Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανδρέας Καρκαβίτσας 1865-1922. Η ζωή και το έργο του  Γιατρός – Ταξίδι («αειφυγία»)  Σχέση με την παράδοση  Βιωματικό στοιχείο και το ιστορικό γεγονός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανδρέας Καρκαβίτσας 1865-1922. Η ζωή και το έργο του  Γιατρός – Ταξίδι («αειφυγία»)  Σχέση με την παράδοση  Βιωματικό στοιχείο και το ιστορικό γεγονός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανδρέας Καρκαβίτσας 1865-1922

2 Η ζωή και το έργο του  Γιατρός – Ταξίδι («αειφυγία»)  Σχέση με την παράδοση  Βιωματικό στοιχείο και το ιστορικό γεγονός  Ρεαλιστής (νατουραλιστής) συγγραφέας  «Στυλίστας της δημοτικής» (Α. Σαχίνης)  Η Φύση και η κοινωνία καθορίζουν τη λειτουργία των προσώπων

3 Η ζωή και το έργο του  Συνεργάτης πολλών περιοδικών, εφημερίδων και οργανώσεων (Εκπαιδευτικός Όμιλος, Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία...Νουμάς, Άστυ…Εθνική Εταιρεία)  «Ένα μεγάλο μέρος των διηγημάτων μοιάζει με κατάθεση παρμένη από το στόμα των ανθρώπων απλών που έχουν μια ιστορία να διηγηθούν» (Βίτι)

4 Το έργο  Διηγήματα - 1892  Η Λυγερή – Εστία, 1890 (αυτούσια έκδοση – 1896) Πέρασμα από την ειδυλλιακή ηθογραφία στον νατουραλισμό  Ο Ζητιάνος - Εστία, 1896 (αυτ. έκδοση – 1897)  Τα λόγια της πλώρης (1893-1899)  Παλιές αγάπες - 1900  Αρχαιολόγος – 1904

5 Λυγερή, σ. 182-3 «Η αφομοίωσις επήλθε πλήρης. Ό,τι δεν κατόρθωσαν οι θερμαί συμβουλαί της κυράς Παναγιώτανας και αι αδιάκοποι προσπάθειαι της Φρόσως, κατόρθωσε μόνη της η Φύσις. Η Φύσις, η παντοδύναμος θεά, η οποία μικρόν παρά μικρόν παρήλλαξε και προδιέθεσε την ψυχίν της Ανθής εις πλήρη συνεννόησιν μετά της ψυχής του Διβριώτου..»

6 Ο Ζητιάνος, Άπαντα, σ.1197-98 Επρόβαλαν απ’ εδώ και απ’ εκεί γυναίκες με τα φτωχικά τους φορέματα, βουτημένες στη λάσπη και τη σκόνη, με ανασηκωμένα τα φουστάνια ως τα γόνατα· άλλες φορτωμένες ξύλα για ν’ ανάψουν φωτιά και άλλες κρατώντας στις ποδιές αγιρολάχανα για να κάμουν το εσπερινό δείπνο τους. Οι άντρες έρχονταν από πίσω με βήμα αργό, με

7 Ο Ζητιάνος, Άπαντα, σ.1197-98 ήθος τραχύ και ράθυμο· με τα μέλη του σώματου ξεκλειδωμένα από τον βαρύ κάματο. Και κοντά έρχονταν τα χτήνη τους, βόδια στριφοκέρατα, κοντοστιβαράτα, με τον βαρύ ζυγό στον ώμο, και άλογα φορτωμένα τα γεωργικά εργαλεία και τα χρειαζούμενα καψόξυλα.

8 Ανδρέας Καρκαβίτσας  «Απομυθοποίηση του ειδυλλιακού βίου της υπαίθρου και η καταγγελία της κοινωνικής αδικίας» (Μ. Βίτι)


Κατέβασμα ppt "Ανδρέας Καρκαβίτσας 1865-1922. Η ζωή και το έργο του  Γιατρός – Ταξίδι («αειφυγία»)  Σχέση με την παράδοση  Βιωματικό στοιχείο και το ιστορικό γεγονός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google