Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΘΗΝΑΙΩΝΕΣ 1. ΓΕΛΕΟΝΤΕΣ 2. ΑΙΓΙΚΟΡΕΙΣ 3. ΑΡΓΑΔΕΙΣ 4. ΟΠΛΗΤΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΘΗΝΑΙΩΝΕΣ 1. ΓΕΛΕΟΝΤΕΣ 2. ΑΙΓΙΚΟΡΕΙΣ 3. ΑΡΓΑΔΕΙΣ 4. ΟΠΛΗΤΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΘΗΝΑΙΩΝΕΣ 1. ΓΕΛΕΟΝΤΕΣ 2. ΑΙΓΙΚΟΡΕΙΣ 3. ΑΡΓΑΔΕΙΣ 4. ΟΠΛΗΤΕΣ

2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟΝΤΑ Μετά την πτώση του Μυκηναίου άνακτα στην Αττική σχηματίστηκε μία ομοσπονδία είτε των δήμων είτε των τοπικών αρχόντων (βασιλείς). Τη βασιλεία της Αθήνας είχαν αναλάβει οι Μεδοντίδες, απόγονοι του Κόδρου. Μετά την πτώση του Μυκηναίου άνακτα στην Αττική σχηματίστηκε μία ομοσπονδία είτε των δήμων είτε των τοπικών αρχόντων (βασιλείς). Τη βασιλεία της Αθήνας είχαν αναλάβει οι Μεδοντίδες, απόγονοι του Κόδρου. Σύμφωνα με τους χρονογράφους το 752, επί της βασιλείας του 13 ου απογόνου του Κόδρου η αρχή του περιορίστηκε σε μία δεκαετία. Σύμφωνα με τους χρονογράφους το 752, επί της βασιλείας του 13 ου απογόνου του Κόδρου η αρχή του περιορίστηκε σε μία δεκαετία. Αναφέρονται 7 άρχοντες με 10ετή θητεία και από αυτούς οι τρεις τελευταίοι δεν είναι Μεδοντίδαι. Αναφέρονται 7 άρχοντες με 10ετή θητεία και από αυτούς οι τρεις τελευταίοι δεν είναι Μεδοντίδαι. Από το 712 η βασιλεία παύει να είναι προνόμιο μόνο των Μεδοντιδών. Από το 712 η βασιλεία παύει να είναι προνόμιο μόνο των Μεδοντιδών.

3 Οι αλλαγές συνδέονται με την άνοδο των ευπατριδών (ευγενείς), από τους οποίους προέρχονται οι 3 ετήσιοι άρχοντες, ο επώνυμος άρχων, ο βασιλεύς, ο πολέμαρχος, οι οποίοι από το 682 αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της «πόλις». Οι αλλαγές συνδέονται με την άνοδο των ευπατριδών (ευγενείς), από τους οποίους προέρχονται οι 3 ετήσιοι άρχοντες, ο επώνυμος άρχων, ο βασιλεύς, ο πολέμαρχος, οι οποίοι από το 682 αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της «πόλις».

4 Αρχές 7 ου- 650 Ευπατρίδες (ευγενείς)>γνώστες των θεμίστων, επιδίδονται στην πολυτέλεια και παραθέτουν πολυδάπανα συμπόσια. Ευπατρίδες (ευγενείς)>γνώστες των θεμίστων, επιδίδονται στην πολυτέλεια και παραθέτουν πολυδάπανα συμπόσια. Γεωμόρους Γεωμόρους Δημιουργοί>ακτήμονες τεχνίτες (άλλοτε κάτοχοι κλήρου ή πρόσφυγες από την Πελοπόννησο) Δημιουργοί>ακτήμονες τεχνίτες (άλλοτε κάτοχοι κλήρου ή πρόσφυγες από την Πελοπόννησο)

5 650-600 4 ΤΕΛΗ 4 ΤΕΛΗ ΕΥΠΑΤΡΙΔΑΙ: α. 500μεδίμνους β. ἱππεῖς γ. ΖΕΥΓΙΤΕΣ: (ζεῦγος ή ζυγός) οι ζευγίτες είναι ελεύθεροι και υλικά ανεξάρτητοι, ο κατακερματισμός όμως της πατρικής περιουσίας (κληρος γης) οδηγεί στη μείωση του αριθμού τους δ. ΘΗΤΕΣ: μισθωτοί ανειδίκευτοι εργάτες

6 ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ: τέλεση πατροπαράδοτων θυσιών και προεδρία του δικαστηρίου ΒΑΣΙΛΕΥΣ: τέλεση πατροπαράδοτων θυσιών και προεδρία του δικαστηρίου ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ: είχε την αρχιστρατηγία>αξίωμα που προϋπέθετε πολεμικές ικανότητες ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣ: είχε την αρχιστρατηγία>αξίωμα που προϋπέθετε πολεμικές ικανότητες ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΑΡΧΩΝ: πολλές αρμοδιότητες στον τομέα της δικαιοσύνης. Εδρεύει στο Πρυτανείο>συγκαλεί την εκκλησία του δήμου, προϊσταται των συνεδριάσεών της και συγκαλεί και τη Βουλή από τη στιγμή που θα εισαχθεί. ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΑΡΧΩΝ: πολλές αρμοδιότητες στον τομέα της δικαιοσύνης. Εδρεύει στο Πρυτανείο>συγκαλεί την εκκλησία του δήμου, προϊσταται των συνεδριάσεών της και συγκαλεί και τη Βουλή από τη στιγμή που θα εισαχθεί.

7 Μέσα 7 ου αι. 6 ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΣ> καταγραφή και διαφύλαξη διατάξεων. Μέσα 7 ου αι. 6 ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΣ> καταγραφή και διαφύλαξη διατάξεων. -αναλαμβάνει την καταγραφή και διαφύλαξη διατάξεων που είχαν αποκτήσει ισχύ νόμου. -αναλαμβάνει την καταγραφή και διαφύλαξη διατάξεων που είχαν αποκτήσει ισχύ νόμου. -Η αρχή αυτή δημιουργήθηκε για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες που προκαλούνταν από την αυθαιρεσία κατά την απονομή της δικαιοσύνης (αγραφο δίκαιο)>Κωδικοποίηση του εθιμικού δικαίου -Η αρχή αυτή δημιουργήθηκε για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες που προκαλούνταν από την αυθαιρεσία κατά την απονομή της δικαιοσύνης (αγραφο δίκαιο)>Κωδικοποίηση του εθιμικού δικαίου Οι 6 θεσμοθέτες ορίζονταν από τον Άρειο Πάγο και η αρχή τους ήταν ετήσια Οι 6 θεσμοθέτες ορίζονταν από τον Άρειο Πάγο και η αρχή τους ήταν ετήσια

