Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Xingguo Liang, Toshio Mochizuki, and Hiroyuki Asanuma

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Xingguo Liang, Toshio Mochizuki, and Hiroyuki Asanuma"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Xingguo Liang, Toshio Mochizuki, and Hiroyuki Asanuma
A Supra-photoswitch Involving Sandwiched DNA Base Pairs and Azobenzenes for Light-Driven Nanostructures and Nanodevices . ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΜΟΡΙΑΚΟΣ-ΦΩΤΟ-ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΣΕΩΝ DNA ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΦΩΤΟΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΕΣ ΝΑΝΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΔΙΑΤΑΞΕΙΣ . small 2009, 5, No. 15, 1761–1768 Xingguo Liang, Toshio Mochizuki, and Hiroyuki Asanuma

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ SUPRAPHΟTOSWITCH ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥ DNA ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ SUPRAPHΟTOSWITCH ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ DNA HAIRPIN ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA 3. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ DNA ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΑΝΟΔΟΜΩΝ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ : 2D DNA –TILES DNA ORIGAMI

4 ΜΟΝΤΕΛΑ DNA ΤΡΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ (3D)

5 ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟ ΝΑΝΟΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ‘Η ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ. ΤΟ DNA ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΝΑΝΟΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΝΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΥ ΤΟΥ!

6 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΝΧΘΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ DNA ΤΩΝ ΝΑΝΟΣΥΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΟΠΩΣ : ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΦΩΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Η ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΜΟΡΙΑΚΟΥ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ (SUPRAPHΟTOSWITCH) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΦΑΡΓΜΟΓΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΟΣ , Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΝΧΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ . ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΩΝ (Π.Χ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ,ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΖΥΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ) ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΦΩΤΟ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΙΚΑ DNA ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΡΙΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ DNA ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ D-THREONINOL . ΜΟΡΙΟ D-THREONINOL ΜΟΡΙΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ

7 ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟ : ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠO ΔΥΟ ΦΑΙΝΥΛΟ-ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ  N = N ΔΙΠΛΟ ΔΕΣΜΟ . ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ DNA ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ TRANS/CIS ΦΩΤΟ-ΙΣΟΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ . ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ : ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DNA ΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΧΕ ΑΣΣΥΜΕΤΡΗ ΔΟΜΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΝΑΝΟΔΟΜΕΣ . ΛΥΣΗ : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝOΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟΥ ΥΠΕΡΜΟΡΙΑΚΟΥ-ΦΩΤΟ-ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΝΑΝΟΔΟΜΩΝ . Η ΧΗΜΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ DNA ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ΟΤΑΝ : ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΝΑΝΟΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ .

8 ΣΤΟΧΟΣ: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ «ΦΩΤΟΑΙΣΘΗΤΗΡΑ» ΔΙΚΛΟΝΟΥ DNA (DUPLEX) ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ (DNA ΝΑΝΟΔΟΜΗΣ). Ο SUPRAPHΟTOSWITCH ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠO ΔΥΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΤΟΥ DNA ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ . ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 1: 1 ΤΜΗΜΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΚAΘΕ ΔΥΟ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΑ . ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ DUPLEX EINAI ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ . ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΑΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΖΕΥΓΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ

9 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SUPRA-PHOTOSWITCH ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΙΣΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΟΡΙΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΣΕΩΝ. ΑΝ TΟ ΥΒΡΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DNA (DNA ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΩΤΟΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ «ΚΑΛΛΥΜΑ» ΕΝΟΣ ΝΑΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ . (ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ) ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ DNA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΝΑΝΟΥΛΙΚΟΥ .

10 ΩΣ ΙΚΡΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ :
D-threoninol 2,2-ΔΙΣ (ΥΔΡΟΞΥΜΕΘΥΛΟ) ΠΡΟΠΙΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΕΝΝΙΑ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΑΠΟ 20 ΖΕΥΓΗ ΒΑΖΕΩΝ [(bp)-long duplex] ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΦΑΝΗΣ ΤΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΕ . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ :TO ΔΙΚΛΩΝΟ DNA ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ «ΜΗΤΡΙΚΗ» ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ 2,2-ΔΙΣ (ΥΔΡΟΞΥΜΕΘΥΛΟ) ΠΡΟΠΙΟΝΙΚΟ ΟΞΥ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΟΜΗ D-threoninol ) Η ΝΜR ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΛΩΝΟ DNA ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ ΤΟΥ DNA .

