Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφικές και ενδυματολ-ογικές συνήθειες αφρικής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφικές και ενδυματολ-ογικές συνήθειες αφρικής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφικές και ενδυματολ-ογικές συνήθειες αφρικής

2 Αφρική Η αφρικάνικη ήπειρος είναι η τρίτη σε σειρά μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη με πληθυσμό που αγγίζει τα 900 εκατομμύρια. Η πολιτική αστάθεια και η απόλυτη φτώχεια είναι δυο φαινόμενα τα οποία μαστίζουν στην Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ταλανίζετε εδώ και αιώνες από την απόλυτη φτώχεια η οποία φτάνει στα όρια της εξαθλίωσης. Οι αγρότες - γεωργοί της Αφρικής καλλιεργούν κυρίως σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, ζαχαροκάλαμο, κασάβα, χουρμάδες , κόκκος, αράπικα φιστίκια, κακάο, καθώς επίσης, βαμβάκι κ.α. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γεωργία έχει αναπτυχθεί μόνο γύρω από περιοχές όπου υπάρχουν ποτάμια, ενώ όλη η υπόλοιπη ήπειρος είναι σχεδόν ακαλλιέργητη. Επιπλεον στις διατροφικές προτιμήσεις των αφρικανών κατατάσσονται τα φρούτα, τα λαχανικά αλλα και ορισμένα είδη κρέατος. Ο τρόπος παρασκευής και προετοιμασίας όλων σχεδόν των φαγητών είναι σχεδόν ίδιος, καθώς το μοναδικό εύχρηστο μαγειρικό σκεύος είναι η κατσαρόλα. Η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος τους αναγκάζει να χρησιμοποιούν ξυλάνθρακες, οτιδήποτε και αν καταναλώνουν είναι ειτε βραστό, ειτε τηγανιτό. Κάθε λαός της Αφρικανικής γης συνηθίζει νa διακοσμεί το σώμα του με αμέτρητους τρόπουs καi για εντυπωσιακούς λόγους.

3 ΔιατροφικεΣ συνήθειεΣ
Αγαπημένα τοπικά και παραδοσιακά πιάτα είναι το ματόκε, ugali, και το ground nut sauce. Πιο συγκεκριμένα, το ματόκε είναι ένα είδος πράσινης μπανάνας, την οποία τυλίγουν με τα φύλλα της και την ψήνουν στον ατμό ώσπου να πάρει ένα κίτρινο χρώμα. Ύστερα την πολτοποιούν και την σερβίρουν ως συνοδευτικό σε πολλά από τα τοπικά τους πιάτα.

4 Κεντρική Αφρική Η Κεντρική Αφρική εκτείνεται από τα Βουνά Tibesti στα βόρεια μεχρι το τροπικό δάσος του ποταμού Κονγκό , και έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένη από γαστρονομικές επιρροές από τον έξω κόσμο , μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα , με εξαίρεση την ευρεία προσαρμογή των μανιόκα , φιστικιών , και φυτά πιπεριάς της Χιλής που έφτασε μαζί με το εμπόριο σκλάβων κατά τις αρχές του 16ου αιώνα . Τα τρόφιμα αυτά είχαν μια μεγάλη επιρροή στην τοπική κουζίνα , ίσως λιγότερο σχετικά με τις μεθόδους παρασκευής . Η Κεντροαφρικανικη κουζινα έχει παραμείνει ως επί το πλείστον σε παραδοσιακά πιατα. Τα βασικά συστατικά της είναι Αντιλοπες και μανιόκα . Η Fufu όπως τα αμυλούχα τρόφιμα ( συνήθως γίνονται από τη ζύμωση ρίζων μανιόκας ) σερβίρεται με ψητά κρέατα και σάλτσες . Μια ποικιλία από τοπικά συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία άλλα πιάτα όπως το σπανάκι , μαγειρεμένο με ντομάτα , πιπεριές , chillis , τα κρεμμύδια , και το φυστικοβούτυρο . Φυτά Cassava καταναλώνονται ως μαγειρεμένα χόρτα . Αραχίδα ( φυστίκι ) στιφάδο παρασκευάζεται επίσης , περιέχει κοτόπουλο , μπάμιες , πιπερόριζα , και άλλα μπαχαρικά . Ένα άλλο αγαπημένο είναι Bambara , ένας χυλός ρυζιού , το φυστικοβούτυρο και η ζάχαρη .Το Βόειο κρέας και το κοτόπουλο είναι τα αγαπημένα πιάτα με βάση το κρέας , αλλά οι προετοιμασίες θηραμάτων που περιέχουν κροκόδειλος , μαϊμού , αντιλόπες και φακόχοιρος σερβίρεται επίσης περιστασιακά.

