Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα 1ο: Ο Υπολογιστής και το Υλικό του

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα 1ο: Ο Υπολογιστής και το Υλικό του"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα 1ο: Ο Υπολογιστής και το Υλικό του
Εφαρμογές Πληροφορικής Υπολογιστών Μάθημα 1ο: Ο Υπολογιστής και το Υλικό του Παχής Κωνσταντίνος Εκπαιδευτικός ΠΕ19

2 Το υλικό του υπολογιστή – Διδακτικοί Στόχοι
Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν τη δομή ενός γνώριμου υπολογιστικού συστήματος καθώς και την εξέλιξη των υπολογιστών ως σύνολο αλλά και των επιμέρους τμημάτων τους. Οι μαθητές πρέπει να είναι σε θέση: να αναγνωρίζουν τα μέρη ενός προσωπικού υπολογιστή. να κατανοούν τη λειτουργία των κυριότερων συστατικών ενός υπολογιστικού συστήματος. να αναγνωρίζουν υπολογιστικά συστήματα στις διάφορες μορφές τους. να εντοπίζουν τα «κρυμμένα» υπολογιστικά συστήματα που είναι ενσωματωμένα σε αντικείμενα της καθημερινότητάς τους.

3 Το υλικό του υπολογιστή
Ένας υπολογιστής είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα πολλών μερών που συνεργάζονται μεταξύ τους. Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε ονομάζονται συνολικά υλικό (hardware).

4 Το υλικό του υπολογιστή
Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό γύρω από τη χρήση του υπολογιστή, ώστε πολλές απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου σε κάθε τομέα δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν χωρίς αυτόν. Έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας! Από τον εκπληκτικό μηχανισμό των Αντικυθήρων της αρχαιότητας μέχρι τα αυτοκίνητα που κινούνται αυτόνομα (χωρίς οδηγό), τα υπολογιστικά συστήματα σχεδιάζονται, για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

5 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστημάτων
Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα με βάση το μέγεθος, τις δυνατότητες και τη χρήση τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε εδώ: τους υπερυπολογιστές (supercomputers) που χρησιμοποιούν ερευνητικά εργαστήρια τα μεγάλα συστήματα (mainframes) που χρησιμοποιούν μεγάλοι οργανισμοί, τράπεζες και εταιρείες τους προσωπικούς υπολογιστές (personal computers - PC) που συμπεριλαμβάνουν και τους φορητούς υπολογιστές (laptops, netbooks, ultrabooks) τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) και τις ταμπλέτες (tablets) τις έξυπνες συσκευές (π.χ. SMART τηλεοράσεις και ρολόγια) αλλά και τις συσκευές που ενσωματώνουν «ευφυΐα» (προγραμματιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα).

6 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Το κύριο θραύσμα του μηχανισμού. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

7 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

8 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστημάτων
Ένα μεγάλο σύστημα (mainframe)

9 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστημάτων
Ο υπερυπολογιστής Blue Gene/P στο Argonne National Lab αποτελείται από περισσότερους από επεξεργαστές.

10 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστημάτων
Desktop PC – Laptop – Smartwatch - Tablet

11 Κατηγορίες Υπολογιστικών Συστημάτων
Η “έξυπνη” τηλεόραση (Smart TV)

12 Αρχιτεκτονική Υπολογιστή
Η αρχιτεκτονική υπολογιστών είναι ένα σύνολο κανόνων που περιγράφει ένα υπολογιστικό σύστημα καθορίζοντας τα μέρη του και τις μεταξύ τους σχέσεις. Συνήθως δίνεται έμφαση στη δομή και λειτουργία του επεξεργαστή, και στους τρόπους προσπέλασης στη μνήμη.

13 Αρχιτεκτονική Φον Νόιμαν
Διατυπώθηκε το 1945 από τον μαθηματικό-φυσικό Τζον Φον Νόιμαν και την ομάδα του Ινστιτούτο Προηγμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Οι θεμελιώδεις αυτές αρχές ισχύουν μέχρι σήμερα

14 Αρχιτεκτονική Φον Νόιμαν

15 Δομή ενός επιτραπέζιου υπολογιστή (Desktop)
Από την Κεντρική Μονάδα Από τις Περιφερειακές Μονάδες (εισόδου-εξόδου)

16 Επιτραπέζιος Υπολογιστής (Desktop)

17 Τι περιέχει το «κουτί» του υπολογιστή
Η κεντρική μονάδα (το «κουτί» του υπολογιστή) περιέχει σίγουρα τα παρακάτω μέρη: Μητρική Κάρτα Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) Κύρια Μνήμη Περιφερειακή Μνήμη (Μονάδες αποθήκευσης) Τροφοδοτικό και προαιρετικά Κάρτες επέκτασης.

