Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το γυαλί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το γυαλί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το γυαλί

2 Ένας γυάλινος κόσμος Το γυαλί ανακαλύφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια περίπου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν διακοσμητικές γυάλινες χάντρες από άμμο και στάχτη ξύλου. Οι Ρωμαίοι έκαναν το γυαλί γνωστό στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης Το Μεσαίωνα τα τζάμια αποτελούσαν σύμβολα πλούτου και δύναμης και υπήρχαν μόνο στα σπίτια των πλουσίων. Μέχρι τον 18ο και 19ο αιώνα το γυαλί ήταν πολύ ακριβό και είχε περιορισμένη χρήση (ως βιτρό σε εκκλησίες). Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε η μαζική παραγωγή γυάλινων δοχείων, ενώ η παραγωγή γυάλινων λαμπτήρων αυτοματοποιήθηκε το 1926. Σήμερα το γυαλί είναι πολύ φθηνότερο και χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε παράθυρα, καθρέφτες, να φτιάξουμε δοχεία συσκευασίας τροφίμων και ποτών,α παρμπρίζ των αυτοκινήτων, των τραίνων και των αεροπλάνων, οι φακοί για τα γυαλιά μας, τα τηλεσκόπια, οι φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, θερμοκήπια, εργοστάσια, οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, επιστημονικές συσκευές και δοκιμαστικοί σωλήνες, οπτικές ίνες για τις τηλεπικοινωνίες, οθόνες για τις τηλεοράσεις και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γυάλινες ίνες για μόνωση.

3 Το γυαλί έχει μια μοναδική ιδιότητα:
μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό. μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστες φορές αν σπάσει ή φθαρεί θα μπορούσαμε δηλαδή να μηδενίσουμε τα απορρίμματα συσκευασίας από γυαλί αν ξαναχρησιμοποιούσαμε και ανακυκλώναμε τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα που χρησιμοποιούμε. το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ενέργεια που απαιτείται για την τήξη του ανακυκλώσιμου γυαλιού είναι πολύ λιγότερη από την ενέργεια που απαιτείται για την δημιουργία γυαλιού από νέα ακατέργαστα υλικά. η ανακύκλωση δηλαδή του γυαλιού συμβάλλει όχι μόνο στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. 

4 Πως φτιάχνεται το γυαλί
αναμιγνύονται τρεις ανόργανες ουσίες που στη συνέχεια θερμαίνονται μέχρι να συγχωνευτούν.  η άμμος που μας δίνει το πυρίτιο, το ανθρακικό νάτριο (η σόδα) που χαμηλώνει το σημείο τήξης της άμμου, το ανθρακικό ασβέστιο (ο ασβεστόλιθος) που σταθεροποιεί το γυαλί για να μην διαλυθεί στο νερό. Αν προστεθούν διάφορα μεταλλικά οξείδια σίδηρο το γυαλί γίνεται καφέ ή πράσινο χρώμιο ή κοβάλτιο το γυαλί γίνεται πράσινο ή μπλε. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να πάρει το γυαλί το σχήμα που θέλουμε: με εμφύσηση (φυσητό γυαλί), με καλούπια ή με συσκευές που δημιουργούν φύλλα (ελάσματα) γυαλιού. 

5 Οι φυσικές ιδιότητες του γυαλιού
Το γυαλί είναι: στερεό υψηλής σκληρότητας άμορφο υλικό μη κρυσταλλικής δομής εύθραυστο διαφανές (για το φάσμα του ορατού φωτός) μονωτικό υλικό χημικά και βιολογικά αδρανές Η αδράνεια είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη ιδιότητα του γυαλιού διότι λόγω της αδράνειας δύσκολα μεταβάλλει τη χημική του σύσταση ή αντιδρά με άλλες ουσίες. Γι’ αυτό τα γυάλινα δοχεία είναι ιδανικά για τη συσκευασία τροφίμων και ποτών αλλά και φαρμακευτικών προϊόντων: δεν επηρεάζονται από τα οξέα, ούτε απορροφούν στερεές ή υγρές ουσίες. Επίσης δεν αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή του περιεχομένου τους. Κανένα άλλο υλικό συσκευασίας δεν έχει τόσα πλεονεκτήματα. 

