Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ

2 Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944.Στη ηλικία των τεσσάρων έφυγε για την Αλβανία .Επέστρεψε στα δέκα του στο χωριό του.Έφυγε στα 18 για να σπουδάσει Νομική στην Αθήνα χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την Κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.Εντάσσεται στη γενιά του '70. Είναι η εποχή της Μεταπολίτευσης που εμφανίζεται μεγάλη άνθηση της ποίησης.Έχει μεταφράσει πολλούς αρχαίους τραγικούς ποιητές.Έχει γράψει τραγούδια για τον Νταλάρα, τον Μαχαιρίτσα την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Βασίλη Παπακων/νου.

3 ΒΡΑΒΕΙΑ & ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Το 1994 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο ποίησης για το έργο του «Παραλογή». Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

4 ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Δέχτηκε επιρροές στη ποίηση του από την παραδοσιακή ποίηση .Μπόρεσε να αξιοποιήσει όλα τα σημεία της ελληνικής – δημοτικής ποίησης. Χρησιμοποιεί στα ποιήματά του παρατακτική σύνδεση , 15σύλλαβο, ιαμβικό μέτρο, εικονοποιεία και ρηματικές φράσεις.

5 Έγραψε ποιήματα όπως: "Ακάθιστος δείπνος" 1978 "Μητριά πατρίδα" 1980
"Μαύρα λιθάρια" 1980 "Γυάλινα Γιάννενα" 1989 "Παραλογή" 1993 Τα κορμιά και τα μαχαίρια 1994 "Τα μικρά, Άγνωστα και γνωστά ποιήματα" "Στίχοι" 2002 "Γυναικών" 2010

6 ''Γυάλινα Γιάννενα'' Ο Μιχάλης Γκανάς έχει συνδεθεί πολύ με την πόλη των Ιωαννίνων. Έχει συνδεθεί με τα Γιάννενα με λογοτεχνικά βιολογική σύνδεση . Η καταγωγή του δεν είναι από τα Γιάννενα. Έγραψε το 1989 το ποίημα ''Γυάλινα Γίαννενα. Έχει επηρεαστεί απο την Ιστορία παρ' όλο που δεν έχει ιστορικές αναμνήσεις από τα Ιωάννινα.

7 Μερικοί στίχοι του ποιήματος είναι:
Χάραζε ο τόπος με βουνά πολλά κι ανάτελλε τα ζωντανά του, καλούς ανθρώπους και κακούς, νυφίτσες, αλεπούδες, μια λίμνη ως κόρην οφθαλμού και κάστρα πατημένα. Θα ’ναι τα Γιάννενα, ψιθύρισα, στο χιόνι και στον άγριο καιρό γυάλινα και μαλαματένια. Κι όσο πήγαινε η μέρα, σαν το βαπόρι σε καλά νερά, είδα και μιναρέδες κι άκουσα τα μπακίρια να βελάζουν. Μιχάλης Γκανάς

8 ΠΑΡΑΛΟΓΗ Σε πλάθω λίγο λίγο κάθε νύχτα.
Έρχεται η μέρα και γκρεμίζομαι μαζί σου. Ολόκληρη δεν θα σε δω ποτέ. Ούτε θα σε έχω. Κάθε φορά πρωτόπλαστα τα μέλη σου και σκόρπια. Έγινα παντοδύναμος για χάρη σου δεν έγινα θεός. Τι να την κάνω τόση παντοδυναμία όταν απαγορεύεται το θαύμα.

9 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗ Α'3
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΝΙΚΗ ΜΠΟΤΩΝΑΚΗ


Κατέβασμα ppt "ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google