8 ΒΟΥΛΗ=ΆΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ (επί Σόλωνα), αποτελεί εξέλιξη του συμβουλίου των αρχηγών των δήμων. Το συμβούλιο αυτό συνέβαλε στην ενοποίηση των αρχηγών και στην ισχυροποίηση τους με άμεσο επακολούθημα την κατάργηση της βασιλείας. ΒΟΥΛΗ=ΆΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ (επί Σόλωνα), αποτελεί εξέλιξη του συμβουλίου των αρχηγών των δήμων. Το συμβούλιο αυτό συνέβαλε στην ενοποίηση των αρχηγών και στην ισχυροποίηση τους με άμεσο επακολούθημα την κατάργηση της βασιλείας. Τα μέλη της είναι ισόβια και δικαίωμα συμμετοχής αποκτούν όσοι είχαν διατελέσει άρχοντες. Τα μέλη της είναι ισόβια και δικαίωμα συμμετοχής αποκτούν όσοι είχαν διατελέσει άρχοντες. Η Βουλή των Αρεοπαγιτών εποπτεύει τους άρχοντες και επιβάλλει ανεξέλεγκτα τιμωρίες σε όλους τους ενόχους. Η Βουλή των Αρεοπαγιτών εποπτεύει τους άρχοντες και επιβάλλει ανεξέλεγκτα τιμωρίες σε όλους τους ενόχους.

9 -Οι απροσδιόριστες και ως εκ τούτου απεριόριστες δικαιοδοσίες της βουλής σε συνδυασμό με την κοινωνική προέλευση των μελών της, την καθιστούν Προπύργιο της Αριστοκρατίας! -Οι απροσδιόριστες και ως εκ τούτου απεριόριστες δικαιοδοσίες της βουλής σε συνδυασμό με την κοινωνική προέλευση των μελών της, την καθιστούν Προπύργιο της Αριστοκρατίας! ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν μόνο οι ευπατρίδες, διότι ως τα μέσα του 7 ου αι. μόνο εκείνοι έφεραν το βάρος της προστασίας της πόλις από εξωτερικούς κινδύνους, αφού μόνο αυτοί έχουν την υλική δύναμη να συντηρούν άλογα και να εκπαιδεύονται στην πολεμική τέχνη. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν μόνο οι ευπατρίδες, διότι ως τα μέσα του 7 ου αι. μόνο εκείνοι έφεραν το βάρος της προστασίας της πόλις από εξωτερικούς κινδύνους, αφού μόνο αυτοί έχουν την υλική δύναμη να συντηρούν άλογα και να εκπαιδεύονται στην πολεμική τέχνη.

10 ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΥΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Στο αριστοκρατικό καθεστώς της Αθήνας σημειώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ευγενείς και επιχειρείται ανατροπή του καθεστώτος από τον Κύλωνα. Ο Κύλων ανήκε στην τάξη των ευπατριδών και διέφερε από άλλους τυράννους ως προς το ότι δεν είχε διατελέσει άρχοντας ούτε είχε κάποια άλλη πολιτική δράση. Στο αριστοκρατικό καθεστώς της Αθήνας σημειώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ευγενείς και επιχειρείται ανατροπή του καθεστώτος από τον Κύλωνα. Ο Κύλων ανήκε στην τάξη των ευπατριδών και διέφερε από άλλους τυράννους ως προς το ότι δεν είχε διατελέσει άρχοντας ούτε είχε κάποια άλλη πολιτική δράση. -είχε την αίγλη του Ολυμπιονίκη και την υποστήριξη του πεθερού του, του τυράννου των Μεγάρων Θεογένη.

11 Λαμβάνει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών και επιχειρεί την κατάληψη της Ακρόπολης, όταν άρχιζαν στην Πελ/νησο τα Ολύμπια (636 ή 632). Λαμβάνει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών και επιχειρεί την κατάληψη της Ακρόπολης, όταν άρχιζαν στην Πελ/νησο τα Ολύμπια (636 ή 632). -Αντιδράσεις Αθηναίων>ένοπλοι σπεύδουν από το άστυ και την ύπαιθρο και πολιορκούν την Ακρόπολη. Η αντίδραση των Αθηναίων φανερώνει ότι ο Κύλων δεν είχε λαϊκό έρεισμα. -Αντιδράσεις Αθηναίων>ένοπλοι σπεύδουν από το άστυ και την ύπαιθρο και πολιορκούν την Ακρόπολη. Η αντίδραση των Αθηναίων φανερώνει ότι ο Κύλων δεν είχε λαϊκό έρεισμα. -Η πολιορκία του Κύλωνα και των οπαδών του θα συνεχιστεί για καιρό. Κάποια στιγμή ο ίδιος και ο αδερφός του δραπέτευσαν και οι οπαδοί του εξαντλημένοι από τη δίψα και την πείνα κατέφυγαν ως ικέτες στο ναό της Αθηνάς Πολλιάδος.

12 Επειδή κάποιοι ήταν ετοιμοθάνατοι και τα πτώματα θα μόλυναν την ιερότητα του χώρου, οι άρχοντες τους απομάκρυναν με την υπόσχεση ότι δεν θα τους φονεύσουν. Μόλις όμως οι ικέτες έφτασαν κοντά στο ιερό των Ευμενιδών ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής τότε και οι άλλοι άρχοντες αθέτησαν την υπόσχεσή τους και τους φόνευσαν προκαλώντας το γνωστό ως «Κυλώνειο  γος» συμβάλλοντας στη διεύρυνση της πολιτικής αντίθεσης μεταξύ των ευγενών. Επειδή κάποιοι ήταν ετοιμοθάνατοι και τα πτώματα θα μόλυναν την ιερότητα του χώρου, οι άρχοντες τους απομάκρυναν με την υπόσχεση ότι δεν θα τους φονεύσουν. Μόλις όμως οι ικέτες έφτασαν κοντά στο ιερό των Ευμενιδών ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής τότε και οι άλλοι άρχοντες αθέτησαν την υπόσχεσή τους και τους φόνευσαν προκαλώντας το γνωστό ως «Κυλώνειο  γος» συμβάλλοντας στη διεύρυνση της πολιτικής αντίθεσης μεταξύ των ευγενών.