6 Είδη και χρήσεις του γυαλιού

7 Βασικοί τύποι γυαλιού 1. Το κοινό γυαλί  Είναι φθηνό στην κατασκευή του και παρουσιάζει οπτικές και φυσικές ιδιότητες που το κάνουν κατάλληλο για την κατασκευή κοινών αντικειμένων, όπως παράθυρα και οικιακά σκεύη (ποτήρια, φιάλες, δοχεία τροφίμων). 

8 Βασικοί τύποι γυαλιού 2. Γυαλί μολύβδου Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και τα αντικείμενα από γυαλί μολύβδου είναι πολύ στιλπνά και με υψηλό δείκτη διάθλασης γι’ αυτό είναι κατάλληλο υλικό για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων και ακριβών ειδών οικιακής χρήσης. Επίσης χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών οργάνων (π.χ. φακών), ενώ μια ειδική μορφή του, χρησιμοποιείται για την κατασκευή προστατευτικών υαλοπινάκων, επειδή ο μόλυβδος απορροφά την επικίνδυνη ακτινοβολία που περιέχεται στο ηλιακό φως. 

9 Βασικοί τύποι γυαλιού 3. Γυαλί βορίου  Είναι γνωστότερο με την εμπορική ονομασία Pyrex. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή εργαστηριακών οργάνων και συσκευών, συσκευασιών για φαρμακευτικά προϊόντων, σε λαμπτήρες υψηλών αποδόσεων (π.χ. προβολέων) αλλά και για οικιακές εφαρμογές (σκεύη Pyrex, τα οποία δεν σπάνε στο μαγείρεμα). Παρουσιάζει, επίσης, χαμηλό συντελεστή διαστολής πράγμα που δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια μετρήσεων στα πειράματα. 

10 Βασικοί τύποι γυαλιού 4. Υαλόνημα Κατασκευάζεται από πολλούς και διαφορετικούς τύπους γυαλιού σε μορφή νήματος. Το υαλόνημα από κοινό γυαλί είναι κατάλληλο για κατασκευή μονώσεων ενώ το υαλόνημα από γυαλί βορίου χρησιμοποιείται για την ενίσχυση κατασκευών από πλαστικό (για κράνη, μικρά σκάφη, σασί αυτοκινήτων, κτλ). και είναι γνωστό με το εμπορικό όνομα Fiberglas. Μια πιο πρόσφατη εφαρμογή είναι η κατασκευή οπτικών ινών, που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση φωτεινών σημάτων. Χρησιμοποιούνται για ενδοσκοπήσεις οργάνων σε ζωντανούς οργανισμούς, στη διαχείριση σημάτων οδικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και στην κατασκευή ειδικών οργάνων (σονάρ, κτλ). Οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται, επίσης, στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών. Χάρη στη χρήση τους αναπτύχθηκαν πολύ η τηλεφωνία, τα δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο (οι ευρυζωνικές συνδέσεις). 

11 Ειδικοί τύποι γυαλιού 1. Γυαλί αργιλίου  Το γυαλί αυτού του τύπου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμότητα και χρησιμοποιείται σε θαλάμους καύσεων, σε γυαλιά οργάνων μέτρησης υψηλών θερμοκρασιών και σε λαμπτήρες αλογόνου, στους οποίους η θερμοκρασία του γυαλιού μπορεί να φθάσει τους 750°C.  2. Γυαλί αλκαλίων - βαρίου  Χωρίς αυτό τον τύπο γυαλιού, η χρήση οθονών για υπολογιστές και τηλεοράσεις θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Αυτός ο τύπος γυαλιού απορροφά τις επικίνδυνες ακτινοβολίες (Ακτίνες Χ). 

12 Ειδικοί τύποι γυαλιού 3. Κεραμικό γυαλί  Έχει ευρεία εφαρμογή ως πυρίμαχο διάφανο υλικό σε θύρες κλιβάνων, κατόπτρων τηλεσκοπίων, υαλοποίησης πλακιδίων διαστημοπλοίων, αλλά και σε οικιακές συσκευές (κεραμικές εστίες μαγειρέματος κλπ).  4. Οπτικά γυαλιά  Τα συναντούμε στην κατασκευή γυαλιών οράσεως και ηλίου, σε συσκευές όπως φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και μικροσκόπια και σε συσκευές ακριβείας (οπτικά όργανα πλοήγησης, κάτοπτρα, τηλεσκόπια κλπ). 

