Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απάτες στο δι@δίκτυο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing
Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Παραπλάνηση - pharming Αλυσιδωτά μηνύματα - chain letters

2 Για τον εκπαιδευτικό Ηλικίες: Δ΄-Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσιο
Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει από τους μαθητές στους υπολογιστές και μετά να γίνει ξανά στην ολομέλεια και να συζητηθεί. Αν δεν υπάρχει εργαστήριο υπολογιστών, τότε μπορεί να γίνει στην ολομέλεια, με τους μαθητές να ψηφίζουν.

3 Σε μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς στο διαδίκτυο βλέπεις τον ακόλουθο διαγωνισμό…

4 Απάντησε σε 3 πολύ απλές ερωτήσεις και κέρδισε ένα κινητό αξίας 500 ευρώ!!!
Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing Όχι, άστο καλύτερα. Ας το δοκιμάσουμε.

5 Ποια είναι η πρωτεύουσα της Κύπρου;
A – Πάφος B – Λάρνακα Γ – Λευκωσία Δ – Παρίσι

6 Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.
Λυπάμαι Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.

7 Σωστά! Συγχαρητήρια

8 Ποιος από τους πιο κάτω είναι Έλληνας τραγουδιστής;
A – Ραβούς B – Ρουβάς Γ – Κουβάς Δ – Ροκάς

9 Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.
Λυπάμαι Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.

10 Σωστά! Συγχαρητήρια

11 Ποιος από τους πιο κάτω ΔΕΝ είναι ήρωας της επανάστασης του 1821;
A – Αθανάσιος Διάκος B – Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Γ – Οδυσσέας Ανδρούτσος Δ – Μιχάλης Χατζηγιάννης

12 Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.
Λυπάμαι Αυτή ήταν λανθασμένη απάντηση.

13 Σωστά! Συγχαρητήρια

14 Όχι, κάτι δεν μου αρέσει εδώ.
Μπράβο!!!! Κέρδισες ένα καταπληκτικό κινητό! Για να σου το στείλουμε, συμπλήρωσε τη φόρμα με τα στοιχεία σου. Όνομα Επίθετο Διεύθυνση Τηλέφωνο Ας το συμπληρώσουμε! Όχι, κάτι δεν μου αρέσει εδώ.

15 Μην αποκαλύπτεις το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σου στο διαδίκτυο!
Έναν μήνα μετά… Ακόμα δεν σου έστειλαν το κινητό, αλλά ήρθε ο λογαριασμός του τηλεφώνου σου και είναι πολύ πιο φουσκωμένος από άλλες φορές! Όταν συμπλήρωσες τον αριθμό τηλεφώνου, έγινες συνδρομητής σε μια υπηρεσία, η οποία σε χρέωνε κάθε εβδομάδα! Μην αποκαλύπτεις το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σου στο διαδίκτυο!

16 Κανείς δεν χαρίζει τόσο εύκολα κινητά
Κανείς δεν χαρίζει τόσο εύκολα κινητά! Συνήθως, τέτοια μηνύματα είναι απάτες. Μπράβο! Φέρθηκες έξυπνα! Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές παγίδες. Καταχωρώντας τον αριθμό τηλεφώνου μας στο διαδίκτυο, μπορεί χωρίς να το καταλάβουμε να γίνουμε συνδρομητές σε υπηρεσίες που μας χρεώνουν, και στο τέλος του μήνα να έχουμε μια δυσάρεστη έκπληξη στον λογαριασμό μας.

17 Περισσότερες πληροφορίες …

18 Μια φίλη σου στέλνει ένα άμεσο μήνυμα, ζητώντας σου να ακολουθήσεις έναν σύνδεσμο, για να δεις μια φωτογραφία.

19 Μια φίλη σου στέλνει ένα άμεσο μήνυμα, ζητώντας σου να ακολουθήσεις έναν σύνδεσμο, για να δεις μια φωτογραφία. Μaria says: Δες τη φωτογραφία που σου έβαλαν στο facebook. Δεν το πιστεύω! Παραπλάνηση - pharming Ας το πατήσουμε. Δεν με νοιάζει.

20 Καταχωρώ τα στοιχεία μου, για να δω την φωτογραφία.
Δεν τα καταχωρώ.

21 Ξαναβγήκε η ίδια σελίδα. Μάλλον κάτι έκανα λάθος. Ας τα ξαναπεράσω...

