Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΗ: Νικόλαος-Αλέξανδρος Μπογιατζής Θεόδωρος Μάγγας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΗ: Νικόλαος-Αλέξανδρος Μπογιατζής Θεόδωρος Μάγγας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΗ: Νικόλαος-Αλέξανδρος Μπογιατζής Θεόδωρος Μάγγας
Ευθύμιος Κουτσιμανής Μαριγκλέν Μόλα

2 Ανακύκλωση Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

3

4 Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία την ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα

5 ΟΦΕΛΗ Πρώτα-πρώτα μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισής τους. Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από τη φύση. Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών (σώζεται το περιβάλλον). Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων. Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.

6 Σώζεται η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη. Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής. Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

7 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μείωσης των αποβλήτων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η επαναχρησιμοποίηση επιτυγχάνει πιο αποτελεσματικά τους στόχους μείωσης των αποβλήτων σε σχέση με την ανακύκλωση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει πάντα να επιλέγουμε πρώτα την επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια την ανακύκλωση.

8 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Το τοπικό βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία έχει περισσότερα καταπληκτικά μυθιστορήματα από ο, τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Το επισκεπτόμαστε λοιπόν πριν από την αγορά ενός νέου βιβλίου. Παίρνουμε τους φακέλους που αποστέλλονται από τις επιχειρήσεις, τοποθετούμε μια ετικέτα πάνω από την εκτυπωμένη διεύθυνση, γράφουμε τη νέα διεύθυνση και το στέλνουμε. Εάν έχουμε πολλά περιοδικά που δε χρειαζόμαστε πλέον, μπορούμε να τα πάμε σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, οδοντίατρους ή ακόμα και στο χώρο εργασίας μας.

9 Φέρνουμε τη δική μας τσάντα στο μανάβικο ή στο εμπορικό κέντρο για τη μεταφορά των αγορασμένων προϊόντων. Μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε χάρτινες ή πλαστικές σακούλες για να βοηθήσουμε στη μείωση απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Κυκλοφορούμε με μπουκάλι νερού που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από μια φορά, κατά προτίμηση μεταλλικό. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο για μεταχειρισμένα προϊόντα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. 

10 Τα παλιά μπουκάλια κέτσαπ ή μουστάρδας μπορούν να χρησιμευθούν στην αποθήκευση σπιτικής σάλτσας κ.λπ. Καθαρίζουμε διεξοδικά τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτάκια από κονσερβοποιημένες σούπες και τα μεταμορφώνουμε σε μολυβοθήκες.  Χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές του χαρτιού όταν εκτυπώνουμε. Μεταποιούμε τα παλιά μας ρούχα με το να κόψουμε κάποια τους σημεία ή να προσθέσουμε αξεσουάρ.

11

12 Έχετε σκεφτεί ότι οι λάμπες και τα φωτιστικά μπορούν να ανακυκλωθούν; Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών αποβλήτων ανάμεσα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης των εν λόγω αποβλήτων έχουν τοποθετηθεί έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ, περιμένοντας να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες…

13 Γιατί ανακυκλώνουμε; Οι λαμπτήρες πυράκτωσης περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος επιβαρύνει δραματικά το οικοσύστημα, μολύνοντας όλη τη ζωική και τροφική αλυσίδα. Γι’ αυτό το λόγο οι λαμπτήρες πρέπει να ανακυκλώνονται με τις κατάλληλες διαδικασίες. 

14 Ο τρόπος Οι λαμπτήρες, όπως και τα φωτιστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από μας. Μπορούμε να συλλέξουμε τους καμένους λαμπτήρες και τα φωτιστικά και να τα απορρίψουμε στα ειδικά σημεία συλλογής, ώστε να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν.  Οι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους.  Οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους λαμπτήρες με υδράργυρο καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει υδράργυρο στο περιβάλλον

15

16 Υλικά που ανακτώνται από την ανακύκλωση
Τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία των λαμπτήρων είναι το γυαλί, μέταλλα, υδράργυρος και σκόνες φθορισμού. Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων. Το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υαλοποιίες αντί της άμμου με αποτέλεσμα τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο και την εξόρυξη λιγότερων φυσικών πρώτων υλών.