5

6 Ανατολική Αφρική Η κουζίνα της Ανατολικής Αφρικής ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή . Στην ενδοχώρα σαβάνα , η παραδοσιακή κουζίνα των λαών είναι χαρακτηριστική στο ότι τα προϊόντα με βάση το κρέας απουσιάζουν . Βοοειδή , πρόβατα και αίγες είχαν θεωρηθεί ως μια μορφή νομίσματος , και γενικά δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα . Σε ορισμένες περιοχές , οι παραδοσιακοί λαοί καταναλώνουν το γάλα και το αίμα των ζώων , αλλά σπάνια το κρέας. Αλλοι λαοί είναι αγρότες που καλλιεργούν μια ποικιλία από δημητριακά και λαχανικά . Αραβόσιτος ( καλαμπόκι ), είναι η βάση της ugali , της Ανατολικής Αφρικής και του fufu της Δυτικής Αφρικής . Ugali είναι ένα πιάτο που τρώγεται με κρεατα ή μαγειρευτά φαγητά . Στην Ουγκάντα ​​, στον ατμό , πράσινες μπανάνες που ονομάζεται matoke παρέχουν πολύ αμύλο . Περίπου 1000 χρόνια πριν , οι Άραβες εγκαταστάθηκαν στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής , και επηρεασε αρκετα την κουζινα. Αρκετούς αιώνες αργότερα , οι Βρετανοί και οι Ινδοί ήρθαν , και οι δύο έφεραν μαζί τους τα φαγητά τους , όπως το κάρι , φακες , λίγο ψωμί και μια ποικιλία από τουρσι . Λίγο πριν τους Βρετανους και τους Ινδους , οι Πορτογάλοι είχαν εισαγάγει τεχνικές της φρύξης και μαρινάρισμα . Οι Πορτογαλοι έφεραν επίσης από τις ασιατικές αποικίες τους καρπούς τους , όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το λάιμ . Από τις αποικίες τους στο Νέο Κόσμο ,οι πορτογαλοι έφεραν επίσης εξωτικά είδη όπως το τσίλι , πιπεριές , καλαμπόκι , ντομάτες , ανανά, τις μπανάνες , και χοίρους τώρα , όλα αυτά αποτελούν κοινά στοιχεία της Ανατολικής Αφρικής τροφίμων .

7

8 Η Αιθιοπική κουζίνα αποτελείται από διάφορα πιάτα είτε λαχανικά είτε κρέατα.
Τα κυριότερα παραδοσιακά πιάτα της Αιθιοπικής κουζίνας είναι tsebhis ( βραστά ) σερβίρεται με injera ( λαγάνα), και hilbet ( πάστα από όσπρια , κυρίως φακές , κουκιών ) . Στις ορεινές περιοχές , injera είναι η βάση της διατροφής και καταναλώνονται καθημερινά μεταξύ των Tigrinya. Injera γίνεται από το μείγμα σιταριού, κριθαριού , σόργο και καλαμποκιού και μοιάζει με μια σπογγώδες , ελαφρώς ξινή τηγανίτα . Τα τρόφιμα μοιράζονται από ένα μεγάλο δίσκο και τοποθετούνται στο κέντρο του τραπεζιού. Πολυάριθμες στρώσεις από injera υπαρχουν σε αυτό το δίσκο και ολοκληρώνεται με διάφορα πικάντικα μαγειρευτά. Στα πεδινά , το κυρίως πιάτο είναι akelet , ένας χυλός. Αιθιοπία

