Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ολοκαύτωμα των Εβραίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ολοκαύτωμα των Εβραίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ολοκαύτωμα των Εβραίων
Σταύρος Μαυρομιχάλης Β2 Θρησκευτικά Υπεύθυνος καθηγητής: Καπετανάκης Γεώργιος Ενότητα: Εμείς και οι άλλοι 9/1/2014

2 Η λέξη ολοκαύτωμα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ὁλόκαυστον, που σημαίνει "πλήρως καμένη προσφορά θυσίας" σε θεό. Τις πρόσφατες δεκαετίες η λέξη «ολοκαύτωμα» έχει χρησιμοποιηθεί αναφορικά με καταστροφές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ωστόσο, η συνήθης σημασία της λέξης είναι ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία με την υποκίνηση του κράτους διαφόρων εθνικών,  θρησκευτικών, κοινωνικών και πολιτικών ομάδων και κυρίως των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες τους.

3 Τα θύματα Θύματα του ολοκαυτώματος ήταν κυρίως οι Εβραίοι αλλά και  Σέρβοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, Ρομ και Σίντι (τσιγγάνοι) , οι ψυχικά ασθενείς και σωματικά ανάπηροι, διανοητές και πολιτικοί ακτιβιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, μέλη άλλων θρησκευτικών ομάδων, μέλη του Καθολικού και Προτεσταντικού κλήρου, συνδικαλιστές, μερικοί Αφρικανοί, κοινοί εγκληματίες, άνθρωποι που είχαν χαρακτηριστεί "εχθροί του κράτους", και πολλοί που δεν ανήκαν στην Άρεια φυλή. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων του ολοκαυτώματος ανέρχεται στα 9-11 εκατομμύρια από αυτούς τα 6 εκατομμύρια ήταν Εβραίοι.

4 Ο δρόμος προς το Ολοκαύτωμα
Με την αναγόρευση του Χίτλερ σε Καγκελάριο, στις 30 Ιανουαρίου 1933, ο ρατσισμός και ιδιαίτερα ο αντισημιτισμός καθιερώθηκαν ως δόγματα του Γερμανικού Κράτους. Από τον Απρίλιο του 1933 ξεκίνησε μία κλιμακούμενη σειρά αντί-εβραϊκών μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού, στέρησης στοιχειωδών ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάσχεσης περιουσιών, διώξεων και ωμής βίας.   Το 1938 η συνεχιζόμενη αντιεβραϊκή προπαγάνδα –άριστα ορχηστρωμένη από τον αρμόδιο υπουργό Προπαγάνδας του Ράιχ Γιόζεφ Γκέμπελς- οδήγησε στη «Νύχτα των Κρυστάλλων» (Kristallnacht). Το βράδυ της 9ηςπρος τη 10η Νοεμβρίου 1938 ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια του Ράιχ επιθέσεις κατά εβραϊκών συνοικιών, οικογενειών, επιχειρήσεων, συναγωγών από μέλη της ναζιστικής νεολαίας και των SS, με την ανοχή της αστυνομίας. Ο τραγικός απολογισμός (91 Εβραίοι νεκροί, 267 κατεστραμμένες συναγωγές, λεηλατημένες επιχειρήσεις), χαρακτηρίστηκε από το ναζιστικό καθεστώς ως “αιματηρή εκδίκηση των Γερμανών κατά των Εβραίων”.

5 Η «Τελική Λύση» Τα Στρατόπεδα συγκέντρωσης υπήρχαν, για να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις της «Τελικής Λύσης» δηλαδή της ολοκληρωτικής εξαφάνισης της Εβραϊκής φυλής, με τη βοήθεια ειδικών τεχνικών. .Η λειτουργία των στρατοπέδων θανάτου ξεκίνησε το 1941 και κορυφώθηκε το Αρχικά στους θαλάμους αεριών οι Ναζί χρησιμοποιούσαν το μονοξείδιο του άνθρακα και τα πτώματα θάβονταν ή καίγονταν σε εξωτερικό χώρο, σε λάκκους. Στη συνέχεια το αέριο ZyklonB αντικατέστησε το μονοξείδιο του άνθρακα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, στο Άουσβιτς τον Σεπτέμβριο του 1941, και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Εύκολο στη χρήση και τη μεταφορά ενώ παράλληλα μείωνε το χρόνο θανάτωσης των θυμάτων, ιδιότητες χρήσιμες για τους Ναζί, που καθιέρωσαν και γενίκευσαν τη χρήση του Zyklon B στα στρατόπεδα εξόντωσης. 

6 Η πίστη των Εβραίων κατά την παραμονή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Η τρομακτική εμπειρία του ολοκαυτώματος κλόνισε την πίστη πολλών ανθρώπων καθώς θεώρησαν ότι ο Θεός τους εγκατέλειψε για να μαρτυρήσουν και να πεθάνουν στα χέρια των Γερμανών. Για αυτό κάποιοι από τους επιζώντες απαρνήθηκαν τον Ιουδαϊσμό αφού τους ήταν αδύνατον να πιστέψουν ότι ο Θεός άφησε τον αγαπημένο του λαό να βασανιστεί και να αποδεκατιστεί. Από την άλλη μεριά η πίστη μερικών δυνάμωσε καθώς προσεύχονταν καθημερινά στον Θεό για να τους κρατήσει ζωντανούς

7 Εβραϊκά Ποιήματα για το ολοκαύτωμα
Ω, ουρανοί άδειοι και γυμνοί, σαν τη μακρινή και άγονη έρημο Έχασα μέσα σας τον Θεό μου, τον ένα και μόνο (Ι. Κατσενέλσον, R. Ertel, στ. 164 ακούω όλα αυτά τα μαρτύρια να κραυγάζουν: Υπάρχεις! Αν δεν υπήρχαν τέτοια μαρτύρια. Θα μπορούσες να μην υπάρχεις. Επειδή όμως τα μαρτύρια αυτά υπάρχουν υπάρχεις και συ- τόσο υπαρκτός όσο και η δυστυχία μου (Α. Τσάιτλιν, R. Ertel. Στ,183

8 Ο Θεός μετά το Άουσβιτς Το ολοκαύτωμα επηρεάζει και την χριστιανική πίστη: αφού ο Θεός είναι και πανάγαθος και παντοδύναμος γιατί δεν έσωσε τους ανθρώπους από τον τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα; Μήπως το ολοκαύτωμα αποτελεί μια προσωρινή κυριαρχία του Κακού, που οφείλεται στην Πτώση του ανθρώπου και στην ελευθερία του να επιλέγει τη μοίρα του; Ποια είναι σε σχέση με τα παραπάνω η δύναμη της προσευχής;

9 Η αμφισβήτηση του ολοκαυτώματος
Ως άρνηση του Ολοκαυτώματος εννοείται η υποστήριξη της άποψης ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνονται οι ισχυρισμοί ότι οι Ναζιστές δεν δολοφόνησαν έξι εκατομμύρια Εβραίους αλλά πολύ λιγότερους και ότι οι θάνατοι Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς ήταν αποτέλεσμα των στερήσεων του πολέμου και δεν οφείλονταν σε συστηματική δίωξη και θανάτωσή τους από το καθεστώς, ενώ η ύπαρξη θαλάμων αερίων είναι απλά ένας μύθος. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος είναι κυρίως ομάδες που είτε μισούν τους Εβραίους είτε έχουν φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις.

10 Πηγές Σταύρος Ζουμπουλάκης, ΠΟΙΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. 2013


Κατέβασμα ppt "Το ολοκαύτωμα των Εβραίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google