11 Η D-threoninol ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΩΣ ΙΚΡΙΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΙΑ ΡΙΖΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΛΩΝΟ DNA ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ «ΜΗΤΡΙΚΗ» ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ. ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ 2,2-ΔΙΣ (ΥΔΡΟΞΥΜΕΘΥΛΟ) ΠΡΟΠΙΟΝΙΚΟ ΟΞΥ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΟΜΗ D-threoninol ) Η ΝΜR ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΌΤΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ DUPLEX DNA ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ ΤΟΥ DNA .

12 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΗΝ D-THREONINOL ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥ DNA ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΦΥΣΙΚΑ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΑ . ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ (ΝΜΧ)n Ν: ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΑ Χ:ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΙΑΚΟΠΤΗ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ Α3Χ ΚΑΙ Β4Χ ΤΟY DNA . ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ 7 ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΈΝΑ ΔΙΚΛΩΝΟ DNA [10-bp duplex ]ΜΕ 3 ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Α ΕΛΙΚΑ (Α3Χ) ΚΑΙ 4 ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΑ ΣΤΗΝ Β (Β4Χ) ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΕΣ ΤΟΥ DNA ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ .

13 ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ InsightII/discover ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΓΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ. ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ 7 ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΖΩΜΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ DNA ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΜΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ. ΚΑΘΕ ΖΕΥΓΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΚΛΟΛΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΔΥΟ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΚΡΟ. ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΙΣ ΡΑΔΒΩΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ .

14 ΑΥΤΗ Η ΧΗΜΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΟΠΟΥ ΤΟ DNA ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑΝΟΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ . ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DNA ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ CIS ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DNA ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΩΝ.

15 ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΕΛΙΚΕΣ .
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΥ(CD) (ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ,ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝΤΑΙ)ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΤΜΗΜΑΤΑ Α3Χ ΚΑΙ Β4Χ ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ.ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΗΜΑΤΑ. CIS ΔΟΜΗ TRANS ΔΟΜΗ

16 ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.
ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 40Ο C ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΕΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΑΝ ΔΙΠΛΗ ΕΛΙΚΑ DNA ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ . ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΒΑΣΕΩΝ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ [10-bp-long] ΜΗΤΡΙΚΟΥ DNA (A-n/B-n) ΣΤΑ 260nm.

17 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ COTTON ΓΥΡΩ ΣΤΑ 355nm .
ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ CD ΦΑΣΜΑ ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ COTTON ΓΥΡΩ ΣΤΑ 450nm ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ Π-Π* ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ TRANS ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΟΥ ΕΝΩ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 260nm ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ CD ΤΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΣΕΩΝ. ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ COTTON :ΧΑΡΑΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΧΡΩΙΣΜΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΝΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ.ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΗΚΟΥΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΙΚΑ ΕΝΑΛΛΑΣΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΙΣΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΑΛΙ ΕΝΑΛΛΑΣΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΘΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ:Η ΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΟΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ.

18 ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ
ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ . ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ TRANS –ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA » ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ( INTERCALATORS) ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΖΕΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΕΛΙΚΑ. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ COTTON ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ Α3Χ/Β4Χ ΣΤΑ 335 nm . Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΕΛΙΚΟΕΙΔΗΣ ΓΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΚΩΝ ΡΙΖΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΣΤΟ DUPLEX . ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 3΄ΑΚΡΟ Η ΓΩΝΙΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 40ο ΕΝΩ Η ΓΩΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 70ο ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 5΄ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ ΤΟΥ DNA Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΤΟΥ DNA ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ : ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΛΩΝΟΥ DNA ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΟ ΦΑΣΜΑ CD ΤΑ PLANES ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΈΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ

19 ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΗΤΑΝ «ΦΩΤΟ-ΙΣΟΜΕΡΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ CIS ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ ΦΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ CD ΦΑΣΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 300 nm ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA . (ΣΕ Τ=0Ο - 60Ο ) . ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΥ 0Ο C ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΚΛΩΝΟ DNA ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ CD ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑ Σ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΕ Η Τ ΑΠΟ 60Ο ΣΤΟΥΣ ΜΗΔΕΝ .