9

10 Βόρεια Αφρική Βόρεια Αφρική βρίσκεται κατά μήκος της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου , της Αλγερίας , της Λιβύης , της Τυνησίας , της Μαυριτανίας , και της Αίγυπτου . Πρόκειται για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από γεωγραφική, πολιτική , κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ποικιλομορφία , και η κουζίνα και η τέχνη της Βόρειας Αφρικής είναι επίσης τόσο διαφορετικές όσο η γη , οι ανθρώποι της και η ιστορία της . Οι ρίζες στην κουζίνα της Βόρειας Αφρικής μπορουν να επισημανθουν πίσω στις αρχαίες αυτοκρατορίες της Βόρειας Αφρικής , ιδίως στην Αίγυπτο , όπου πολλά από τα πιάτα της χώρας και γαστρονομικές παραδόσεις χρονολογούνται πίσω στην αρχαία Αίγυπτο . Εδώ και πολλούς αιώνες οι έμποροι , ταξιδιώτες , εισβολείς και οι μετανάστες όλοι έχουν επηρεάσει την κουζίνα της Βόρειας Αφρικής . Οι Φοίνικες του 1ου αιώνα έφεραν λουκάνικα , οι Καρχηδόνιοι εισήγαγαν σιτάρι και υποπροϊόντα . Οι Βέρβεροι κουσκούς , μια από τις κύριες βάσεις της διατροφής . Ελιές και ελαιόλαδο εισήχθησαν πριν από την άφιξη των Ρωμαίων . Από τον 7ο αιώνα και μετά , οι Άραβες εισήγαγαν μια ποικιλία από μπαχαρικά , όπως το σαφράν , το μοσχοκάρυδο , την κανέλα , το τζίντζερ και τα γαρίφαλα , τα οποία συνέβαλαν και επηρέασαν τη γαστρονομική κουλτούρα της Βόρειας Αφρικής . Οι Οθωμανοί Τούρκοι έφεραν γλυκά και άλλα προϊόντα αρτοποιίας , καθώς και από τον Νέο Κόσμο , τη Βόρεια Αφρική πήρε πατάτες, ντομάτες , κολοκυθάκια και τσίλι . Οι περισσότερες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής έχουν πολλά παρόμοια πιάτα , μερικές φορές σχεδόν το ίδιο πιάτο με ένα διαφορετικό όνομα ( του Μαρόκου Tangia και της Τυνησίας coucha είναι και τα δύο ουσιαστικά το ίδιο πιάτο : ένα στιφάδο κρέας που παρασκευάζονται σε ένα δοχείο και μαγειρεμένα τη διάρκεια της νύχτας σε ένα δημόσιο φούρνο )

11 Νότια Αφρική Η μαγειρική της Νότιας Αφρικής μερικές φορές ονομάζεται « κουζίνα ουράνιο τόξο » , όπως το φαγητό στην περιοχή αυτή είναι ένα μείγμα πολλών πολιτισμών οι αυτόχθονες κοινωνίες της Αφρικής φυλών , ευρωπαϊκή και ασιατική . Για να καταλάβουμε την κουζίνα , είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσουμε τους διάφορους λαούς της νότιας Αφρικής . Οι πληθυσμοί της Νότιας Αφρικής ήταν διαιρεμένοι σε δύο ομάδες και πολλές υπο-ομάδες . Η μεγαλύτερη ομάδα αποτελούνταν από τους Μπαντού , της οποίας σήμερα οι απόγονοι μπορούν να ταυτιστούν με διάφορα ονόματα, όπως Ζουλού , Xhosa , Σουαζιλάνδης , Sotho , Tswana , Πέδι , Shangaan και Tsonga . Έφτασαν στην περιοχή περιπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν , φέρνοντας καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ως εκ τούτου, οι Μπαντού αυξήσαν καλλιεργειες σιτηρών εκτενώς και μεγάλωςαν βοοειδή, πρόβατα και αίγες . Επίσης, καλλιεργησαν κολοκύθες , φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το γάλα ήταν ιστορικά ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της διατροφής νότιας Αφρικής . Τα Βοοειδή θεωρήθηκαν ως η πιο σημαντικη κατοχή ενός άνδρα , και προκειμένου να παντρευτεί , ο άνθρωπος έπρεπε να αποζημιώσει τα μελλοντικα πεθερικά του με ένα δώρο των βοοειδών ως προίκα για τη νύφη του . Ενας παντρεμενος άνδρας αναμένεται να προσφέρει μια γενναιόδωρη προσφορά του γάλακτος για τη γυναίκα και τα παιδιά του , μαζί με το κρέας κάθε φορά που εσφαζε βοοειδη , προβατοειδη και αιγοειδη . Επειδή δεν υπήρχε ψύξη , Τα περισσότερα γάλατα ξινίσαν σε ένα είδος γιαουρτιού. Η βασικη διατροφη περιλαμβάνει τα θαλασσινά , τα προϊόντα με βάση το κρέας ( συμπεριλαμβανομένων των άγριων θηραμάτων ) , τα πουλερικά , καθώς και δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά . Φρούτα όπως τα μήλα , τα σταφύλια , μάνγκο , μπανάνες παπάγια , το αβοκάντο , τα πορτοκάλια , τα ροδάκινα και τα βερίκοκα . Επιδόρπια μπορεί απλά να είναι τα φρούτα , αλλά υπάρχουν και κάποιες πουτίγκες , όπως η Αγκόλα Amarela cocada , το οποίο εμπνεύστηκε από την πορτογαλική κουζίνα . Τα προϊόντα κρέατος που περιλαμβάνουν αρνί , και το παιχνίδι , όπως ελάφι , στρουθοκάμηλο , και Impala . Τα θαλασσινά περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία, όπως καραβίδες , γαρίδες , τόνος , μύδια , στρείδια , καλαμάρια , το σκουμπρί , και αστακό . Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη των παραδοσιακών και σύγχρονων αλκοολούχα ποτά , συμπεριλαμβανομένων πολλών μπύρων