13 Οι Μεγαρείς αποφασίζουν να εκδικηθούν τον Κύλωνα για την δολοφονία των συμπολιτών τους και ενεργούν επιδρομές στην Αττική και καταλαμβάνουν τη Σαλαμίνα. Οι Αθηναίοι επανειλημμένως αποτυγχάνουν να ανακαταλάβουν τη Σαλαμίνα και γι’αυτό λέγεται ότι 1. είχαν απαγορεύσει δια νόμου οποιαδήποτε συζήτηση στην πόλη για νέα εκστρατεία και 2. παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται σε εξορία οι Αλκμεωνίδες ύστερα από παρέμβαση του Σόλωνα (περίπου το 610) Οι Μεγαρείς αποφασίζουν να εκδικηθούν τον Κύλωνα για την δολοφονία των συμπολιτών τους και ενεργούν επιδρομές στην Αττική και καταλαμβάνουν τη Σαλαμίνα. Οι Αθηναίοι επανειλημμένως αποτυγχάνουν να ανακαταλάβουν τη Σαλαμίνα και γι’αυτό λέγεται ότι 1. είχαν απαγορεύσει δια νόμου οποιαδήποτε συζήτηση στην πόλη για νέα εκστρατεία και 2. παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται σε εξορία οι Αλκμεωνίδες ύστερα από παρέμβαση του Σόλωνα (περίπου το 610)

14 Αυτήν την περίοδο η τιμωρία του φόνου ή μίας άδικης πράξης αποτελεί αποκλειστικά έργο των συγγενών του θύματος> η δολοφονία των ικετών προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μέσα στην Αθήνα και πολλές εγκληματικές ενέργειες. Η δολοφονία έως τότε θεωρούνταν θρησκευτικό ανοσιούργημα και η εκδίκηση θρησκευτικό καθήκον. Αυτήν την περίοδο η τιμωρία του φόνου ή μίας άδικης πράξης αποτελεί αποκλειστικά έργο των συγγενών του θύματος> η δολοφονία των ικετών προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μέσα στην Αθήνα και πολλές εγκληματικές ενέργειες. Η δολοφονία έως τότε θεωρούνταν θρησκευτικό ανοσιούργημα και η εκδίκηση θρησκευτικό καθήκον.

15 ΡΗΞΗ ΓΝΩΡΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΥΣ-ΔΡΑΚΩΝ ΡΗΞΗ ΓΝΩΡΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΥΣ-ΔΡΑΚΩΝ -Μετά το Κυλώνειο  γος και πριν τη νομοθεσία του Δράκοντα άρχισε η ρήξη «γνωρίμων» και «πλήθους». Κύρια αιτία των συγκρούσεων αποτελούσε ο αποκλεισμός των πολλών από το σώμα των ενεργών πολιτών και την παρέκβαση του δικαίου. -Μετά το Κυλώνειο  γος και πριν τη νομοθεσία του Δράκοντα άρχισε η ρήξη «γνωρίμων» και «πλήθους». Κύρια αιτία των συγκρούσεων αποτελούσε ο αποκλεισμός των πολλών από το σώμα των ενεργών πολιτών και την παρέκβαση του δικαίου. Το χειρότερο όμως απ’όλα τα πολιτικά δεινά το επαχθέστερο ήταν η υποδούλωση των φτωχών από τους πλούσιους. Το χειρότερο όμως απ’όλα τα πολιτικά δεινά το επαχθέστερο ήταν η υποδούλωση των φτωχών από τους πλούσιους.

16 Ο Αριστ.(Αθ.Πολ.ΙΙ.1) γράφει: Ο Αριστ.(Αθ.Πολ.ΙΙ.1) γράφει: Met¦ d  taàta sunšbh stasi£sai toÚj te gnwr…mouj kaˆ tÕ plÁqoj polÝn crÒnon tÕn dÁmon.  n g¦r aÙtîn ¹ polite…a to‹j te ¥lloij Ñligarcik¾ p©si, kaˆ d¾ kaˆ ™doÚleuon oƒ pšnhtej to‹j plous…oij kaˆ aÙtoˆ kaˆ t¦ tškna kaˆ aƒ guna‹kej kaˆ ™kaloànto pel£tai kaˆ ˜kt»moroi kat¦ taÚthn g¦r t¾n m…sqwsin [º]rg£zonto tîn plous…wn toÝj ¢groÚj (¹ d  p©sa gÁ di' Ñl…gwn  n), kaˆ e„ m¾ t¦j misqèseij ¢podido‹en, ¢gègimoi kaˆ aÙtoˆ kaˆ oƒ pa‹dej ™g…gnonto. kaˆ oƒ daneismoˆ p©sin ™pˆ to‹j sèmasin  san mšcri SÒlwnoj.

17 Γίνεται φανερό απ’όσα αναφέρει ο Αριστοτέλης ότι στους χρόνους εκείνους οι δανεισμοί γίνονταν με εγγύηση την προσωπική ελευθερία, μαρτυρία που επιβεβαιώνεται και από τον Σόλωνα, ο οποίος αναφέρει ότι πολλοί Αθηναίοι προκειμένου να αποφύγουν την κατάσταση της δουλείας που είχε προκαλέσει το χρέος τους στους πλούσιους γαιοκτήμονες εγκατέλειπαν την Αττική. Γίνεται φανερό απ’όσα αναφέρει ο Αριστοτέλης ότι στους χρόνους εκείνους οι δανεισμοί γίνονταν με εγγύηση την προσωπική ελευθερία, μαρτυρία που επιβεβαιώνεται και από τον Σόλωνα, ο οποίος αναφέρει ότι πολλοί Αθηναίοι προκειμένου να αποφύγουν την κατάσταση της δουλείας που είχε προκαλέσει το χρέος τους στους πλούσιους γαιοκτήμονες εγκατέλειπαν την Αττική. Εκτήμοροι; α. Άλλοτε κάτοχοι κλήρου ή β. Ανέκαθεν ακτήμονες Εκτήμοροι; α. Άλλοτε κάτοχοι κλήρου ή β. Ανέκαθεν ακτήμονες

