Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης, όσο και ως έκφραση αλληλοσεβασμού. Κάθε λαός έχει καθιερώσει στις παραδόσεις του συγκεκριμένες μορφές χαιρετισμών, οι οποίες με τη μεγάλη τους ποικιλία εμπλουτίζουν τον πολιτισμό.

3 Κατά κανόνα οι συμβολικές αυτές χειρονομίες, οι χειραψίες και οι χαιρετισμοί γίνονται με τη χρήση των χεριών. Άλλωστε, οι ίδιες αυτές λέξεις έχουν ως κύριο συνθετικό τους τη λέξη "χέρι". Συνήθως, κάποια προσφώνηση, όπως π.χ. το "χαίρε", συνοδεύει κάθε χαιρετισμό, θέλοντας να δηλώσει χαρά, υγεία, καλή διάθεση.

4  Σε αυτή τη μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων χαιρετισμών, υπάρχει ένας που φαίνεται ότι είναι ο αρχαιότερος από όλους, αλλά και ο πιο διαδεδομένος σε όλες τις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι πολιτισμοί τον χρησιμοποίησαν, όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές έρευνες και η ιστορική μελέτη. Πρόκειται για το χαιρετισμό που γίνεται με το δεξί χέρι υψωμένο και την παλάμη τεντωμένη.

5  Οι Αιγύπτιοι, οι λαοί της Μεσοποταμίας, οι Ινδοί, οι Θιβετανοί, οι Κέλτες, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι πρώτοι Χριστιανοί, οι Ιππότες του Μεσαίωνα, ακόμα και οι Ινδιάνοι της αρχαίας Αμερικής χρησιμοποίησαν αυτόν το χαιρετισμό, σε ένδειξη σεβασμού προς κάτι ανώτερο, σε ένδειξη ειρήνης και φιλίας.  Εντούτοις ο πανάρχαιος αυτός χαιρετισμός δεν μπορεί να ευθύνεται για τις πράξεις των ανθρώπων, που τον χρησιμοποίησαν με άλλες σκοπιμότητες, για παράδειγμα των ναζί της Χιτλερικής Γερμανίας, που συνέδεσαν αυτόν τον χαιρετισμό με απάνθρωπες συμπεριφορές. Ο χαιρετισμός με το δεξί χέρι είναι μια παγκόσμια πρακτική.

6 H Χειραψία είναι ένα αμοιβαίο κράτημα και ένα σφίξιμο της παλάμης του δεξιού χεριού ανάμεσα σε δύο οικεία άτομα ως χαιρετισμός ή συμφωνία. Χειραψία δυνατή και σταθερή, κρατώντας το χέρι του άλλου Ακόμα είναι χαλαρή και σύντομη, ακουμπώντας τα δάχτυλα του ατόμου. Επίσης είναι μια σφιχτή χειραψία, κουνώντας το χέρι του συνομιλητή πάνω, κάτω ή πλαγίως. Ανοιχτό, κοινωνικό και εξωστρεφές άτομο, με τάσεις καλής συμπεριφοράς και εκδηλωτικότητας προς όλους. Όχι πάντα αξιόπιστο και σταθερό, αυτό το άτομο δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα και σχέσεις σε γρήγορους ρυθμούς και να απομακρύνεται από τις προηγούμενες σχέσεις του.

7 Καθώς σφίγγει το χέρι, χτυπά το άλλο άτομο στον ώμο. Δείχνει εγκαρδιότητα, σεβασμό και αίσθημα ανωτερότητας, ειδικά αν αυτό το άτομο έχει μεγαλύτερη ηλικία από το συνομιλητή του. Αν αυτό δεν ισχύει, τότε είναι σημάδι εγωισμού και αλαζονείας.

8 Επιπλέον το άτομο χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια για χειραψία. Συχνά πρόκειται απλώς για ένα καλό, συνετό άτομο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια καλά υπολογισμένη προσπάθεια να αποσπάσει κάποια χάρη από το άλλο άτομο ή να σφραγίσει μια ιδιαίτερα επικερδή συμφωνία. Η χειραψία πρέπει επίσης να συνοδεύεται από επαφή με τα μάτια, ένα φυσικό χαμόγελο και έναν ανάλογο χαιρετισμό.

9 Στην εποχή μας, όποιο μέρος του κόσμου και να επισκεφτούμε, θα δούμε ότι, όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα φίλο από μακριά, σηκώνει το χέρι του για να του πει ένα "γεια", σε ένδειξη καλής διάθεσης, φιλίας και σεβασμού. Το δεξί χέρι δίκαια καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον πιο αρχαίο και παγκόσμια διαδεδομένο ανθρώπινο χαιρετισμό.

10 Η πηγή είναι : http://users.sch.gr/babaroutso up/pareababa/epikoinonia/sima ta.htm

11 Τα κορίτσια της ομάδας είναι : Ελευθερία Κουτρουμάνη Ευαγγελία Μανιατάκου Γεωργία Μηλιάκου

12 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google