12

13 Δυτικη Αφρικη Ένα τυπικό γεύμα της Δυτικής Αφρικής είναι με αμυλούχα στοιχεία , με βάση το κρέας , μπαχαρικά και γεύσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Fufu , Banku και Kenkey (προερχόμενο από την Γκάνα ) , Foutou , κουσκούς , Tô και Garri που σερβίρονται μαζί με σούπες και βραστά . Fufu γίνεται συχνά από τα αμυλούχα λαχανικά ρίζας , όπως γλυκοπατάτες , cocoyams , ή μανιόκα , αλλά και από τα δημητριακά, όπως το κεχρί , σόργο ή των Αντιλλών . Τα βασικά σιτηρά ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και, αν και το καλαμπόκι έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος , καθώς είναι φθηνό , διογκώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και δημιουργεί ενα όμορφο λευκο τελικό προϊόν που είναι σε μεγάλο βαθμό επιθυμητή . Banku και Kenkey αποτελούν τη βάση της ζύμης αραβοσίτου και Gari γίνεται από αποξηραμένα τριμμένο cassavas . Πιάτα από ρυζι επίσης καταναλώνονται ευρέως στην περιοχή , ιδιαίτερα στη ξηρη ζώνη του Σαχέλ στην ενδοχώρα. Η τοπική κουζίνα και συνταγές της Δυτικής Αφρικής εξακολουθούν να παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις τοπικές συνήθειες και παραδόσεις , με συστατικά όπως Oryza glaberrima, ρύζι , fonio , κεχρί , σόργο , Bambara και Χάουσα αράπικα φιστίκια , μαυρομάτικα φασόλια , φασόλια καφέ , και τα λαχανικά ρίζας , όπως γλυκοπατάτες , cocoyams , και μανιόκα . Το μαγείρεμα γίνεται με πολλούς τρόπους; , το ψήσιμο , το βράσιμο , τηγάνισμα , πολτοποίηση , και καυτερά φαγητά . Μια σειρά από γλυκά και savories παρασκευάζονται επίσης . Οι τεχνικές μαγειρέματος της Δυτικής Αφρικής αλλάζει. Στο παρελθόν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κρέας και χρησιμοποιούνται φυσικά έλαια ( φοινικέλαιο στην ακτή και βούτυρο shea στο Σαχέλ περιοχές ) επισης υπαρχει μια υπεροχή των θαλασσινών Όσον αφορά τα ποτά , το νερό έχει μια πολύ ισχυρη τελετουργικη σημασία σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής ( ιδιαίτερα σε ξηρές περιοχές ). Το κρασί είναι επίσης ένα κοινό ρόφημα που παρασκευάζεται από τη ζύμωση των διαφόρων τύπων των φοινίκων και συνήθως πωλούνται σε γλυκές (που έχει υποστεί λιγοτερη ζύμωση , διατηρώντας περισσότερη από τη ζάχαρη της σφρίγος ) ή ξινές ( που έχει υποστεί περισσοτερη ζύμωση, και ετσι είναι ισχυρότερο και λιγότερο γλυκο ) ποικιλίες . Κεχρί μπύρα είναι ένα άλλο κοινό ποτό .