13 Το γυαλί με αριθμούς 1.100 κιλά ακατέργαστων υλικών (άμμος, σόδα και ασβεστόλιθος) μας δίνουν κιλά γυαλί Το γυαλί αποτελεί περίπου το 9% των απορριμμάτων μας ενώ 8%-10% του βάρους των οικιακών μας απορριμμάτων είναι γυαλί. Κάθε χρόνο πετάμε 28 δισεκατομμύρια μπουκάλια και βάζα. Τρία βάζα ή μπουκάλια ζυγίζουν περίπου ένα κιλό. Ένα μπουκάλι από γυαλί χρειάζεται 5 δευτερόλεπτα για να φτιαχτεί Στους μεγάλους φούρνους που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γυαλιού παράγονται 400 τόνοι γυαλί την ημέρα. Δηλαδή περισσότερα από ένα εκατομμύρια μπουκάλια και βάζα την ημέρα. Τα γυάλινα μπουκάλια σήμερα είναι ως και 30% ελαφρύτερα από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Μια φιάλη πολλαπλής χρήσης συνήθως γεμίζει 6 φορές το χρόνο, ενώ η μέση διάρκεια ζωής μιας φιάλης πολλαπλής χρήσης είναι περίπου 5 χρόνια. Στις χώρες με μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης γυαλιού, υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού σε κάθε νοικοκυριό. 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο. Ένας κάδος ανακύκλωσης γυαλιού χωράει περίπου 3000 μπουκάλια. Με την ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού, μπορεί να ανάψει ένας ηλεκτρικός γλόμπος των 100 βατ για 4 ώρες. Σήμερα το μέσο μπουκάλι περιέχει πάνω από 25% ανακυκλωμένο γυαλί. Από τους τόνους της ετήσιας ανακύκλωσης στην Ελλάδα οι τόνοι προέρχονται από τους μεγάλους εμφιαλωτές τροφίμων και ποτών. Στη χώρα μας ανακυκλώνονται περίπου τόνοι υαλοθραύσματος κάθε χρόνο αν και οι συνολικές ανάγκες είναι της τάξεως των τόνων ετησίως.

14 Η ανακύκλωση του γυαλιού
Οι τρόποι ανακύκλωσης είναι δύο: Ο πρώτος είναι η επαναχρησιμοποίηση των μπουκαλιών.  Ο δεύτερος τρόπος αφορά τα μπουκάλια που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και τα διάφορα άλλα γυάλινα αντικείμενα. Αυτά συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και σε επόμενη φάση μεταφέρονται σε κέντρα συγκέντρωσης όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο, μπλε, καφέ). Μετά το γυαλί θραύεται σε μικρά κομματάκια (το υαλόθραυσμα) και καθαρίζεται από ξένες ουσίες (καπάκια, χαρτιά, πλαστικά κλπ). Τα υλικά που μπορούν να μαγνητιστούν (όπως για παράδειγμα τα καπάκια) απομακρύνονται με ισχυρούς μαγνήτες. Τα ελαφριά αντικείμενα (χαρτιά, ελαστικά προϊόντα, κλπ) απομακρύνονται με αέρα που φυσάει στην επιφάνεια της μεταφορικής ταινίας που μεταφέρει το υαλόθραυσμα. Η απομάκρυνση άλλων υλικών γίνεται με το χέρι. Στη συνέχεια το γυαλί πλένεται με νερό για να απομακρυνθούν οι οργανικές ενώσεις, κυρίως σάκχαρα. Τέλος το υαλόθραυσμα οδηγείται στον κλίβανο τήξης για να κατασκευαστεί και πάλι γυαλί.

15 ΜΕΙΩΝΩ Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα γυάλινα απορρίμματά μας; Να μην αγοράζουμε προϊόντα μιας χρήσης και ειδικά προϊόντα σε πλαστικές συσκευασίες.  Όποτε μπορούμε να αγοράζουμε τρόφιμα και ποτά χύμα και όχι συσκευασμένα. Να προτιμούμε τις επιστρεφόμενες γυάλινες φιάλες για αναψυκτικά, ποτά, γάλα, κλπ και να τις επιστρέφουμε στο προμηθευτή όταν αδειάσουν. Οι φιάλες αυτές δεν χρειάζεται να μπουν στο κάδο ανακύκλωσης. Να επιστέφουμε τα γυάλινα δοχεία που περιέχουν φάρμακα στο φαρμακείο όταν αδειάσουν. Να μην πετάμε διάφορα γυάλινα σκεύη ή διακοσμητικά, που δεν χρειαζόμαστε, αλλά να τα διαθέτουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τα πουλάμε σε μαγαζιά που τα ανακυκλώνουν. Να μην πετάμε ποτέ γυάλινα δοχεία στο δρόμο ή στην ύπαιθρο. Είναι πολύ επικίνδυνα για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα.

