Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

I am Odysseus, Chagall Μετά την κατάληψη και καταστροφή της Τροίας, οι αρχηγοί των Ελλήνων και οι στρατιώτες τους έφτασαν,άλλοι γρήγορα και άλλοι μετά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "I am Odysseus, Chagall Μετά την κατάληψη και καταστροφή της Τροίας, οι αρχηγοί των Ελλήνων και οι στρατιώτες τους έφτασαν,άλλοι γρήγορα και άλλοι μετά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 I am Odysseus, Chagall Μετά την κατάληψη και καταστροφή της Τροίας, οι αρχηγοί των Ελλήνων και οι στρατιώτες τους έφτασαν,άλλοι γρήγορα και άλλοι μετά από περιπέτειες στην πατρίδα τους. Αυτός όμως που έμεινε ονομαστός για την πολύπαθη επιστροφή του στην πατρίδα και δέκα χρόνια παράδερνε μέσα στα κύματα του φοβερού πελάγους και σε χώρες εξωτικές και άγνωστες ήταν ο Οδυσσέας, ο βασιλιάς της Ιθάκης ο πολυμήχανος ήρωας που με την εξυπνάδα και την πονηριά του σκέφτηκε τη δημιουργία του Δούρειου Ίππου που σήμανε την ολοκληρωτική καταστροφή της Τροίας.

2 Ο Οδυσσέας στη χώρα των Κικόνων, Theodor van Thulden (1606 - 1669), Fine Art Museum of San Francisco
Την επόμενη μέρα στης άλωσης, ο Οδυσσέας αποφάσισε να επιστρέψει με τον Μενέλαο. Όμως, μετά από μια διαφωνία μαζί του αποφάσισε να επιστρέψει με τον Αγαμέμνονα. Γρήγορα όμως χωρίστηκαν, γιατί οι βοριάδες που φυσούσαν έριξαν τα πλοία του Οδυσσέα στις θρακικές ακτές, στη χώρα των Κικόνων συμμάχων των Τρώων στη διάρκεια του πολέμου. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του πολιόρκησαν το κάστρο της πόλης και στη συνέχεια την κατέστρεψαν και σκότωσαν τους κατοίκους. Εκείνοι όμως ανασυντάχθηκαν και τελικά μετά από μάχη σκότωσαν 72 Ιθακιώτες. Οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν στα καράβια και απομακρύνθηκαν αμέσως από τη θρακική ακτή.

3 Ο Οδυσσέας στη χώρα των Λωτοφάγων, Theodor van Thulden ( ), Fine Art Museum of San Francisco Μια φοβερή καταιγίδα παρέσυρε τον Οδυσσέα στο νησί των Λωτοφάγων. Οι κάτοικοι του νησιού αυτού έτρωγαν τα άνθη ή τους καρπούς ενός φυτού, που ονομαζόταν λωτός. Μόλις οι ναύτες τον έβαλαν στο στόμα τους, αμέσως ξέχασαν τη γλυκιά πατρίδα και ήθελαν να μείνουν στο νησί. Τότε ο Οδυσσέας, τους έσυρε με το ζόρι στα καράβια και τους έδεσε στους πάγκους. Αμέσως διέταξε ν' ανοίξουν τα πανιά και να φύγουν πριν δοκιμάσουν τον καρπό και οι υπόλοιποι ναύτες.

4 Πολύφημος, από τη Βοιωτία, ύψος 22,3 στο mfa Boston
Επόμενος σταθμός τους ήταν η χώρα των Κυκλώπων. Αυτοί ήταν γιγαντόμορφα πλάσματα μ' ένα τεράστιο μάτι στο μέτωπο που ασχολούνταν μόνο με την εκτροφή των κοπαδιών τους. Στην σπηλιά του Πολύφημου, γιου του Ποσειδώνα, βρήκαν εκλεκτά τρόφιμα αλλά και τον άγριο γίγαντα που θύμωσε μαζί τους και θα τους σκότωνε όλους, εάν δεν τον μεθούσε και δεν τον τύφλωνε ο Οδυσσέας . Έτσι τους φυγάδευσε πιασμένους από τις προβιές των τεράστιων προβάτων.