14

15 ΕνδυματολογικεΣ ΣυνηθειεΣ ΑφρικηΣ

16 Τροποι διακοσμησης σωματος
Τρόποι διακόσμησης του σώματος Τα έντονα χρώματα των αφρικανικών ενδυμασιών και υφασμάτων και η διακόσμηση του σώματος έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο για την έκφραση της αφρικανικής τεχνοτροπίας, της ομορφιάς και της ταυτότητας των διάφορων φυλών. Οι μορφές που μπορεί να πάρει αυτή η προσωπική, θα έλεγε κανείς, διακόσμηση συνοψίζονται στη ζωγραφική του σώματος (body painting), το tattooing, το piercing, αλλά και τη δημιουργία σημαδιών και ουλών (scarification/cicatrisation). Η δημιουργία μόνιμων σχεδίων πάνω στο δέρμα (tattoo) βασίζεται στην απλή ζωγραφική σώματος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται τόσο στη ζωγραφική σώματος όσο και στα tattoos διαφέρουν από φυλή σε φυλή, σε κάθε περίπτωση όμως προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη φύση. Χώμα και λευκός πηλός, φύλλα και ρίζες δέντρων, θαλάσσια όστρακα, λουλούδια και εκχυλίσματα φυτών. Η τεράστια ποικιλία της αφρικανικής γης αφήνει πολλά περιθώρια στους κατοίκους της να δημιουργήσουν. Σε κάποιες φυλές από την άλλη, οι ζωγραφιές πάνω στα σώματα των ανδρών έχουν να κάνουν με το πόσο καλοί κυνηγοί ή πολεμιστές είναι. Υπάρχει όμως και κάτι κοινό ανάμεσα στα δύο φύλα. Επιθυμούν, και οι δύο, μ`αυτό τον τρόπο να είναι αρεστοί και ελκυστικοί προς το το αντίθετο φύλο. Στη συνέχεια, στις επίπονες διαδικασίες διακόσμησης του σώματος εντάσσεται και το τρύπημα διάφορων σημείων σε ολόκληρο το σώμα (piercing). Η μύτη, τα αυτιά, τα χείλη και η γλώσσα είναι τα μέρη που ταλαιπωρούνται πιο συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένα piercing σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (όπως οι θηλές των γυναικών για παράδειγμα) θα ήταν ασυνήθιστο. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το stretching, όπου το τρυπημένο κάθε φορά σημείο τεντώνεται (σταδιακά συνήθως) με διάφορους τρόπους και αντικείμενα ώστε η διάμετρος της τρύπας να φτάσει σε κάποιο επιθυμητό μέγεθος. Αυτό που μπορεί να συμβολίζει είναι τα στάδια εξέλιξης στη ζωή ενός ατόμου, την ωριμότητα και την ηλικία του ή να δίνει απλώς έμφαση στην ομορφιά και την υλική του ευημερία. Το τίμημα της ομορφιάς είναι αρκετά επίπονο και στην περίπτωση του λεγόμενου scarification ή cicatrisation. Αυτό το είδος τέχνης στην Αφρική πραγματοποιείται συνήθως από όσους έχουν πολύ σκούρο δέρμα, στο οποίο είναι δύσκολο να φανούν τα σχέδια και τα χρώματα των κοινών tattoo. Η πιο γνωστή τεχνική είναι η εξής: αρχικά ανοίγουν ένα μέρος του δέρματος (με κάποια μεταλλική λεπίδα ή ακόμα και με αγκίστρι ψαρέματος) και στη συνέχεια τρίβουν πάνω στην πληγή στάχτη ή άλλες τοξικές ουσίες. Έτσι, όταν επουλωθεί η πληγή θα έχει αφήσει μια μόνιμη ουλή.

17

18

19 Κοσμηματα και Ενδυμασια
Κοσμήματα Τα κοσμήματα της Αφρικής δεν είναι μόνο διακοσμητικά. Κάθε κομμάτι είναι συμβολικό και φοριέται για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για κάθε φυλή, οι τελετουργίες και η θρησκεία παίζουν σημαντικό ρόλο στο στολισμό των ανθρώπων με διαφορετικά κοσμήματα. Το κλίμα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα υλικά που χρησιμοποιούνται και οι αφρικάνικες χάντρες είναι φτιαγμένες συνήθως από υλικά που βρίσκονται στη φύση. Η ποικιλία χρωμάτων και τα μεγάλα σε μέγεθος κοσμήματα έχουν εξωτικό χαρακτήρα και είναι εντυπωσιακά. Ενδυμασία Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη υφασμάτων που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή αφρικανική ενδυμασία. Τα αφρικανικά ρούχα είναι συνήθως άνετα και φαρδιά. Η ενδυμασία μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή,όπως για παράδειγμα ένα μακρύ φόρεμα μπορεί να φορεθεί από άντρες και γυναίκες.Επίσης,μπορεί να επηρεάζεται από άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Τέλος, μία ολοκληρωμένη αφρικανική ενδυμασία περιλαμβάνει καπέλα με εντυπωσιακά σχέδια.

20

21 Ζουλου

22 Μασαι

23 τουαρεγκ

24 Ερευνητικη ομαδα Νίκος Σαρδέλης Ιλιάδα Χύσα Ανδριανή Φουρτούνη
Φωτεινή Χουντή


Κατέβασμα ppt "Διατροφικές και ενδυματολ-ογικές συνήθειες αφρικής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google