Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΓΛΥΦΩΝ ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΓΛΥΦΩΝ ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΓΛΥΦΩΝ ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ

2 Γενικά : Σπουδαίο ανθρωπολογικό γνώρισμα που διατηρείται αμετάβλητο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου (μονιμότητα). Είναι γνωστή η συμβατική τους χρήση για την ταυτοποίηση, διαλεύκανση εγκλημάτων κ.λ.π, καθώς μερτυρούν τη μοναδικότητά μας, όσο κανένα άλλο χαρακτηριστικό. Ιστολογική εικόνα : Ιστολογικώς το ανθρώπινο δέρμα αποτελείται από μια επιθηλιακή στιβάδα την επιδερμίδα και το χόριο. Αυτές συνδέονται με τους υποκείμενους μυικούς ιστούς μέσω ενός υποδόριου ιστού. Η επιδερμίδα στην εξωτερική της επιφάνεια παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις σχηματίζοντας το ανάγλυφο που ονομάζεται δακτυλικό αποτύπωμα ή δερματογλυφή. Το αποτύπωμα που αφήνει το χέρι μας σε μια λεία επιφάνεια είναι αποτέλεσμα της ανάλογης δομής της επιδερμίδας και της κίνησης του ιδρώτα που εκκρίνεται μέσα στα αυλάκια που σχηματίζονται σε αυτήν.

3 Α. Γενετική άποψη Ως φαινοτυπικοί χαρακτήρες μελετώντaι από τη Φυσική Ανθρωπολογία, η οποία συνεργάζεται άμεσα με τη Γενετική αφού πρόκειται για κληρονομικούς χαρακτήρες. Ο μηχανισμός κληρονόμησης ελέγχεται από προσθετικά γονίδια. Η μοναδικότητα του χαρακτηριστικού παρουσιάζει μηδενική απόκλιση αφού ακόμη και μεταξύ πανομοιότυπων διδύμων τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν διαφορές. Τα αποτελέσματα των μελετών θεωρούν “κοντινές” τις δερματογλυφές των ατόμων που φέρουν συγγενικό γενετικό υπόβαθρο.

4 Β. Φαινοτυπική ανάλυση Οι δερματογλυφές αποτελούν ανθρώπινο χαρακτηριστικό που δεν επηρεάζεται από την ηλικία. Ως εκ τούτου προσφέρονται για πληθυσμιακές μελέτες. Μετά τη δημιουργία τους (3ος – 4ος μήνας εμβρυικής ζωής) οι μόνες αλλαγές που παρατηρούνται αφορούν το μέγεθος λόγω αύξησης του μεγέθους των άκρων. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (τύπος δερματογλυφής) και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά (αριθμός κορυφογραμμών/δάκτυλο) των δακτυλικών αποτυπωμάτων εμφανίζουν γεωγραφική διαφοροποίηση που σημαίνει και φυλετική αξία. Αποτελούν ένα ανθρωπολογικό γνώρισμα που μπορεί να μελετηθεί σε μικρές και μεγάλες γεωγραφικές ομάδες και να οδηγήσει σε συμπεράσματα για τις διαφορές τους ή τη γενετική τους συγγένεια.

5 Τύποι Τα δακτυλικά αποτυπώματα με κριτήριο την εικόνα που παρουσιάζουν οι κορυφογραμμές ή αυλάκια διακρίνονται σε 3 μεγάλες ομάδες: 1. Κολποειδής (loop) 2. Τοξοειδής (arch) 3. Περιστροφικός (whorl) Η ταξινόμηση αυτή αντανακλά τον αριθμό των δέλτα που εμφανίζονται σε κάθε χέρι. Σε ένα δέλτα συναντώνται οι γραμμές 3 διαφορετικών κατευθύνσεων.

6

7 Τοξοειδής: Οι κορυφογραμμές διασχίζουν την επιφάνεια του δακτύλου χωρίς να κάμπτονται για να δημιουργήσουν κόλπο, γι αυτό δεν υπάρχει. Κολποειδής: Η ύπαρξη ενός κόλπου συνεπάγεται την ύπαρξη 1 δέλτα. Αναλόγως προς τα πού ανοίγει ο κόλπος διακρίνουμε ωλενικό και κερκιδικό κολποειδή τύπο. Περιστροφικός:Υπάρχουν 2 δέλτα και σπανιότερα 3.

