Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

2 KATE BUSH ‘PI` Sweet and gentle sensitive man With an obsessive nature and deep fascination For numbers And a complete infatuation with the calculation Of PI Oh he love, he love, he love He does love his numbers And they run, they run, they run him In a great big circle In a circle of infinity Oh he love, he love, he love He does love his numbers And they run, they run, they run him In a great big circle In a circle of infinity But he must, he must, he must Put a number to it Oh he love, he love, he love He does love his numbers And they run, they run, they run him In a great big circle In a circle of infinity

3 Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Στην Ευκλείδεια Γεωμετρία η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του.

4 Π ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ο αριθμός π εκτός από τα μαθηματικά χρησιμοποιείται συχνά στη φυσική και τη μηχανολογία. Το γράμμα π που συμβολίζει τον αριθμό προκύπτει από το αρχικό γράμμα της λέξης περιφέρεια.

5 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ Το π είναι γνωστό ως σταθερά του Αρχιμήδη επειδή ο Αρχιμήδης ήταν ο πρώτος που καθόρισε την πρώτη επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο υπολογισμού του αριθμού.

6 ΤΑ 50 ΠΡΩΤΑ ΨΗΦΙΑ ΤΟΥ Π Συνήθως για το π χρησιμοποιούμε την προσέγγιση τη 3,14. Τα 50 πρώτα ψηφία του αριθμού είναι 3,14159 26535 89793  23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

7 …ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Τα περισσότερα ψηφία του π που έχουν υπολογιστεί είναι 5 τρισεκατομμύρια. Ο υπολογισμός των ψηφίων διήρκεσε 90 ημέρες

8 ΜΝΗΜΗ ΕΛΕΦΑΝΤΑ Ο 24χρονος Κινέζος φοιτητής Lu Chao έχει αποστηθίσει δεκαδικά ψηφία του π και γράφτηκε στο βιβλίο Γκίνες.

9 Ο Π ΕΙΝΑΙ…ΙΧΘΥΣ Τα γενέθλια του π είναι στις 14 Μαρτίου, επειδή σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο μήνας προηγείται της μέρας δηλ.3/14

10 ΚΑΙ ΜΕ ΩΡΟΣΚΟΠΟ…ΤΟΞΟΤΗ
Η 14 Μαρτίου στις 1;59;26 είναι γνωστή ως Pi second γιατί αυτά είναι τα πρώτα ψηφία του π 3,

11 Ο ΝΟΝΟΣ Ο Larry Shaw ονομάζεται prince of Pi γιατί είναι αυτός που εμπνεύστηκε την ημέρα του π.

12 BIRTHDAY PARTY Η Pi Day γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1988 στο μουσείο επιστημών Exploratorium στο San Francisco. Οι υπάλληλοι του μουσείου αλλά και το κοινό σχημάτιζαν κύκλους περπατώντας.

13 BIRTHDAY CAKE Το έθιμο του εορτασμού της ημέρας π προστάζει να φτιάχνονται στρογγυλές πίτες.

14 ΙΣΩΣ Ο Π ΝΑ ΕΙΝΑΙ …ΛΕΩΝ Στην Ευρώπη ημέρα εορτασμού του π είναι η 22/7, επειδή το πηλίκο της διαίρεσης 22/7 είναι ο αριθμός π.

15 ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΙΛΑΜΕ;
Αν κάποιος έχει αρκετή υπομονή και ψάξει τα δεκαδικά του π θα βρει τον αριθμό της ταυτότητάς του, του διαβατηρίου του, την ημερομηνία γέννησής του και γενικά οποιονδήποτε αριθμό.

16 ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ… Για παράδειγμα η ημερομηνία 28/10/1940 εμφανίζεται μετά από δεκαδικά ψηφία π 3,14159…… …

17 Ε, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ; ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΩ Σε πολλές γλώσσες υπάρχουν μνημονικοί κανόνες για τη διευκόλυνση της απομνημόνευσης μέρους του αριθμού π

18 Ο ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ
Στον Πλάτωνα έχει αποδοθεί η φράση Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, 3, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, και ον, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι

