Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεHyacinth Simos Τροποποιήθηκε πριν 9 χρόνια
1
Σκόρδο - Garlic
2
Το σκόρδο είναι ο φρέσκος βολβός του Allium sativum L. που ανήκει στην οικογένεια των Amaryllidaceae/Liliaceae. Είναι φυτό ετήσιο, ποώδες και μονοκοτυλήδονο. Ανήκει στα βολβώδη λαχανικά και συγγενεύει με το κρεμμύδι και το πράσο. Καταγόμενο αρχικά από την κεντρική Ασία, το σκόρδο σήμερα καλλιεργείται παγκοσμίως Άλλες ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστό το φυτό διεθνώς είναι Ajo και Allium
3
Συστατικά του φυτού είναι διάφορα ένζυμα (αλλινάση, περοξειδάσες, κ.α.), αιθέρια έλαια (αλλιΐνη, αλλισίνη) Άλλα συστατικά του φυτού είναι πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, λιπίδια και προσταγλαδίνες
4
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Αποξηραμένος βολβός 2-4 γρ. τρεις φορές ημερησίως. Φρέσκο σκόρδο 4 γ.ρ. καθημερινά. Βάμμα 2-4 ml (1:5 45% σε αλκοόλη) τρεις φορές ημερησίως Έλαιο 0.03-0.12 ml τρεις φορές ημερησίως Χυμός σκόρδου (BPC 1949) 2-4 ml. Σιρόπι σκόρδου (BPC 1949) 2-8 ml. Προτεινόμενες δόσεις σκόρδου σε μορφή σκόνης είναι 600-900 mg καθημερινά για 4-24 εβδομάδες. Για την προφύλαξη από αθηροσκλήρωση, ο ESCOP συστήνει μια δόση 0.5-1.0 γ.ρ. ξηρής σκόνης σκόρδου ημερησίως που ισοδυναμούν με περίπου 6-10 mg αλλιΐνης και 3-5 mg αλλισίνης
5
ΔΡΑΣΗ
6
Υπολιπιδαιμική & Υποχοληστερολαιμική δράση Διάφορες in vitro μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο και τα συστατικά του που περιέχουν θείο εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερόλης στα καλλιεργημένα ηπατοκύτταρα. Σε άλλες in vitro μελέτες, εκχυλίσματα σκόρδου έδειξαν ότι εμποδίζουν τη σύνθεση λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων. Πρόσφατα, ένα εκχύλισμα νωπού σκόρδου αποδείχθηκε ότι εμποδίζει την ανθρώπινη μονο-οξυγενάση του σκουαλενίου (ένζυμο που καταλύει μία συγκεκριμένη αντίδραση στη βιοσύνθεση χοληστερόλης) Τα αντί- αθηρογεννιτικά, αντί-αρτηριοσκληρυντικά αποτελέσματα του σκόρδου και η μείωση χοληστερόλης και λιπιδίων έχουν τεκμηριωθεί σε διάφορα ζωικά μοντέλα H δράση του σκόρδου να μειώνει τη χοληστερόλη φαίνεται να εξαρτάται από τη δόση
7
Αντιθρομβωτική & Ινωδογονολυτική δράση Έχει εμφανιστεί ότι εμποδίζει τη συνάθροιση αιμοπεταλίων που προκαλείται από διάφορους επαγωγείς (ADP, κολλαγόνο, αραχιδονικό οξύ κ.α.) Αναστολή σύνθεσης της θρομβοξάνης, αναστολή της δράσης των φωσφολιπασών της κυτταρικής μεμβράνης και ενσωμάτωση του αραχιδονικού οξέος στα φωσφολιπίδια των μεμβρανών αιμοπεταλίων. Το σκόρδο θεωρείται ότι περιέχει περισσότερο από έναν αναστολείς της συνάθροισης και απελευθέρωσης των αιμοπεταλίων Η αλλισίνη θεωρείται ότι είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας
8
Αντιοξειδωτική δράση Τα συστατικά του σκόρδου εμποδίζουν το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών, υποστηρίζουν τους ενδογενείς μηχανισμούς σάρωσης των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα κυτταρικά αντιοξειδωτικά ένζυμα (π.χ. δισμουτάση υπεροξιδίων, καταλάση, περοξειδάση γλουταθείου) Προστατεύουν τις LDL από οξείδωση από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν την ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα kβ (NF-kB)