17 Τα μέταλλα ανακυκλώνονται πλήρως στη βιομηχανία μετάλλων
Τα μέταλλα ανακυκλώνονται πλήρως στη βιομηχανία μετάλλων. Ο υδράργυρος ανακτάται, καθαρίζεται πλήρως και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά. Τέλος, οι σκόνες φθορισμού, εξουδετερώνονται και στη συνέχεια θάβονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον. Η Επεξεργασία των αποβλήτων λαμπτήρων γίνεται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

18 Ανακύκλωση Αλουμινίου

19 Με την ανακύκλωση του αλουμινίου εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών έχουμε και οικονομικό όφελος, καθώς εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες.

20 Η άλλη ονομασία του αλουμινίου είναι «πράσινο μέταλλο» εξαιτίας της φύσης του, που ικανοποιεί τόσο τεχνολογικές όσο και οικολογικές απαιτήσεις. Οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε καθώς είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών επιβλαβών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

21 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ

22 Σημαντικά οικοσυστήματα απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού
Σημαντικά οικοσυστήματα απειλούνται από την κατανάλωση χαρτιού. Αποτελεί γεγονός η καθημερινή χρήση τεραστίων ποσοτήτων χαρτιού όπως ρολό χαρτιού για την κουζίνα, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα, χαρτιά για φωτοτυπίες και διαφημίσεις, χαρτιά για περιοδικά και εφημερίδες, χαρτιά για φίλτρα καφέ και τετράδια, χαρτοκιβώτια και χαρτιά περιτυλίγματος.

23 Η ζημιά στο περιβάλλον δεν σταματάει με το κόψιμο των δέντρων
Η ζημιά στο περιβάλλον δεν σταματάει με το κόψιμο των δέντρων. Για να γίνει το χαρτί η βιομηχανία πρέπει να επεξεργαστεί τους κομμένους κορμούς. Συχνά η επεξεργασία αυτή προκαλεί σημαντική ρύπανση και πολλές βιομηχανίες ρίχνουν απόβλητα που περιέχουν ένα σύνολο οργανοχλωριωμένων ενώσεων σε υδατικά οικοσυστήματα.

24 Τα Ολοκληρωμένα Κέντρα είναι ειδικές κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, όπου είναι τοποθετημένα και λειτουργούν αυτόματα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για την ανακύκλωση: Κουτιών αλουμινίου (από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.) Κουτιών λευκοσιδήρου (από αναψυκτικά, μπύρες, γάλατα, κονσέρβες κ.α.) Πλαστικών μπουκαλιών (από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κ.α.) Γυάλινων φιαλών (από νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασιά και ποτά)

25 Επιστρέφοντας κάποιος τις συσκευασίες του για ανακύκλωση, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, κερδίζει χρήματα τα οποία είτε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με τη μορφή εκπτωτικών κουπονιών σε super market, είτε μπορεί να τα κάνει δωρεά στο κοινωνικό κεφάλαιο που συγκεντρώνεται για κάποιο σύλλογο (όπως το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨).

26 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.), Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.), Προϊόντα εικόνας και ήχου, Εξοπλισμοί πληροφορικής Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια, Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, καθώς και Συσκευές αυτόματης διανομής.

27 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Ετησίως στην Ελλάδα πετιούνται τόνοι χαρτιού; Με κάθε τόνο χαρτιού σώζεται η ζωή 17 δέντρων. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο χαρτί, εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Τα οργανικά σκουπίδια (απομεινάρια τροφίμων) αν χρησιμοποιηθούν σωστά, δίνουν το καλύτερο είδος λιπάσματος για τα χωράφια σε σχέση με τα χημικά λιπάσματα που παράγουν οι βιομηχανίες.