22 Δεν βρήκες καμιά φωτογραφία!
Τι να συνέβη άραγε;

23 Πρόσεξε αυτό!!! Αυτή δεν ήταν η πραγματική ιστοσελίδα αλλά μια ψεύτικη! Πράγμα που σημαίνει ότι, αν πέρασες τα στοιχεία, κάποιος έμαθε τον κωδικό σου και απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία σου! Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν ανοίγουμε συνδέσμους, γιατί μπορεί να γίνουμε θύματα εξαπάτησης!

24 Πάτα εδώ, για να προχωρήσεις
Πάτησέ τα ? για να μάθεις Τι να κάνω, για να προστατευθώ; Πρόσεχε τη διεύθυνση του συνδέσμου. Μια καλή ιδέα είναι να έχεις αποθηκευμένες στους σελιδοδείκτες σου τις σελίδες που συνηθίζεις να χρησιμοποιείς και να τις ανοίγεις από εκεί που τις έχεις ήδη φυλαγμένες. Αυτό μπορείς να το κάνεις, πατώντας το αστεράκι δίπλα από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας ή επιλέγοντας το μενού bookmarks/favorites και πατώντας Add. Γιατί η φίλη μου να θέλει να με ξεγελάσει; Πιθανόν ο υπολογιστής της φίλης σου να έχει κάποιον ιό και να στέλνει αυτόματα αυτά τα μηνύματα. Καλύτερα να μιλήσεις μαζί της και να μάθεις τι συμβαίνει, ώστε αν συμβαίνει αυτό να προειδοποιήσει τις επαφές της. Βέβαια, αν το κάνει επίτηδες, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον μεγαλύτερο για το ζήτημα. Η υποκλοπή των κωδικών σας και των προσωπικών σας δεδομένων είναι παράνομη! Πάτα εδώ, για να προχωρήσεις

25 Γλίτωσες από μια απάτη! Πήγαινε πίσω και δες τι θα συνέβαινε, αν προχωρούσες!

26 Αλυσιδωτα μηνυματα

27 Δείξτε το βίντεο από το YouTube στην τάξη και διαβάστε δυνατά στους μαθητές τη μετάφρασή του (στην επόμενη διαφάνεια), καθώς το δείχνετε. Πηγή: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου της Σλοβακίας (eSlovensko)

28 Αλυσιδωτά μηνύματα για καλή τύχη;
Ενενήντα εννέα Αλυσιδωτά μηνύματα για καλή τύχη; Σιμόν, γιατί κλαις με λυγμούς; Τρέμεις σαν φύλλο. Σου έχει συμβεί κάτι; (Μπουχουχου!) Όχι ακόμα. (Μπουχουχου!) Πήρα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έλεγε ότι αν δεν το προωθήσω σε ακόμα 100 άτομα, θα φέρω κακή τύχη στον εαυτό μου. (Μπουχουχου!) Και σε όλους γύρω μου. 100 φορές! Και το έστειλες; Το έστειλα βοσκέ, το έστειλα. Σε όλους στο βιβλίο διευθύνσεών μου και σε όλα τα πρόβατα στη φάρμα. Δεν πήρες ηλεκτρονικό μήνυμα σαν αυτό; (Μπουχουχου!) Ναι, πήρα κάποιο . Αλλά εσύ, γιατί κλαψουρίζεις; Το έστειλα μόνο 99 φορές. (Μπουχουχου!) Δεν έχουμε τόσα πολλά πρόβατα. Είμαστε τελειωμένοι! (Μπουχουχου!) Όλη η φάρμα θα καταστραφεί. (Μπουχουχου!) Εσύ γιατί είσαι τόσο ήρεμος βοσκέ; Προώθησες εκείνο το ; Ναι! Αλλά μόνο μια φορά. Στο άτομο που σας έχει κάνει προληπτικούς ανόητους. Πες στα πρόβατα της φάρμας να κάνουν το ίδιο. Κυνηγός: Να είστε λογικοί και μην αφήνετε κανέναν να σας ξεγελάσει. Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα! Κανένα από αυτά δεν θα σας φέρει καλή ή κακή τύχη.

29 Δες το βίντεο με τα προβατάκια!
Μετάφραση Πηγή: Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου της Σλοβακίας, eSlovensko - Sheeplive

30 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις;
Chain s – μηνύματα από το blog Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

31 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις;
Στείλε αυτό το σε όλους σου τους φίλους, γιατί το παιδάκι μου είναι άρρωστο. Η AOL για κάθε που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 σεντ για τη θεραπεία του παιδιού. Chain s Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

32 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις;
Chain s Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

33 Πήρες αυτό το email: Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις;
Στείλε αυτό το σε όλους σου τους φίλους, για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet. Chain s Θα το προωθήσεις ή θα το διαγράψεις; Πριν αποφασίσεις, ΣΤΑΜΑΤΑ και ΣΚΕΨΟΥ!