5 Ο Αίολος δίνει στον Οδυσσέα τον ασκό με τους ανέμους Alessandro Allori, 1550-1607
Ταξίδευαν μέρες ολόκληρες σε άγνωστες θάλασσες, ώσπου κάποια μέρα άραξαν στην Αιολία, ένα πλεούμενο νησί που ήταν περιτριγυρισμένο από χάλκινο κάστρο. Εκεί ζούσε ο Αίολος που μόλις έμαθε ποιοι ήταν οι ξένοι, τους καλοδέχτηκε και τους φιλοξένησε εγκάρδια. Μετά από ένα μήνα φιλοξενίας,ο Οδυσσέας ζήτησε από τον Αίολο να τον βοηθήσει να φτάσει στην Ιθάκη. Εκείνος του έδωσε ένα ασκί όπου είχε μέσα κλεισμένους όλους τους ανέμους, αφήνοντας μόνο τον Ζέφυρο να φυσά για να οδηγήσει τα πλοία στον προορισμό τους. Όμως κάποιοι από τους συντρόφους του, που πίστευαν πως μέσα στο ασκί του Αιόλου είχε χρυσάφι, ασήμι κι άλλα πολύτιμα δώρα, άνοιξαν το ασκί ελευθερώνοντας τους ανέμους και βάζοντας τους σε άλλες περιπέτειες.

6 Ο Οδυσσέας στους Λαιστρυγόνες, τοιχογραφία από βίλα στη Ρώμη, 1 π.Χ.
Μετά από έξι μέρες και νύχτες έφτασαν στην γη των Λαιστρυγόνων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία αλλά δεν ήταν καθόλου φιλικοί. Τους επιτέθηκαν και άρχισαν να τους τρώνε! Ο Οδυσσέας, όταν αντίκρισε αυτή την εικόνα, επιβιβάστηκε με τους συντρόφους του στο δικό του πλοίο, που το είχε αράξει έξω από το λιμάνι, και διέταξε να τραβήξουν κουπί για να ξεφύγουν από τους φοβερούς Λαιστρυγόνες. Έτσι, φεύγοντας απ' αυτή τη χώρα είχε απομείνει από ολόκληρο το στόλο των δώδεκα καραβιών μονάχα το πλοίο του Οδυσσέα με σαράντα πέντε περίπου άντρες.

7 WOLGEMUT, Michael, Κίρκη και Οδυσσέας, 1493
Επόμενος σταθμός ήταν το νησί της Αίας όπου κατοικούσε η Κίρκη, η αδερφή του Αιήτη. Ήταν φοβερή, μεγάλη μάγισσα που μιλούσε σαν θνητή. Οι άντρες έφτασαν μπροστά στο μαρμάρινο παλάτι της Κίρκης, όπου αντίκρισαν εξημερωμένα θηρία να τους καλοσωρίζουν. Η Κίρκη τους προσκάλεσε μέσα και με το μαγικό ραβδί της τους μεταμόρφωσε σε χοίρους, Ο Οδυσσέας με την βοήθεια του Ερμή απέφυγε τα μάγια της και ελευθέρωσε τους συντρόφους του. Η Κίρκη τους φιλοξένησε για ένα χρόνο και τους άφησε να φύγουν

8 Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες, ρωμαϊκό μωσαϊκό, 3ος αι. μ.Χ.
Με ούριο άνεμο ταξίδεψαν για πολλές ώρες μέσα στο πέλαγος. Κάποια στιγμή αντίκρισαν από μακριά το νησί των Σειρήνων. Αυτές ήταν θαλασσινά πλάσματα που με τη γλυκιά τους φωνή μάγευαν τους ανθρώπους που κατέβαιναν στο νησί τους και πέθαιναν εκεί από πείνα και δίψα. Αμέσως ο πανέξυπνος Οδυσσέας έφραξε με κερί τ' αφτιά των συντρόφων του· έπειτα τους έβαλε να τον δέσουν πάνω στο κατάρτι. Έτσι, άκουσε το τραγούδι τους αλλά γλύτωσε.

9 Η Σκύλλα και η Χάρυβδη Ρωμαϊκό νόμισμα, περίπου 364-378 μ. Χ
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη Ρωμαϊκό νόμισμα, περίπου μ.Χ., mfa Boston, 1975. Η επόμενη ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιπέτειες. Δύο τεράστιοι βράχοι. Στον ένα ζούσε ένα τέρας τρομερό, η Σκύλλα, που γάβγιζε με φοβερή φωνή, και με το τρομερό της κεφάλι καταβρόχθιζε τους ναύτες. Στον άλλο βράχο, που ήταν πιο χαμηλός, ζούσε η Χάρυβδη. Αυτή τρεις φορές τη μέρα ρουφούσε τη θάλασσα και μετά την ξερνούσε με δύναμη. Έτσι, τσάκιζε όποιο καράβι περνούσε εκείνη τη στιγμή.Ο Οδυσσέας, που τα γνώριζε όλα αυτά, έδωσε εντολή στον καπετάνιο του καραβιού να περάσει σύριζα από το βράχο της Σκύλλας, και να περάσει όσο πιο γρήγορα μπορούσε χάνοντας έξι από τους συντρόφους του.