9
Αντιυπερτασική δράση Διάφορες μελέτες που περιλαμβάνουν ζωικά μοντέλα υπέρτασης έχουν εκθέσει τα υποτασικά αποτελέσματα του σκόρδου
10
Αντικαρκινική δράση Πολλές in vitro μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν τεκμηριώσει τις αντικαρκινικές δράσεις του σκόρδου και των συστατικών του. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η αλλιΐνη, οι παραγόμενες ενώσεις από αυτό και άλλες ενώσεις συμβάλλουν στα αντικαρκινικά αποτελέσματα του σκόρδου. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους το σκόρδο και τα συστατικά του μπορούν να ασκήσουν αντικαρκινική δράση, όπως αναστολή σχηματισμού καρκινογόνων, ρύθμιση του μεταβολισμού των καρκινογόνων, αναστολή της μεταλλαξιγένεσης και της γενοτοξικότητας, αύξηση της απόπτωσης και αναστολή της αγγειογέννεσης
11
Ανοσορυθμιστική δράση Ανοσοδιεγερτική δράση έχει περιγραφεί για μία πρωτεΐνη υψηλού μοριακού βάρους εκχυλίσματος σκόρδου. Σε in vitro ή/και in vivo μελέτες (ζώων) έχει βρεθεί ότι το σκόρδο έχει ποικίλες ανοσοενισχυτικές επιδράσεις όπως διέγερση των λεμφοκύτταρων και των μακροφάγων, επαγωγή της διήθησης των μακροφάγων και λεμφοκυττάρων σε μεταστατικούς όγκους, και διέγερση της απελευθέρωσης της ιντερφερόνης- γ Άλλες δράσεις στο ανοσοποιητικό περιλαμβάνουν την αύξηση της δράσης των κυττάρων-φονιάδων και την αύξηση παραγωγής της ιντερλευκινης-2
12
Αντιμικροβιακή δράση Η in vitro αντιμικροβιακή δράση του σκόρδου αποδίδεται στην αλλισίνη Βακτήρια ευαίσθητα στο σκόρδο είναι διάφορα είδη Stapylococus, Escherichia, Proteus, Salmonella, Providencia, Citrobacter, Klebsiella, Hafnia, Aeromonas, Vibrio και Bacillus Έχει επίσης αποδειχθεί ότι εμποδίζει την αύξηση 30 ειδών των μυκητοβακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του Μycobacterium tuberculosis Η ευρέους-φάσματος δράση ενάντια στους μύκητες αναφέρεται στα γένη Microsporum, Epidermophyton, Trichophyton, Rhodotorula, Torulopsis, Trichosporon, Cryptococcus neoformans και Candida, συμπεριλαμβανομένης της Candida albicans.
13
Αντιμικροβιακή δράση Έχει βρεθεί επίσης ότι εμποδίζει την αύξηση και την παραγωγή τοξινών του Αspergillus parasiticus. Ιn vitro, εκχύλισμα ανέστειλε την αύξηση του Helicobacter pylori από ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα ή δωδεκαδακτυλικό έλκος. In vitro αντιική δράση ενάντια στον τύπο 3 της parainfuenza, του απλού έρπη τύπου 1 και της γρίπης τύπου β έχουν τεκμηριωθεί
14
Αντιηπατοτοξική δράση Το έλαιο σκόρδου και μερικά από τα συστατικά του, δηλαδή η αλλιΐνη, η s- αλλυλομερκαπτοκυστεΙνη (ASSC) και η s-μεθυλομερκαπτοκυστεΙνη (MSSC) μείωσαν in vitro την ηπατοτοξικότητα προκαλούμενη από τετραχλωράνθρακα και γαλακτοζαμίνη
15
Άλλες δράσεις προστασία ενάντια σε μυοκαρδιακή νέκρωση προκαλούμενη από ισοπρεναλίνη σε αρουραίους η χορήγηση s-αλλυλοκυστεΐνης, μπορεί να μειώσει τις διανοητικές διαταραχές υπογλυκαιμική δράση προκαλεί και την χάλαση αλλά και συστολή των μυών εμποδίζει γαστρική συστολή προκαλούμενη από ακετυλοχολίνη και PGΕ2 φαίνεται να προκαλεί συστολές στη μήτρα in vitro αρκετές από τις φαρμακολογικές δράσεις που τεκμηριώνονται για το σκόρδο και τα συστατικά του in vitro έχουν αναφερθεί επίσης και σε κλινικές μελέτες.