20 ΟΤΑΝ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΤΟ ΜΟΝΟΚΛΩΝΟ A3X ‘Η ΤΟ Β4Χ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΛΕΥΡΩΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ Α3Χ/Β4Χ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΟΤΑΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΧΟΥΝ CIS ΜΟΡΦΗ. TRANS ΔΟΜΗ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ CIS ΔΟΜΗ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΜΕΓΑΛΑ ΦΑΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΣΗΣ CD ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΟΝΟΚΛΟΝΩΝ DNA Α3Χ ΚΑΙ Β4Χ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ TRANS ΜΟΡΦΗ .

21 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ SUPRA-PHOTOSWITCH .
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ Α3Χ/Β4Χ DNA ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΗΞΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΛΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΑ 260nm ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ .

22 Trans ΔΟΜΗ TOY Α3Χ/Β4Χ : Η Τm ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ 24,6 ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΤΟΦΙΟΥ DNA
H Τm ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΑΠO ΤΟ ΦΑΣΜΑ CD ΚΑΙ ΗΤΑΝ 55,5Ο C Η ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΕΠΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ Tm ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠO ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΑ 260nm . ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΜΠYΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ CD ΣΤΑ 355 nm ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DNA A3X/B4X . CIS ΔΟΜΗ TOY Α3Χ/Β4Χ : Η Tm ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΌ ΤΟΥΣ 0Ο . ΟΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ 260nm ΜΟΝΟΚΛΩΝΑ ss-A3X/ss-B4X : ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΑΥΤΈΣ ΤΟΥ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ME TRANS ΔΟΜΗ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΚΩΝ ΡΙΖΩΝ .

23 Η ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΜΟΡΙΑΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΛΟΝΩΝ DNA ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 0 Ο . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ 7 ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΚΩΝ ΡΙΖΩΝ ΣΤΑ 2 ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ [10-bp-long] DNA ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΟΝ/OFF ΦΩΤΟΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΥΧΕΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ .

24 Α-n/B4X: H Tm ΤΗΣ TRANS ΜΟΡΦΗΣ ΕΊΝΑΙ 9,1Ο C ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ
ΟΤΑΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΚΕΛΟΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ DNA (Π.Χ A-n/B4X ‘H A3X/B-n ) TOTE :. Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ DNA ΗΤΑΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ A3X/B4X. ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50% ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΩΝ CIS A-n/B4X ‘H CIS A3X/B-n ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΔΙΠΛΗΣ ΕΛΙΚΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΟ C ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΟ. ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ Η Tm ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ . Α-n/B4X: H Tm ΤΗΣ TRANS ΜΟΡΦΗΣ ΕΊΝΑΙ 9,1Ο C ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ

25 Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Α3Χ/Β4Χ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΚΛΕΛΗ ΤΟΥ DNA . ΕΤΣΙ Η ds-A3X/B4X ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΖΕΥΓΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΥΠΕΡ-ΦΩΤΟ-ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗΝ CIS ΔΟΜΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ. ΑΠΟΔΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ :H A3X ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ Β4Χ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ Β-n.

26 Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ Α ΜΙΑ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΗ» ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΔΙΚΛΟΝΑ DNA ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ C-A,C-T,C-C. H Tm ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 11Ο -17Ο C ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.

27 ΠΛΗΡΗΣ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΝ/OFF ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΔΡΟΜΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΈΝΑ DUPLEX ΠΡΟΣΘΕΤΟΝΤΑΣ: 8 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ :ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ ΣΥΓΚΛΟΛΗΜΕΝΑ ΜΕ ΔΥΟ ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ . H ΤRANS ΜΟΡΦΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ 16,9Ο C ΚΑΘΩΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ CIS ΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΥΣ 35Ο ΣΕ ΣΥΓΚΡΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ . 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ : ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗΣ . ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΔΙΚΛΩΝΑ DNA ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΑΜΕ: ΣΤΗΝ TRANS ΔΟΜΗ Η Tm ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ. ΣΤΗΝ CIS ΔΟΜΗ Η Tm ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ.(ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ Η Tm ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΠΟ 0Ο )

