Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

2 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

3 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Σεξουαλική επαφή (ετεροφυλική ή ομοφυλοφιλική)
2) Κάθετη μετάδοση 3) Παρεντερική έκθεση σε μολυσμένο αίμα.

4 5) Κοινή χρήση «καλαμακίου» για λήψη κοκαΐνης από την μύτη.
4) Κοινή χρήση συριγγών, βελονών & άλλων μέσων που χρησιμοποιούν οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών. 5) Κοινή χρήση «καλαμακίου» για λήψη κοκαΐνης από την μύτη.

5 6) Τατουάζ και τρύπημα αυτιών με μη αποστειρωμένα εργαλεία.
7) Κοινή χρήση ξυραφιού οδοντόβουρτσας, χτένας κ.α. 8) Τραύματα από μολυσμένα αιχμηρά αντικείμενα 9) Ούρα-εμετοί που περιέχουν αίμα 10) Μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του Σπάνιο σήμερα λόγω του ελέγχου των αιμοδοτών

6 Κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων Κράτημα χεριού, χειραψία
ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων Αγκάλιασμα Φιλί Κράτημα χεριού, χειραψία Βήχα Φτάρνισμα

7 Κίτρινο χρώμα στα μάτια και το δέρμα (ίκτερος)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Πυρετός Κόπωση Μυϊκοί πόνοι Ανορεξία Πόνος στο στομάχι Κίτρινο χρώμα στα μάτια και το δέρμα (ίκτερος) Το 30% των ενηλίκων με Ηπατίτιδα Β δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα της ασθένειας

8 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Κεραυνοβόλος ηπατίτιδα που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, είναι πιο συχνή στην ηπατίτιδα Β σε σχέση με τις άλλες ηπατίτιδες. Χρόνια ηπατίτιδα που θα οδηγήσει σταδιακά στην κίρρωση του ήπατος ή ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

9 ΠΡΟΛΗΨΗ Ενημέρωση Βελτίωση συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης
Σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής Ευαισθητοποίηση των ομάδων υψηλού κινδύνου Οδηγίες σεξουαλικής συμπεριφοράς

10 ΠΡΟΛΗΨΗ 2) Ανοσοπροφύλαξη : διακρίνεται σε ενεργητική και παθητική.
Ενεργητική: βασίζεται στον εμβολιασμό. Παθητική γίνεται με την χορήγηση υπεράνοσου γ-σφαιρίνης. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στα βρέφη και στους εφήβους. Επίσης, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς ομοφυλόφιλους, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ιερόδουλες και οικογένειες ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β.

11 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

12 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Μετάγγιση αίματος
Μολυσμένα ιατρικά και οδοντιατρικά εργαλεία Σεξουαλική επαφή Κοινή χρήση βελονών και συριγγών Κάθετη μετάδοση Αιμοκάθαρση Άγνωστος τρόπος. Ποσοστό 30-40% των ασθενών με ηπατίτιδα C δεν έχουν εμφανή έκθεση σε παράγοντα κινδύνου

13 ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ 1) Φτάρνισμα - βήχα 2) Kοινωνικές δραστηριότητες
3) Εργασιακές και οικιακές δραστηριότητες (όπου αποφεύγεται η επαφή με αίμα). 4) Θηλασμό

14 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Aνορεξία Kαταβολή Kατάθλιψη Kοιλιακό άλγος
Η ηπατίτιδα C σπάνια προκαλεί συμπτώματα και γι’ αυτό λέγεται και «σιωπηλή νόσος». Όταν αυτά υπάρχουν είναι: Aνορεξία Kαταβολή Kατάθλιψη Kοιλιακό άλγος Τάση για έμετο ή έμετοι Aρθραλγίες Ίκτερος

15 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Χρόνια ηπατίτιδα, που θα οδηγήσει σταδιακά στην κίρρωση του ήπατος ή στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος. ΠΡΟΛΗΨΗ Ατομική χρήση ειδών προσωπικής περιποίησης (ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, νυχοκόπτες, χτένες, αποτριχωτικές συσκευές) Χρήση προφυλακτικού. Απολύμανση με χλωρίνη, αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο αίμα.

16 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

17 Eίναι μαλακές μάζες, που μοιάζουν με μυρμηκίες, στο δέρμα και τους βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων, σε άντρες και γυναίκες.

18 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Σεξουαλική επαφή
Aμεση επαφή με την προσβεβλημένη περιοχή (π.χ. αν αγγίξει κάποιος ένα κονδύλωμα και με το ίδιο χέρι αγγίξει τα γεννητικά του όργανα ή τον πρωκτό ή αν χρησιμοποιήσει έναν μολυσμένο δονητή). Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από τη μόλυνση θα εμφανιστούν κονδυλώματα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από τη θεραπεία, θα πάψει να μεταδίδεται ο ιός.

19 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ αρχικά δεν πονάνε αλλά μπορεί να προκαλούν κνησμό.
 1) Μικρά ογκίδια ή μικρές κρεατοελιές, τα οποία αρχικά δεν πονάνε αλλά μπορεί να προκαλούν κνησμό. 2) Σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο (διογκώνονται και αιμορραγούν). 3) Κάποιες φορές τα κονδυλώματα δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

20 Συχνές επισκέψεις για έλεγχο στο γυναικολόγο.
ΠΡΟΛΗΨΗ Χρήση προφυλακτικού αλλά μόνο για το δέρμα που καλύπτεται από αυτό, έτσι δεν προστατεύουν 100% από τα κονδυλώματα. Όχι συχνή εναλλαγή συντρόφων. Συχνές επισκέψεις για έλεγχο στο γυναικολόγο.

21 ΜΥΚΗΤΕΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΜΥΚΗΤΕΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

22 Ευπαθείς ομάδες Διαβητικοί 2) Έγκυες
Παρουσιάζεται αύξηση. (λόγο της αυξανόμενης χρήσης των αντιβιοτικών - αντισυλληπτικών) Ευπαθείς ομάδες Διαβητικοί 2) Έγκυες 3) Ασθενείς που λαμβάνουν αντιβίωση 4) Γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά 5) Καρκινοπαθείς 6) Ασθενείς που παίρνουν χημειοθεραπεία 7) Ασθενείς με ανοσοκαταστολη π.χ. AIDS

23 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο. Κολπικές εκκρίσεις. Οίδημα και ερυθρότητα του αιδοίου. Κάλυψη της εσωτερικής επιφάνειας του κόλπου με λευκό επίχρισμα. Ευαισθησία στο δέρμα της περιοχής.

24 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
Συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή, η βάλανος & η ακροβυστία είναι κόκκινη και πονάει. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από σεξουαλική επαφή. Η άκρη του πέους μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές ή να είναι καλυμμένη με λευκό επίχρισμα. Εκκρίσεις από το πέος.

25 ΜΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ

26 Μη λοιμώδεις παράγοντες
Μη γονοκοκκική ή µη ειδική ουρηθρίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή της ουρήθρας, που οφείλεται σε: Λοιμώδεις παράγοντες & Μη λοιμώδεις παράγοντες

27 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Εκροή πυώδους υγρού από την ουρήθρα.
Κάψιμο η τσίμπημα κατά τη διάρκεια της ούρησης. Τσούξιμο, κάψιμο ή ερεθισμός στο εσωτερικό του πέους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής αισθάνεται ένα ελαφρό γαργαλητό

28 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Στους άνδρες: σπάνιες Στις γυναίκες:
Στους άνδρες: σπάνιες Στις γυναίκες: εκτεταμένη πυελική φλεγμονή στειρότητα έκτοπη εγκυμοσύνη.

29 ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΩΣΗ

30 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Στους άντρες: 50% δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
50% δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα πρώτα σημάδια της μόλυνσης κάνουν την εμφάνισή τους 5-28 μέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Στους άντρες: Έκκριση από το πέος. Φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση. .

31 Στις γυναίκες: Φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση.
Πόνος κατά την εμμηνορρυσία. Πόνος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο. Σαλπιγγίτιδα με κίνδυνο στείρωσης. Πρόωρη γέννηση η γέννηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

32 ΠΡΟΛΗΨΗ Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή μέχρι να καταπολεμηθεί η λοίμωξη.

33 ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΑΙΟΥ

34 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Η φθειρίαση οφείλεται στις φθείρες (ψείρες).
Με κοντινή προσωπική επαφή. Με κοινά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα.

35 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κνησμός (φαγούρα).
Μικρές πληγές και ερεθισμός στην προσβεβλημένη περιοχή λόγω του κνησμού. Μικροί, κόκκινοι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από το δάγκωμα του παράσιτου.

36 ΨΩΡΑ

37 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Άμεση δερματική επαφή, ακόμη και με απλή χειραψία.
Σεξουαλική επαφή. Άμεση επαφή με ρούχα, σεντόνια, πετσέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομα με τη νόσο. Η ψώρα είναι συχνότερη σε μέρη όπως τα σχολεία, τα ιδρύματα, οι στρατώνες και οι φυλακές.

38 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ο κνησμός που εντείνεται τη νύχτα ή μετά από ζεστό μπάνιο.
Το δερματικό εξάνθημα.

39 Το κόκκινο δέρμα γεμάτο φουσκάλες.
Οι μικροραβδώσεις στην επιδερμίδα κυρίως στα δάκτυλα και τα χέρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζουν πιο σοβαρή μορφή ψώρας

40 ΠΡΟΛΗΨΗ Αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με
μολυσμένα άτομα, καθώς και με τα ρούχα ή τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούν. Αναζήτηση δερματολόγου και έναρξη της θεραπείας σε κάθε περίπτωση δερματικής επαφής με άτομο που πάσχει, ακόμη και αν δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα.

41 ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

42 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται
όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή αλλά και με κάθε επαφή με την πληγή. Στοματικό σεξ

43 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τσούξιμο σε πέος –κόλπο.
Μικρές φυσαλίδες, που διογκώνονται & εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες υγρό. Όταν οι φουσκάλες σπάσουν, προκαλούνται τοπικά έλκη στο δέρμα που συνοδεύονται από πόνο & φαγούρα.

44 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων. Γενική αδιαθεσία.
Πόνος κατά την ούρηση. Πονοκέφαλος. Σπανιότερα πυρετός.

45 ΠΡΟΛΗΨΗ Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αλλά η προστασία δεν είναι απόλυτη. Εάν ο ένας από τους δύο έχει έρπη γεννητικών οργάνων είναι προτιμότερο να μην υπάρχει σεξουαλική επαφή.

46 1) Πάντα σεξ με προφυλακτικό.
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 1) Πάντα σεξ με προφυλακτικό. 2) Το προφυλακτικό να χρησιμοποιείται από την αρχή της σεξουαλικής πράξεως και όχι λίγο πριν το τέλος, άσχετα αν χρησιμοποιείται άλλο μέσο αντισύλληψης.

47 4) Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το σεξ.
5) Όχι συχνή εναλλαγή συντρόφων. 6) Οι χρήστες ουσιών με ενδοφλέβια ένεση πρέπει να χρησιμοποιούν αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης. 7) Ο συνδυασμός προφυλακτικού και σπερματοκτόνου αλοιφής είναι ποιο αποτελεσματικός.


Κατέβασμα ppt "ΝΕΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google