Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
2ο ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ Σ. Αλεβίζου. Μείωση της Βιοποικιλότητας. Απρίλιος 2011.

2 σκΟποσ Σκοπός της ερευνητικής μας εργασίας είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι η ανθρωπότητα αποτελεί η ίδια μέρος της βιοποικιλότητας και η ύπαρξή μας εξαρτάται από αυτήν.

3 ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΞΑΓΡΕΜΜΕΝΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΞΑΓΡΕΜΜΕΝΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

4 ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΥΓΕΡΗΣ-ΦΑΡΣΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΚΟΛΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΤΖΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΛΑΣΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΕΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΓΚ ΚΑΡΜΒΗΡ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΟΛΙΒΕΡ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΑΒΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

5 ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6 ΤΙ ΕιΝΑΙ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ…
Ο όρος «βιοποικιλότητα» αποδίδεται στην ποικιλία του φαινομένου της ζωής σε κάθε επίπεδο οργάνωσής της, από τα γονίδια, τα χρωμοσώματα και τους οργανισμούς ως τα είδη, τις βιοκοινότητες και τα οικοσυστήματα. Σ. Αλεβίζου. Μείωση της Βιοποικιλότητας. Απρίλιος 2011.

7 Σημασια της βιοποικιλοτητασ
Όσο περισσότερο πολύπλοκο είναι ένα οικοσύστημα, όσο δηλαδή περισσότερα είναι τα διαφορετικά είδη οργανισμών που υπάρχουν σ' αυτό, τόσο είναι σταθερότερο, γιατί αυξάνονται οι ευνοϊκές συνθήκες για διατήρηση της ισορροπίας του. Η βιοποικιλότητα δεν είναι αδικαιολόγητη σπατάλη της φύσης.

8 γνωριζεΤΕ Οτι… Το 1963, 500 επιστήμονες ίδρυσαν την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) και κάθε χρόνο δημοσιοποιούν την «Κόκκινη Λίστα». Σε αυτή καταγράφονται τα είδη της ζωής που κάθε χρόνο αφανίζονται, μειώνονται ανησυχητικά ή απειλούνται με εξαφάνιση.

9 1 στα 4 θηλαστικα απειλειται με εξαφανιση
Από το 2006, οι γορίλες είναι ζώα «υπό εξαφάνιση». Ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 60%. Μέσα σε διάστημα 75 χρόνων μειώθηκε ο πληθυσμός των ουραγκοτάγκων κατά 80%! οι ιπποπόταμοι μειώθηκαν κατά 20% και πλέον ανήκουν στα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι πολικές αρκούδες είναι στην «κόκκινη λίστα». ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας αριθμεί περίπου 450 άτομα. Σ. Αλεβίζου. Μείωση της Βιοποικιλότητας. Απρίλιος 2011.

10 1 στα 8 πΤΗΝΑ απειλειται Το 2007 μόνο ένα είδος παπαγάλου που ζει στον Αγ. Μαυρίκιο αύξησε τον πληθυσμό του τη στιγμή που 188 νέα είδη προστέθηκαν στην Κόκκινη λίστα με τα «υπό εξαφάνιση». Εξαιτίας της ρύπανσης πεθαίνουν κάθε χρόνο πτηνά. Το 42% των ενδημικών πτηνών της Ευρώπης απειλούνται.

11 1 στα 3 ειδη αμφιβιων απειλειται
Ο κροκόδειλος Γκαριάλ, που ζει στην Ινδία και το Νεπάλ, δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Τρέφεται με βατράχια και έντομα. Από το συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα είδη για τα οποία υπάρχει «εξαιρετικά πιθανή περίπτωση αφανισμού». Το 30% των αμφίβιων της Ευρώπης απειλούνται!

12 7 στα 10 ειδη της παγκοσμιας χλωριδας απειλουνται με εξαφανιση!
Μόνο στην Ευρώπη, απειλούνται με εξαφάνιση 800 είδη φυτών. Η μπιγκόνια της Μαλαισίας δεν θα ξανανθίσει ποτέ…. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος …

13 Μερικα απο τα απειλουμενα ειδη στην Ελλαδα
λύκος ελάφι αρκούδα τσακάλι

14 Μερικα απο τα απειλουμενα ειδη στην Ελλαδα
δελφίνι θαλάσσια χελώνα γυπαετός μεσογειακή φώκια

15 Μερικα απο τα απειλουμενα φυτα στην Ελλαδα

16 Αιτιεσ μειωσησ της βιοποικιλοτητασ
Η καταστροφή των βιοτόπων. Η υπερεκμετάλλευση των ειδών. Η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ειδών. Οι εντατικές καλλιέργειες και η μονοκαλλιέργεια. Η αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Η εισαγωγή ξενικών ειδών.

17 ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ
ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

18 ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Τα τροπικά δάση αναπτύσσονται σε χαμηλά υψόμετρα κοντά στον ισημερινό, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης και έντονο φως κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Σήμερα καταλαμβάνουν το 8% της ξηράς του πλανήτη και εκτείνονται σε τρεις περιοχές στον κόσμο: στην κοιλάδα του ποταμού Αμαζονίου, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο σε έκταση τροπικό δάσος στον κόσμο στην κοιλάδα των ποταμών Κόγκο, Νίγηρα και Ζαμβέζη. στην περιοχή της Ινδοκίνας, Μαλαισίας, Βόρνεο και Νέας Γουινέας.

19 ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ επίφυτα Στα τροπικά δάση κυρίαρχη βλάστηση είναι τα πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, τα επίφυτα (δηλαδή φυτά που προσκολλούνται στα δέντρα), οι θάμνοι και οι πόες. Τα τροπικά δάση έχουν εντυπωσιακή ποικιλία ειδών ζωής (βιοποικιλότητα). Τα δάση αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση του παγκόσμιου κλίματος.

