Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φυλές και Παραδόσεις Σχέδιο Δράσης του Τμήματος Αλεξάνδρειας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φυλές και Παραδόσεις Σχέδιο Δράσης του Τμήματος Αλεξάνδρειας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φυλές και Παραδόσεις Σχέδιο Δράσης του Τμήματος Αλεξάνδρειας

2 Θράκη Η Θράκη, μάνα Γη των Ελλήνων ήταν ο πυρήνας του ελληνισμού και του πολιτισμού. Δέχθηκε κατά καιρούς πολλές επιθέσεις από διάφορους λαούς και κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους αλλά και τους Τούρκους.

3 Σήμερα η Θράκη είναι διαιρεμένη σε τρία τμήματα: Στη βόρεια Θράκη ή ανατολική Ρωμυλία, η οποία ανήκει στη Βουλγαρία, στην ανατολική Θράκη που ανήκει στην Τουρκία και στη δυτική Θράκη που ανήκει στην Ελλάδα και αποτελείται από τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

4 Χάρτης της Θράκης

5 Χοροί Οι χοροί της Θράκης παρουσιάζονται πλούσιοι σε αριθμό και εντυπωσιακοί στο τρίπτυχο κίνηση, λόγος, μελωδία. Οι χοροί είναι κυκλικοί, αντικριστοί και μεικτοί και έχουν διάφορες ονομασίες. Οι πιο συνηθισμένοι χοροί είναι οι εξής: Ζωναράδικος Συγκαθιστός Χασάπικος Πολιτικός ή Μακελάρης Σουφλιουτούδα Μπαϊντούσκα

6 Ήθη και έθιμα του τόπου Πραγματοποιούνται διάφορα έθιμα όπως το «Λαϊκό Δρώμενο της Πρωτομαρτιάς ή φωτιάς», το «Λαϊκό Δρώμενο του κλεψίματος», «Γιορτή του Αγίου Τρύφωνα», κ.ά..

7 Φαγητά της Θράκης Κάθε οικογένεια και κάθε μαγείρισσα έχει τη δική της παραλλαγή στη συνταγή που κληρονόμησε από τους προγόνους της. Μερικά από τα φαγητά της Θράκης είναι: Καβουρμάς, η Μπάμπω, Τυρόψωμο, Λαχανοντολμάδες, Κολοκυθόπιτα, κ.ά.

8 Η ανδρική ενδυμασία Η ανδρική ενδυμασία παρουσιάζει ενότητα ως προς τη μορφή της σ’ όλο σχεδόν το Θρακικό χώρο

9 Η γυναικεία ενδυμασία Οι γυναικείες φορεσιές μοιάζει να έχουν φτιαχτεί για να εντυπωσιάσουν παρά για να αναδείξουν την ομορφιά του κορμιού. Αντίθετα λοιπόν με την ανδρική ενδυμασία η οποία παρουσιάζεται ως ένα ενιαίο, κοινό ένδυμα, η γυναικεία ενδυμασία της Θράκης παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις μέσα στο χώρο

10 ΘΡΑΚΗ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

11 ΘΡΑΚΗ Ζωναράδικος

12 ΠΟΝΤΟΣ Πόντος, κατά τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και άλλους αρχαίους ιστοριογράφους ονομάζεται η επιμήκης και ευρεία παραλιακή χώρα του Eύξεινου Πόντου. Πόντος, κατά τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και άλλους αρχαίους ιστοριογράφους ονομάζεται η επιμήκης και ευρεία παραλιακή χώρα του Eύξεινου Πόντου. Πόντιοι ονομάζονται οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου δηλαδή τα νότια παράλια της Μαύρης θάλασσας Πόντιοι ονομάζονται οι Έλληνες που κατάγονται από την περιοχή του Πόντου δηλαδή τα νότια παράλια της Μαύρης θάλασσας

13

14 Γενοκτονία των Ποντίων Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Τούρκικου στρατού και των σημερινών Ποντίων καθώς αυτοί, σε συμμαχία με Αρμένιους, συντάχθηκαν στο πλευρό της αντιπάλου Ρωσίας. Οι Πόντιοι δέχτηκαν τα σκληρά αντίποινα του Τούρκικου στρατού με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Πόντιους. Έτσι οι ίδιοι οι Πόντιοι, καθώς και το Ελληνικό κράτος αναφέρονται σήμερα σε γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία. Το 1923 σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

15 Ήθη και Έθιμα Ένα διαδεδομένο έθιμο των Ποντίων είναι οι «Μωμόγεροι», το οποίο εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι. Λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα, καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση.

16 Οι «Μωμόγεροι» του Πόντου

17 Ποντιακή λύρα Η Ποντιακή λύρα ήταν το μέσο επιβίωσης στην προσφυγιά, ο συνδετικός κρίκος με όσα έμειναν πίσω. Η ποντιακή λύρα, η κεμεντζέ, το παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων, θεωρείται ότι έχει εξαιρετικές μουσικές δυνατότητες που δεν περιορίζονται μόνο στην ποντιακή μουσική.