28 Η ανακύκλωση είναι αναγκαία για μας και τα παιδιά μας
Η ανακύκλωση είναι αναγκαία για μας και τα παιδιά μας. Τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν από νωρίς τις ευθύνες που έχουν για την ποιότητα του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση για την ποιότητα ζωής. Όλοι μας είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να αναλάβουμε δράση και ενεργό συμμετοχή, όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά, για να υπάρξει λύση στα μελλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Ας δώσουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας:

29 Να προτιμούμε τις οικονομικές - μικρές συσκευασίες προϊόντων προκειμένου να μειώσουμε τα απορρίμματα. Να μειώσουμε την χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσεως, προτιμώντας τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες . Να αποφεύγουμε την χρήση πλαστικής σακούλας, όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη. Να προτιμούμε πάνινη σακούλα. Να σκεφτόμαστε ότι κάτι που δεν χρειαζόμαστε εμείς και το έχουμε για πέταμα, ίσως είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον. Να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και να βάζουμε τις παλιές χρησιμοποιημένες μπαταρίες στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης.

30 Να ανακυκλώνουμε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου μας, δίνοντάς το στο συνεργείο και όχι πετώντας το στην αποχέτευση. Να χρησιμοποιούμε για μικρές αποστάσεις τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το περπάτημα για να μην γίνεται υπερκατανάλωση καυσίμων. Να ελέγχουμε αν η συσκευασία είναι φιλική προς το περιβάλλον. Να μιλήσουμε σε γνωστούς μας για την ανακύκλωση και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν. Να συζητήσουμε με τους δασκάλους στα σχολεία για να εξηγήσουν και εκείνοι στα παιδιά την αξία και τον ρόλο της ανακύκλωσης, προκειμένου να πειστούν για την αναγκαιότητά της.

31 Να πιέσουμε τον Δήμο μας να ξεκινήσει προγράμματα ανακύκλωσης και να υπάρξει σε κάθε γειτονιά ένας Μπλε Κάδος. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε. Προσέχετε τις συσκευασίες στα προϊόντα που αγοράζετε. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ευαισθητοποιήστε τα παιδιά σας από μικρά, γιατί το μέλλον αυτού του πλανήτη τους ανήκει!

32 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

33 Τα οχήματα τα οποία φθάνουν στη φάση του τέλους του κύκλου ζωής τους και αποσύρονται από την κυκλοφορία, αποτελούν σήμερα μια σημαντική πηγή δημιουργίας αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις. 8 έως 9 εκατομμύρια οχήματα απορρίπτονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή 'Ένωση. Περίπου 25% του βάρους των οχημάτων (τα ονομαζόμενα "κατάλοιπα τεμαχισμού") δημιουργούν ετησίως εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τα οποία θάβονται σε χωματερές, μολύνοντας συχνά το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Η ποσότητα αυτή αποτελεί το 10% της συνολικής ποσότητας επικινδύνων αποβλήτων που παράγονται ετησίως στην ΕΕ.

34 Μετά την κονιορτοποίηση του οχήματος τέλους ζωής, τα εναπομένοντα υλικά περί τα 300 kg αντιπροσωπεύουν άχρηστα απόβλητα. Το μίγμα αυτό των αποβλήτων αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια ελαστικού, πλαστικού, υφασμάτων, γυαλιού και χρώματος καθώς και λιπαντικών και λάσπης από το δρόμο που αποτελεί ένα επικίνδυνο ρυπαντή. Η επεξεργασία του αποβλήτου αυτού είναι πολύ δύσκολη και η απόθεσή του σε χωματερές προκαλεί μια σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

35 Απομάκρυνση επικίνδυνων και τοξικών υλικών
ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΟΥΣ ΖΩΗΣ Οι φάσεις αποσυναρμολόγησης είναι οι ακόλουθες: Απομάκρυνση επικίνδυνων και τοξικών υλικών Γίνεται σε ξεχωριστό θάλαμο και διαχωρίζονται: Αερόσακοι, κλιματισμός, συσσωρευτής, καύσιμο, λιπαντικά ορυκτέλαια, ψυκτικό υγρό, καθαριστικό υγρό ανεμοθώρακα. Η διαδικασία αυτή εγγυάται ασφαλές περιβάλλον εργασίας στη συνέχεια.