18 ΔΡΑΚΩΝ ΔΡΑΚΩΝ 1. Ο Δράκων νομιμοποίησε τη διάταξη που όριζε ότι αν ο οφειλέτης αδυνατούσε να εξοφλήσει το χρέος του ο πιστωτής είχε δικαίωμα να τον πουλήσει ως δούλο. 1. Ο Δράκων νομιμοποίησε τη διάταξη που όριζε ότι αν ο οφειλέτης αδυνατούσε να εξοφλήσει το χρέος του ο πιστωτής είχε δικαίωμα να τον πουλήσει ως δούλο. 2. Η θέσπιση νόμων για φόνους δηλώνει ότι το κράτος αναλαμβάνει να τιμωρήσει τον δράστη και όχι οι συγγενείς του θύματος. Η κρατική δικαιοσύνη δεν κρίνει μόνο την πράξη αλλά και την πρόθεση γιατί ο Δράκων έκανε διάκριση ανάμεσα στην προμελετημένη ανθρωποκτονία και στην ακούσια. 2. Η θέσπιση νόμων για φόνους δηλώνει ότι το κράτος αναλαμβάνει να τιμωρήσει τον δράστη και όχι οι συγγενείς του θύματος. Η κρατική δικαιοσύνη δεν κρίνει μόνο την πράξη αλλά και την πρόθεση γιατί ο Δράκων έκανε διάκριση ανάμεσα στην προμελετημένη ανθρωποκτονία και στην ακούσια.

19 ΔΡΑΚΩΝ Στη Βουλή του Άρειου Πάγου παραπέμπονται για εκδίκαση υποθέσεις προμελετημένου φόνου (τραυματισμού με πρόθεση, δηλητηρίαση ή εμπρησμό). Στη Βουλή του Άρειου Πάγου παραπέμπονται για εκδίκαση υποθέσεις προμελετημένου φόνου (τραυματισμού με πρόθεση, δηλητηρίαση ή εμπρησμό). Επειδή η τιμωρία του δράστη για ανθρωποκτονία αποτελεί θρησκευτικό καθήκον, το δικαστήριο του Αρείου Πάγου έχει και αυτό θρησκευτικό χαρακτήρα> Επειδή η τιμωρία του δράστη για ανθρωποκτονία αποτελεί θρησκευτικό καθήκον, το δικαστήριο του Αρείου Πάγου έχει και αυτό θρησκευτικό χαρακτήρα> α. προεδρεύει ο άρχων βασιλεύς β. τα μέλη του Α.Π συνεδριάζουν πάνω από το ιερό των Ερινύων ή Ευμενίδων που ήταν θεότητες του κάτω κόσμου. α. προεδρεύει ο άρχων βασιλεύς β. τα μέλη του Α.Π συνεδριάζουν πάνω από το ιερό των Ερινύων ή Ευμενίδων που ήταν θεότητες του κάτω κόσμου.

20

21 ΔΡΑΚΩΝ Η τιμωρία για τον προμελετημένο φόνο είναι θάνατος γιατί μόνο έτσι ικανοποιείται ο νεκρός και απαλλάσσεται η πόλις από το μίασμα. Εξάλλου επιβάλλοντας το κράτος την ίδια ποινή με τους συγγενείς του νεκρού αποκτά και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η τιμωρία για τον προμελετημένο φόνο είναι θάνατος γιατί μόνο έτσι ικανοποιείται ο νεκρός και απαλλάσσεται η πόλις από το μίασμα. Εξάλλου επιβάλλοντας το κράτος την ίδια ποινή με τους συγγενείς του νεκρού αποκτά και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

22 ΔΡΑΚΩΝ Εφετείο> 51 Εφέτες που εκλέγονταν αριστίνδην συγκροτούσαν το δικαστήριο που ιδρύθηκε για την εκδίκαση ακούσιας ή αιτιολογημένης ανθρωποκτονίας. Εφετείο> 51 Εφέτες που εκλέγονταν αριστίνδην συγκροτούσαν το δικαστήριο που ιδρύθηκε για την εκδίκαση ακούσιας ή αιτιολογημένης ανθρωποκτονίας. Οι μηνύσεις υποβάλλονταν στον άρχοντα βασιλέα, ο οποίος διενεργεί την ανάκριση και ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο. Οι μηνύσεις υποβάλλονταν στον άρχοντα βασιλέα, ο οποίος διενεργεί την ανάκριση και ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο.

23 ΔΡΑΚΩΝ Νόμοι πολιτικού περιεχομένου Νόμοι πολιτικού περιεχομένου -Εάν κάποιος επιχειρήσει να γίνει τύραννος ή βοηθήσει στην εγκαθίδρυση τυραννικού καθεστώτος, θα στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα και θα δημεύεται η περιουσία του. -Εάν κάποιος επιχειρήσει να γίνει τύραννος ή βοηθήσει στην εγκαθίδρυση τυραννικού καθεστώτος, θα στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα και θα δημεύεται η περιουσία του. -η παροχή πολιτικών δικαιωμάτων «το  ς  πλα παρεχομένοις». Διευρύνεται το πολιτικό σώμα αφού παρέχεται το δικαίωμα συμμετοχής στην εκκλησία του δήμου και στους ζευγίτες. -η παροχή πολιτικών δικαιωμάτων «το  ς  πλα παρεχομένοις». Διευρύνεται το πολιτικό σώμα αφού παρέχεται το δικαίωμα συμμετοχής στην εκκλησία του δήμου και στους ζευγίτες.

24 Όμως, ο Δράκων δεν έθιξε το καθεστώς της εγγείου ιδιοκτησίας ούτε κατάργησε τους όρους δανεισμού. Ο Αριστοτέλης γράφει ότι τις παραμονές της εκλογής του Σόλωνα ως άρχοντα, οι πολλοί είχαν γίνει υποχείριοι των λίγων και ο Πλούταρχος (Σολ.13.2-3) διασαφηνίζει ότι άλλοι εργάζονταν ως εκτήμοροι και άλλοι οφειλέτες που είχαν πουληθεί ως δούλοι. Όμως, ο Δράκων δεν έθιξε το καθεστώς της εγγείου ιδιοκτησίας ούτε κατάργησε τους όρους δανεισμού. Ο Αριστοτέλης γράφει ότι τις παραμονές της εκλογής του Σόλωνα ως άρχοντα, οι πολλοί είχαν γίνει υποχείριοι των λίγων και ο Πλούταρχος (Σολ.13.2-3) διασαφηνίζει ότι άλλοι εργάζονταν ως εκτήμοροι και άλλοι οφειλέτες που είχαν πουληθεί ως δούλοι. Συνακόλουθα η παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους ζευγίτες δεν συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση του σώματος των ενεργών πολιτών. Συνακόλουθα η παραχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους ζευγίτες δεν συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση του σώματος των ενεργών πολιτών.

