Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
Δημουλάς Ιωάννης

2 περιεχομενα Εισαγωγή Θρησκεία Ίνκας Θρησκεία Αζτέκων Θρησκεία Μάγια
Εικόνες Πηγές

3 εισαγωγη Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής είναι Καθολικοί Χριστιανοί και Προτεστάντες. Την Προκολομβιανή εποχή, όμως, κατοικούσαν άλλοι λαοί με διαφορετικές θρησκείες.

4 εισαγωγη Συγκεκριμένα:
Οι Ίνκας (στο σημερινό Περού και τη Χιλή- πρόγονοι των Ινδιάνων του Περού) Οι Αζτέκοι (στη περιοχή του Μεξικού) Οι Μάγια (στη περιοχή του Μεξικού) Οι Τολτέκοι (στη σημερινή Παραγουάη) Οι Ωλμέκοι (στη σημερινή Ουρουγουάη)

5 εισαγωγη Οι Νάσκας (στη περιοχή της Αργεντινής)
Οι Τζοτζίλες (στη περιοχή της Αργεντινής) Οι Κογιασούγιου (στη περιοχή της Αργεντινής) Οι Γκουαρανί (στη περιοχή της Αργεντινής) Οι Μαπούτσε (στη περιοχή της Αργεντινής) Οι Κέτσι (στη περιοχή της Βραζιλίας)

6 Θρησκεια ινκασ Περιεχόμενα Ιδρυτικός μύθος Πάνθεον
Στοιχεία και σύμβολα

7 Θρησκεια ινκασ Ιδρυτικός μύθος
Ο Μάνκο Καμπάκ ήταν ο θρυλικός ιδρυτής της δυναστείας των Ίνκα στο Περού και στο Κούζκο. Ένας μύθος μιλάει για το ότι ο Μάνκο ανήλθε από τη λίμνη Τιτικάκα μέσω  του θεού του ήλιου, Ίντι.

8 Θρησκεια ινκασ Ιδρυτικός μύθος
Σχετικά με την ίδρυση της πόλης Κούζκο, υπάρχει ο εξής μύθος: ο Μάνκο Κάπακ, ήταν γιος του θεού Ίντι. Μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια τους, στάλθηκαν  στη γη μαζί με ένα χρυσό ραβδί, με σκοπό να χτίσουν ένα ναό αφιερωμένο στον πατέρα τους όπου προσγειωνόταν το ραβδί. Το χρυσό ραβδί βυθίστηκε στο Κούζκο, που ονομάστηκε ομφαλός του κόσμου. Απ’ αυτή την πόλη ξεκίνησε ο πολιτισμός των Ίνκας.

9 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον
Όπως και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι Ίνκα επέτρεπαν στους πολιτισμούς που ενσωματώνονταν στην αυτοκρατορία τους να διατηρήσουν τη θρησκεία τους, συενπώς υπάρχουν πολλές θεότητες με παρόμοιους ρόλους…

10 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον … ορισμένοι απ’ τους θεούς τους οι εξής:
Άπου: θεός των βουνών Αποκατεκίλ: θεός των κεραυνών Αταγκούτσου: θεός που συνέβαλε στη δημιουργία του κόσμου Κατεκίλ: θεός των αστραπών και των κεραυνών

11 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον
Καβιγιάσε ή Καβιγιάκα: παρθένα θεότητα. Από ένα λουλούδι γέννησε ένα γιο, που αποδείχτηκε πως ήταν παιδί του θεού της σελήνης, Κονιράγια. Ντροπιασμένη, ρίχτηκε στη θάλασσα μαζί με το γιο της. Τσάσκα: θεότητα της αυγής και του λυκόφωτος. Προστάτευε τις νεαρές κοπέλες.

12 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον Κονιράγια: θεός της σελήνης.
Κοπακάτι: θεά των λιμνών. Εκκέκο: θεός των λιβαδιών και της ευζωίας. Οι πιστοί έφτιαχναν ομοιώματά του με τις επιθυμίες τους και πίστευαν ότι λάμβαναν αυτό που ήθελαν.