18 Οι ποντιακοί χοροί Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους χορούς είναι: Το Τικ Η Τρυγόνα Το Κοτσαγγέλ Το Ομάλ Το Κότσαρι Η Σερενίτσα Ο πυρρίχιος

19 Η γυναικεία ενδυμασία Η ποντιακή φορεσιά συνδέθηκε τόσο με τη ζωή των Ελλήνων του Πόντου ώστε ακόμη και σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της ποντιακής φυσιογνωμίας. Οι κάτοικοι του Πόντου την τίμησαν όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής σε περίοδο ειρήνης.

20 Η ανδρική ενδυμασία

21 ΠΟΝΤΟΣ Ομάλ απλό ή Ομάλ μονόν

22 ΚΡΗΤΗ Η ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝ' ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΕΦΙ ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΟΝ ΕΘΡΕΦΕΙ

23 Κρήτη Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη ανακηρύχθηκε ως αυτόνομο κράτος με το όνομα «Κρητική Πολιτεία» το 1897 υπό τη διοίκηση του Πρίγκηπα Γεωργίου της Ελλάδας.

24 Πο λι τισμός Στην Κρήτη ομιλείται η Κρητική διάλεκτος, η οποία θεωρείται η μακροβιότερη ελληνική διάλεκτος. Υπάρχει μεγάλη παράδοση στη μαντινάδα. Στη λογοτεχνία Κρητικοί συγγραφείς έχουν προσφέρει πολλά με γνωστότερους τους: Βιτσέντζο Κορνάρο που έγραψε τον Ερωτόκριτο, τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος προτάθηκε 3 φορές για Νόμπελ λογοτεχνίας και το βραβευμένο με Νόμπελ Οδυσσέα Ελύτη. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης στην Κρήτη αναπτύχθηκε η Κρητική σχολή ζωγραφικής που επηρέασε το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (γνωστό και ως Ελ Γκρέκο).

25 Μινωικός Πολιτισμός Στην Κρήτη άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός, ένας από τους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης. Το όνομα μινωικός προέρχεται από το μυθικό βασιλιά Μίνωα. Ο Μινωικός πολιτισμός άρχισε να αναπτύσσεται γύρω στο 1900 π.Χ., περίοδο κατά την οποία δημιουργούνται τα ανάκτορα της Κνωσού και της Φαιστού. Σημαντικό εύρημα της περιόδου αυτής θεωρείται ο δίσκος της Φαιστού.

26 Ο δίσκος της Φαιστού

27 Ήθη - Έθιμα Μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα της Κρήτης είναι η «κούρα» ή γιορτή των προβάτων και ο κρητικός γάμος. Η κούρα των προβάτων είναι μια μεγάλη γιορτή άρρηκτα δεμένη με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής. Είναι μια από τις εντυπωσιακές γιορτές που λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο κούρεμα των προβάτων και μετά τους κερνά, συμμετέχοντας όλοι σε γλέντι και φαγοπότι.

28 Κρητικός γάμος Ο Κρητικός γάμος είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση που μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες για να εκδηλωθεί η χαρά των συγγενών. Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί μια μαντινάδα πείθει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα. Αφού ανταλλάσσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι.

29

30 Χοροί - Ενδυμασία Παραδοσιακοί χοροί είναι η Σούστα, ο Συρτός, ο πεντοζάλης, ο σιγανός και ο καστρινός ή μαλεβιζιώτικος. Αναφορικά με την ενδυμασία, τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία είναι από τις ωραιότερες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό και των δυο είναι το μαχαίρι που φορούν στη ζώνη. Το μαχαίρι στην ανδρική ενδυμασία είναι περίτεχνα σκαλισμένο και η λαβή του έχει δημιουργηθεί από κόκαλο. Το μαχαίρι στη γυναικεία ενδυμασία συμβολίζει την τιμή και τη δύναμη της άμυνας.

31 Κρητική ενδυμασία

32 ΚΡΗΤΗ Σιγανός - Πεντοζάλης

33 ΜΙΚΡΑΑΣΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Η Μικρά Ασία είναι η χερσόνησος που εκτείνεται δυτικά της ασιατικής ηπείρου. Βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο (βορράς), τη Μεσόγειο (νότος) και το Αιγαίο (δυτικά). Στο δυτικό άκρο της, σχεδόν αγγίζει την Ευρωπαϊκή ήπειρο, από την οποία χωρίζεται από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων καθώς και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Τόπος πλούσιος από γεωλογικής άποψης και φυσικής ομορφιάς.