25 η κοινωνική κρίση συνεχίζεται: η κοινωνική κρίση συνεχίζεται: -α. Αύξηση αριθμού οφειλετών και των δούλων εξαιτίας χρεών -α. Αύξηση αριθμού οφειλετών και των δούλων εξαιτίας χρεών -β. Έκδοση άδικων δικαστικών αποφάσεων -β. Έκδοση άδικων δικαστικών αποφάσεων -γ. κατακερματισμός κλήρων>ακτήμονες -γ. κατακερματισμός κλήρων>ακτήμονες Έχει περιέλθει η Σαλαμίνα στην κατοχή των Μεγαρέων Έχει περιέλθει η Σαλαμίνα στην κατοχή των Μεγαρέων

26 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ-ΣΟΛΩΝ Ο Σ. εισέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της Αθήνας προσποιούμενος τον τρελλό παρακινώντας τους συμπολίτες του να ανακαταλάβουν την Σαλαμίνα: Ο Σ. εισέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της Αθήνας προσποιούμενος τον τρελλό παρακινώντας τους συμπολίτες του να ανακαταλάβουν την Σαλαμίνα: «Ήρθα ο ίδιος, μόνος μου, κήρυκας «Ήρθα ο ίδιος, μόνος μου, κήρυκας από το πανέμορφο νησί της Σαλαμίνας. από το πανέμορφο νησί της Σαλαμίνας. Γλυκόλογα τραγούδια τραγουδώ, αντί να αγορεύω» Γλυκόλογα τραγούδια τραγουδώ, αντί να αγορεύω» -η επιρροή που ασκεί ο Σ. στους συμπολίτες του φάνηκε από την αποδοχή της πρότασης του να δικαστούν οι εναγείς. -η επιρροή που ασκεί ο Σ. στους συμπολίτες του φάνηκε από την αποδοχή της πρότασης του να δικαστούν οι εναγείς.

27

28 Με ποιήματα εκφράζει τη λύπη του για τις κακουχίες των φτωχών, από τους οποίους πολλοί είχαν πουληθεί σε ξένη και υπέμεναν τα δεσμά της δουλείας, επικρίνει τους αρχηγούς του δήμου για την πλεονεξία τους και τονίζει ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στη «δυσνομία». Η πεποίθησή του είναι ότι μόνο με την ευνομία αμβλύνονται οι οξύτητες. Με ποιήματα εκφράζει τη λύπη του για τις κακουχίες των φτωχών, από τους οποίους πολλοί είχαν πουληθεί σε ξένη και υπέμεναν τα δεσμά της δουλείας, επικρίνει τους αρχηγούς του δήμου για την πλεονεξία τους και τονίζει ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στη «δυσνομία». Η πεποίθησή του είναι ότι μόνο με την ευνομία αμβλύνονται οι οξύτητες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η μεγάλη δημοτικότητα του Σόλωνα να οφείλεται στην άποψη του ότι «τό ἲσον πόλεμον οὐ ποιεῖ». Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η μεγάλη δημοτικότητα του Σόλωνα να οφείλεται στην άποψη του ότι «τό ἲσον πόλεμον οὐ ποιεῖ».

29 Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από τους ακτήμονες ως ανταπόκριση στο αίτημα για αναδασμό της γης και από τους ελεύθερους γεωργούς και μερίδα των ευγενών, ως αναγνώριση για ίση συμμετοχή στη διοίκηση των κοινών. Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από τους ακτήμονες ως ανταπόκριση στο αίτημα για αναδασμό της γης και από τους ελεύθερους γεωργούς και μερίδα των ευγενών, ως αναγνώριση για ίση συμμετοχή στη διοίκηση των κοινών. Η άρχουσα τάξη επειδή δεχόταν πιέσεις και υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του καθεστώτος, αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον Σόλωνα ως ρυθμιστή των κοινωνικών διαφορών. Η αριστοκρατική του άλλωστε καταγωγή διασφάλιζε ότι δεν θα θίξει τα συμφέροντά τους. Η άρχουσα τάξη επειδή δεχόταν πιέσεις και υπήρχε κίνδυνος ανατροπής του καθεστώτος, αναγκάστηκε να αποδεχτεί τον Σόλωνα ως ρυθμιστή των κοινωνικών διαφορών. Η αριστοκρατική του άλλωστε καταγωγή διασφάλιζε ότι δεν θα θίξει τα συμφέροντά τους.

30 Ο Σόλων ήταν γιός του Εξηκεστίδη από το γένος των Κοδριδών, ένα από τα πιο επιφανή γένη της Αττικής. Ο Σόλων ήταν γιός του Εξηκεστίδη από το γένος των Κοδριδών, ένα από τα πιο επιφανή γένη της Αττικής. Εκλέγεται ἂρχων με έκτακτες εξουσίες το 594/3. Εκλέγεται ἂρχων με έκτακτες εξουσίες το 594/3. 1. άρση των συνεπειών του δανεισμού> επαναφέρει πολλούς Αθηναίους που είχαν πουληθεί ως δούλοι σε ξένη γη και όσους επίσης είχαν δουλωθεί σε Αθηναίους πολίτες. 1. άρση των συνεπειών του δανεισμού> επαναφέρει πολλούς Αθηναίους που είχαν πουληθεί ως δούλοι σε ξένη γη και όσους επίσης είχαν δουλωθεί σε Αθηναίους πολίτες.

31 2. Κατάργηση των χρεών> αφαίρεση των όρων με αποτέλεσμα η γη να επανέλθει στην κυριότητα των αρχικών της ιδιοκτητών 2. Κατάργηση των χρεών> αφαίρεση των όρων με αποτέλεσμα η γη να επανέλθει στην κυριότητα των αρχικών της ιδιοκτητών 3. Κατάργηση δανεισμού «ἐπί σώμασιν». Με το μέτρο αυτό ο Σ. απέτρεπε την προληπτική κράτηση των χρεοφιλετών και την πώλησή τους ως δούλων. 3. Κατάργηση δανεισμού «ἐπί σώμασιν». Με το μέτρο αυτό ο Σ. απέτρεπε την προληπτική κράτηση των χρεοφιλετών και την πώλησή τους ως δούλων. Έκτοτε δεν απαντούν εκτήμοροι ούτε δούλοι εξαιτίας χρεών. Έκτοτε δεν απαντούν εκτήμοροι ούτε δούλοι εξαιτίας χρεών.