19 Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Γεννήθηκε το 1872 στο Βερολίνο. Η καταγωγή του ήταν από την Κρήτη. Γυμνάσιο πήγε στην Αθήνα και σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ των Μαθηματικών. Συνέχισε τις σπουδές στο Παρίσι, Γκέτιγκεν, και Βερολίνο. Επέστρεψε και διορίστηκε καθηγητής της Θεωρητικής Μηχανικής και Αστρονομίας στην Σχολή των Ευελπίδων και αργότερα τακτικός καθηγητής των Ανωτέρων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε επίσης στην Σχολή των Δοκίμων. Είναι ο εισηγητής στην Ελλάδα της Απειροστικής Γεωμετρίας και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Ο Νικόλαος Χατζιδάκις υπήρξε θερμός πατριώτης. Το 1897, διέκοψε τις σπουδές του στο Παρίσι για να πάρει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα που είχε ξεκινήσει στη γενέτειρά του, την Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής, παρότι γνώριζε τη γερμανική και ιταλική γλώσσα δεν καταδέχτηκε να συνάψει γνωριμίες με τους κατακτητές και πέθανε από την πείνα στις 25/1/1942. Η αλήθεια είναι ότι η φράση αυτή είναι μεταγενέστερη. Φαίνεται ότι την επινόησε ο Ν. Χατζηδάκης καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

20 ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ…
Αγγλικά  [επίτηδες ανορθόγραφα γραμμένο το όνομα του Αρχιμήδη για να βγει το νούμερο 9] How I wish I could recollect, of circle round, the exact 3, relation Arkimedes learned (Πόσο θα  'θελα να θυμάμαι από τον στρογγυλό κύκλο την ακριβή σχέση που γνωρίζει ο Αρχιμήδης_

21 …ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Γαλλικά Que j'aime à faire apprendre un nombre utile aux sages ! Immortel Archimède, artiste ingénieur, Qui de ton jugement peut priser la valeur? 3, (Πώς μ' αρέσει να διδάσκω αυτό το χρήσιμο στους σοφούς αριθμό. Αθάνατε Αρχιμήδη, καλλιτέχνη, μαθηματικέ, κατά τη γνώμη σου ποιος θα μπορούσε να υπολογίσει την αξία του;) 

22 …ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ…ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Γερμανικά Wie, o dies π macht ernstlich so vielen viele Müh 3, (Πώς, ώ αυτό το πι όντως δημιουργεί σε τόσο πολλούς τόσο μεγάλο πρόβλημα.) Ιταλικά Che n’ ebbe d’ utile Archimede da ustori vetri sua somma scoperta? 3, (Τι καλό βρήκε ο Αρχιμήδης από τη μεγάλη του ανακάλυψη τα κάτοπτρα που πυρπολούν;) Στα ελληνικά τα λέμε "ηλιακά κάτοπτρα".

23 …ΣΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΕΖΙΚΑ…ΣΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ…ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ
Πορτογαλέζικα Sim, é útil e fácil memorizar um número grato aos sábios. 3, (Ναι, είναι χρήσιμο να απομηνημονεύσεις έναν αριθμό χρήσιμο στους σοφούς.) Ρουμάνικα Aşa e bine a scrie renumitul şi utilul număr. 3, (Αυτός είναι ο τρόπος να γράψεις το φημισμένο και χρήσιμο αριθμό) Ρώσικα Это я знаю и помню прекрасно 3, (Αυτό το ξέρω  και το θυμάμαι τέλεια.)   

24 …ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ Ατέ η γρέα η ζαντή, κορτσόπον 3,14159
σο χωρίον έγκεν δύο βέτρα τσοκαλίκ Αναχάπαρα εστάθεν. Εσασίρεψεν. 979 Κατ σο νου εφώταξεν άμυν τσιλίδ Το ολόερα πόσο θελ για μέτρησον Και τα τσιζίνα εμέτρησεν. 3279 Επήρε το τρανόνιν. 528 Λογαρία φτάι. Η γούλανατσ ερούξεν Η ψύνατσ εφτίλαξεν. 169 Ίνα θαματερόν ενούντσεν ατέ αριθμόν.39937

25 …ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ
…ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ Αυτή η γρια η τρελή, όταν ήταν μικρό κορίτσι στο χωριό, έφερε δύο κουβάδες τσοκαλίκι. Ξαφνικά σταμάτησε. Τρόμαξε. Κάτι στο μυαλό της φώτισε σαν αναμμένο κάρβουνο. Για μέτρησε το γύρω γύρω από τον κύκλο. Και τις γραμμές μέτρησε. Πήρε τη μεγαλύτερη. Κάνει υπολογισμούς. Ο λαιμός της έπεσε. Η ψυχή της φτερούγισε. Ένα θαυμαστό αριθμό ανακάλυψε. Το μνημονικό κανόνα στα ποντιακά έγραψε ο μαθηματικός Γιάννης Απλακίδης.

26 ΕΔΩ, ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ Περιμένω από τα …πιράνχας της γνώσης του 1ου Γυμνασίου Υμηττού κι άλλους μνημονικούς κανόνες, για να θυμόμαστε ακόμα περισσότερα ψηφία του π.

27


Κατέβασμα ppt "ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google