18 Τι περιέχει το «κουτί» του υπολογιστή
Η μητρική πλακέτα (motherboard) Το τροφοδοτικό Ο επεξεργαστής (KME ή CPU) Η μνήμη RAM του υπολογιστή

19 Τι περιέχει το «κουτί» του υπολογιστή
O Σκληρός Δίσκος ( Hard Disk Drive) Κάρτα επέκτασης (συγκεκριμένα κάρτα γραφικών)

20 Περιφερειακές Συσκευές – Μονάδες Εισόδου / Εξόδου
Οι περιφερειακές συσκευές του υπολογιστή χωρίζονται σε: Μονάδες Εισόδου πληκτρολόγιο ποντίκι μικρόφωνο κάμερα (webcamera) σαρωτής (scanner)

21 Περιφερειακές Συσκευές – Μονάδες Εισόδου / Εξόδου
Μονάδες Εξόδου οθόνη εκτυπωτής Ηχεία Τι είναι η οθόνη αφής; Σε ποια κατηγορία ανήκει;

22 Δραστηριότητες Παιχνίδι στις μονάδες Εισόδου-Εξόδου Παιχνίδι στις μονάδες Εισόδου-Εξόδου

23 Η μητρική πλάκετα Κύριο τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα του υπολογιστή
Πάνω της συνδέονται σημαντικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και η μνήμη, ενώ παρέχει και συνδέσεις για άλλα περιφερειακά Θα λέγαμε ότι αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία συνδέονται και επικοινωνούν τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του υπολογιστή

24 Μητρική Πλακέτα (Video)

25 Η μητρική πλακέτα Τυπικά μία μητρική πλακέτα περιλαμβάνει:
υποδοχή επεξεργαστή (cpu socket) Θύρες ή υποδοχές για αρθρώματα μνήμης. Τα αρθρώματα μνήμης είναι μικρές πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων πάνω στις οποίες βρίσκονται ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης ένα σύνολο ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chipset) για τη διαχείριση της ροής δεδομένων μεταξύ του επεξεργαστή, της μνήμης και των περιφερειακών συσκευών μη πτητική μνήμη ROM, στην οποία περιέχεται το BIOS (Βασικό Σύστημα Εισόδου/Εξόδου) μία γεννήτρια χρονισμού για τον συγχρονισμό των διαφόρων συστατικών της θύρες ή υποδοχές για κάρτες επέκτασης συνδέσεις για τροφοδοσία, οι οποίες παίρνουν ρεύμα από το τροφοδοτικό του υπολογιστή και το διανέμουν στον επεξεργαστή, στις μνήμες και στις κάρτες επέκτασης που είναι συνδεδεμένες πάνω της συνδέσεις για περιφερειακές συσκευές όπως: (α) οι θύρες PS/2 για συμβατότητα με προηγούμενης γενιάς πληκτρολόγιο και ποντίκι (β) οι θύρες USB

26 Η μητρική πλακέτα

27 Η μητρική πλακέτα

28 Η μητρική πλάκετα Ερ: Ποια εξέλιξη υπάρχει στις καινούριες μητρικές πλακέτες σε σχέση με τις παλιές Δραστηριότητα Εξερεύνηση της μητρικής πλακέτας (δραστηριότητα από τον ιστοχώρο του Φωτόδεντρου)

29 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)
Αποτελεί το βασικότερο κομμάτι του υπολογιστή ( καρδιά του υπολογιστή) Επεξεργασία δεδομένων εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος χρησιμοποιεί βασικές αριθμητικές και λογικές πράξεις.

