Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αυτόχθονες & Ιθαγενείς Λαοί

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αυτόχθονες & Ιθαγενείς Λαοί"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αυτόχθονες & Ιθαγενείς Λαοί
Μαρία Τσουντάνη Στ2

2 Τι είναι Αυτόχθονες Λαοί
Αυτόχθονες ή ιθαγενείς ονομάζονται στις μέρες μας οι μειονοτικοί πληθυσμοί ενός κράτους, στην περίπτωση που κατοικούσαν στο έδαφός του πριν την έλευση του μετέπειτα κυρίαρχου πληθυσμού.

3 Αυτόχθονες Λαοί της Αφρικής
Βέρβεροι Τουαρέγκ Μασάι Πυγμαίοι Βουσμάνοι Μπαντού *Πολεμιστής Μασάι

4 Οι Βέρβεροι Οι Βέρβεροι είναι οι ιθαγενείς της Βορείου
Οι Βέρβεροι είναι οι ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής, δυτικά της κοιλάδας του Νείλου. Είναι διαμοιρασμένοι από τον Ατλαντικό ως την όαση της Σίβα, στην Αίγυπτο, και από τη Μεσόγειο μέχρι τον ποταμό Νίγηρα. Ιστορικώς μιλάνε τη βερβερική γλώσσα και τοπικές διαλέκτους της, οι οποίες όλες μαζί σχηματίζουν το βερβερικό κλάδο της αφροασιατικής γλωσσικής οικογένειας. Σήμερα, διάλεκτοι της καθομιλουμένης αραβικής του Μαγκρέμπ ομιλούνται από μεγάλο τμήμα των Βερβέρων, εκτός της δικής τους βερβερικής γλώσσας. Ξένες γλώσσες όπως τα γαλλικά και τα ισπανικά, απότοκες της κληρονομιάς από την ευρωπαϊκή κατοχή, ομιλούνται από κάποιους Βέρβερους στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία,σε συγκεκριμένα πεδία όπως της ανώτερης εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων.

5 Τουαρέγκ Οι Τουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας
Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική. Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει προφανώς "περιπλανόμενος". Στη γλώσσα τους ονομάζονται Ιμουχάγ (Imuhaɣ). Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού:  Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο,  Αλγερία, Λιβύη.

6 Μασάι Οι Μασάι, είναι μια νειλοχαμητική φυλή που
Οι Μασάι, είναι μια νειλοχαμητική φυλή που κατοικεί στην νοτιοδυτική Κένυα, στη βόρεια Τανζανία και μία μικρή ομάδα στην βόρειο-κεντρική Κένυα, βόρεια του όρους Κένυα, δίπλα στην συγγενική τους φυλή, τους Σαμπούρου. Κατάγονται από το Σουδάν όπως όλες οι νειλοτικές φυλές, από την ανατολική περιοχή του Νείλου απ' όπου και μετανάστευσαν παλιότερα προς τα νοτιοανατολικά, προς τα σημερινά εδάφη κατοίκησης τους. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τις αγελάδες τους για να βρούνε νερό κι είναι φημισμένοι για τις πολεμικές τους ικανότητες. Οι άντρες πολεμιστές βάφουν τα μαλλιά τους με μια ειδική κόκκινη βαφή (ώχρα), φτιαγμένη ίσως από μια ουσία που βγαίνει από κάποιο φυτό της περιοχής.

7 Πυγμαίοι Οι πυγμαίοι είναι μια φυλή της κεντρικής
Αφρικής. Κατοικούν κατά μικρές ομάδες στις πιο απρόσιτες ζώνες των Ισημερινών δασών της ηπείρου, από την Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Καμερούν έως την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Ζουν σε στρατόπεδα, που αποτελούνται από καλύβες, που έχουν σχήμα μισού κύκλου,σε μικρές ομάδες και είναι περίπου άτομα. Είναι από τους αρχαιότερους λαούς της Αφρικής περίπου από την εποχή του Ομήρου. Οι αρχαίοι αιγύπτιοι τους γνώριζαν από το π.Χ. και τους ονόμαζαν Άκα. Αντίθετα οι Έλληνες τους ονόμαζαν Πυγμαίους επειδή ήταν μικρόσωμοι σαν μία πυγμή. Το σαγόνι τους είναι πεταχτό και η επιδερμίδα τους καστανόμαυρη. 