13 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον Ιγιάπα: θεός που σχετιζόταν με τον καιρό.
Ίντι: θεός του ήλιου. Θεωρείται ο σημαντικότερος θεός κι από αυτόν λεγόταν ότι προέρχονταν οι Αρχηγοί των Ίνκα. Κον: θεός της βροχής και του ανέμου, γιος του Ίντι και της Κίγια.

14 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον
Μάμα Κότσα: θεά της θάλασσας, προστάτισα των ναυτικών και των ψαράδων. Μάμα Πάτσα ή Πατσαμάμα: σύζυγος του Πατσακάμακ, δράκαινα θεά της γονιμότητας. Προκαλούσε τους σεισμούς. Μάμα Κίγια: θεά της σελήνης και του γάμου, κόρη του Βιρακότσα και της Μάμα Κότσα, αδερφή και σύζυγος του Ίντι.

15 Θρησκεια ινκασ Πάνθεον Μάμα Ζάρα ή Ζαραμάμα: θεότητα των σιτηρών.
Μάμα Ζάρα ή Ζαραμάμα: θεότητα των σιτηρών. Πατσακάμακ: χθόνιος θεός της δημιουργίας. Παριακάκα: θεός του νερού και των καταιγίδων. Γεννήθηκε σαν γεράκι, αλλά μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο. Σουπάι: θεός του θανάτου και άρχοντας του Ούκα Πάτσα.

16 Θρησκεια ινκασ Στοιχεία και σύμβολα
Η Μάμα Όκλιο: ήταν αδερφή και σύζυγος του Μάνκο και λέγεται ότι έμαθε στο λαό των Ίνκα το γνέσιμο. Ουάκα: ονομάζεται ένα ιερό αντικείμενο Τσακάνα: ονομάζεται ένα σύμβολο των Ίνκα, που συμβολίζει τους τρεις στύλους του κόσμου τους: τον Κάτω Κόσμο, τον παρόντα κόσμο και τον Άνω Κόσμο (παράδεισο).

17 Θρησκεια αζτεκων Περιεχόμενα Ιδρυτικός μύθος Ανθρωποθυσίες Πάνθεον
Στοιχεία και σύμβολα

18 Θρησκεια αζτεκων Ιδρυτικός μύθος
Η ίδρυση του κράτους των Αζτέκων αρχίζει με τον μύθο του Ουιτζιλοπότστλι, τον πιο ιερό και σημαντικό τους θεό. Αντλώντας στοιχεία απ’ τον μύθο των πέντε ήλιων- κατά τον οποίο λέγεται ότι οι θεοί έπλασαν και κατέστρεψαν τον κόσμο 5 φορές- κι από άλλους κεντροαμερικάνικους μύθους, δημιούργησαν τους δικούς τους.

19 Θρησκεια αζτεκων Ιδρυτικός μύθος
Ο κυριότερος απ’ αυτούς μιλάει για την εποχή πριν τον Ουιτζιλοπότστλι. Η μάνα του, Κοατλίκουε, έμεινε έγγειος σ’ αυτόν προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων 301 παιδιών της τα οποία τελικά αποφάσισαν να της επιτεθούν και να τη σκοτώσουν. Τότε, κάποια στιγμή γεννήθηκε ο Ουιτζιλοπότστλι, πάνοπλος και ανέτρεψε τη σύγκρουση.

20 Θρησκεια αζτεκων Ιδρυτικός μύθος
Μαθαίνοντας το γεγονός αυτό, οι Μεσίκα, απόγονοι των Αζτέκων, κατέφυγαν στον θεό ζητώντας του βοήθεια με την αναζήτησή τους για μόνιμη εγκατάσταση. Ο θεός τότε μπήκε στα όνειρα των ιερέων δείχνοντάς τους έναν τόπο κάπου στο Μεξικό όπου την ώρα που έφτασαν εκεί ένας αϊτός καταβρόχθιζε ένα φίδι. Αυτό το γεγονός απεικονίζεται στη σημερινή σημαία του Μεξικού.