36 Αποσυναρμολόγηση Φάση 1
Στη Φάση 1 αφαιρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες, τα καλύμματα κινητήρα και χώρου αποσκευών, τα ελαστικά παρεμβύσματα θυρών και παραθύρων, προφυλακτήρες, καθίσματα, πίνακας οργάνων, εσωτερική ταπετσαρία, εμπρόσθιοι και οπίσθιοι φανοί, εξωτερικά πλαστικά διακοσμητικά, και αντικείμενα που εγκαταλείφθηκαν από τον ιδιοκτήτη.

37 Αποσυναρμολόγηση Φάση 2
Στη Φάση 2 το όχημα περιστρέφεται κατά 180ο με ειδικό μηχανισμό ασφαλείας. Το σύστημα διαθέτει δοχεία συλλογής εξαρτημάτων που μπορεί να αποκολληθούν κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Το προσωπικό εργάζεται σε όρθια θέση και λύνονται με ευκολία οι ελαστικές συνδέσεις του σώματος με τις αναρτήσεις, τον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων, το διαφορικό και απομακρύνεται η εξάτμιση. Το σώμα περιστρέφεται πάλι κατά 180ο και βρίσκεται στην οριζόντια θέση.

38 Αποσυναρμολόγηση Φάση 3
Στη Φάση 3 αφαιρούνται οι αναρτήσεις και απελευθερώνονται τα βαριά εξαρτήματα από το σώμα. Αφαιρούνται ακόμη το καλοριφέρ, οι καλωδιώσεις, το ψυγείο και τα πλαστικά δοχεία στο χώρο του κινητήρα. Το σώμα ελέγχεται αν είναι εντελώς γυμνό από εξαρτήματα και έτοιμο για ανακύκλωση.

39 Συλλογή υλικών Όλα τα αποσυναρμολογούμενα υλικά διαχωρίζονται σε ξεχωριστά δοχεία κατά μήκος της γραμμής αποσυναρμολόγησης για να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

40 Ανακυκλωτές Οι εταιρείες ανακύκλωσης υπογράφουν συμβόλαια με τον διαχειριστή του συστήματος με βάση την εμπορική πρακτική και επιπλέον ακολουθούν τις προκαθορισμένες προδιαγραφές που θα συμφωνηθούν σε εθνικό επίπεδο.

41

42 Διαδικασία ανακύκλωσης
Συνολικά τέσσερις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου - οξέος δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. Συνολικά το έτος 2002 επεξεργάστηκαν περί τους τόνους, με μια απόδοση 50% περίπου, σε μεταλλικό μόλυβδο και κράματα μολύβδου. Η απόδοση του ανακτόμενου μολύβδου σχετικά με τον μόλυβδο που περιέχεται στους συσσωρευτές είναι της τάξεως του 99%.

43 Από τον παραγόμενο μόλυβδο περίπου το 70% χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή νέων συσσωρευτών, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της διεργασίας ανακύκλωσης μολύβδου, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πηγμέντων, σκαγιών, επενδύσεων για ηλεκτρικά καλώδια, φύλλα μολύβδου κ.λ.π.

44 Η ανακύκλωση συσσωρευτών και η ανάκτηση του μολύβδου βασίζεται στην  πυρομεταλλουργική διεργασία.
Η εγκατάσταση σχηματικά ορίζεται σε τρεις τομείς, οι οποίοι είναι : Τεμαχισμός, με διαλογή, διαχωρισμό και αποθήκευση, των διαφόρων συστατικών μερών της μπαταρίας Διαχωρισμός και «λιώσιμο» με παραγωγή του λεγόμενου «δευτερογενούς  μολύβδου» Καθαρισμός και μορφοποίηση

45 Η ανακύκλωση των συσσωρευτών προσφέρει  εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 70% της παραγωγής ισοδύναμου πρωτογενούς μολύβδου. Αντίστοιχο είναι και το όφελος από την ανακύκλωση των πλαστικών υλικών συσκευασίας των συσσωρευτών. Το παρακάτω σχήμα ροής αποτυπώνει τις βασικές φάσεις επεξεργασίας, των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών, σε δευτερογενή μόλυβδο.

46


Κατέβασμα ppt "1o ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΗ: Νικόλαος-Αλέξανδρος Μπογιατζής Θεόδωρος Μάγγας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google