32 Τα 3 παραπάνω μέτρα ονομάστηκαν από τους μεταγενέστερους «σεισάχθεια» και αποτελούν κατά τον Glotz το habeas corpus του Αττικού δικαίου. Τα 3 παραπάνω μέτρα ονομάστηκαν από τους μεταγενέστερους «σεισάχθεια» και αποτελούν κατά τον Glotz το habeas corpus του Αττικού δικαίου. Μέτρα Σόλωνα: Μέτρα Σόλωνα: 1. Αμνήστευση αδικημάτων>εξαιρέθηκαν όσοι είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία ή για απόπειρα επιβολής τυραννικού καθεστώτος. Με το μέτρο αυτό επέστρεψαν στην Αθήνα οι Αλκμεωνίδες, όχι όμως και ο Κύλων.

33 2. όρισε ανώτατο όριο στην ιδιοκτησία των γαιών>προστασία μικροκαλλιεργητών 2. όρισε ανώτατο όριο στην ιδιοκτησία των γαιών>προστασία μικροκαλλιεργητών 3. η έγγειος ιδιοκτησία προστατεύεται και από άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός των δικαιωμάτων εμφύτευσης στα σύνορα χωραφιών και αμπελώνων. 3. η έγγειος ιδιοκτησία προστατεύεται και από άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός των δικαιωμάτων εμφύτευσης στα σύνορα χωραφιών και αμπελώνων. -νομοθετεί και κατά της κακής μεταχείρησης των ζώων και για την προστασία της κτηνοτροφίας -νομοθετεί και κατά της κακής μεταχείρησης των ζώων και για την προστασία της κτηνοτροφίας

34 4. 4. Μέτρα για την ανάπτυξη των τεχνών και την αύξηση των ανταλλάξιμων ειδών: -νόμος κατά της αργίας -νόμος κατά της αργίας -ο γιός δεν έχει υποχρέωση να συντηρεί τον γέρο πατέρα του εφόσον εκείνος δεν είχε φροντίσει να του μάθει μία τέχνη -ο γιός δεν έχει υποχρέωση να συντηρεί τον γέρο πατέρα του εφόσον εκείνος δεν είχε φροντίσει να του μάθει μία τέχνη -παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε ξένους που ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στην Αθήνα. -παροχή πολιτικών δικαιωμάτων σε ξένους που ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στην Αθήνα. -έλεγχος στις εισαγωγές-εξαγωγές>απαγορεύεται η εξαγωγή γεωργικών προϊόντων εκτός από το λάδι>πτώση τιμών από τις εισαγωγές> ζημίωση πλούσιων ευπατριδών -έλεγχος στις εισαγωγές-εξαγωγές>απαγορεύεται η εξαγωγή γεωργικών προϊόντων εκτός από το λάδι>πτώση τιμών από τις εισαγωγές> ζημίωση πλούσιων ευπατριδών

35 Έως εδώ ο Σόλων έχει επιτύχει την απελευθέρωση του ατόμου, την απαλλαγή του από το φόβο της μελλοντικής υποδούλωσης, τη διασφάλιση της εγγείου ιδιοκτησίας, και ως σύνολο τα μέτρα που απέβλεπαν στην οικονομική ανόρθωση της «πόλις» αποτελούν εγγυήσεις για τη μη εξάρτηση των πολλών από τους λίγους. Έως εδώ ο Σόλων έχει επιτύχει την απελευθέρωση του ατόμου, την απαλλαγή του από το φόβο της μελλοντικής υποδούλωσης, τη διασφάλιση της εγγείου ιδιοκτησίας, και ως σύνολο τα μέτρα που απέβλεπαν στην οικονομική ανόρθωση της «πόλις» αποτελούν εγγυήσεις για τη μη εξάρτηση των πολλών από τους λίγους.

36 Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών διαβαθμίζονται ανάλογα με το ετήσιο αγροτικό τους εισόδημα: Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών διαβαθμίζονται ανάλογα με το ετήσιο αγροτικό τους εισόδημα: -500μεδίμνους -500μεδίμνους -300μεδίμνους -300μεδίμνους -200μεδίμνους -200μεδίμνους -Όσοι είχαν εισόδημα κάτω από 200 μεδίμνους και ήταν ενταγμένοι στις 4 ιωνικές φυλές, που σημαίνει ότι ήταν κάτοχοι κλήρου αλλά είχαν μείνει ακτήμονες συναποτελούσαν τους θῆτες. -Όσοι είχαν εισόδημα κάτω από 200 μεδίμνους και ήταν ενταγμένοι στις 4 ιωνικές φυλές, που σημαίνει ότι ήταν κάτοχοι κλήρου αλλά είχαν μείνει ακτήμονες συναποτελούσαν τους θῆτες.

37 Οι θῆτες δεν ήταν εκλόγιμοι σε καμία αρχή. Συμμετέχουν μόνο στην εκκλησία του δήμου. Οι θῆτες δεν ήταν εκλόγιμοι σε καμία αρχή. Συμμετέχουν μόνο στην εκκλησία του δήμου. Δίνει το δικαίωμα στη συναρχία των 9 αρχόντων (3 άρχοντες+6 θεσμοθέτες) να ανέρχονται και μη ευπατρίδες, αρκεί να ανήκουν στα πρώτα 3 τέλη (500,300 και 200μεδίμνους) Δίνει το δικαίωμα στη συναρχία των 9 αρχόντων (3 άρχοντες+6 θεσμοθέτες) να ανέρχονται και μη ευπατρίδες, αρκεί να ανήκουν στα πρώτα 3 τέλη (500,300 και 200μεδίμνους) Στον πόλεμο που άσκησε ο Άρειος Πάγος στο μέτρο αυτό ο Σ. αντέδρασε εισάγοντας ένα νέο τρόπο εκλογής, την κλήρωση εκ προκρίτων, Στον πόλεμο που άσκησε ο Άρειος Πάγος στο μέτρο αυτό ο Σ. αντέδρασε εισάγοντας ένα νέο τρόπο εκλογής, την κλήρωση εκ προκρίτων,

38 σύμφωνα με τον οποίο οι άρχοντες κληρώνονται από έναν αριθμό υποψηφίων που είχαν εκλέξει οι 4 φυλές. Κάθε φυλή εξέλεγε από όσους ήταν εκλόγιμοι σε αυτό το αξίωμα 10 άτομα και από τους 40 προκρίτους ορίζονταν με κλήρο 9 ή με ψήφο από την εκκλησία του δήμου(;). σύμφωνα με τον οποίο οι άρχοντες κληρώνονται από έναν αριθμό υποψηφίων που είχαν εκλέξει οι 4 φυλές. Κάθε φυλή εξέλεγε από όσους ήταν εκλόγιμοι σε αυτό το αξίωμα 10 άτομα και από τους 40 προκρίτους ορίζονταν με κλήρο 9 ή με ψήφο από την εκκλησία του δήμου(;). Έλεγχος περουσιακών στοιχείων πριν την ανάληψη των καθηκόντων και μετά! Έλεγχος περουσιακών στοιχείων πριν την ανάληψη των καθηκόντων και μετά!

