Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

α) κώδικες συμβολισμού των λυχνιών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "α) κώδικες συμβολισμού των λυχνιών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 α) κώδικες συμβολισμού των λυχνιών
Οι λυχνίες χαρακτηρίζονται συνθηματικά συμπλέγματα από αριθμούς και γράμματα . Με αυτά είναι σχετικά εύκολο να προσδιορίσουμε τον τύπο μιας λυχνίας, αν γνωρίζουμε την τη σημασία τους . Ο παρακάτω πίνακας χαρακτηρίζει ευρωπαϊκές λυχνίες . Παρόμοιος συμβολισμός ισχύει και για τις αμερικάνικες λυχνίες .

2 Παραδείγματα Ευρωπαϊκών λυχνιών
Σχήμα : Παραδείγματα Ευρωπαϊκών λυχνιών Να εξηγήσετε το συμβολισμό της λυχνίας UAF42 που δίνεται παρακάτω : Είναι λυχνία με ένταση νήματος 100 mA, διοδική και πεντοδική ενισχύτρια τάσης, με βάση ρίμλοκ .

3 Να εξηγήσετε το συμβολισμό της λυχνίας EL84 που δίνεται παρακάτω :
Πέντοδος λυχνία , ενισχύτρια ισχύος (ειδικά για ακουστικές συχνότητες ) , με τάση θέρμανσης του νήματος 6.3 Volts και βάση τύπου noval με εννέα ποδαράκια

4 Παραδείγματα αμερικάνικων λυχνιών
Στις λυχνίες αμερικάνικου τύπου αντί για το πρώτο γράμμα υπάρχει ένας αριθμός, που αντιπροσωπεύει την τάση του νήματος χωρίς τα δεκαδικά ψηφία, δηλαδή 1 (αντί 1,4) 6 (αντί 6,3) κ.λ.π . Έπειτα ακολουθούν ένα ή δύο γράμματα, που δείχνουν την ιδιότητα της λυχνίας και ένας τελικός αριθμός, που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των ποδιών της . Οι λυχνίες παλαιού αμερικάνικου τύπου συμβολίζονται με αριθμούς, όπως παρακάτω : Από τρίοδος εξόδου, 24:τέτροδος ενισχύτρια, 47:πέντοδος εξόδου, 77: πέντοδος ενισχύτρια σταθερού S, 78:πέντοδος ενισχύτρια μεταβλητού S, 80:ανορθώτρια. Παραδείγματα αμερικάνικων λυχνιών Να εξηγήσετε το συμβολισμό της λυχνίας 6EH7 που δίνεται παρακάτω : Πέντοδος λυχνία , ενισχύτρια τάσεως , με τάση θέρμανσης του νήματος 6.3 Volts και βάση μινιατούρα με εννέα ποδαράκια.

5 Να εξηγήσετε το συμβολισμό της λυχνίας 6BQ5 που δίνεται παρακάτω :
Είναι λυχνία όμοια με τη λυχνία EL84. Πέντοδος λυχνία , ενισχύτρια ισχύος, με τάση θέρμανσης νήματος 6.3 V .

6 γ) βλάβες-έλεγχος-επισκευές
Οι ηλεκτρονικές λυχνίες μπορεί κατά τη λειτουργία τους να παρουσιάζουν βλάβες, που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή ή περιοδική διακοπή της λειτουργίας τους και άλλοτε τη μειωμένη απόδοσή τους. Συνεχή διακοπή της λυχνίας έχουμε: α)Εξαιτίας της τήξης του νήματός της, αυτό που κοινά λέγεται κάψιμο β)εξαιτίας της βραχυκύκλωσης των ηλεκτροδίων της γ)εξαιτίας της μεγάλης εξασθένησή της .Στις ταλαντώτριες λυχνίες μπορεί να προκληθεί διακοπή των ταλαντώσεων εξαιτίας του σχηματισμού αερίων σ ΄ αυτές. Περιοδική διακοπή της λυχνίας έχουμε: α)Εξαιτίας περιοδικής διακοπής του νήματός της β)εξαιτίας περιοδικής βραχυκύκλωσης των ηλεκτροδίων της γ)εξαιτίας περιοδικής διακοπής των ηλεκτροδίων της. Μειωμένη απόδοση της λυχνίας έχουμε: α) Εξαιτίας διαρροής ανάμεσα στα ηλεκτρόδιά της, κυρίως όμως ανάμεσα στην κάθοδο και στο νήμα β)Εξαιτίας σχετικής εξασθένησή της. Ένας πρόχειρος τρόπος για τον έλεγχο των λυχνιών, σε ότι αφορά το βραχυκύκλωμα των ηλεκτροδίων και τη διακοπή του νήματός τους , είναι να γίνει με ένα ωμόμετρο . Ο λεπτομερής όμως έλεγχός τους γίνεται με το λυχνιόμετρο, ένα ειδικό όργανο γι ΄ αυτό το σκοπό, για τη διαπίστωση όλων των περιπτώσεων των βλαβών που αναφέρονται παραπάνω.

7 δ) συμβολισμός λυχνιών


Κατέβασμα ppt "α) κώδικες συμβολισμού των λυχνιών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google