Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπόθεμα:Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπόθεμα:Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπόθεμα:Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ομάδα μαθητών με αλφαβητική σειρά: Αρόγλου Χ. / Κέρκα Φρ. / Ρούσσινος Γ. / Σαββοπούλου Φ. / Σαμαρτζίδης Χρ.

2 Στη εργασία αυτή θα μάθουμε για:
Στη εργασία αυτή θα μάθουμε για: Την σημασία της άθλησης για την υγεία Την πυραμίδα δραστηριότητας Την καρδιά Τα φυσικά οφέλη της άσκησης Το doping Συμβουλές, ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε για την βελτίωση της υγείας του οργανισμού μας

3 Ο στόχος της ερευνητικής εργασίας
Ο στόχος της ερευνητικής εργασίας Η εργασία ασχολείται με τον αθλητισμό έχοντας σαν στόχο να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να φροντίζουν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το ποδήλατο. Το Ποδήλατο είναι ένας απλός τρόπος να γυμναστούμε χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τα καυσαέρια του αυτοκινήτου.

4 -Με λίγα λόγια- Η γυμναστική είναι ένας ωραίος τρόπος να χάσουμε κιλά, να δυναμώσουμε το σώμα μας και να χτίσουμε έναν γερό οργανισμό. Η τροφή είναι ένα βασικό μέρος για την υγεία μας. Πιο κάτω θα σας δείξουμε πώς να γυμνάζεστε σωστά χωρίς να πιαστείτε. Επίσης θα σας δείξουμε πως να χάσετε κιλά μόνο με απλές καθημερινές ασκήσεις.

5 Πώς να ασκηθείτε Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης (μέτριας έντασης) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (περίπου 5). • Ξεκινήστε ήπια, ίσως μια ή δυο φορές την εβδομάδα και αυξήστε σταδιακά. •Μην ανησυχείτε αν τα 30 λεπτά τη φορά, σας φαίνονται ακατόρθωτα. Στοχεύστε για τρεις φορές από 10 λεπτά και μετά από λίγες βδομάδες προσπαθήστε να επιτύχετε τα 30 λεπτά. • Επιβραδύνετε το ρυθμό προς το τέλος της δραστηριότητάς σας. Μη σταματάτε απότομα. • Προσπαθήστε να ασκήστε ασκείστε περισσότερο στην καθημερινή ζωή. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα. Αν οδηγείτε σταθμεύστε το αυτοκίνητο κάπου μακριά. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσετε έναν περίπατο πηγαίνοντας ή ερχόμενος στον προορισμό σας. Αν ο τόπος εργασίας σας είναι σε κοντινή απόσταση από την οικία σας περπατήστε έως εκεί και –γιατί όχι- δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο.

6 Πώς να ασκηθείτε • Προσπαθήστε να ασκείστε ποικιλοτρόπως, ώστε να εξασκείτε διαφορετικά μυϊκά συστήματα. •Να ασκείστε τακτικά. Κανονίστε να ασκείστε παρέα με κάποιον φίλο. Έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ασκείστε πιο τακτικά αν αλληλοϋποστηρίζεστε. • Αφήστε να περάσει τουλάχιστον μια ώρα μετά από μεγάλα γεύματα προτού ασκηθείτε. •Προσπαθήστε να ασκείστε αρκετά, ώστε να νιώθετε ζεστοί και ελαφρώς λαχανιασμένοι, αλλά χωρίς να χάσετε την αναπνοή σας. • Δεν πρέπει να πονάτε. Αν αισθανθείτε πόνο σταματήστε. • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε σε ανάρρωση, αν υποφέρετε από κάποια πάθηση ή αν έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις που πιστεύετε ότι θα επιδεινωθούν. Επίσης, αν είστε άνδρας άνω των 40 ετών ή γυναικά άνω των 50 και σκοπεύετε να κάνετε έντονη άσκηση.