10 Ο Οδυσσέας και τα βόδια του Ήλιου, Pellegrino Tibaldi
Συνεχίζοντας το ταξίδι τους έφτασαν στο νησί του Ήλιου. Παρά τον χρησμό του Τειρεσία, και τα λόγια της Κίρκης, αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο νησί για να ανεφοδιαστούν. Ο Οδυσσέας τους έβαλε να ορκιστούν ότι δε θα πείραζαν τα βόδια του Ήλιου και πήγε για να κάνει δέηση στους θεούς. Στο μεταξύ οι άντρες του πεινασμένοι, παραβίασαν τον όρκο τους και έσφαξαν τα βόδια του Ήλιου και τα πέρασαν στις σούβλες. Ο Ήλιος σκοτείνιασε τον ουρανό και ο Δίας σκότωσε με αστροπελέκι τους συντρόφους του Οδυσσέα.

11 Οδυσσέας και Καλυψώ, After Angelica Kauffman
Εκείνος πιασμένος σε μια σανίδα παράδερνε εννιά μερόνυχτα μέχρι που έφτασε στην Ωγυγία, το νησί της νύμφης Καλυψώς, κόρης του Δία.Η νύμφη περιμάζεψε το ναυαγισμένο ήρωα που ήταν σχεδόν μισοπεθαμένος. Τον περιποιήθηκε, του έδωσε να φάει και να πιει και έγιανε τις πληγές του. Επειδή τον ερωτεύτηκε, ήθελε να τον κρατήσει για πάντα κοντά της και του υποσχέθηκε να τον κάνει αθάνατο. Έτσι έζησε ευτυχισμένος κοντά της εφτά ολόκληρα χρόνια.

12 Lairesse Gerard, Ο Ερμής αναγγέλλει στην Καλυψώ ν' αφήσει τον Οδυσσέα
Όταν όμως άρχισε να τον κυριεύει πάλι η νοσταλγία για τη γλυκιά πατρίδα, η Καλυψώ δεν τον άφηνε να φύγει. Έτσι αυτός περνούσε ώρες ατέλειωτες κλαίγοντας στην ακροθαλασσιά. Η Αθηνά έπεισε λοιπόν τον πατέρα της, τον Δία, να τον βοηθήσει. Αυτός έστειλε τον αγγελιοφόρο του, το γοργόφτερο Ερμή, στην Ωγυγία να την πείσει να αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει για την πατρίδα Η Καλυψώ στην αρχή εξοργίστηκε αλλά τελικά δέχτηκε και βοήθησε τον Οδυσσέα να φτιάξει μια σχεδία για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

13 Οδυσσέας και Ναυσικά, Christoph Amberger, 1619
Δεκαεφτά ολόκληρες μέρες ταξίδευε και τη δέκατη όγδοη άρχισαν να αχνοφαίνονται τα βουνά από τη χώρα των Φαιάκων. Ο Ποσειδώνας τον ταλαιπώρησε και πάλι αλλά στο τέλος τον λυπήθηκε και έτσι κατάφερε να βγεί στην ακτή. Εκεί γνώρισε την όμορφη και πονόψυχη Ναυσικά, κόρη του βασιλιά. Της εξιστόρισε τις περιπέτειές του και την ικέτευσε για βοήθεια. Εκέινη δέχτηκε και τον οδήγησε στο παλάτι όπου τον φρόντισαν σύμφωνα με τις αρχές της φιλοξενίας, χωρίς να ξέρουν την πραγματική του ταυτότητα. Μόλις έμαθαν ποιός είναι, τον γέμισαν δώρα και του ετοίμασαν καράβι για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

14 Ήταν Γιάννης Περτέσης-Α4
Οι περιπέτειες του Οδυσσέα από την Τροία μέχρι το νησί των Φαιάκων Εικονογράφηση από το site του Ελληνικού Πολιτισμού Γιάννης Περτέσης-Α4


Κατέβασμα ppt "I am Odysseus, Chagall Μετά την κατάληψη και καταστροφή της Τροίας, οι αρχηγοί των Ελλήνων και οι στρατιώτες τους έφτασαν,άλλοι γρήγορα και άλλοι μετά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google