Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ-ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΤΖΙΑΓΚΑΛΟΥ ΒΑΛΙΑ ΦΩΤΚΑΤΖΙΚ ΑΓΓΕΛΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ-ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΤΖΙΑΓΚΑΛΟΥ ΒΑΛΙΑ ΦΩΤΚΑΤΖΙΚ ΑΓΓΕΛΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ-ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΤΖΙΑΓΚΑΛΟΥ ΒΑΛΙΑ ΦΩΤΚΑΤΖΙΚ ΑΓΓΕΛΟΣ

2 Α. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

3 Ταξιδέψαμε στην Νεότερη Ιστορία και συναντήσαμε τον Αφρικανό Νέλσον Μαντέλα ο οποίος υπήρξε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Δυσκολευτήκαμε να τον βρούμε αφού ο ίδιος ήταν στο γραφείο του αφοσιωμένος στη δουλειά του. Εκτελούσε ήδη χρέη προέδρου κι έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να μας διηγηθεί ιστορίες από την σκληρή και πολύχρονη προσπάθεια του αλλά και ποιες δυσκολίες είχε να αντιμετωπίσει για να φτάσει ως εδώ. Αφού καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του και να μας αφιερώσει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διέθετε, η συζήτηση είχε ως εξής:

4 Καλημέρα σας κ. Μαντέλα, ερχόμαστε από το μέλλον. Θα θέλαμε να σας πούμε πως οι προσπάθειες σας δεν πήγαν χαμένες και πλέον οι έγχρωμοι άνθρωποι έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά τα δικαιώματά τους. Ωστόσο, μας κινεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το πώς επιτεύχθηκε κάτι τόσο δύσκολο. Αρχικά, τι θεωρείτε πως έκανε τους ανθρώπους να μην σας αποδεχτούν από την αρχή; - Καλημέρα και σε σας παιδιά. Κι εγώ με την σειρά μου χαίρομαι ιδιαίτερα με αυτά που ακούω. Τώρα όσο για την ερώτηση που μου κάνατε, θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν αγαπάνε το διαφορετικό. Το φοβούνται κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν να το απομακρύνουν ή να το ελέγχουν με κάθε τρόπο.

5 - Έχουμε διαβάσει πως κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σας για τα δικαιώματα σας, φυλακιστήκατε για 27 χρόνια. Σας έκοψε τα φτερά αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε; -Παρ’ όλο που αποτέλεσε μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου, δεν σταμάτησα στιγμή να είμαι θερμός υπερασπιστής των δικαιωμάτων μας. Είχα όραμα κι αυτό με βοήθησε στην επίτευξη του στόχου μου. -Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας! Μας χαρίσατε μια απίστευτη εμπειρία!

6 ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής είναι χώρα που τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Έχει πληθυσμό 54.956.900 κατοίκους. Συνορεύει με τις χώρες Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Σουαζιλάνδη.

7 ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Η Νότια Αφρική ως εθνική οντότητα βίωσε μια εντελώς διαφορετική εξελικτική πορεία από άλλα αφρικανικά έθνη, η οποία διαμορφώθηκε κυρίως στη βάση δύο βασικών παραγόντων: Η μετανάστευση από την Ευρώπη πλησίασε επίπεδα που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε άλλες αφρικανικές κοινότητες. Γεωλογικά διακρίνεται για τον μεγάλο ορυκτολογικό πλούτο της, γεγονός που προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Το αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η διαμόρφωση ενός πολυφυλετικού κράτους με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική. Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί διαμορφώνουν το 75% του συνολικού πληθυσμού.

8 ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Οι φυλετικές διαμάχες μεταξύ της λευκής μειονότητας και της μαύρης πλειοψηφίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την πολιτική της Νότιας Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο απαρτχάιντ, που θεσμοθετήθηκε το 1948 από το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κόμμα, αν και οι φυλετικές διακρίσεις προϋπήρχαν. Οι νόμοι που καθόρισαν το απαρτχάιντ ως εσωτερική πολιτική του κράτους άρχισαν να φθίνουν το 1990,μετά από μακρό και βίαιο αγώνα της μαύρης πλειοψηφίας και ορισμένων, λευκών (π.χ. Αντρέ Μπρινκ και Λευκή Ξερή Εποχή) έγχρωμων και ινδών Νοτιοαφρικανών. Η Νότια Αφρική αναφέρεται συχνά ως Έθνος Ουράνιο Τόξο -όρος που επινοήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον τέως πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία της ιδεολογίας του απαρτχάιντ.

9 Β.ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΥΜΕ

10 NELSON MANDELA SQUARE Η “NELSON MANDELA SQUARE” βρίσκεται στη Πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι κυρίως γνωστή για το άγαλμα του μεγάλου ηγέτη αλλά και την πρωτόγονη συναναστροφή μαύρων και λευκών σ’αυτή.

11 Σοβέτο Ένας παραδοσιακός προορισμός στο Γιοχάνεσμπουργκ είναι η πυκνοκατοικημένη συνοικία-γκέτο Soweto (Σοβέτο), που έγινε γνωστή από τις εξεγέρσεις των κατοίκων της στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, το Soweto ιδρύθηκε από εργάτες ορυχείων που άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα χρυσοφόρα κοιτάσματα.

12 Γ.ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

13 Η Νότια Αφρική είναι γεμάτη από street artists που είχαν μετατρέψει(κυρίως κατά τη περίοδο του απαρτχάιντ) πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ σε «ζωντανά» έργα τέχνης με πολύπλευρους συμβολισμούς που απεικονίζουν την ιστορία της χώρας…

14

15

16

17 Δ.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

18 Κάποια αντικείμενα που θα φέρναμε πίσω μαζί μας είναι αμέτρητες φωτογραφίες από τις πανέμορφες πόλεις και τα μνημεία της Νότια Αφρικής. Σίγουρα όμως, το σημαντικότερο πράγμα που θα φέρναμε μαζί μας είναι η ανάμνηση ενός δημοκρατικού ηγέτη και ένα ιδανικό ζωής σχετικά με την ισότητα μεταξύ των λαών και τη δημοκρατία.

19 Ε.ΕΠΙΛΟΓΟΣ

20 Αυτό το ταξίδι στο χρόνο μας χάρισε μοναδικές εμπειρίες και μας έφερε πιο κοντά στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής. Κυρίως όμως μας δίδαξε να ζούμε σύμφωνα με τα ιδανικά(ισότητα-δημοκρατία) για τα οποία ο Νέλσον Μαντέλα ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει τη ζωή του.

21 ΠΗΓΕΣ https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandel a_Square https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandel a_Square https://en.wikipedia.org/wiki/South_Africa


Κατέβασμα ppt "ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ-ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΤΖΙΑΓΚΑΛΟΥ ΒΑΛΙΑ ΦΩΤΚΑΤΖΙΚ ΑΓΓΕΛΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google