Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ-

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ-"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ- Διαβητολογικό Κέντρο ΓΠΝ «Παπαγεωργίου»- Θεσσαλονίκη

2 National Osteoporosis Foundation,2004 Εισαγωγή (1) Παράγοντες κινδύνου για κατάγματα οστεοπόρωσης Ηλικία Φύλο: γυναίκα Φυλή: Καυκάσια και Ασιατική μεγαλύτερη από Αφροαμερικανική Βάρος: μικρότερο από 62kgr Μέγεθος σκελετού: μικρό Πρόωρη εμμηνόπαυση και αμηνόρροια Οικογενειακό και προσωπικό ιστορικό καταγμάτων ως ενήλικας Φαρμακευτική αγωγή:γλυκοκορτικοειδή, κυκλοσπορίνη Α κτλ Ασθένειες: διαβήτης τύπου Ι, δυσαπορροφήσεις κτλ

3 Εισαγωγή (2) Γυναίκες με διαβήτη τύπου Ι παρουσιάσουν συχνότερα από ότι μη διαβητικές γυναίκες χαμηλή οστική πυκνότητα και διατρέχουν, 6,9-12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος (hip fracture). Γυναίκες με διαβήτη τύπου IΙ διατρέχουν 1,7 μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος (hip fracture) που αυξάνεται σε 2,3 με την πάροδο ετών Nicodemus et al, Diabetes Care, 2004 Tuominen et al, Diabetes Care,2003

4 Εισαγωγή (3) Για τις μεγαλύτερες γυναίκες με διαβήτη ο κίνδυνος πτώσεων είναι αυξημένος σε σχέση με τις μη διαβητικές γυναίκες:  Επεισόδια υπογλυκαιμίας  Περιφερική νευροπάθεια  Διαβητικά έλκη στα κάτω άκρα  Προβλήματα οράσεως Είναι μερικοί από τους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος στις διαβητικές γυναίκες με οστεοπόρωση. Schwartz et al, Diabetes Care,2002

5 Εισαγωγή (4) Δεν υπάρχουν στοιχεία ευεργετικής δράσης από τη χορήγηση συμπληρωμάτων σε άτομα με διαβήτη (σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό) για τα οποία δεν υπάρχει υπόνοια έλλειψης A.D.A,2007 Οι διεθνείς συστάσεις υπαγορεύουν πρόσληψη συγκεκριμένης ποσότητας Ca και Vit D στο διαβητικό και μη πληθυσμό για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

6 Στόχος Στην παρούσα μελέτη προσδιορίστηκε η ημερήσια διατροφική πρόσληψη σε γυναίκες ασθενείς με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και Ι και σε πληθυσμό αντίστοιχο σε ηλικία και φύλο μη διαβητικών ατόμων.

7 Ασθενείς -Μέθοδοι  Ομάδα Α: 34 γυναίκες με ΣΔ τύπου ΙΙ (n=30) και τύπου Ι (n=4) με μέση ηλικία τα 49,17±12 έτη  Ομάδα Β:30 γυναίκες με αντίστοιχη ηλικία 49,54±11,3 έτη.  Και στις δυο ομάδες έγινε καταγραφή ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης  Ο προσδιορισμός της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης Ca και βιταμίνης D έγινε με τη βοήθεια του Food Processor.

8 Αποτελέσματα (1)  Ομάδα Α: Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη Ca υπολογίστηκε 911,12±504mg  Ομάδα Β: H ημερήσια διατροφική πρόσληψη Ca υπολογίστηκε 897,17±417,83mg H διαφορά στην πρόσληψη δεν είναι στατιστικά σημαντική (p>0,05, t- test)

9 Αποτελέσματα (2)  Ομάδα Α:  Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D υπολογίστηκε 130 ± 120IU  Ομάδα Β: Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D υπολογίστηκε 240 ± 40IU H διαφορά στην πρόσληψη δεν είναι στατιστικά σημαντική (p>0,05, t- test)

10 Αποτελέσματα (3) Συστάσεις διαβητικές μη διαβητικές 19-50 ↑50↑70 Ca mgr911 ± 504 897 ± 314 10001200*1200* Vit D IU 240±40 130 ±120200400600 *

11 Συμπεράσματα (1) Η ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τις συστάσεις των διεθνών επιστημονικών εταιρειών σε γυναίκες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ αλλά και σε γυναίκες χωρίς ΣΔ.

12 Συμπεράσματα (2) θα πρέπει να δίνονται ατομικές διατροφικές συστάσεις σε διαβητικές γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο οστεοπόρωσης, για να προτιμούν τα κατάλληλα τρόφιμα και να τα καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να αποφεύγεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης


Κατέβασμα ppt "Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ-"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google