8 Μπαντού Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα
Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα συγγενικών εθνών) για πάνω από 400 εθνοτικές ομάδες (φυλές) στην Αφρική, που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια (ομογλωσσία), οι γλώσσες Μπαντού, καθώς και πολλά κοινά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μέσα στις εντοπισμένες περιοχές, οι Μπαντού γλώσσες μπορούν να είναι λίγο-πολύ αμοιβαία καταληπτές, αλλά οι Μπαντού γλώσσες συνολικά είναι τόσο διαφορετικές όπως Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες (γλώσσες της Ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας, π.χ. ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, κ.τ.λ.). Ο πολιτιστικός χώρος των Μπαντού (κυρίως με βάση την ομογλωσσία τους) εντοπίζεται γεωγραφικά σήμερα στις ακόλουθες περιοχές της υποσαχάρειας (νότια της Ερήμου της Σαχάρας) Αφρικής: από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βόρειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική.

9 Αυτόχθονες Λαοί της Ασίας
Μογγόλοι Βεδουίνοι *Βεδουίνος

10 Μογγόλοι *Γλυπτό Μογγόλου Αυτοκράτορα Το όνομα Μογγόλοι εμφανίζεται
στα αρχεία του 8ου αιώνα της Τανγκ δυναστείας. Το όνομα επανεμφανίζεται κατά τον 11ο αιώνα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Κιτάν, για να περιγράψει αρχικά ορισμένες μικρές και ασήμαντες ακόμα φυλετικές ομάδες στην περιοχή του ποταμού Ονόν. Κατά τον 13ο αιώνα, ο όρος χρησιμοποιείτο για μια ομάδα μογγολικών και τουρκικών λαών υπό τη διακυβέρνηση του Τζένγκις Χαν και με την ίδια κατά το δυνατόν πολιτισμική ταυτότητα *Γλυπτό Μογγόλου Αυτοκράτορα

11 Βεδουίνοι Η ονομασία Βεδουίνος, που προέρχεται από
Η ονομασία Βεδουίνος, που προέρχεται από την αραβική λέξη badawī που σημαίνει γενικά αυτόν που βαδίζει στην έρημο, αποτελεί έναν όρο που αποδίδεται κυρίως σε νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών, οι οποίες εντοπίζονται σε όλο το μήκος των εκτάσεων που καλύπτει η έρημος, από τις ακτές της Σαχάρα στον Ατλαντικό  μεχρι τη Χερσόνησο του Σινα και ανατολικά την Αραβική έρημο.

12 Αυτόχθονες Λαοί της Αμερικής
Ινδιάνοι (Σιου,Τσεροκι κ.τ.λ.)

13 Ινδιάνοι Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να
Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί

14 Αυτόχθονες Λαοί της Ωκεανίας
Αβοριγίνες (Αυστραλία) Μαόρι (Νέα Ζηλανδία) Παπούα (Νέα Γουινέα) *Πολεμιστής Παπούα

15 Αβοριγίνες Στον Καναδά, ο νομικός όρος
Στον Καναδά, ο νομικός όρος "Αβοριγίνες" χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των τριών αυτόχθoνων φυλών της περιοχής, τους Ινουίτ, Μετίς και τα «Πρώτα Έθνη» (οι τελευταίοι αναφέρονται στο Σύνταγμα ως «Ινδιάνοι»). Ο όρος εισήχθη το 1982. Κατά την Ρωμαϊκή μυθολογία, Αβοριγίνες ήταν το όνομα των πρώτων, αυτοχθόνων κατοίκων της Κεντρικής Ιταλίας.

16 Μαόρι Μαορί, Μαόρι ή Μάορι είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού
Μαορί, Μαόρι ή Μάορι είναι το όνομα ιθαγενούς πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, και της γλώσσας του. Η λέξη Μαόρι σημαίνει «κανονικός» ή «κοινός» στην Μαόρι γλώσσα και διακρίνει τα θνητά όντα από τους θεούς. Η λέξη έχει συγγενείς όρους σε μερικές άλλες Πολυνησιακές γλώσσες όπως τα Χαβαϊανά στα οποία η λέξη Μαόρι σημαίνει «ντόπιος, ιθαγενής, αληθινός ή πραγματικός». Είναι επίσης το όνομα των ανθρώπων και της γλώσσας των Νήσων Κουκ, που αναφέρονται ως Μαόρι Νήσων Κουκ.

