Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

2 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ 1790-1878
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ Ο ηρωικότερος πυρπολητής κατά την επανάσταση του Γεννήθηκε στα Ψαρά. Ο θερμός, πληθωρικός πατριωτισμός του φούντωσε και τον οδήγησε σε θαυμαστές πράξεις υπέροχου ηρωισμού. Όταν το καταστράφηκε η Χίος, ο Κανάρης ορκίστηκε να εκδικηθεί.

3 Στις 6 Ιουνίου 1822 ο Κανάρης μαζί με τον υδραίο Πιπίνο και 42 αποφασιστικούς άντρες αργοπλέουν στο λιμάνι της Χίου όπου βρισκόταν τουρκικός στόλος που τον διοικούσε ο ναύαρχος Καρα-Αλής. Οι Τούρκοι γιόρταζαν την τελευταία νύχτα του ραμαζανιού. Ο Κανάρης κατάφερε να κολλησει το πυρπολικό του στα πλευρά της ναυαρχίδας, να της βάλει φωτιά, η οποία μεταδόθηκε αμέσως στην μπαρουταποθήκη και να την κάνει πυροτέχνημα. Πάνω από 2000 Τούρκοι σκοτώθηκαν μαζί και ο Καρα-Αλής. Αργότερα έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

4 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ Ανήκε στην οικογένεια των γραμματικών. Οι γονείς του τον προόριζαν για ιερέα, έτσι στην εφηβεία του πήγε στο μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου και γρήγορα έγινε αρχιδιάκονος.Αργότερα ο τούρκος Σαλώνων Φερχάτ τον προσέλαβα, πέταξε τα ράσα κι έγινε αρματωλός. Από το πρώτο κομμάτι της ζωής του πήρε το επώνυμο Διάκος.

5 Απο το 1814 ως το 1816 υπηρέτησε των Αλή Πασά των Ιωαννίνων κι εκεί γνωρίστηκε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Τον πήρε σαν πρωτοπαλίκαρο στη Λιβαδειά και το 1818 μπήκαν κι οι δυο στη Φιλική Εταιρεία. Στην Επανάσταση ήταν οπλαρχηγός της Βοιωτοίας. Με όλους τους οπλαρχηγούς αποφάσισαν να εναντιωθούν στο στρατο του Χουρσίτ Πασά (9.000 στρατιώτες). Για κάποιους λόγους αναγκάστηκε να πολεμήσει μόνο με τους 500 στρατιώτες του. Τραυματίστηκε, πιάστηκε αιχμάλωτος κι επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Ομέρ Βρυώνη, τον εκτέλεσαν με βασανιστικό τρόπο.

6 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ 1782-1825
Γεννήθηκε το 1782 σε μια σπηλιά κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 8 ετών και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Αιχμαλωτίστηκε όταν ήταν ακόμα μικρός από τους Τούρκους και βρέθηκε στα Ιωάννινα. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το ανέλαβε καπετάνιος στην περιοχή των Αγράφων. Το ο Μαυροκορδάτος τον κατηγορεί ως προδότη και καταδικάζεται ως ένοχος “εσχάτης προδοσίας”.

7 Μετά από πολλές προσπάθειες αποκαταστάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση
Μετά από πολλές προσπάθειες αποκαταστάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Το 1826 γίνεται αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας. Νικά τον Κιουταχή στην Αράχωβα, στο Δίστομο και στη Δομβραίνα. Στρατοπέδευσε στο Κερατσίνι κι άρχισε να καταστρώνει σχέδιο για την απελευθέρωση της Αθήνας. Μια μέρα πριν την επίθεση στις 22 Απριλίου του 1827 πληγώθηκε βαριά από αδέσποτη σφαίρα. Πέθανε την επόμενη μέρα στις 23 Απριλίου, ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

8 Ιωάννης Μακρυγιάννης Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1797 στο συνοικισμό Αβορίτι και το οικογενειακό του όνομα ήταν Τριανταφύλλου. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης το 1821 είχε σημαντική δράση. Αγωνίστηκε στην Πελοπόνησσο και στη Στερεά Ελλάδα. Τραυματίστηκε πολλές φορές, όμως στη μάχη της Αθήνας τραυματίστηκε 3 φορές για να σώσει έναν συμπολεμιστή του και πέθανε. Αυτό τον κρατάει ζωντανό μέσα στις ψυχές μας ακόμα.

