Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η καταστροφή και η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελούν ένα αδιάκοπο γεγονός, ειδικά στη σημερινή εποχή. Προέρχονται κυρίως, από τη συμπεριφορά του ανθρώπου τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αλλαγή του τρόπου ζωής.

2 Οικολογικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα ονομάζονται οι διαταραχές στη γήινη βιόσφαιρα και το φυσικό περιβάλλον και στο βαθμό που απειλούν την επιβίωση ενός πληθυσμού οδηγούν σε οικολογική χρήση . Στα περιβαλλοντικά προβλήματα συγκαταλέγονται η περιβαλλοντική ρύπανση, κλιματική αλλαγή, η τρύπα του όζοντος, η αποδάσωση , η ερημοποίηση, η εξαφάνιση βιολογικών ειδών, η όξινη βροχή κτλ. Άρχισαν να εμφανίζονται μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ενώ υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Μ’ αυτά ασχολούνται οι επιστήμες της οικολογίας και της περιβαλλοντολογίας. Οι μηχανικοί περιβάλλοντος, προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

3 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Κατά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ορισμένοι ρύποι που είναι συγκεντρωμένοι στην ατμόσφαιρα, επιτρέπουν την είσοδο των ηλιακών ακτινών εμποδίζοντας όμως, την έξοδο της θερμότητας

4 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη γη από τις υπεριώδεις ακτίνες αλλοιώνεται

5 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Όξινη βροχή ονομάζουμε τους ρύπους που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι δε χάνονται στον ουρανό, αλλά πέφτουν στη γη με αυτή τη μορφή

6 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Μόλυνση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζώνη. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία.

7 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Απόβλητα. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις περισσότερες χωματερές, δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής.

8 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Καταστροφή δασών. Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται ένα κομμάτι του δάσους του Αμαζονίου, το οποίο παρέχει στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου ετησίως. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συνεχείς πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική.

9 Συνοπτική περιγραφή προβλημάτων
Μείωση της βιοποικιλότητας. Βιοποικιλότητα ονομάζεται η ποικιλία των βιολογικών ειδών στα γήινα οικοσυστήματα. Εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ένα μεγάλο ποσοστό ειδών απειλείται με εξαφάνιση, αν και τέτοιες εξαφανίσεις αποτελούν και φυσικό φαινόμενο.

10 Επομένως η περιβαλλοντική μόλυνση μπορεί να πάρει πολλές μορφές ξεκινώντας από την τρύπα του όζοντος όπως το φαινόμενο θερμοκηπίου κτλ. Υπάρχουν και άλλες μορφές ρύπων όπως η μόλυνση των νερών, του αέρα κτλ. Ωστόσο η ανθρωπότητα μπορεί να πολεμήσει αυτά τα προβλήματα με την πρόληψη και βρίσκοντας νέους τρόπους αντιμετώπισης

11 ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Στις 11 Μαρτίου του 2011 Ισχυρότατος σεισμός 8,9 Ρίχτερ ταρακούνησε ολόκληρη την Ιαπωνία και προκάλεσε κύματα ύψους 10 μέτρων που κυριολεκτικά βύθισαν ολόκληρες περιοχές. Ο απολογισμός κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, Ο σεισμός στην Ιαπωνία είναι σύμφωνα με το USGS ο 5ος μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στον κόσμο από το 1900 και ο μεγαλύτερος των τελευταίων 140 χρόνων που σημειώθηκε στην Ιαπωνία.  

12 Οι σημαντικότερες ζημιές
Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σήμερα σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται επίσης στη Μιγιάγκι, τη χειρότερα πληγείσα νομαρχία από το σεισμό, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Περίπου κατοικίες στην περιοχή Σεντάι έχουν πληγεί από κύμα ύψους δέκα μέτρων. Ένα φράγμα έσπασε στην Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ δεκάδες κάτοικοι της περιοχής αγνοούνται.

13 Οι σημαντικότερες ζημιές
 Πλοίο ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους πλήρωμα, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στην περιοχή Μιγιάγκι. Δύο τρένα, με άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε. Ισχυρή έκρηξη έγινε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Σεντάι. Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, επειδή η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 αυξανόταν επικίνδυνα με φόβο να γίνει διαρροή ραδιενέργειας.

14 Οι σημαντικότερες ζημιές
Στο Τόκιο η οροφή κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν τελετή αποφοίτησης. Αρκετοί τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στο Τόκιο και 80 στις πληγείσες περιοχές. 4,4 εκατομμύρια σπίτια είναι χωρίς  ρεύμα. Στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτι τους. Ο αεροδιάδρομος στην περιοχή Σεντάι είχε πλημμυρίσει, ενώ η  βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, έχει σχεδόν βυθιστεί.


Κατέβασμα ppt "ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google