17 Παπούα Οι Παπουα είναι ομάδα νεγροειδών πληθυσμών. Ανήκει στον
αυστραλό μεσσηνιακό κύκλο και αποτελεί μία από τις δύο φυλές των Μελανησιδών. Ζουν στη Τασμανία, Αυστραλία, Νέα Γουινέα, στα νησιά της Μελανησίας μέχρι της Καληδονίας και διακρίνονται σε δύο τύπους: ο μεσόγειος τύπος, που συγχέεται με το μελανήσιο, έχει μέτριο ύψος, νευρώδες σώμα, κοντά πόδια, μικρό και στρογγυλό κεφάλι με πλατιά μύτη, μεγάλο στόμα, σαρκώδη χείλη, μαύρο δέρμα. Ο παράλιος τύπος έχει σώμα ψηλό, λεπτότερης κατασκευής, ψηλό πρόσωπο, καμπουριαστή στενή μύτη και χρώμα δέρματος ανοιχτότερο από του μεσόγειου τύπου. Οι Παπουα είναι περίπου ένα εκατομμύριο και συναντούνται με διάφορα ονόματα λαών: Μαφόρ, Βαριπέν, Αρφάκ, Αμπερμάκοι, Καρόν, Ονίμες κ.λπ.., της ολλανδικής Ν. Γουινέας, της Γερμανικής, της Αγγλικής, Μοτούς, Νταουντέ, Σαμαραΐ κ.λπ.. Είναι γεωργοί, ψαράδες και κυνηγοί παγίδων. Χρησιμοποιούν όπλα με λίθινες ακόμα αιχμές, οι άνδρες φορούν ζώνη από φλοιούς με σχέδια και οι γυναίκες από φύλλα. Πιστεύουν στα πνεύματα, αφήνουν τους νεκρούς πάνω στα δέντρα ή τους θάβουν ταριχευμένους, δεν έχουν αρχηγούς και μερικοί είναι κυνηγοί κεφαλών.

18 Αυτόχθονες Λαοί των Αρκτικών Περιοχών
Εσκιμώοι Λάπωνες (Σαάμι) *Οικογένεια Εσκιμώων

19 Εσκιμώοι Οι Εσκιμώοι είναι άνθρωποι χαμηλού ή μέσου
αναστήματος, με ελαφρά κίτρινο δέρμα και χαρακτηριστικά σχιστά μάτια. Κατοικούν σε μερικές περιοχές της Γροιλανδίας, στον Καναδά, στην Αλάσκα ακόμη και στις Β.Α. περιοχές της Ασίας. Κατάφεραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση. Η φώκια τους είναι χρήσιμη και για τα κόκαλά της πάνω στα οποία χαράζουν παραστάσεις κυνηγιού και τα εμπορεύονται.Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς.  Κύριος σύντροφος της ζωής τους είναι η βάρκα τους και τα σκυλιά τους. Τα σκυλιά των Εσκιμώων έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση και τους βοηθάνε στο κυνήγι τους. Η δύναμή τους επίσης είναι μεγάλη και βοηθάνε τον Εσκιμώο στη μετακίνησή του σέρνοντας το έλκηθρό του. Οι Εσκιμώοι κατοικούν μέσα σε σκηνές από δέρμα φώκιας ή τάρανδου. Το χειμώνα και σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν τα περίφημα παγόσπιτά τους, τα "ιγκλού". Για να ζεσταθούν, καίνε το λάδι της φώκιας.

20 Λάπωνες Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό (από 1,20-1,50μ) και
ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα.Οι ίδιοι ονομάζονται Σαμπέ.Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο,το οποίο,εκτός από τα σκυλιά,το σέρνουν και οι τάρανδοι. Το δέρμα τους είναι μελαχρινό,κίτρινο,το πρόσωπό τους πλατύ με εξέχοντα ζυγωματικά και το κεφάλι τους βραχύ.Έχουν μικρά πόδια και χέρια και ίσια μαλλιά!

21 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Αυτόχθονες & Ιθαγενείς Λαοί"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google