21 Θρησκεια αζτεκων Ανθρωποθυσίες
Οι Αζτέκοι κληρονόμησαν από τους Τολτέκους και τους Μάγια την πρακτική της ανθρωποθυσίας. Πίστευαν ότι οι κύριες θεότητές τους, ο Ουιτζιλοπότστλι και ο Τεζκατλιπόκα, έπρεπε διαρκώς να τρέφονται με το αίμα και την καρδιά των θυσιασμένων θυμάτων, προκειμένου να διαιωνιστεί η ύπαρξη του κόσμου. Θυσιάζονταν ετησίως περίπου άτομα των οποίων τη σάρκα έτρωγαν κυρίως υψηλόβαθμοι πολεμιστές.

22 Θρησκεια αζτεκων Ανθρωποθυσίες
Με τον όρο ανθρωποθυσία, εννοείται στο θρησκευτικό πλαίσιο η θυσία ανθρώπων χάριν της συλλογικής ευημερίας της κοινότητας, είτε χάριν της συντήρησης ενός ταμπού, είτε χάριν απόδειξης της αφοσίωσης προς τη θεότητα που απαιτεί τη θυσία.

23 Θρησκεια αζτεκων Ανθρωποθυσίες
Οι διάφορες μυθολογίες, ανάμεσα στις οποίες ακόμη και σύγχρονα θρησκευτικά σχήματα, εξιστορούν τέτοιου είδους ανθρωποθυσίες. Για παράδειγμα η θυσία του Ισαάκ ή η θυσία της Ιφιγένειας. Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι ανθρωποθυσίες στον πολιτισμό των Αζτέκων, εφόσον πιστευόταν ότι χωρίς αυτές ο ήλιος δε θα ανέτελλε και η ανθρωπότητα θα χανόταν.

24 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον
Οι Αζτέκοι πίστευαν σε ένα μεγάλο κύκλο θεοτήτων χωρισμένοι μάλιστα σε κατηγορίες ανάλογα με τις ικανότητές τους. Έτσι έχουμε: Τις θεότητες του νερού Τις θεότητες της φωτιάς Τις θεότητες του ουρανού Τους άρχοντες της νύχτας Τους άρχοντες της ημέρας Της θεότητες της γης

25 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες του νερού Τλάλοκ: θεός της βροχής
Τσαλτσιουτλίκουε: θεά των λιμνών και των γλυκών υδάτων Ουιξτοσίουατλ: θεός του αλατιού Οπότστλι: θεός της αλιείας

26 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες της φωτιάς
Σιουτεκούτλι: θεός της φωτιάς. Τσαντίκο: θεά της εστίας.

27 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες του ουρανού
Τεζκατλιπόκα: θεός της μοίρας, της δημιουργίας, της μαγείας, του πολέμου και του θανάτου. Σίπε Τότεκ: θεός της δύναμης, προστάτιδα του πολέμου, της γεωργίας, της βλάστησης, των ασθενειών, των εποχών, της αναγέννησης, του κυνηγιού και των συναλλαγών, ο κυβερνήτης της Ανατολής.

28 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες του ουρανού
Κετζαλκόατλ: θεός της γνώσης, της ιερωσύνης, και του ανέμου Ουιτζιλοπότστλι: θεός του πολέμου του ήλιου και του έθνους Εέκατλ: θεός του ανέμου Εεκατοτόντλι: θεοί των αύρες Κογιολξάουκι: θεά της σελήνης.

29 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες του ουρανού
Μέζτλι: θεά της σελήνης. Τονάτιου: θεός του ήλιου. Σεντζονμιμίξκοα: 400 θεοί των βορείων αστεριών. Τλαουιζκαλπαντεκούτλι: θεός της αυγής Σεντζονουιτζνάουα: 400 θεοί των νότιων αστεριών. Σόλοτλ: θεός του ηλιοβασιλέματος.

