Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προϊστορικοί χρόνοι Βραχογραφίες της αφρικανικής ηπείρου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προϊστορικοί χρόνοι Βραχογραφίες της αφρικανικής ηπείρου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προϊστορικοί χρόνοι Βραχογραφίες της αφρικανικής ηπείρου.
Αντιγόνη Τσαφή Προϊστορικοί χρόνοι Βραχογραφίες της αφρικανικής ηπείρου.

2 Τα σπήλαια της εποχής του λίθου στην Αφρική.
Τα σπήλαια στις 30 χώρες τις Αφρικής. Ονομάστηκε Αφρική για πρώτη φορά τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τους Ρωμαίους, πιθανόν από το όνομα της φυλής «Αφαρίκας» που ζούσε γύρω από την περιοχή της αρχαίας Καρχηδόνας, κοντά στη σημερινή Τυνιδα.

3 Η γοητεία της ερήμου. Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

4 Η επιφάνεια εργασίας. Twyfelfontein ή / Ui-/ / AES (Ναμίμπια). Πετρογλυφικά σε εξωτερικό χώρο. Πιθανότατα αυτά τα πετρογλυφικά αποτελούν μέρος μιας τελετουργίας που συνδέεται με την καταλληλότητα των πηγών του ύδατος δίπλα στις οποίες βρίσκονται. Πηγές τις οποίες επισκέπτονταν οι πληθυσμοί των κυνηγών – τροφοσυλλεκτών κατά περιόδους ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κοινότητας.

5 Η επιφάνεια εργασίας. Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη. Πετρογλυφικά σε εξωτερικό χώρο.

6 Η επιφάνεια εργασίας. Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη. Πετρογλυφικά σε εξωτερικό χώρο.

7 Η επιφάνεια εργασίας. Tsodilo (Μποτσουάνα).
Ζωγραφική σε εξωτερικό χώρο. Με μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις της τέχνης σε βράχο στον κόσμο, το Tsodilo έχει ονομαστεί το «Λούβρο της Ερήμου». Πάνω από έργα ζωγραφικής σώζονται σε μια περιοχή μόνο 10 km2 από την έρημο Καλαχάρι. Το αρχαιολογικό αρχείο της περιοχής δίνει μια χρονολογική άποψη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των περιβαλλοντικών αλλαγών κατά τη διάρκεια τουλάχιστον χρόνων. Οι τοπικές κοινότητες έχουν αυτό το εχθρικό περιβάλλον (Tsodilo) ως τόπος λατρείας όπου συχνάζουν τα προγονικά πνεύματα

8 Σπήλαιο Blombos, Νότια Αφρική
Πέτρα με σημάδια υπολογισμών π.Χ.

9 Σπήλαιο Blombos, Νότια Αφρική
Κοχύλια με τρύπες που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα δεμένα με φυσικά κορδόνια π.Χ.

10 THE CAVE OF SWIMMERS, νοτιοδυτική Αίγυπτος.
Η χάρη στην κίνηση. Το οροπέδιο Γκιλφ Κεμπίρ (Gilf Kebir ή Gilf al-Kabir) στα νοτιοδυτικά της ερήμου Σαχάρα στην Αίγυπτο, ήταν κάποτε ο τόπος όπου αναπτύχθηκε ένας πρώιμος αιγυπτιακός πολιτισμός, ο οποίος άφησε πίσω του θεαματική τέχνη των σπηλαίων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποτε κάποιος θα μπορούσε να ζήσει στο άγονο Γκιλφ Κεμπίρ, ένα απομακρυσμένο, ερημικό οροπέδιο από ψαμμίτη, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αίγυπτο. Ωστόσο, περίπου χρόνια πριν, το νερό, η βλάστηση, τα ζώα και η ανθρώπινη ζωή, κυριαρχούσε στον άκαρπο τόπο. Αυτός ο εδώ και αιώνες ξεχασμένος προϊστορικός πολιτισμός, που κάποτε άνθησε στο Γκιλφ Κεμπίρ, άφησε το στίγμα του με τη μορφή της ζωγραφικής των σπηλαίων και άλλων μορφών τέχνης στον βράχο, σε μέρη όπως είναι το θεαματικό ''Σπήλαιο των Κολυμβητών'' (Wadi Sura). Το τελευταίο ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1930 από τον Ούγγρο Κόμη και εξερευνητή László Almásy (ο οποίος αργότερα έγινε μυθιστορηματική προσωπικότητα στο βιβλίο του Michael Ondaatje «Ο Άγγλος Ασθενής», το οποίο προσαρμόστηκε σε μια πολυβραβευμένη με Όσκαρ ταινία). Παρουσιάζει σε όλους τους τοίχους του κομψούς και μικροσκοπικούς ανθρώπους εν ώρα κολύμβησης.