34 Παραδοσιακός ορισμός της Μικράς Ασίας στη σύγχρονη Τουρκία

35 ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχαιότητα  Η Μικρά Ασία ή Ανατολία όπως αποκαλούνταν ήταν κέντρο πολιτισμού ήδη από το 7500 π.Χ.  Περίπου το 1100 π.Χ. αρκετοί Έλληνες μετανάστευσαν ανατολικά από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία για να εγκατασταθούν στις νότιες ακτές της Μ. Ασίας, όπου οι εκβολές ποταμών και η διαμόρφωση των ακτών ευνοούσαν την ανάπτυξη του εμπορίου.  Από τον 9ο έως τον 6ο αι. π.Χ. Ίωνες, Αιολείς και Δωριείς έφθασαν ως τις ακτές της Μ. Ασίας έχτισαν τις πόλεις τους, αναμείχθηκαν με τους γηγενείς πληθυσμούς και υιοθέτησαν τμήμα της θρησκείας τους

36 Νεότερη Ιστορία  Μέχρι το 19ο ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας ενισχύεται από τη μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές. Από το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 σημειώθηκαν μετακινήσεις ελληνικών πληθυσμών από διάφορα μέρη της οθωμανικής αυτοκρατορίας προς την επαναστατημένη Ελλάδα. Οι ομαδικές αυτές μεταναστεύσεις μπορεί να θεωρηθούν αφετηρία του προσφυγικού ζητήματος.  Το 1922, η προσπάθεια του ελληνικού κράτους να θέσει τη δυτική Μ. Ασία υπό ελληνικό έλεγχο είχε άδοξη κατάληξη. Την ίδια περίοδο συνέβη και η Καταστροφή της Σμύρνης. Με την συνθήκης της Λοζάνης σφραγίστηκε η καταστροφή του Χριστιανισμού της Μ. Ασίας.

37 Καταστροφή της Σμύρνης  Η καταστροφή της Σμύρνης αναφέρεται στη σφαγή του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922.  Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού του Μουσταφά Κεμάλ στην πόλη.  Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα από την ανατίναξη της Αρμενικής Εκκλησίας του Αγίου Νκολάου, όπου είχαν καταφύγει τα γυναικόπαιδα και πολιορκούνταν από τους Τούρκους

38 ΜΟΥΣΙΚΗ Μουσικά όργανα Μικράς Ασίας  Τα μουσικά όργανα της Μικράς Ασίας είναι τα εξής: Ο ταμπουράς Το μπουζούκι Το λαγούτο Το ούτι Το κανονάκι ή ψαλτήριο και Η λύρα

39 Ήθη και έθιμα Τα χρυσοφτιαγμένα προικιά της χρυσοχέρας κόρης Ήθη και έθιμα Τα χρυσοφτιαγμένα προικιά της χρυσοχέρας κόρης Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Μικράς Ασίας είναι: «Τα χρυσοφτιαγμένα προικιά της χρυσοχέρας κόρης». Η μητέρα ετοιμάζει τα προικιά της κόρης από τότε που είναι μικρή. Όταν πλησιάζει η ώρα του γάμου, μια βδομάδα πριν, οι φιλενάδες και οι συγγενείς της νύφης πλένουν τα προικιά. Μετά τα απλώνουν σε σχοινιά από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη.  Όλοι περνούν να καμαρώσουν τα προικιά. Το απόγευμα όλες οι κοπέλες μαζεύουν τα προικιά, τα πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης, τα σιδερώνουν και τα τοποθετούν με τάξη.  Τρεις μέρες πριν από το γάμο, οι νέοι και οι κοπέλες μεταφέρουν την προίκα στο σπίτι του γαμπρού. Μέχρι την παραμονή του γάμου όλοι οι κάτοικοι της περιοχής περνούν να «ράνουν» τα καλότυχα και να πουν τα «καλορίζικα».

40 Χοροί-Ενδυμασία Στη Σμύρνη υπήρχαν χοροί που χορεύονταν σε όλη την Ελλάδα: καλαματιανός, συρτός αλλά και πολλοί τοπικοί χοροί όπως ο καρσιλαμάς, αντικριστός χορός, ο απτάλικος, ο ζεϊμπέκικος, το τσιφτετέλι, ο χασάπικος και άλλοι. Η φορεσιά μορφοποιείται κατά εποχές, εξαρτάται όμως πάντα από τα τοπικά υλικά και το εμπόριο. Οι γυναικείες φορεσιές ανήκουν στον ανατολίτικο τύπο αστικής ενδυμασίας. Οι αντρικές φορεσιές σε πολλές περιοχές κυρίως αστικές χάθηκαν πιο νωρίς και οι άντρες ντύθηκαν τα φραγκικά.

41 Ενδυμασία Μικράς Ασίας

42 ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Συρτός


Κατέβασμα ppt "Φυλές και Παραδόσεις Σχέδιο Δράσης του Τμήματος Αλεξάνδρειας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google