30 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι άρχοντες της νύχτας
Σιουτεκούτλι: θεός της φωτιάς. Ίτζτλι: θεός του πυρόλιθου Πιλτζιντεκούτλι Σεντέοτλ: θεά του καλαμποκιού Μικτλαντεκούτλι: θεός των νεκρών Τσαλτσιουτλίκουε: θεά των λιμνών και των γλυκών  υδάτων Τλαζολτέοτλ: θεά της λαγνείας Τεπεγιόλλοτλ: θεός των βουνών

31 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι άρχοντες της ημέρας
Σιουτεκούτλι: θεός  φωτιάς. Τλαλτεκούτλι: θεός της γης. Τσαλτσιουτλίκουε: θεά των λιμνών και των γλυκών υδάτων Τονάτιου: θεός του ήλιου. Τλαζολτέοτλ: θεά της λαγνείας Μικτλαντεκούτλι: θεός των Νεκρών

32 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι άρχοντες της ημέρας
Τλαουιζκαλπαντεκούτλι: θεός της αυγής Σιτλαλίκουε: θεά των θηλυκών αστεριών (Γαλαξίας)

33 Θρησκεια αζτεκων Πάνθεον Οι θεότητες της Γης
Τονακασίουατλ: θεός της διατροφή Τλαλτεκούτλι: θεός της γης Τλαλσίουατλ: θεά της γης Τσικομεκόατλ: θεά της γεωργίας Σιντέοτλ: θεός του καλαμποκιού

34 Θρησκεια αζτεκων Στοιχεία και σύμβολα
Κοατλίκουε: θεά της γονιμότητας, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Τσιμάλμα: θεά της γονιμότητας, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Σοτσιτλίκουε: θεά της γονιμότητας, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης. Τόσι: θεά της γονιμότητας, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.

35 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Περιεχόμενα Σημαντικά μυθικά θέματα Ανθρωποθυσίες

36 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Στις αφηγήσεις των Μάγια, παρατίθεται η προέλευση πολλών φυσικών και πολιτιστικών φαινομένων, συχνά με τον ηθικό στόχο να προσδιορίσουν την θρησκευτική σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της.

37 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Με αυτό τον τρόπο, κάποιος μπορεί να βρει την προέλευση των ουράνιων σωμάτων το ορεινό τοπίο, τα σύννεφα, την βροχή, τον κεραυνό και την αστραπή, τα άγρια και τα ήμερα ζώα, τα χρώματα του αραβόσιτου, τις αρρώστιες και τα θεραπευτικά βότανά τους, τα γεωργικά εργαλεία, τα ατμόλουτρα κλπ.

38 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε τα παρακάτω θέματα: Δημιουργία και τέλος του κόσμου Δημιουργία της ανθρωπότητας Οι πράξεις των ηρώων: Οργάνωση του κόσμου Γάμος με την Γη Προέλευση του Ήλιου και της Σελήνης

39 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα Δημιουργία και τέλος του κόσμου
Το Πόπολ Γου, ένα βιβλίο που βρέθηκε ανάμεσα στις ανασκαφές, περιγράφει την δημιουργία της γης από τον αέρα, τη θάλασσα και τον ουρανό, καθώς και τις συνέπειές της.

40 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα Δημιουργία και τέλος του κόσμου
Το βιβλίο του Τσιλάμ Μπαλάμ του Τσουμαγιέλ, ένα άλλο βιβλίο, παραθέτει την κατάρρευση του ουρανού και τον κατακλυσμό, την οποία ακολουθεί η ανέγερση του ουρανού και των πέντε Δέντρων του Κόσμου. Οι Λακανδόνιοι ήξεραν επίσης την ιστορία τηςΟι Λακανδόνιοι, ένας λαός συγκενικός των Μάγια, ήξεραν επίσης την ιστορία της δημιουργίας του Κάτω Κόσμου.