20 ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
Υλοτόμηση

21 ΑΙΤΙΑ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
αποψίλωση υλοτόμηση διάνοιξη δρόμων Εξασφάλιση γεωργικής γης Μείωση γονιμότητας εδάφους Εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών Απώλεια έκτασης Επέκταση των πόλεων

22 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ Αν και καλύπτουν μόνο το 7% της επιφάνειας της Γης, προσφέρουν καταφύγιο σε 50 με 70% όλων των ειδών. Είναι οι πιο πλούσιες περιοχές σε πολιτισμική βιοποικιλότητα: 1400 με 2500 διαφορετικοί αυτόχθονες πληθυσμοί, δηλαδή 54% των φυλών του κόσμου, ζουν στα τροπικά δάση ή εξαρτώνται από αυτά.

23 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ Το είδος των επεμβάσεων που κάνουμε θα ήταν αδύνατο χωρίς φάρμακα που προέρχονται από βότανα και φυτά των τροπικών δασών. Αλλά, πέρα από τις πρακτικές χρήσεις των φυτών, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τους ηθικούς και συναισθηματικούς λόγους για τη σωτηρία τους. Μαγκντί Γιακούμπ

24 ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ στους ΥΓΡΟΤΟΠΟυσ

25 ΤΙ ειναι ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ Αποτελούν βιότοπους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο μεταξύ χερσαίων και υδάτινων περιοχών και χαρακτηρίζονται από αβαθή, μόνιμα ή εποχικά νερά.

26 Κατηγοριεσ υγροτοπων Το δέλτα ποταμών, οι αβαθείς λίμνες, τα ποτάμια,
τα έλη, οι λιμνοθάλασσες οι τεχνητές λίμνες.

27 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
Η μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών, για ένα μέρος της επιστημονικής προόδου, ιδιαίτερα στην ιατρική, για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και για την ομαλή λειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες χρησιμοποιούνται ζωντανοί οργανισμοί,. Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες. Παράγουν αλιεύματα, συντηρούν θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα. Παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα. είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση.

28 Σε σημεΙα μικρης ροης στις Οχθες των ποταμΩν αναπτυσσονται καλαμιΩνες
Η βιοποικιλότητα των ελληνικών υγρότοπων Σε σημεΙα μικρης ροης στις Οχθες των ποταμΩν αναπτυσσονται καλαμιΩνες Η βιοποικιλότητα των υγροτόπων της χώρας μας είναι ιδιαιτέρως πλούσια, καθώς υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη που συναντάμε μόνο στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός ειδών δεν έχει ακόμα καταγραφεί.

29 Ψαρια αμφιβια και ερπετα
Ψαρια αμφιβια και ερπετα Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 126 είδη ψαριών του γλυκού νερού (η πέστροφα, το χέλι, το λαβράκι, ο κυπρίνος). Τα πιο κοινά αμφίβια των ελληνικών επιφανειακών υδάτων είναι οι σαλαμάνδρες και οι βάτραχοι. Ερπετά που ζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα είναι η βαλτοχελώνα, διάφορα είδη σαύρας και κάποια φίδια του νερού. Βαλτοχελώνα Σύμφωνα με τη «Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης», 34 από τα ψάρια των ελληνικών υγροτόπων έχουν χαρακτηρισθεί ως σοβαρά απειλούμενα. Νερόφιδο

30 Πουλια Στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 400 είδη πουλιών. Κάποια από τα πουλιά αυτά ζουν στη χώρα μας, ενώ άλλα είναι μεταναστευτικά. Οι υγρότοποι είναι πολύ σημαντικές περιοχές γιατί εξυπηρετούν τα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά για την αναπαραγωγή τους και για να περάσουν εκεί τους δύσκολους μήνες του χειμώνα (διαχείμαση). Αργυροπελεκάνος Η κοκκινόχηνα Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 123 είδη πουλιών της Ελλάδας κατατάσσονται στην κατηγορία των σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Λεπτομύτα Κεφαλούδι

31 θηλαστικα Βίδρα Μυοκάστορας Τσακάλι Νεροβούβαλος Λύκος
Βρίσκουν τροφή και καταφύγιο στους υγρότοπους την θερινή περίοδο. Η παρουσία της βίδρας μαρτυρά την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος. Βίδρα Μυοκάστορας

32 Αιτιεσ αφανισμου των υγροτοπων
Εγγειοβελτιωτικά έργα -αποξηράνσεις Διευθετήσεις χειμάρρων και κοιτών ποταμών Υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων Μετατροπή υγροτόπων σε γεωργική γη Μεταβολή στον κύκλο του νερού Ευτροφισμός Μείωση μεταναστευτικών πουλιών που χρησιμοποιούν τους υγρότοπους ως ενδιάμεσους σταθμούς στα ταξίδια τους ή ως τόπους διαχείμασης

33 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η βιοποικιλότητα είναι η ίδια η ζωή που μας περιβάλλει και η καθημερινή μας επιβίωση εξαρτάται από αυτή.

34 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένα ζήτημα με σύνθετες
Οι συνέπειες αφορούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης προϋποθέτουν κι αυτοί σύνθετες λύσεις και λεπτομερή τοπική ή περιφερειακή γνώση του θέματος. Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι ένα ζήτημα με σύνθετες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και οικολογικές διαστάσεις.

35 ευχαριστιεσ Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαφίλη Νικόλαο, Διευθυντή του
2ου ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ και τον κ. Χιώτη Σπύρο Διευθυντή του ΣΕΚ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ για την βοήθεια τους στην υλοποίηση της ερευνητικής μας εργασίας.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google