39 Επώνυμος ἂρχων> Διατηρεί την μέγιστη δύναμη: συγκαλεί την εκκλησία του δήμου, υποχρεωτικά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, και διευθύνει τις συνεδριάσεις της Επώνυμος ἂρχων> Διατηρεί την μέγιστη δύναμη: συγκαλεί την εκκλησία του δήμου, υποχρεωτικά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, και διευθύνει τις συνεδριάσεις της ΗΛΙΑΙΑ: (δικαίωμα εφέσης) το δικαστικό αυτό σώμα συγκροτείται από το σύνολο των πολιτών, από την ίδια την εκκλησία του δήμου> και οι θῆτες αποκτούν δικαίωμα άσκησης δικαστικής εξουσίας. Κατά τον Αριστοτέλη, όταν ο δῆμος είναι κύριος της δικαστικής ψήφου, τότε γίνεται και κύριος της πολιτείας. ΗΛΙΑΙΑ: (δικαίωμα εφέσης) το δικαστικό αυτό σώμα συγκροτείται από το σύνολο των πολιτών, από την ίδια την εκκλησία του δήμου> και οι θῆτες αποκτούν δικαίωμα άσκησης δικαστικής εξουσίας. Κατά τον Αριστοτέλη, όταν ο δῆμος είναι κύριος της δικαστικής ψήφου, τότε γίνεται και κύριος της πολιτείας.

40 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 400>εκλόγιμοι όσοι ανήκαν στα πρώτα 3 τέλη. Η νέα βουλή έχει προβουλευτικό ρόλο (;). Κανένα θέμα δεν μπορούσε να συζητηθεί στην εκκλησία του δήμου, εάν πρώτα δεν είχε εγκριθεί από τη βουλή. ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 400>εκλόγιμοι όσοι ανήκαν στα πρώτα 3 τέλη. Η νέα βουλή έχει προβουλευτικό ρόλο (;). Κανένα θέμα δεν μπορούσε να συζητηθεί στην εκκλησία του δήμου, εάν πρώτα δεν είχε εγκριθεί από τη βουλή. ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ> ισόβια τα μέλη>εποπτεύει την πολιτική διοίκηση> καταδιώκει τους παραβάτες των νόμων, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ανεξέλεγκτα χρηματικές ποινές και τιμωρίες. Εξακολουθεί να δικάζει τις φονικές υποθέσεις και επίσης δικάζει όσους κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος. ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ> ισόβια τα μέλη>εποπτεύει την πολιτική διοίκηση> καταδιώκει τους παραβάτες των νόμων, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει ανεξέλεγκτα χρηματικές ποινές και τιμωρίες. Εξακολουθεί να δικάζει τις φονικές υποθέσεις και επίσης δικάζει όσους κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος.

41 Αλλά η σύσταση της Βουλής των 400 αφαίρεσε από τον Άρειο Πάγο το δικαίωμα να βουλεύεται για κάθε υπόθεση της πολιτείας. Εξάλλου η εκλογή των 9 αρχόντων και η ανάδειξη των πιο άξιων για το αξίωμα του Αρεοπαγίτη από την εκκλησία του δήμου καθιστά τον Άρειο Πάγο αντιπροσωπευτικό σώμα του δήμου. Αλλά η σύσταση της Βουλής των 400 αφαίρεσε από τον Άρειο Πάγο το δικαίωμα να βουλεύεται για κάθε υπόθεση της πολιτείας. Εξάλλου η εκλογή των 9 αρχόντων και η ανάδειξη των πιο άξιων για το αξίωμα του Αρεοπαγίτη από την εκκλησία του δήμου καθιστά τον Άρειο Πάγο αντιπροσωπευτικό σώμα του δήμου.

42 Νόμοι που όριζαν τις σχέσεις των μελών της οικογένειας Νόμοι που όριζαν τις σχέσεις των μελών της οικογένειας -παροχή στέγης και τροφής στους γέρους γονείς, εφόσον είχαν φροντίσει να του μάθουν μία τέχνη -ο πατέρας χάνει το δικαίωμα ζωής και θανάτου στα παιδιά του και μόνο εάν η κόρη διαπράξει σοβαρή ανήθικη πράξη, μπορεί να την πουλήσει ως δούλη -ο άκληρος αποκτά το δικαίωμα να αφήσει την περιουσία του όπου θέλει. -νόμοι για προστασία επικλήρου κόρης από επιτρόπους μέχρι να παντρευτεί. -μετά το γάμο η περιουσία περιερχόταν στο γιό και όχι στο σύζυγο

43 - διώκεται ο βιασμός, η μοιχεία και η μαστρωπία, περιορίζεται το ύψος της προίκας - απαγορεύονται οι πολυτελείς εμφανίσεις των γυναικών και η επίδειξη πλούτου στις κηδείες, η κακολογία των νεκρών. Οι νόμοι του Σ. γράφτηκαν σε ξύλινους πίνακες, τους άξονες, που τοποθετήθηκαν στο πρυτανείο για να διαβάζονται από τους πολίτες. Οι Αθηναίοι έδωσαν όρκο ότι θα διατηρήσουν τους νόμους για τουλάχιστον 10 χρόνια και ο Σόλων εγκατέλειψε την Αττική. Οι νόμοι του Σ. γράφτηκαν σε ξύλινους πίνακες, τους άξονες, που τοποθετήθηκαν στο πρυτανείο για να διαβάζονται από τους πολίτες. Οι Αθηναίοι έδωσαν όρκο ότι θα διατηρήσουν τους νόμους για τουλάχιστον 10 χρόνια και ο Σόλων εγκατέλειψε την Αττική.