34 Ποια είναι η φράση που επαναλάμβαναν όλα τα emails;

35 Ας μάθουμε μερικά πράγματα …
Δεν υπάρχει σύστημα εντοπισμού των s. Λόγω της φύσης του διαδικτύου, δεν υπάρχει η τεχνολογία για κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, επειδή αυτό θα αποτελούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να εντοπίσει τα s που στέλνονται ή προωθούνται για να αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει κάποιον κοινωφελή σκοπό. Κανείς δεν θα σας δώσει λεφτά, επειδή στείλατε ένα μήνυμα. Προσπαθούν να σας κοροϊδεύσουν. Μην φοβάστε! Κανένα δεν θα σας φέρει κακή τύχη, ούτε όμως και καλή τύχη. Μάλλον θα αναρωτιέστε… Τότε ποιος είναι ο σκοπός αυτών που τα οργανώνουν;

36 Όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις s ξεχνιούνται μέσα στο μήνυμα ή στο πεδίο «Προς». Κάθε φορά που κάποιος προωθεί ένα μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές θα φτάσουν σε κάποιον άλλο, ο οποίος θα το στείλει σε κάποιον άλλο και πάει λέγοντας. = Ηλεκτρονική Διεύθυνση Κείμενο πριν την επεξεργασία από το blog:

37 Τα μηνύματα αυτά συλλέγουν διευθύνσεις emails πραγματικών ανθρώπων.
Αυτό σημαίνει χρήματα για κάποιους, όχι όμως για εσάς. Οι διευθύνσεις στα s αυτά πουλιούνται σε διαφημιστικές εταιρείες και αυτό που θα πάρετε εσείς είναι ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) με διαφημίσεις και, ενδεχομένως, απάτες και ιούς. (Βίντεο από Συμβούλιο μέσων ενημέρωσης για παιδιά και νέους –Δανία) Βίντεο

38 Το ίδιο ισχύει και για κάποιες σελίδες που μας ζητούν να πατήσουμε Like στο Facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα. Προσέξτε πόση πρόσβαση στα δεδομένα σας τους δίνετε! Προσοχή στις ρυθμίσεις ασφαλείας! Κάντε έλεγχο, αν είναι η επίσημη ιστοσελίδα κάποιου οργανισμού. Επομένως, δεν πρέπει να προωθούμε τέτοια μηνύματα, αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, τότε θα πρέπει να τα «καθαρίσουμε» από άλλες διευθύνσεις διαγράφοντάς τες. Χρησιμοποιούμε την κρυφή κοινοποίηση (Bcc) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εάν θέλουμε να προωθήσουμε κάποιο μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών.

39 Δραστηριότητα Μια θεία σου λέει ότι πήρε το πιο κάτω ηλεκτρονικό μήνυμα. Τι θα τη συμβούλευες να κάνει; Εξήγησέ της ποιο είναι το πρόβλημα, αν το προωθήσει, και γιατί είναι απάτη. Στείλε αυτό το σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.

40 Δραστηριότητα Υποθέστε ότι είστε μαζί με κάποιον φίλο σας. Σας δείχνει ένα που πήρε με ένα φοβερό ανέκδοτο. Είναι έτοιμος να το στείλει σε όλη την παρέα. Τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει, πριν να προωθήσει το μήνυμα; Είναι σημαντικό να διαγράψει προηγούμενες διευθύνσεις που έμειναν αποθηκευμένες πάνω στο μήνυμα και να το στείλει βάζοντας κρυφή κοινοποίηση. Αν έχει επισυναπτόμενα αρχεία, θα πρέπει να κάνει έλεγχο με κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κανέναν ιό.

41 Λύση Είναι σημαντικό να διαγράψει προηγούμενες διευθύνσεις που έμειναν αποθηκευμένες πάνω στο μήνυμα και να το στείλει χρησιμοποιώντας τη κρυφή κοινοποίηση (BCC). Αν έχει επισυναπτόμενα αρχεία, θα πρέπει να κάνει έλεγχο με κάποιο ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν κανέναν ιό.

42 ΠΗΓΕΣ http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_kindinoi.html


Κατέβασμα ppt "Απάτες στο Ηλεκτρονικό ψάρεμα - phishing"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google