30 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)
Η ΚΜΕ αποτελείται από 3 τμήματα: Αριθμητική και Λογική μονάδα (ALU) : βασικές μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) και πράξεις λογικής (σύζευξη, διάζευξη, άρνηση) Μονάδα Ελέγχου (CU-Control Unit) : κατευθύνει τη λειτουργία του επεξεργαστή – συντονίζει διαβάζει, ερμηνεύει τις εντολές του προγράμματος και καθορίζει τη σειρά επεξεργασίας των δεδομένων ελέγχει την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των συσκευών εισόδου/εξόδου

31 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)
3. Καταχωρητές (Registers): Μικρά κύτταρα μνήμης στο εσωτερικό του επεξεργαστή Προσωρινή Αποθήκευση δεδομένων Γνωστοί Καταχωρητές Μετρητής Προγράμματος (Program Counter), στον οποίο είναι αποθηκευμένη η διεύθυνση της επόμενης εντολής που θα ανακτηθεί από τη μνήμη, για να εκτελεστεί. Καταχωρητής Εντολής (Instruction Register). Ο συγκεκριμένος καταχωρητής «κρατάει» την εντολή για όσο χρόνο χρειάζεται ο επεξεργαστής για την αποκωδικοποίηση, προετοιμασία και τελικά εκτέλεσή της, μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί αρκετά βήματα. Συσσωρευτής (Accumulator), που συνήθως χρησιμοποιείται για τις αριθμητικές και λογικές πράξεις.

32 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)
Πόσο καλός είναι ένας επεξεργαστής; Τα χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να καταλάβουμε τις δυνατότητες της ΚΜΕ είναι τα παρακάτω: η συχνότητα του ρολογιού. (σε GHz = 109 Hz) η Αρχιτεκτονική Συνόλου Εντολών (Instruction Set Architecture - ISA). Περιλαμβάνει τις εντολές και τους τύπους δεδομένων που υποστηρίζονται από τον επεξεργαστή το μέγεθος λέξης (word size).

33 Πολυπύρηνοι Επεξεργαστές
Ένας πολυπύρηνος επεξεργαστής αποτελείται από δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες πραγματικές ΚΜΕ (που ονομάζονται πυρήνες). Οι πολλαπλοί πυρήνες μπορούν να «τρέξουν» πολλαπλές εντολές ταυτόχρονα, αυξάνοντας τη συνολική ταχύτητα για τα προγράμματα που επιδέχονται παράλληλη επεξεργασία.

34 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)

35 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)

36 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)

37 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ ή CPU)

38 Δραστηριότητες Να βρείτε, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, το μοντέλο του επεξεργαστή που διαθέτει ένας από τους υπολογιστές του εργαστηρίου σας. Πόσο γρήγορος είναι σε σχέση με έναν σύγχρονο επεξεργαστή; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω ιστότοπο για τις συγκρίσεις σας:

39 Δραστηριότητες Με τη βοήθεια του καθηγητή Πληροφορικής και σε συνεργασία με τον καθηγητή Αγγλικών, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής μιας ΚΜΕ στους συνδέσμους των κυριότερων εταιριών παραγωγής επεξεργαστών: Κατασκευή επεξεργαστών υπολογιστών 1 GLOBALFOUNDRIES Sand to Silicon Making of Processor : From Sand to Processor or How a CPU is made

40 Η μνήμη του υπολογιστή Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή ηλεκτρονική συσκευή, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση. Οι σύγχρονοι υπολογιστές χρειάζονται μνήμη γρήγορη (ταχείας προσπέλασης) και μεγάλη σε χωρητικότητα. Ερώτηση: Σε τι μετράται η χωρητικότητα μιας μνήμης;

41 Κύρια Μνήμη του Υπολογιστή
Η Μνήμη RAM του υπολογιστή (αποθηκεύει προγράμματα + δεδομένα- χάνονται τα πάντα όταν σβήσει ο υπολογιστής!) Η μνήμη ROM του υπολογιστή (εδώ αποθηκεύεται το πρόγραμμα BIOS-δεν χάνονται τα περιεχόμενα όταν σβήσουμε τον υπολογιστή!)

