Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΘΗΜΑ 7. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΘΗΜΑ 7. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΘΗΜΑ 7

2 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

3 ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΛΙΠΟΥΣ Η ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.

4 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΡΟΠΗ ΣΤΟ ΛΙΠΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΜΕΝΟ ΩΣ Δ.Μ.Σ., ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ. ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΕ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΟΝΟΖΥΓΩΤΕΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΧΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΡΡΟΩΝ. ΦΑΝΗΚΕ ΙΣΧΥΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Δ.Μ.Σ. ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ.

5 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΛΙΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠ' Ο,ΤΙ ΤΟ ΥΠΟΔΟΡΙΟ ΛΙΠΟΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΟΝΙΔΙΑΚΩΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΓΟΝΙΔΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, Η ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΟΜΩΣ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ «ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ», ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΙΝΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

6 Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ» ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ ΕΚΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΠΑΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ.

7 ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗ ΕΥΝΟΪΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ.Λ.Π) ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Η ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.

8 ΥΠΟΘΑΛΑΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ. ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΣΕ ΤΡΑΥΜΑ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΩΠΙΑΙΑ ΛΟΒΕΚΤΟΜΗ ΣΕ ΦΛΕΓΜΟΝΗ:ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ

9 ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ FROHLICH : ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ : ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ, ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΣΥΝΔΡΟΜΟ CUSHING: ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΤΗ Η’ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΚΚΡΙΣΗ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ «ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΛΕΠΤΑ ΑΚΡΑ. ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ, ΑΚΜΗ, ΟΙ ΛΕΥΚΕΣ Η’ ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΕΣ ΡΑΓΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ.

10 ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (ΥΠΟΠΛΑΣΤΙΚΟΙ Η ΥΠΕΡΠΛΑΣΤΙΚΟΙ) ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ CUSHING. ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΩΝ ΕΥΝΟΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ, ΑΦΟΥ Η ΜΥΪΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΖΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ, ΣΤΗΘΟΣ, ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ.

11 ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ Τ3 ΚΑΙ Τ4 (ΘΥΡΟΞΙΝΗ), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΣΥΝΔΡΟΜΟ STEIN-LEVENTHAL: ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ « ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ (ΡCOS) ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΔΡΟΓΟΝΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.

12 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΦΑΙΝΟΘΕΙΑΖΙΝΕΣ, ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ, ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.

13 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ 1. ΠΕΙΝΑ - ΟΡΕΞΗ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ «ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ» ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΘΑΛΑΜΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΙΝΑΣ, ΟΡΕΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣΜΟΥ. ΠΕΙΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΡΕΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. Η ΟΡΕΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΑΦΥΣΙΚΗ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΡΕΞΗ. ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

14 ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΣΗ: ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ. ΕΧΕΙ ΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΤΙ Η ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΩΡΕΣ. Η ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΝΙΩΘΟΥΝ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ ΠΑΡΑ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ. Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ.

15 ΧΗΜΙΚΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΛ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΩΣΤΟΣΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ. ΝΕΥΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΟΙ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ. ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΘΕΡΜΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΑ ΔΙΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ ΚΟΝΤΑ Σ' ΑΥΤΟ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ.

16 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΓΟΝΙΔΙΑΚΩΝ, ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

17 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ : Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Π.Χ. Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ, Η ΟΨΗ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ, Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ Η’ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΑΡΕΣΤΕΣ, ΟΜΩΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ.

18 ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΤΡΩΝΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΠΤΑ ΑΤΟΜΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ, ΕΝΩ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ «ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ» ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΛΑΙΜΑΡΓΙΑ. ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΙΚΡΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ, ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.

19 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (Π.Χ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ) ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ Η ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΗΨΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ.

20 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ 7% ΤΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ. ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΟ ΡΟΛΟ. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ Η ΤΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΘΕΙ. STRESS: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΤΟ STRESS ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΑ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

21 ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗ Η’ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ, ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ VIDEO, ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ, ΤΩΝ VIDEO - ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ, ΤΩΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ ΚΛΙΜΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ, ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ Η’ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΑΡΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

22 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ Η’ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

23 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ, ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΣΕ ΒΡΑΧΥ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 %. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΠΙΜΑ Π.Χ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 25% ΒΑΡΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.

24 ΙΟΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, Η ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ WISCONSIN ΤΩΝ Η.Π.Α. ΕΞΕΤΑΣΑΝ 154 ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΚΑΙ 45 ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΔΕΝΟΪΟΥ, ΓΝΩΣΤΟΥ ΩΣ ADENOVIRUS (Α-36),ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΤΙ 15% ΤΩΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΕΝΩ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΑΤΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.

25 ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ. ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΙΣΘΕΙ ΕΑΝ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Ο Α-36 Η’ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΙΟΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ Η ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η’ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΙΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ.


Κατέβασμα ppt "ΜΑΘΗΜΑ 7. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google