11 THE CAVE OF SWIMMERS, νοτιοδυτική Αίγυπτος.
Η χάρη στην κίνηση.

12 THE CAVE OF SWIMMERS, νοτιοδυτική Αίγυπτος.
Η χάρη στην κίνηση. Ζώα υπάρχουν επίσης σε μεγάλο αριθμό, γαζέλες, καμηλοπαρδάλεις, σκυλιά και λιοντάρια. Πιο περίεργο και συναρπαστικό απ' όλα είναι «το τέρας», ένα περίεργο, ακέφαλο πλάσμα, με ένα σώμα σαν ταύρος ή ελέφαντας και τα πόδια ενός άνδρα. Πιθανώς παρουσιάζονταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους κι αντιπροσώπευαν αυτό που θεωρούσαν ως μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο.

13 Ιερά και σπήλαια στο Matobo Hills.

14 Zimbabwe, Matobo National Park, Nswatugi cave, βραχογραφίες των Βουσμάνων.

15 Zimbabwe, Matobo National Park, Nswatugi cave, βραχογραφίες των Βουσμάνων.

16 Νότια Zimbabwe. Matobo Hills,
Το Matobo Hills είναι μια περιοχή της Ν. Αφρικής που παρουσιάζει την μεγαλύτερη συγκέντρωση βραχογραφιών. Matopo «ο φαλακρός αρχηγός» στη γλώσσα των Ndebele και ο τόπος του σεβασμού φυλής των Shona. Ο Θεός δημιουργός τους είναι ο Mwari. Αποτελεί τόπος θρησκείας πολλών φυλών. Υπήρξε ο χώρος πολλών τελετουργιών. Πριν από ην εποχή της αποικιοκρατίας υπήρξε ο χώρος της πνευματιστικής μαντικής του Mlimo. Οι Ndebele είναι μια φυλή που αποσχίστηκε το 1820 από τους Ζουλού, όταν ήταν βασιλιάς τους ο Σάκα, μετακινήθηκαν αρχικά προς την Πρετόρια και στην συνέχεια το1838 προς την Ν. Ζιμπάμπουε όπου πολέμησαν με τους Shona.

17 Σπήλαιο Bambata, Matobo Hills, Νότια Zimbabwe
3000 π.Χ. Ρεαλισμός και αφαίρεση. Στο Σπήλαιο Bambata, οι βραχογραφίες χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. έως το 300 μ.Χ..

18 Σπήλαιο Bambata, Matobo Hills, Νότια Zimbabwe
Το διαφορετικό χρώμα στις μορφές Ρεαλισμός και αφαίρεση.

19 Apollo 11 ,

20 Laas Gaal Somaliland Africa

21 Laas Gaal Somaliland Africa
Βορειοδυτική Σομαλία. Φιγούρες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Laas Gaal είναι ένα συγκρότημα με σπηλιές και βραχώδη καταφύγια στη βορειοδυτική Σομαλία που περιλαμβάνει μερικές από τις πρώτες γνωστές βραχογραφίες στο Κέρας της Αφρικής και της Αφρικανικής ηπείρου γενικότερα. Οι προϊστορικές βραχογραφίες υπολογίζεται να κυμαίνονται μεταξύ και ετών. Δείχνουν αγελάδες στην τελετή ρόμπες που συνοδεύονται από τον άνθρωπο, τα οικόσιτα σκυλιά και ακόμη και μια καμηλοπάρδαλη. Οι ζωγραφιές των σπηλαίων άριστα διατηρημένες, διατηρούν σαφή περιγράμματα και έντονα χρώματα.