44 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ-ΤΥΡΑΝΝΙΣ Αλλά ενώ οι νόμοι εφαρμόζονταν, οι ταραχές δεν σταμάτησαν. Οι ευπατρίδες ήταν δυσαρεστημένοι επειδή είχαν ζημιωθεί οικονομικά με την αποκοπή των χρεών, ενώ ο δήμος έκρινε ότι οι προσδοκίες του για αναδιανομή της γης είχαν μείνει ανεκπλήρωτες. Αλλά ενώ οι νόμοι εφαρμόζονταν, οι ταραχές δεν σταμάτησαν. Οι ευπατρίδες ήταν δυσαρεστημένοι επειδή είχαν ζημιωθεί οικονομικά με την αποκοπή των χρεών, ενώ ο δήμος έκρινε ότι οι προσδοκίες του για αναδιανομή της γης είχαν μείνει ανεκπλήρωτες.

45 Οι ευπατρίδαι επιδιώκουν την ανάδειξη στην αρχή του άρχοντα από την τάξη τους. Στην επιδίωξη αυτή αντέδρασαν οι πλούσιοι γεωργοί που ήταν και αυτοί πλέον εκλόγιμοι στην ανώτατη αυτή αρχή. Οι ευπατρίδαι επιδιώκουν την ανάδειξη στην αρχή του άρχοντα από την τάξη τους. Στην επιδίωξη αυτή αντέδρασαν οι πλούσιοι γεωργοί που ήταν και αυτοί πλέον εκλόγιμοι στην ανώτατη αυτή αρχή. 590/89 & 586/5 οι Αθηναίοι «ἀναρχίαν ἐποίησαν» και δεν εξελέγησαν επώνυμοι άρχοντες. 590/89 & 586/5 οι Αθηναίοι «ἀναρχίαν ἐποίησαν» και δεν εξελέγησαν επώνυμοι άρχοντες. 583/2 ο Δαμασίας διατήρησε πραξικοπηματικά την αρχή για 2 χρόνια και 2 μήνες μέχρι που καθαιρέθηκε με τη βία 583/2 ο Δαμασίας διατήρησε πραξικοπηματικά την αρχή για 2 χρόνια και 2 μήνες μέχρι που καθαιρέθηκε με τη βία

46 581> στη θέση του επώνυμου άρχοντα να εκλεγούν 10 άρχοντες: 5 ευπατρίδαι, 3 γεωργοί και 2 δημιουργοί. Αυτή η εκλογή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκπροσωπούνται για πρώτη φορά οι κοινωνικές ομάδες σε ανώτερο αξίωμα ανάλογα με τις ασχολίες τους και φανερώνει την πολιτική τους δύναμη. 581> στη θέση του επώνυμου άρχοντα να εκλεγούν 10 άρχοντες: 5 ευπατρίδαι, 3 γεωργοί και 2 δημιουργοί. Αυτή η εκλογή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκπροσωπούνται για πρώτη φορά οι κοινωνικές ομάδες σε ανώτερο αξίωμα ανάλογα με τις ασχολίες τους και φανερώνει την πολιτική τους δύναμη. Η εκλογή αυτή ήταν απόρροια των μέρτων του Σόλωνα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού. Η εκλογή αυτή ήταν απόρροια των μέρτων του Σόλωνα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού.

47 Με την ισχυροποίηση της οικονομικής κατάστασης των ασθενέστερων τάξεων δόθηκε η δυνατότητα να καθοριστούν τα περουσιακά στοιχεία με βάση το συνολικό εισόδημα και όχι μόνο εκείνο που προερχόταν από τη γη. Με την ισχυροποίηση της οικονομικής κατάστασης των ασθενέστερων τάξεων δόθηκε η δυνατότητα να καθοριστούν τα περουσιακά στοιχεία με βάση το συνολικό εισόδημα και όχι μόνο εκείνο που προερχόταν από τη γη. Πριν από τον Σόλωνα στην Αθήνα γνωρίζαμε την ρήξη των γνωρίμων και του δήμου. Μετά τον Σόλωνα εμφανίζονται οι Αθηναίοι διασπασμένοι ως αρχηγοί και οπαδοί 3 πολιτικών κομμάτων: Πεδιεῖς, Παράλιοι, Διάκριοι Πριν από τον Σόλωνα στην Αθήνα γνωρίζαμε την ρήξη των γνωρίμων και του δήμου. Μετά τον Σόλωνα εμφανίζονται οι Αθηναίοι διασπασμένοι ως αρχηγοί και οπαδοί 3 πολιτικών κομμάτων: Πεδιεῖς, Παράλιοι, Διάκριοι

48 Πεδιεῖς>κέντρο τους το Θριάσιο πεδίο και η περιοχή του Κηφισού>Λυκοῦργος (αντιδρούσαν περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα) Πεδιεῖς>κέντρο τους το Θριάσιο πεδίο και η περιοχή του Κηφισού>Λυκοῦργος (αντιδρούσαν περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα) Παράλιοι>ΝΑ τμήμα της Αττικής έως το Σούνιο>Μεγακλής (Αλκμεωνίδης) Παράλιοι>ΝΑ τμήμα της Αττικής έως το Σούνιο>Μεγακλής (Αλκμεωνίδης) Διάκριοι>κατοικούσαν κυρίως την ορεινή περιοχή της Αττικής. Με αυτούς συνενώθηκαν όσοι θεωρούσαν τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα ανεπαρκείς.>Πεισίστρατο Διάκριοι>κατοικούσαν κυρίως την ορεινή περιοχή της Αττικής. Με αυτούς συνενώθηκαν όσοι θεωρούσαν τις μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα ανεπαρκείς.>Πεισίστρατο

49 Οι αρχηγοί των κομμάτων είναι ευγενείς, αποβλέπουν στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής και εκπροσωπούν ευρύτερες πολιτικές παρατάξεις με οπαδούς που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι αρχηγοί των κομμάτων είναι ευγενείς, αποβλέπουν στην αύξηση της πολιτικής τους επιρροής και εκπροσωπούν ευρύτερες πολιτικές παρατάξεις με οπαδούς που προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αυτή ήταν η κατάσταση έως το 565 ή 561, όταν ο Πεισίστρατος εκλέγεται Πολέμαρχος. Αυτή ήταν η κατάσταση έως το 565 ή 561, όταν ο Πεισίστρατος εκλέγεται Πολέμαρχος.


Κατέβασμα ppt "ΑΘΗΝΑΙΩΝΕΣ 1. ΓΕΛΕΟΝΤΕΣ 2. ΑΙΓΙΚΟΡΕΙΣ 3. ΑΡΓΑΔΕΙΣ 4. ΟΠΛΗΤΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google