28 TΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΣΜΑΤΑ CD ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΞΗΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΌΤΙ ΤΟ DUPLEX ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ CIS ΔΟΜΗ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ. ΕΧΕΙ ΌΜΩΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΟΤΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ(ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ,Ph,ΔΥΝΑΜΗ ΙΟΝΤΩΝ ΚΛΠ). Η ΠΛΗΡΗΣ ΟΝ/OFF ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΩΤΟΙΣΙΜΕΡΙΣΜΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΙΑΡΘΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΦΩΤΟΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΜΗΑΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA

29 77% CIS ΔΟΜΗ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ ΣΤΟΥΣ 40Ο C
40Ο ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΌ CIS ΣΕ TRANS ΔΟΜΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 20Ο ΤΟ 57% ΤΩΝ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ ΕΙΧΑΝ CIS ΔΟΜΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ DNA HAIRPIN Hp6X ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η Tm ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ 86,4Ο C ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ CIS ΜΟΡΦΗ ΣΤΟΥΣ 50Ο C

30 ΦΩΤΟΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ DNA-HAIRPIN.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΟΜΗΣ DNA-HAIRPIN: ΕΧΟΥΜΕ 6 ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ 10-bp-long ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 4-nt-long ΦΥΣΙΚΟ ΟΛΙΓΟΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΕΙΑ . ΕΠΕΙΔΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΒΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Η «ΦΩΤΟΡΥΘΜΙΣΗ» ΟΝ/ΟFF ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΡΙΟΥ

31 ΟΤΑΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΘΗΚΕ Hp6X ΣΤΟΥΣ 60C :
ΜΕ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ:ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΔΟΜΗΣ DNA-HAIRPIN . ΜΕ ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ:ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ : ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ 50-65Ο C. ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ40Ο C Η ΦΟΥΡΚΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η CIS KAI TRANS ΙΣΟΜΕΡΙΑ ΛΟΓΟ ΙΣΧΥΡΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΖΕΩΝ ΚΑΙ TRANS ΡΙΖΩΝ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ DNA-HAIRPIN ΔΟΜΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΦΩΤΟΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ/ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ SUPRA-PHOTOSWITCH ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΑ ΦΩΤΟ-ΡΥΘΜΙΣΗ .

32 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DUPLEX (ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ-ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ ) DNA .
ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΣΤΗΝ TRANS-Α3Χ/Β4Χ ΔΙΟΤΙ : ΟΙ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ CIS –Α3Χ/Β4Χ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΟΣΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ DUPLEX ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ 0C. ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΗ-ΕΠΙΠΕΔΕΣ CIS ΡΙΖΕΣ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΚΕΛΗ ΤΟΥ DNA ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΖΕΥΓΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ DUPLEX ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ . ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠO ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΗΞΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ DNA ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ : “Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΝ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η “ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DUPLEX Α3Χ/Β4Χ ΜΕ TRANS ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΑ “.

33 ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΚΑΙ “ΑΤΟΦΙΟΥ” DNA .
H DH ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥ “ΑΤΟΦΙΟΥ” ΚΑΤΑ 14,6 Kcal/mol. Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΥΔΡΟΦΟΒΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΥΡΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ DNA ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΝΟΙΚΗ DH. Thermal dynamic parameter Duplex A3X/B4X A-n/B-n ΔΔ[a] DH [kcal/mol ] -66.2 -51.6 -14.6 DS [cal/K*mol] -174.5 -142.4 -32.1 DG310 [kcal/mol ] [b] -12,1 -7,5 -4,6 Η ΕΠΙΘΥΜΙΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 4,6 ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ 7-bp A-T(3-5Kcal/mol).

34 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΜΕ?
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ DUPLEX DNA ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1:1 ΟΠΟΥ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΥΠΕΡ-ΦΩΤΟ-ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ DNA . ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΜΕ? ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ DUPLEX ΜΕ 7 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΖΩΒΕΝΖΟΛΙΟΥ(ΜΟΡΦΗΣ TRANS ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΤΑ ΖΕΥΓΗ ΒΑΣΕΩΝ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ 10-bp-long duplex ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ D-THREONINOL LINKERS ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ DNA . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΌ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΈΝΑ DUPLEX DNA ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ DNA ΕΙΔΙΚΑ ΌΤΑΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΑ . Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΟΝ/ΟFF ΦΩΤΟ-ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗ DNA HAIRPIN ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ .

35 ΤΕΛΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΕΧΝΗΤΑ DNA .


Κατέβασμα ppt "Xingguo Liang, Toshio Mochizuki, and Hiroyuki Asanuma"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google