22 Laas Gaal Somaliland Africa
Βορειοδυτική Σομαλία. Φιγούρες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Laas Gaal είναι ένα συγκρότημα σπηλιές και καταφύγια βράχο Σομαλιλάνδη μία αποσχισθείσα περιοχή στη βορειοδυτική Σομαλία που φημίζεται για τους ζωγραφιές των σπηλαίων . Οι σπηλιές που βρίσκονται σε μια αγροτική περιοχή στα προάστια του Hargeisa , και περιέχει μερικά από τα αρχαιότερα γνωστά art rock στο Κέρας της Αφρικής και της Αφρικανικής ηπείρου γενικότερα. σπήλαιο ζωγραφικής είναι το Gaal Laas εκτιμάται ότι χρονολογούνται από κάπου μεταξύ και π.Χ. .

23 Laas Gaal Somaliland Africa
Βορειοδυτική Σομαλία. Φιγούρες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία.

24 Laas Gaal Somaliland Africa
Βορειοδυτική Σομαλία. Φιγούρες με έντονα διακοσμητικά στοιχεία.

25 Όπου λίγο νερό εκεί και η τέχνη.
Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

26 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

27 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

28 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

29 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.
Tadrart Acacus σχηματίζουν οροσειρά στην έρημο Σαχάρα της Δυτικής Λιβύης . Η περιοχή είναι γνωστή για τις βραχογραφίες του χρονολογείται από το π.Χ. έως το 100 μ.Χ.. Τα ζωγραφικά έργα που αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του περιβάλλοντος της ερήμου Σαχάρα που χρησιμοποιείται για να έχουν πολύ πιο υγρό κλίμα. Εννέα χιλιάδες χρόνια πριν στα περίχωρα υπήρχε πράσινο με τις λίμνες και τα δάση και με τα μεγάλα κοπάδια άγριων ζώων, όπως καταδεικνύεται από βραχογραφίες στο Tadrart Aracus των ζώων, όπως καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και στρουθοκαμήλους.

30 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .
Στα σύνορα του Tassili N'Ajjer στην Αλγερία, επίσης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αυτή η βραχώδης οροσειρά έχει χιλιάδες ζωγραφιές των σπηλαίων σε πολύ διαφορετικά στυλ, που χρονολογείται από το π.Χ. έως το 100 μ.Χ.. Αυτές αντικατοπτρίζουν σημαντικές αλλαγές στην πανίδα και τη χλωρίδα, αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής των πληθυσμών που διαδέχτηκαν το ένα το άλλο σε αυτήν την περιοχή της Σαχάρας.

31 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

32 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

33 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

34 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

35 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

36 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

37 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

38 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

39 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

40 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη .

41 Tadrart Acacus Αφρική, Λιβύη

42 Tadrart Acacus Αφρική Λιβύη.

43 uKhahlamba / Drakensberg Πάρκο (Νότια Αφρική).
Ζωγραφική της φυλής των Σαν. 4000 π.Χ.

44 Νότια Αφρική Ζωομορφισμός

45 Νότια Αφρική

46 Νότια Αφρική

47 Νότια Αφρική

48 Νότια Αφρική

49 Twyfelfontein ή / Ui-/ / AES (Ναμίμπια)
Ύστερη εποχή του λίθου. 2000 π.Χ. Twyfelfontein ή / Ui-/ / AES έχει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των πετρογλυφικών βραχογραφιών (χαρακτικής) στην Αφρική. Τα περισσότερα από αυτά πολύ καλά διατηρημένο χαρακτικά που αναπαριστούν ρινόκερους, ελέφαντες, στρουθοκαμήλους και καμηλοπαρδάλεις , καθώς και τα σχέδια των ανθρώπων και των ζώων ίχνη. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης έξι ζωγραφισμένα βραχώδη καταφύγια με μοτίβα από ανθρώπινες φιγούρες σε κόκκινη ώχρα.

50 Σπήλαιο κοντά στο Twin rivers, Lusaka, Zambia.
π.Χ. το αρχαιότερο έργο. Οι ερευνητές βρήκαν χρωστικές που χρονολογούνται το με π.Χ.


Κατέβασμα ppt "Προϊστορικοί χρόνοι Βραχογραφίες της αφρικανικής ηπείρου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google