9 ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ 1771-1825
Είχε καταγωγή από την Ύδρα αλλά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη φυλακή όπου είχε πάει η μητέρα της για να επισκεφτει το φυλακισμένο σύζυγό της. Μεγάλωσε στις Σπέτσες μέσα στα πλούτη. Δεκαεπτά ετών παντρεύτηκε τον πλούσιο καπετάνιο Δημήτριο Γιάννουζα. Ο άνδρας της σκοτώθηκε από πειρατές το 1797.

10 Μετά από 4 χρόνια η λασκαρίνα παντρεύτηκε τον πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη κι από τότε ονομάστηκε Μπουμπουλίνα. Και ο δεύτερος άντρας της σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των αλγερινών πειρατών το Από τους γάμους της απέκτησε 6 παιδιά. Όταν έμεινε χήρα αποφάσισε να αφιερωθεί στην απελευθέρωση της πατρίδας της από τους Τούρκους. Διέθεσε τα καράβια και τον πλούτο της στον αγώνα. Έλαβε μέρος με το πλοίο της “Αγαμέμνων” στην πολιορκία του Ναυπλίου και μετά την απελευθέρωσή του εγκαταστάθηκε εκεί. Κι ενώ προετοιμάζεται να λάβει μέρος στον αγώνα εναντίον του Ιμπραήμ, πέφτει νεκρή στις 22 Μαϊου 1825 από σπετσιώτικο βόλι μετά από λογομαχία με την οικογένεια της αγαπημένης του γιου της.

11 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ Γεννήθηκε το 1796 στην Πάτρα. Κόρη του εγκατεστημένου στην Τεργέστη Έλληνα μεγαλέμπορου Νικόλαου Μαυρογένους. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της κι η φλόγα για την ελευθερία της Ελλάδας την ανέδειξαν σε μια ξεχωριστή μορφή της Επανάστασης. Με την έναρξη της Επανάστασης έρχεται στη Μύκονο για να ξεσηκώνει τους Μυκονιάτες. Με τα καράβια που εξοπλίζει συμμετέχει στο ναυτικό αγώνα και στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στόλο, αλλά ξεκαθαρίζει και την περιοχή απ' τους πειρατές.

12 Συντηρεί με δικά της έξοδα εκτός από τα πλοία με τα πληρώματα και αίμα πεζικού. Παίρνει μέρος στις μάχες του Πηλίου, της Φθιώτιδας και της Λειβαδιάς. Έδωσε για τον αγώνα γρόσια ενώ δε δίστασε να πουλήσει ακόμα και κοσμήματά της για να περιθάλψει Μεσολογγίτες που σώθηκαν από την έξοδο. Τιμήθηκε με το βαθμό του αντιστρατηγού από τον Καποδίστρια. Στην απελευθερωμένη Ελλάδα, οι πολιτικές ίντριγκες του Κωλέττη έχουν στόχο και τη Μαντώ. Αποσύρεται στον Πόρο απογοητευμένη το 1840, όπου πέθανε το 1848, φτωχή και λησμονημένη, έχοντας διαθέσει όλη της την περιουσία στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας.

13 ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς γεννήθηκε στη Νέδουσα, κοντά στην Καλαμάτα. Ήταν ανηψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και υπέγραφε με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης και μ' αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Όταν η Τρίπολη καταλήφθηκε από τους Έλληνες δε ζήτησε κανένα λάφυρο για τον εαυτό του και όταν του προσέφεραν ένα αδαμαντοκόλλητο σπαθί, το δώρισε στην προσωρινή κυβέρνηση.

14 ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Ο μεγάλος Παπαφλέσσας γεννήθηκε στην Πόλιανη Μεσσηνίας, φοίτησε στη σχολή Δημητσάνας και μόνασε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βελανιδιάς στην Καλαμάτα, όπου πήρε το όνομα Γρηγόριος (παπάς Φλέσσας εξ ου και το Παπαφλέσσας). Εξ αιτίας του επαναστατικού χαρακτήρα του εγκατέλειψε την Πελλοπόνησσο περνώντας στη Ζάκυνθο και αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε' με το εκκλησιαστικό Οφφίκιο “Δίκαιος”. Με αυτό το όνομα έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας κι έτσι υπέγραφε όταν έγινε Υπουργός των Εσωτερικών κι αρχηγός της αστυνομίας. Πολέμησε στο Μανιάκι εναντίον του Ιμπραήμ Πασά όπου και σκοτώθηκε.

15 ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

16 Ε' και Στ΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καραβόσταμου Ικαρίας
Μάρτης 2014


Κατέβασμα ppt "ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google