8

9 Συγκριτικός πίνακας της κατανομής των 3 βασικών τύπων δερματογλυφών σε διάφορους πληθυσμούς και φυλές (Geipel,1957). Ομάδα Περιστροφικός (%) Τοξοειδής (%) Κολποειδής (%) Βουσμάνοι 18.8 13.4 68.2 Ευρωπαίοι 28.8 6.4 64.8 Μαύροι 31.2 6.0 62.8 Ινδοί 37.6 3.0 59.4 Ινδιάνοι 38.6 5.4 56.0 Μογγόλοι 45.8 2.4 51.8

10 Μέθοδος κατάταξης δερματογλυφών (Bonnevie,1924).
Κατά τη μέθοδο αυτή μετρώνται οι κορυφογραμμές που παρεμβάλλονται μεταξύ ενός δέλτα και της κορυφής ή κέντρο του τύπου. Στον τοξοειδή η μέτρηση είναι ίση με μηδέν αφού δεν υπάρχει δέλτα. Στον περιστροφικό τύπο που υπάρχουν 2 δέλτα χρησιμοποιούμε εκείνο που απέχει περισσότερο από την κορυφή ή κέντρο του δακτυλικού αποτυπώματος. Η μέτρηση δίνει τον υπολογισμό του μεγέθους της δερματογλυφής. Είναι ένα αντικειμενικό χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με τη μέτρηση της απόστασης από το δέλτα έως το κέντρο η οποία εξαρτάται άμεσα από την ηλικία. Προσθέτοντας τους αριθμούς των κορυφογραμμών και των 10 δακτύλων προκύπτει ένας χαρακτηριστικός αριθμός.

11 Εύρεση της έντασης του αποτυπώματος.
Για τον προσδιορισμό της έντασης του αποτυπώματος χρησιμοποιείται το άθροισμα των δέλτα και των δέκα δακτύλων. Αυτό το ευρετήριο έχει εύρος από 0 (καθαρός τοξοειδής) έως 20 (καθαρός περιστροφικός με 2 δέλτα).

12 Όργανα, μέσα και υλικά άσκησης.
Μολυβόσκονη - Πινέλο Αυτοκόλλητη διαφανής ταινία Ανθρωπολογικό δελτίο ή μελάνι ή δακτυλομπογιές Μεγεθυντικός φακός

13 Βήματα εργαστηριακής δραστηριότητας.
Απλώνουμε δακτυλομπογιά στα δάκτυλά και των 2 χεριών μας διαδοχικώς. Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε όλη την περίσσεια της δακτυλομπογιάς, ώστε να βγει καθαρό το αποτύπωμα. Αγγίζουμε ελαφρά στο ανθρωπολογικό δελτίο δερματογλυφών, κάθε δάκτυλο στην αντίστοιχη θέση. Συνεχίζουμε με δεξιόστροφη κίνηση του δακτύλου κατά την εναπόθεση του αποτυπώματος, ώστε να μη γυρίζει πίσω και υπάρχει επικάλυψη. Καθαρίζουμε τα δάκτυλά μας. Με τη βοήθεια του μεγεθυντικού φακού παρατηρούμε στο ανθρωπολογικό δελτίο τη δομή του ανάγλυφου του δακτυλικού αποτυπώματος, Κατατάσσουμε το αποτύπωμα κάθε δακτύλου στον τύπο που ανήκει στην αντίστοιχη στήλη. Τέλος, μετράμε σύμφωνα με τη μέθοδο της Bonnevie τις κορυφογραμμές από το δέλτα –εφόσον υπάρχει- μέχρι το κέντρο και σημειώνουμε το άθροισμά μας.

14 Φωτογραφίες με τα ζώα να «βουτούν» στο μελάνι....

15 Δεν μπορούν να υπογράψουν καμία εκστρατεία για τη διάσωση της άγριας ζωής και την προστασία της φύσης. Μπορούν όμως να αφήσουν το αποτύπωμά τους και να στείλουν με αυτό το μήνυμα για το σεβασμό στο περιβάλλον και την προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας. Έτσι, περίπου ζώα (!) στο ζωολογικό κήπο Taronga στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, από τον πιγκουίνο μέχρι τον ελέφαντα, άφησαν τα «δακτυλικά τους αποτυπώματα» συμμετέχοντας στο πρότζεκτ που λάνσαραν οι υπεύθυνοι του κήπου. Στόχος, να στείλουν το δικό τους μήνυμα υποστήριξης στην άγρια ζωή.

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Μανώλης Σ., Σημειώσεις Εργαστηρίου Φυσικής ανθρωπολογίας, Βιολογικό Τμήμα (1994). Αθήνα ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δ1 Δ2.1 Δ2.2 Δ3. Δ4 Δ5 Δ6 Δ7 Δ8 Δ9 Δ10 Δ11 Δ12.1 Δ12.2 Δ13.1 Δ13.2 Δ13.3 Δ13.4 Δ


Κατέβασμα ppt "ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΓΛΥΦΩΝ ΕΚΦΕ ΑΙΓΑΛΕΩ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google