζουμε με διαδοχικά κλικ στην περίμετρό του δημιουργώντας έτσι τα αντίστοιχα vertices (σημεία του τόξου που ορίζονται κάθε φορά από τα σημεία που κάνουμε τα κλικ) και τέλος κλείνουμε το πολύγωνο με διπλό κλικ με το οποίο δημιουργείται κόμβος.

9

10 Ψηφιοποίηση Ν. Ζακύνθου Η ψηφιοποίηση των οικισμών της Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε σε διαδικτυακό υπόβαθρο. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν BingMap δορυφορικές εικόνες μέσω του διαδικτυακού εργαλείου ArcBruTile που ενσωματώθηκε στο περιβάλλον του ArcMap για το σκοπό αυτό.

11 Απεικόνιση Ζακύνθου πριν τη ψηφιοποίηση οικισμών

12 Απεικόνιση Ζακύνθου μετά τη ψηφιοποίηση

13 Απεικόνιση σπιτιού πριν τη ψηφιοποίηση

14 Απεικόνιση σπιτιού μετά τη ψηφιοποίηση

15 Απεικόνιση της πρωτεύουσας της Ζακύνθου πριν τη ψηφιοποίηση

16 Απεικόνιση της πρωτεύουσας της Ζακύνθου μετά τη ψηφιοποίηση

17 Χάρτης τελικής απεικόνισης οικισμών

18 Το τελικό shapefile που προέκυψε από τη ψηφιοποίηση είναι πολυγωνικής τοπολογίας σε γεωγραφικό σύστημα WGS_1984. Κατά τη ψηφιοποίηση των οικισμών του νησιού δημιουργήθηκαν συνολικά 8.693 πολύγωνα που εμπεριείχαν μεμονωμένους οικισμούς, ομάδες οικισμών, χωριά ή και πόλεις. Αποτελέσματα


Κατέβασμα ppt "Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης Βραζιώτης Δημήτρης ΑΦΠ&ΓΜ Ζ 15514 Υπεύθυνος Καθηγητής : Δ. Καλύβας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google