16 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Να χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά τα γυάλινα δοχεία, τα μπουκάλια και βάζα για να αποθηκεύσουμε τρόφιμα, κομπόστες, φρέσκους χυμούς, κλπ Να χρησιμοποιούμε ξανά τις γυάλινες φιάλες, τα δοχεία, κλπ για να φτιάξουμε νέα χρήσιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης (ανθοδοχεία, μολυβοθήκες, γυάλες με όστρακα και βότσαλα, πρωτότυπες γλάστρες, κλπ) Να επιστρέφουμε τα άδεια μπουκάλια που έχουν επιβάρυνση στην τιμή. Με αυτόν τον τρόπο ωφελούμε το περιβάλλον και μπορούμε να βγάλουμε ένα μικρό χαρτζιλίκι.

17 ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ Προτιμούμε τις φιάλες που ξαναγεμίζουν ή είναι επιστρεφόμενες. Πριν βάλουμε τα μπουκάλια στους ειδικούς κάδους, τα αδειάζουμε, τα ξεβγάζουμε και αφαιρούμε τυχόν ξένες ουσίες (καπάκια, καλύμματα, φελλούς, κλπ) Αν υπάρχουν χωριστοί κάδοι ή τράπεζες φιαλών στη γειτονιά μας για κάθε τύπο γυαλιού πρέπει να διαχωρίσουμε τα μπουκάλια ανάλογα με το χρώμα τους Ανακυκλώνουμε γυάλινα δοχεία όπως μπουκάλια και βάζα. Δοχεία για φαγητό, φάρμακα και άλλα οικιακά είδη που είναι συσκευασμένα σε γυαλί μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν όπως και τα μπουκάλια για κρασί, μπύρα και αναψυκτικά.  Δεν ανακυκλώνουμε ποτέ γυαλιά από παράθυρα, λαμπτήρες ηλεκτρισμού (γλόμπους), σκεύη μαγειρικής, πιατικά από γυαλί, είδη κεραμικής, γυαλί που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως για παράδειγμα το Pyrex) Αν ένα μπουκάλι είναι διακοσμημένο με χρώματα ή πλαστικό εξετάζουμε την κορυφή του για να διαπιστώσουμε από τι χρώμα γυαλί είναι φτιαγμένο και να το βάλουμε στο σωστό κάδο. Συνδυάζουμε την επίσκεψή μας στην τράπεζα φιαλών με άλλες δουλειές του σπιτιού (π.χ. ψώνια) για να κάνουμε την ανακύκλωση μέρος της καθημερινής ζωής μας. Δεν αφήνουμε τα χαρτοκιβώτια ή τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιήσαμε για να μεταφέρουμε τα γυαλιά στην τράπεζα φιαλών ή στους κάδους. Τα βάζουμε στο σωστό κάδο ή αν δεν υπάρχει τα παίρνουμε και πάλι μαζί μας. Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στην τράπεζα φιαλών σε ώρες κοινής ησυχίας για να μην ενοχλήσουμε τους γείτονές μας και τους άλλους κατοίκους. Αν ο κάδος ή η τράπεζα φιαλών είναι γεμάτη δοκιμάζουμε να πάμε μια άλλη μέρα. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Να αλλάξουμε φιλοσοφία και στάση ζωής: Δεν πετάμε. Ανακυκλώνουμε !!! Να φτιάξουμε μια λίστα με τα γυάλινα μπουκάλια που πετάμε στα σκουπίδια κάθε βδομάδα και να τα χωρίσουμε ανάλογα με το χρώμα τους. Ποιο είναι το χρώμα που χρησιμοποιούμε περισσότερο; Να πείσουμε φίλους, συγγενείς και γείτονες για τη σημασία της ανακύκλωσης του γυαλιού και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει και στην πόλη μας (αν δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης ήδη).


Κατέβασμα ppt "Το γυαλί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google