Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙA: Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΚΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

2 ΟΝΟΜΑΤΕΠΟΝΥΜΟ: ΑΙΓΛΗ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΜΑ: ΡΟΜΠΟΤ

3 ROBOT

4 ROBOT Ορισμός Η λέξη ρομπότ προέρχεται από το σλαβικό robota που σημαίνει εργασία. Τα ρομπότ φτιάχτηκαν ώστε να κάνουν εργασίες οι οποίες είτε είναι δύσκολες ή επικίνδυνες για να γίνουν απευθείας από έναν άνθρωπο. Ένα ρομπότ μπορεί να δράσει κάτω από τον απευθείας έλεγχο ενός ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή

5 ROBOT Ιστορική εξέλιξη
Η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε ρομπότ ήταν η Unimation, που ιδρύθηκε από τον Devol και τον Joseph F. Engelberger το 1956 και αρχικά βασίστηκε στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Devol.

6 ROBOT Ιστορική εξέλιξη ρομπότ που κατασκευάστηκαν ανά χρονική σειρά: UNIMATE 1961: Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στη βιομηχανία και συγκεκριμένα, στην κατασκευή αυτοκινήτων. To Unimate μετέφερε σιδερένια εξαρτήματα στο σκελετό του αυτοκινήτου που κατασκευαζόταν. Ήταν μία εργασία πολύ επικίνδυνη για τους ανθρώπους, καθώς εισέπνεαν τοξικά αέρια, ενώ μπορεί να τραυματίζονταν αν δεν ήταν αρκετά προσεκτικοί. Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική ήταν αυτή η εφεύρεση για χιλιάδες εργάτες στις αυτοκινητοβιομηχανίες!

7 ROBOT Ιστορική εξέλιξη ρομπότ που κατασκευάστηκαν ανά χρονική σειρά:
RANCHO ARM 1963: Το συγκεκριμένο ρομπότ είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες των επιστημόνων του νοσοκομείου Λος Αμίγκος στην Καλιφόρνια να δημιουργήσουν τεχνητά μέλη για άτομα με ειδικές ανάγκες. Και τα κατάφεραν. Το Rancho Arm, χάρη στις 6 αρθρώσεις του, είχε ευελιξία όμοια με αυτή του ανθρώπινου χεριού και οι κινήσεις του ελέγχονταν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

8 Ιστορική εξέλιξη ρομπότ που κατασκευάστηκαν ανά χρονική σειρά: SHAKEY 1970:Το Shakey είναι το πρώτο κινούμενο ρομπότ που μπορούσε να πραγματοποιεί λογικές διεργασίες. Δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του τεχνολογικού ινστιτούτου SRI (Stanford Research Institute) στις ΗΠΑ. Μπορούσε να μετακινείται στο χώρο και να αναγνωρίζει για ποιο λόγο κάνει μία ενέργεια. Η αποστολή του ήταν να ανοίγει και να κλείνει διακόπτες και πόρτες, και κυρίως να ξέρει πότε πρέπει να το κάνει και γιατί! Επίσης χρησιμοποιήθηκε και σαν τηλεοπτική κάμερα, αλλά και σαν αισθητήρας ακτίνων lazer. ROBOT

9 ROBOT Ιστορική εξέλιξη ρομπότ που κατασκευάστηκαν ανά χρονική σειρά: DANTE I 1992: Είναι το ρομπότ που επέτρεψε στον άνθρωπο να μελετήσει για πρώτη φορά από πολύ κοντά τον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου . Δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στις ΗΠΑ. Αν και η πρώτη του αποστολή απέτυχε (στόχος ήταν η εξερεύνηση του ηφαιστείου στο βουνό Έρεβος στην Ανταρκτική), η δεύτερη στέφθηκε με επιτυχία. Ο Δάντης κατάφερε να μπει στον κρατήρα του ηφαιστείου του βουνού Σπουρ στην Αλάσκα και να συγκεντρώσει πολύτιμα ευρύματα. Στη μορφή θύμιζε αράχνη, ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει στις δύσβατες επιφάνειες ενός κρατήρα. Ο Dante ήταν εξοπλισμένος με αισθητήρες και υπερσύγχρονες κάμερες και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για ένα περιβάλλον, που ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί ποτέ, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των δύσκολων συνθηκών.

10 ROBOT Προγραμματισμός ρομπότ
Τα περισσότερα αρθρωτά ρομπότ δουλεύουν έχοντας αποθηκευμένες στη μνήμη τους μια σειρά από θέσεις. Και κινούνται σ’ αυτές ανά διαστήματα αναλόγως την συχνότητα του προγραμματισμού τους. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ που μετακινεί αντικείμενα από το ένα μέρος στο άλλο θα μπορούσε να έχει ένα απλό πρόγραμμα «pick and place» παρόμοιο με το ακόλουθο: Καθορίστε τα σημεία P1, P5: Ασφάλισε το παραπάνω κομμάτι (που ορίζεται ως P1) 10 cm πάνω από τον κάδο Α (που ορίζεται ως Ρ2) Σε θέση για λήψη αντικειμένου από το δοχείο Α (που ορίζεται ως P3) 10 cm πάνω από τον κάδο Β (που ορίζεται ως P4) Σε θέση για λήψη αντικειμένου από το δοχείο Β (που ορίζεται ως P5)

11 Καθορισμός του προγράμματος:
Μετακίνηση στο P1 Μετακίνηση στο P2 Μετακίνηση στο P3 Κλείσιμο αρπάγης Μετακίνηση στο P4 Μετακίνηση στο P5 Άνοιγμα αρπάγης Μετακίνηση στο P1 και φινίρισμα

12 ROBOT Πώς να φτιάξετε ένα (γελιο) ρομπότ σε 5 λεπτά
Ακολουθώντας τις οδηγίες και με λίγα και απλά υλικά μπορείτε να κατασκευάσετε ένα μίνι “ρομπότ” το οποίο θα κινείται αυτόνομα στο χώρο. Για την κατασκευή θα χρειαστείτε μια οδοντόβουρτσα, ένα μοτεράκι έκκεντρο , λίγη ταινία διπλής όψεως, η οποία όμως θα είναι από αφρώδες υλικό και μία μικρή μπαταρία ρολογιού. Το μοτεράκι είναι πιο εύκολο να το βρείτε από ότι νομίζετε. Όλα τα κινητά τα οποία έχουν δόνηση, την οφείλουν σε ένα έκκεντρο μοτεράκι το οποίο όταν τροφοδοτείται με ρεύμα αν είναι προσαρμοσμένο σταθερά πάνω σε μία βάση δημιουργεί δόνηση. Ξεβιδώστε ένα παλιό και παρωχημένο κινητό (το οποίο έχει δόνηση) και θα βρείτε το μοτεράκι να είναι κολλημένο στο κύκλωμα. Ξεκολλήστε το προσεκτικά ώστε να μην καταστρέψετε τα καλωδιάκια του που παίρνει ρεύμα. Ταινία διπλής όψεως αφρώδη θα βρείτε σίγουρα σε ένα χρωματοπωλείο της γειτονιάς σας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες. Δώστε βάση στην οδοντόβουρτσα η οποία πρέπει να είναι παρόμοιου τύπου (με τις τρίχες σε γωνία). Επίσης αν δειτε ότι έχετε προβλήματα στην κατεύθυνση της κίνησης, αλλάξτε την πολικότητα της μπαταρίας ή μετατοπίστε ελαφρά την θέση της ή την θέση του μοτέρ.


Κατέβασμα ppt "ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google