Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είναι σαφές ότι το μόρφωμα που κείται στα βόρεια σύνορα μας, η πρώην επαρχία της Γιουγκοσλαυΐας γνωστή παλαιότερα ως VARDARSKA και σήμερα ως Σκόπια (FYROM),

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είναι σαφές ότι το μόρφωμα που κείται στα βόρεια σύνορα μας, η πρώην επαρχία της Γιουγκοσλαυΐας γνωστή παλαιότερα ως VARDARSKA και σήμερα ως Σκόπια (FYROM),"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Είναι σαφές ότι το μόρφωμα που κείται στα βόρεια σύνορα μας, η πρώην επαρχία της Γιουγκοσλαυΐας γνωστή παλαιότερα ως VARDARSKA και σήμερα ως Σκόπια (FYROM), με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ελληνική ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ εάν δεν είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αδιαφορία, την ιστορική άγνοια και ανικανότητα της ελληνικής διπλωματίας (με επιείκεια), και τον ενδοτισμό της ελληνικής αριστεράς κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

3 Επιχείρημα 1ο : Ερώτηση: Τι σημαίνει στην σλαυική γλώσσα (γλώσσα των Σκοπιανών) η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

4 ΤΙΠΟΤΑ!!

5 Αντιθέτως στην ελληνική σημαίνει ΜΑΚΡΙΑ ΧΩΡΑ. Ανοίξτε το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας H. Lidell – R. Scott, (Εκδόσεις Ιωάννης Σιδέρης, Αθήναι, ανατύπωση 2001) τόμος 3ος σελ. 77 δεξιά στο λήμμα ΜΑΚΕΔΝΟΣ: Μακεδνός, ή, ον = μηκεδανός, μακρός, υψηλός, αίγειρος Εξ’ ου και η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

6 Ο Μπαμπινιώτης στο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Β’ έκδοση) σελ.1038 αριστερά, μας λέει για την Μακεδονία: Αρχική σημ. του τοπωνυμίου Μακεδονία ήταν «μακρά υψηλά κείμενη (βόρεια) χώρα».

7 Επιχείρημα 2ο : Ερώτηση: Τι σημαίνει στην σλαυική γλώσσα (γλώσσα των Σκοπιανών) το όνομα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;

8 ΤΙΠΟΤΑ!!

9 Αντιθέτως στην ελληνική σημαίνει αυτός που απωθεί, αποκρούει ή υπερασπίζεται, προστατεύει τους άνδρες. Σύνθετη λέξη από το ρήμα αλέξω και ανήρ. Ανοίξτε το Μέγα Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας H. Lidell – R. Scott, (Εκδόσεις Ιωάννης Σιδέρης, Αθήναι, ανατύπωση 2001) τόμος 1ος σελ. 104 δεξιά στο λήμμα ΑΛΕΞΩ: Αλέξω = Απομακρύνω, αποτρέπω ή αποκρούω, ως το αμύνω και συντάσ- σεται ως αυτό· -μετ’ αιτ. πραγ. Ζεύς το γ’ αλεξήσειν κακόν ήμαρ, να το από- τρέψει απ’ αυτών, αποκρούσει, Ιλ. Ι.251,…

10 Ο Μπαμπινιώτης στο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (εκδόσεις ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Β’ έκδοση) σελ.116 δεξιά, μας δίνει την ετυμολογία του ονόματος ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: «ο προστατεύων τους ανθρώπους», <αλέξω «αποκρούω- προστατεύω» + ανήρ. Ο P. Kretschmer, o O. Hoffmann και άλλοι γλωσσολόγοι έχουν δείξει ότι πρόκειται για πανάρχαιη ελληνική λέξη –απαντά στα Μυκηναϊκά- που πέρασε στις ανατολικές γλώσσες (πβ. Χεττ. Alaksandus) και όχι περί εξελληνισμένης ασιατικής λέξεως.

11 Οι Σλαύοι «φίλοι» μας θέλουν να ονομά- ζονται με ένα όνομα που δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΕ στην γλώσσα τους. Γενάρχη τους «θεωρούν» κάποιον του οποίου το όνομα δεν γνωρίζουν τι σημαίνει. Είναι ολοφάνερο πως η Ελληνική ηγεσία δεν προτίθεται να κάνει τίποτε για να αποτρέψει την επικείμενη αναγνώριση του μορφώματος ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αντιθέτως βουλευτές και ευρωβουλευτές δηλώνουν άλλοι πως η Ελλάς δεν ενδιαφέρεται για την ονομασία και άλλοι πως τα περί του ονόματος είναι όλα μπούρδες. Το άσχημο είναι ότι παρά τις δηλώσεις τους οι κύριοι αυτοί παραμένουν «πρώτες μούρες» σε όλα τα ΜΜΕ. Σας λέει κάτι; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο:

12 “Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις: Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης.” Προσφώνηση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Αννας Ψαρούδα Μπενάκη στον Κάρολο Παπούλια. Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2005

13


Κατέβασμα ppt "Είναι σαφές ότι το μόρφωμα που κείται στα βόρεια σύνορα μας, η πρώην επαρχία της Γιουγκοσλαυΐας γνωστή παλαιότερα ως VARDARSKA και σήμερα ως Σκόπια (FYROM),"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google