42 Περιφερειακή μνήμη του Υπολογιστή
Εσωτερικός Σκληρός Δίσκος Εξωτερικός Σκληρός Δίσκος USB Stick (φλασάκι ή στικάκι) Όλες οι μονάδες περιφερειακής μνήμης διατηρούν τα περιεχόμενά τους ακόμη και όταν σβήσει ο υπολογιστής Οπτικός Δίσκος CD (~700 ΜΒ) Οπτικός Δίσκος DVD (4,7 GB ή 8,5 GB)

43 Περιφερειακή μνήμη του Υπολογιστή
Ιεραρχία μνήμης Περιφερειακή μνήμη του Υπολογιστή

44 Πώς είναι οργανωμένη η μνήμη RAM
Περιφερειακή μνήμη του Υπολογιστή

45 Πώς είναι οργανωμένη η μνήμη RAM
Αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος κελιών (cells), καθένα από τα οποία έχει τη δική του διεύθυνση και περιεχόμενο. Το κελί μπορεί να έχει μέγεθος ενός byte (δηλαδή 8 bit) ή το μέγεθος της λέξης του επεξεργαστή δηλαδή 16, 32 ή 64 bit Περιφερειακή μνήμη του Υπολογιστή

46 Χωρητικότητα Μνήμης Η χωρητικότητα της μνήμης αναφέρεται στο πλήθος των δυαδικών ψηφίων ( πλήθος από 0 και 1) που μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτή. Ένας τυπικός υπολογιστής χρειάζεται σήμερα 2 με 4 GB για μια απρόσκοπτη λειτουργία.

47 Η μνήμη RAM του υπολογιστή
Η κεντρική μνήμη χρησιμοποιεί Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης (Random Access Memory – RAM) και, πιο συγκεκριμένα, Δυναμική Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης (Dynamic Random- Access Memory – DRAM), που εξασφαλίζει τον ίδιο χρόνο προσπέλασης σε οποιοδήποτε από τα κελιά της.

48 Χαρακτηριστικά της μνήμης RAM
Ο χρόνος προσπέλασης (access time), τον χρόνο δηλαδή που μεσολαβεί από την αίτηση ανάγνωσης ενός κελιού μέχρι την παραλαβή του περιεχομένου του. Ο χρόνος κύκλου (cycle time), που αποτελεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται μεταξύ δύο διαδοχικών κλήσεων της μνήμης. το εύρος ζώνης (bandwidth), το οποίο είναι η μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από ή προς τη μνήμη. Η ταχύτητα αυτή εξαρτάται από τον χρονισμό της μνήμης και τη μετράμε σε MB/s. Οι επιδόσεις ενός υπολογιστικού συστήματος εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις επιδόσεις των μνημών που χρησιμοποιούνται. Επομένως, πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή αυτών με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

49 Εξέλιξη των DRAM μνημών

50 Γενιές Υπολογιστών 4 γενιές υπολογιστικών συστημάτων
Ηλεκτρονική λυχνία  Κρυσταλλοτρίοδος (tranzistor)  Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Μικρής- Μεσαίας Κλίμακας  Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Πολύ μεγάλης Κλίμακας

51 Γενιές Υπολογιστών

52 Νέα Υπολογιστικά Συστήματα – Νέες Εξελίξεις
Μείωση του μεγέθους των υπολ.συστημάτων  Νέες Συσκευές! Προσωπικοί Ψηφιακοί Βοηθοί (PDA)

53 Νέα Υπολογιστικά Συστήματα – Νέες Εξελίξεις
Φορητοί Υπολογιστές (laptop) Tablets (ταμπλέτες) Smartphones (Έξυπνα Τηλέφωνα)

54 Νόμος του Μουρ (Moore) Ο αριθμός των τρανζίστορ σε έναν μικροεπεξεργαστή θα διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο χρόνια

55 Παράλληλες Εξελίξεις Επεξεργαστές με ενσωματωμένο τον ελεγκτή γραφικών – Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ξεχωριστά κάρτα γραφικών! Οι οθόνες καθοδικού σωλήνα (CRT) έχουν αντικατασταθεί από τις επίπεδες οθόνες τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων (LCD) ή ακόμα και OLED (organic light-emitting diode). Ο σκληρός δίσκος (Hard Disk Drive – HDD), που αποτελεί το πιο διαδεδομένο αποθηκευτικό μέσο και παρέχει χωρητικότητες που φτάνουν στα 8TB, σταδιακά παραχωρεί τη θέση του στους Δίσκους Στερεάς Κατάστασης (Solid State Drives - SSD). Η τεχνολογία αυτή παρουσιάζει κορυφαίες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων καθώς και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

56 Παράλληλες Εξελίξεις

57 Ερωτήσεις - Δραστηριότητες
Βίντεο για το πώς γίνεται η επικοινωνία Επεξεργαστή - Μνήμης


Κατέβασμα ppt "Μάθημα 1ο: Ο Υπολογιστής και το Υλικό του"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google