7 Τα οφέλη των αθλημάτων και ασκήσεων
Τα οφέλη των αθλημάτων και ασκήσεων Ας δούμε μερικά επιπλέον στοιχεία, που προέκυψαν από έρευνες αναφορικά με τα οφέλη, τα οποία μπορούμε να αποκομίζουμε από τα σπορ, τη σωματική εξάσκηση και τον αθλητισμό: 1. Μάθετε ότι δυστυχώς αυτοί που δεν βρίσκουν χρόνο για σωματική άσκηση θα πρέπει να βρουν χρόνο για γιατρούς και φροντίδα, λόγω ασθενειών που θα προκύψουν εξαιτίας της απουσίας της τακτικής άσκησης του σώματός τους. 2. Προτιμάτε να χρησιμοποιείτε σκαλοπάτια και όχι ανελκυστήρα. Η συνήθεια αυτή μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και προσφέρει μακροζωία. 3. Να θυμάστε: Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης καρκίνου του μαστού, του πάχος του εντέρου, της μήτρας και άλλων καρκίνων είναι η τακτική σωματική άσκηση 30 λεπτών κάθε μέρα! 4. Να ξέρετε ότι η σωματική άσκηση επιδρά σε νευρώνες εγκεφάλου. Τους κάνει να ελέγχουν και να μειώνουν την όρεξη και έτσι σας βοηθά να έχετε κανονικό βάρος σώματος.

8 (Συνέχεια) 5. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να γίνεται με την άρση βαρών, το σκουός, το σπριντ, το ποδόσφαιρο, το σκι που είναι αναερόβιες ασκήσεις, οι οποίες αυξάνουν τη δύναμη και τη μάζα μυών, ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούν τα οστά. 6. Στους άνδρες η χαμηλή τεστοστερόνη αίματος σχετίζεται με μεγαλύτερη θνησιμότητα. Η τακτική σωματική άσκηση των ανδρών συμβάλλει στην αύξηση της τεστοστερόνης και απομακρύνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. 7. Φροντίζετε για τον εγκέφαλο σας! Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. Η πνευματική διαύγεια ευεργετείται από τη σωματική άσκηση. 8. Μην ξεχνάτε τη σημασία της τακτικής σωματικής άσκησης για τη σεξουαλική ζωή: Τα καλύτερα αφροδισιακά είναι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Τα σπορ, ο αθλητισμός και η σωματική εξάσκηση έχουν θεραπευτικό ρόλο για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών παθήσεων. Επίσης επηρεάζουν θετικά την εξέλιξη των ασθενών με κατάθλιψη. Ο αθλητισμός και τα σπορ στα παιδιά συμβάλλουν στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία της καρδίας και των πνευμόνων, καλύτερες κινητικές ικανότητες και υψηλότερου επιπέδου γνωστικές ή άλλες πνευματικές λειτουργίες.

9 Πυραμίδα δραστηριότητας
Η πυραμίδα της Φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ένα καλό τρόπο για την απεικόνιση των διάφορων τύπων δραστηριότητας καθώς και το πόσο συμβάλλει ο καθένας από αυτούς στην ανάπτυξη της υγείας. Η πυραμίδα της Φυσικής Δραστηριότητας έχει 4 διαφορετικά επίπεδα. Κάθε επίπεδο συμπεριλαμβάνει ένα ή δύο τύπους δραστηριότητας που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της υγείας. Όσο πιο χαμηλά βρίσκεται στην πυραμίδα μια δραστηριότητα, τόσο πιο συχνά πρέπει να εκτελείται.

10

11 Η καρδιά μας Η καρδιά μας εκτελεί πάνω από συστολές ανά 24ωρο, δηλαδή σε μια ζωή γύρω στα 75 χρόνια, η καρδιά μας συστέλλεται κάπου τρία δισεκατομμύρια φορές. Εκτοξεύει προς τις αρτηρίες κάπου λίτρα αίματος ανά 24ωρο (και άλλα τόσα προς τους πνεύμονες), δηλαδή περίπου κυβικά μέτρα αίματος το χρόνο, ή κάπου κυβικά μέτρα σε μια ολόκληρη ζωή (και άλλα τόσο προς τους πνεύμονες) Το μηχανικό έργο που παράγεται από την καρδιά είναι κάπου χιλιογραμμόμετρα ανά 24ωρο (που αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους 12 τόνων σε ύψος ενός μέτρου), δηλαδή κάπου 4,5 εκατομμύρια χιλιογραμμόμετρα το χρόνο (ανύψωση βάρους τόνων σε ύψος ενός μέτρου, ή αν θέλετε, ανύψωση βάρους ενός τόνου σε ύψος 4,5 χιλιομέτρων), και σε μια ολόκληρη ζωή κάπου 350 εκατομμύρια χιλιογραμμόμετρα (ανύψωση τόνων σε ύψος ενός μέτρου, ή, αν θέλετε, ανύψωση βάρους ενός τόνου σε ύψος 350 χιλιομέτρων !). Και για να είναι πιο σαφές, αυτό το μηχανικό έργο αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους ενός τόνου, από την επιφάνεια της θάλασσας ως την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ των Ιμαλάϊων, 40 φορές! Ολόκληρο αυτό το μηχανικό έργο, η καρδιά του ανθρώπου το επιτελεί με την κατανάλωση ενέργειας 180 μεγάλων θερμίδων (180 kcal), ανά 24ωρο, δηλαδή με ενέργεια που μπορεί να προέλθει από δυο αυγά!