41 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα Δημιουργία της ανθρωπότητας
Το Πόπολ Γου έχει μια αλληλουχία των τεσσάρων προσπαθειών δημιουργίας: πρώτα ήταν τα ζώα, έπειτα ο υγρός πηλός, το ξύλο και τέλος η δημιουργία των πρώτων προγόνων από την ζύμη του καλαμποκιού.

42 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα Δημιουργία της ανθρωπότητας
Οι Λακανδόνιοι προσθέτησαν σε αυτό την δημιουργία και των τοτεμικών τους ζώων- είχαν δηλαδή τοτέμς. Η δημιουργία της ανθρωπότητας έχει συναφθεί από το παραμύθι της Κεντρικής Αμερικής σχετικά με το άνοιγμα του Βουνού του Καλαμποκιού από τις θεότητες του.

43 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Οι πράξεις των ηρώων: Οργάνωση του κόσμου Ο πιο γνωστός ηρωικός μύθος διηγείται την ήττα ενός δαίμονα πουλιού και των θεοτήτων της αρρώστιας και του θανάτου από τους Δίδυμους Ήρωες Χουναχπού και Σμπαλανκέ.

44 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Οι πράξεις των ηρώων: Οργάνωση του κόσμου Ίσης σημασίας είναι η παράλληλη αφήγηση ενός ήρωα του καλαμποκιού, ο οποίος νίκησε τις θεότητες της Αστραπής και έκανε μια συμφωνία μαζί τους, να αφήσει τον λαό των Μάγια ήσυχο.

45 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Οι πράξεις των ηρώων: Οργάνωση του κόσμου Σημαντικά μυθολογικά αποσπάσματα της ηρωικής μείωσης των ιαγουάρων έχουν διασωθεί από τους Τζοτζίλες.

46 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα Γάμος με την Γη
Αυτός ο μυθικός τύπος προσδιορίζει την σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας, των θηρίων και των καλλιεργειών. Ένας προγονικός ήρωας, ο Σμπαλανκέ, καταδιώκει την κόρη ενός Θεού της Γης. Η γυναίκα του ήρωα τελικά μεταμορφώνεται σε θηρία ή σε καλαμπόκι. Αν ο ήρωας υπερισχύσει, γίνεται ο Ήλιος και η γυναίκα του η Σελήνη.

47 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Σημαντικά μυθικά θέματα
Προέλευση του Ήλιου και της Σελήνης Η προέλευση του Ήλιου και της Σελήνης δεν είναι έκβαση πάντα του γάμου με την Γη. προέρχεται η ιστορία του Μικρότερου Αδερφού και των Μεγαλύτερων Αδερφών του. Ο Μικρότερος Αδερφός γίνεται ο Ήλιος, η μητέρα του γίνεται η Σελήνη και οι Μεγαλύτεροι Αδερφοί μεταμορφώνονται σε αγριόχοιρους.

48 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΓΙΑ Ανθρωποθυσίες
Οι Μάγια είχαν υιοθετήσει την πρακτική της ανθρωποθυσίας από τους Τολτέκους, όταν ήρθαν για πρώτη φορά σε σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του λαού της Παραγουάης. Αργότερα ήρθαν σε επαφή με τους Αζτέκους οι οποίοι και την εφάρμοσαν. Γενικά και οι τρεις λαοί ακολουθούσαν τις ίδιες πρακτικές.

49 εικονεσ

50 πηγεσ el.wikipedia.org/wiki/Μυθολογία_Ίνκα Μυθολογία Ίνκα
Μυθολογία Αζτέκων el.wikipedia.org/wiki/Μυθολογία_Μάγια Μυθολογία: Νότια Αμερική και Κεντρική Αμερική


Κατέβασμα ppt "ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΑΡΧΑΙΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google