16
ΧΡΗΣΕΙΣ χρησιμοποιείται ευρέως ως τρόφιμο και ως συστατικό άλλων τροφίμων δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση του σκόρδου στα τρόφιμα στις ΗΠΑ, το σκόρδο χαρακτηρίζεται ως GRAS (που αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές) στην χρήση του ως βότανο, το σκόρδο θεωρείται ότι κατέχει εφιδρωτική, αποχρεμπτική, αντισπασμωδική, αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή, αντιϊκή, υποτασική και ανθελμινθική δράση, και ότι προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων
17
ΧΡΗΣΕΙΣ Κατά παράδοση, έχει χρησιμοποιηθεί για να τη θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας, σε αναπνευστικό κατάρρου, σε κρυολογήματα, στον κοκκίτη, το βρογχιτικό άσθμα, τη γρίπη και τη χρόνια βρογχίτιδα Η σύγχρονη χρήση του σκόρδου και των προϊόντων του εστιάζεται στις φημισμένες ιδιότητες του ως αντιυπερτασικό, αντι- αθηρογενετικό, αντιθρομβωτικό, αντιμικροβιακό, ινωδογονολυτικό, προληπτικό φάρμακο του καρκίνου και για την μείωση των λιπιδίων
18
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ θεραπευτικές δόσεις του σκόρδου μπορούν να παρέμβουν σε υπογλυκαιμική και αντιπηκτική θεραπεία υπάρχει το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας με τη χρήση των συμπληρωμάτων σκόρδου σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενισχύσει την αντιθρομβωτική δράση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως της ασπιρίνης, και μπορεί να εμφανίσει συνέργεια με το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) που υπάρχει στο έλαιο ψαριών γαστροεντερικός ερεθισμός μπορεί να εμφανιστεί εάν η σκελίδα καταναλωθεί ακατέργαστη από άτομα μη εξοικειωμένα στο σκόρδο
19
Εγκυμοσύνη και θηλασμός θεωρείται ότι δρα ως αμβλωτικό, επηρεάζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και εμφανίζει διεγερτική δράση στην μήτρα (η in vitro δράση στην μήτρα έχει τεκμηριωθεί) μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου από τις θηλάζουσες γυναίκες αλλάζει τη μυρωδιά του μητρικού γάλακτος και τη συμπεριφορά των νεογνών κατά τον θηλασμό δεν υπάρχουν πειραματικές ή κλινικές αναφορές σχετικά με ανεπιθύμητες δράσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
20
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Το σκόρδο θεωρείται γενικά ότι είναι μη τοξικό Αίσθηση καψίματος στο στόμα και το γαστροεντερικό σωλήνα, ναυτία, διάρροια, έμετο και "αναπνοή σκόρδου". Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και ως αλλεργιογόνα αναγνωρίζονται η διαλλυλο-δισουλφίδη, η αλλυλοπροπυλο-σουλφίδη και η αλλισίνη Έχει αναφερθεί περίπτωση δερματίτιδας εξ επαφής μετά από περιστασιακή έκθεση στο σκόρδο
21
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Το σκόρδο μπορεί να αυξήσει την αιμορραγική διάθεση του οργανισμού όταν λαμβάνεται παράλληλα με αντιπηκτικά, ασπιρίνη ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Επίσης μπορεί να παρέμβει σε υπογλυκαιμική θεραπεία
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.