Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Καθηγήτρια: Κα. Σπυροπούλου Ελένη Μαθήτρια: Βαγιανού Κατερίνα Τμήμα: Β΄1

2 Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Κανείς δεν φανταζόταν ούτε ο Λήο Ζίλαρντ, ο εφευρέτης της πυρηνικής ενέργειας, την καταστροφή που θα προκαλούσε στην ανθρωπότητα η σύλληψη μιας ιδέας. Ότι δηλαδή ήταν δυνατό να βρεθεί ένα στοιχείο που να διασπάται ο πυρήνας του , καθώς βομβαρδίζεται από νετρόνια, έτσι ώστε να συντηρήσει μια αλυσωτή πυρηνική αντίδραση... Η ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας που με τον τρόμο που προκάλεσε αναδείχτηκε σύμβολο υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού.

3 Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Στις 6 Αυγούστου του 1945, μια βόμβα ουρανίου εξερράγη 600 μέτρα περίπου, πάνω από την πόλη της Χιροσίμα. 66 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως, ενώ άλλοι 70 χιλιάδες τραυματίστηκαν. Τρεις μέρες μετά ακολούθησε και βόμβα πλουτωνίου στο Ναγκασάκι που σκότωσε αμέσως 40 χιλιάδες ανθρώπους και τραυμάτισε 25 χιλιάδες, ενώ μέχρι το τέλος του 1945 πέθαναν άλλοι 32 χιλιάδες λόγω ραδιενέργειας.

4 Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο "Little Boy". Τη ρίψη της έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς , κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, "Ένολα Γκαίυ". Το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι.

5 Η βόμβα “Little Boy” Ακριβής απολογισμός θυμάτων του ‘’Little Boy” είναι αδύνατον να γίνει καθώς πολλά άτομα απανθρακώθηκαν ή εξατμίστηκαν άμεσα κατά την έκρηξη. Ο αριθμός των επιτόπου θανάτων, βασίζεται κυρίως στον εκτιμώμενο πληθυσμό της περιοχής που επλήγη. Η μελέτη του ‘’Little Boy” στη Χιροσίμα παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης για την καταστροφή πυρηνικών όπλων.

6 Φωτογραφία του ατομικού μανιταριού της Χιροσίμα τραβηγμένη από το έδαφος. Ελήφθη  30 λεπτά μετά την έκρηξη της βόμβας ουρανίου από απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Το θανατηφόρο σύννεφο φαίνεται ότι υψώνεται από δύο σημεία. Η ύπαρξη αυτής της φωτογραφίας αναφερόταν στα εγχειρίδια της ιστορίας.

7 Τι διασώθηκε από την πόλη.
Από την πόλη διασώθηκε μόνον ο θόλος (από μπετόν) και ο σκελετός του κτιρίου που τον στήριζε. Πριν την έκρηξη αυτό ήταν το κτίριο που στέγαζε την "Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα". Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και είναι από τα διατηρητέα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

8 Ο θόλος της Εμπορικής Έκθεσης- Ο σκελετός του κτιρίου έμεινε όρθιος, αλλά όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

9 ΧΙΡΟΣΙΜΑ: Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΡΟΥΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΕΛ 15)

10 Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις όμως στιγμάτισαν και τις επόμενες γενιές.

11 Τα αποτελέσματα του πρώτου βομβαρδισμού.
Η Χιροσίμα ισοπεδωμένη. Μόλις η βόμβα εξερράγη, περίπου άνθρωποι πέρασαν κυριολεκτικά στην ανυπαρξία.

12 Συνέντευξη από τον κάτοικο της περιοχής Μισίκο Γιαμακόα.
Ζω με συνεχείς πόνους. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τον καρκίνο του στήθους και τη βαριά κατάθλιψη. Το σώμα μου πονάει αλλά είναι πιο οδυνηρό να θυμάμαι όσα είδα εκείνη τη μέρα. Καθώς το ωστικό κύμα με παρέσυρε σα φτερό, κατάλαβα ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό. «Αντίο μητέρα» ήταν η πρώτη σκέψη μου. Το πρόσωπό μου ήταν τόσο φριχτά παραμορφωμένο που για πολύ καιρό το έκρυβα. Η μητέρα μου πέθανε το Όταν την αποτέφρωσαν βρήκαν στο κορμί της θραύσματα γυαλιού, που ήταν καρφωμένα τόσα χρόνια στο κορμί της.

13 Όμως η Χιροσίμα ανασύνταξε τις δυνάμεις της και δημιούργησε μια υπερσύγχρονη πόλη.

14 Ένα “βίντεο χίλιες λέξεις”

15 Πηγές:

16 http://opateras. blogspot. gr/2010_08_01_archive. html http://sakis24

17 http://www. netnewsgr. gr/2012_08_09_archive. html http://psifides

18

19 Σας Ευχαριστώ!!!


Κατέβασμα ppt "Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google