12 Doping Επίπεδα συγκέντρωσης ουσιών στα ούρα πάνω από τα οποία υφίσταται παράπτωμα doping Καθίνη > 5 μg/ml Διεγερτικό Εφεδρίνη > 10 μg/ml Διεγερτικό Μεθυλοεφεδρίνη > 10 μg/ml Διεγερτικό Σαλβουταμόλη > 100 ng/ml β2 αγωνιστής Λόγος Τεστοστερόνης / Επιτεστοστερόνη > 4 Τι είναι Φαρμακοδιέγερση (Doping); Ως φαρμακοδιέγερση (doping) ορίζεται: Η χρήση ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου), η οποία είναι ενδεχομένως βλαβερή για την υγεία τους και/ ή είναι ικανή να αυξήσει την απόδοση των αθλητών, ή Η ανεύρεση στο σώμα ενός αθλητή μιας Απαγορευμένης Ουσίας ή απόδειξη της χρήσης από αυτόν ή απόδειξη της χρήσης Απαγορευμένης Μεθόδου. Το ντόπινγκ αντικρούει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής. Απαγορεύεται η σύσταση, πρόταση, έγκριση, εμπορία, παράβλεψη ή διευκόλυνση της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας ή μεθόδου που καλύπτεται από τον ορισμό του ντόπινγκ. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας αθλητής, είναι ότι το ντόπινγκ μπορεί να τον σκοτώσει, σε κάθε περίπτωση πάντως σκοτώνει τον αθλητισμό.

13 Η φυσική άσκηση Η φυσική άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή το κολύμπι. Ασκούμαστε όμως κι όταν χρησιμοποιούμε τις σκάλες, αντί να παίρνουμε το ασανσέρ ή όταν ασχολούμαστε με την κηπουρική. Τα σημαντικότερα οφέλη από τη φυσική άσκηση είναι: Μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου. Μείωση του κινδύνου νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η οστεοπόρωση, κ.ά. • Αύξηση των καύσεων με αποτέλεσμα να μειώνεται το υπερβάλλον σωματικό βάρος.

14 (Συνέχεια) Χαλάρωση και μείωση του άγχους.
Ενδυνάμωση των μυών και αύξηση της ενέργειας και του σθένους. Βελτίωση της εμφάνισης και της στάσης του σώματος. Σωματική και ψυχική ευεξία και αύξηση της αυτοπεποίθησης. Μείωση του κινδύνου κρυολογήματος και γριπώδους λοίμωξης κατά 23%. Για την απόκτηση των ανωτέρω, αρκούν 30 λεπτά σωματικής άσκησης, μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού δεν ακολουθούν τη σύσταση αυτή. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή, περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο αντί να περπατάμε.

15 Συμπερασματικά… Καταλάβαμε ότι ο κόσμος πρέπει να βάλει στο καθημερινό του πρόγραμμα τον αθλητισμό γιατί έτσι βοηθάει την υγεία του και δυναμώνει το σώμα του. Κάποιοι το βλέπουν σαν χόμπι και κάποιοι σαν τρόπο για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

16 Τέλος Η εργασία έγινε με στόχο οι άνθρωποι να καταλάβουν πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός. Με την βοήθεια των καθηγητών Κεσκίνογλου Σοφία και Σπόντη Χαρίλαο.


Κατέβασμα ppt "Υπόθεμα:Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google