Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 3ο Γυμνάσιο Νάουσας Τάξη Α΄1 Μάθημα : Τεχνολογίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 3ο Γυμνάσιο Νάουσας Τάξη Α΄1 Μάθημα : Τεχνολογίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 3ο Γυμνάσιο Νάουσας Τάξη Α΄1 Μάθημα : Τεχνολογίας
3ο Γυμνάσιο Νάουσας Τάξη Α΄1 Μάθημα : Τεχνολογίας Της Μαθήτριας : Ευδοκίας Πουτακίδου Καθηγήτρια: Μάρθα Καρβουνίδου Σχολικό Έτος Ενότητα: Ενέργεια & Ισχύς

2 Ανάλυση - Γενικά Χαρακτηριστικά Ενέργεια & Ισχύς
Οι Πηγές Ενέργειας Διακρίνονται σε: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανεξάντλητα αποθέματα, Ήλιος, Άνεμος, Γεωθερμία κ.α.& Μη Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξαντλούμενα αποθέματα, Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο, Γαιάνθρακες κ.α. Μορφές Ενεργειών που χρησιμοποιούνται ευρέως: Θερμική (παράγονται από την καύση διαφόρων καυσίμων) Ηλεκτρική (Ενέργεια που μεταφέρετε από το ηλεκτ. Ρεύμα) Χημική (Αποθηκευμένη σε χημικές ενώσεις, τρόφιμα κ.α.) Ηλιακή (Θερμότητα – Ενέργεια φωτονίων & ακτινοβολίας) Πυρηνική (Αποθηκευμένη ενέργεια στους πυρήνες των ατόμων) Αιολική (Ενέργεια που παράγετε από την ένταση των Ανέμων)

3 Μετατροπή της Ενέργειας σε ωφέλιμη της ανάλογης Ισχύς
Παραδείγματα: Αιολική σε κινητική ή σε ηλεκτρική (ανεμόμυλος, ανεμογεννήτρια). Ηλιακή σε θερμική ή σε ηλεκτρική. (ηλιακός θερμοσίφωνας, φωτοβολταϊκά). Χημική σε κινητική ή σε ηλεκτρική (κινητήρες εσωτ. καύσης, μπαταρίες κ.α.)

4 Εξέλιξη της Τεχνολογίας στην χρήση της Αιολική Ενέργειας
Αρχική εφαρμογή: Η Ιστιοπλοΐα, άνθηση του εμπορίου, και των μεταφορών. Εν συνεχεία οι Ανεμόμυλοι διάφορων τύπων για την Άλεση των δημητριακών, Ανεμόμυλοι για την άντληση των υπόγειων υδάτων, Ανεμογεννήτριες (ηλεκτρική ενέργεια).

5 Περιγραφή του Ανεμόμυλου
Κέλυφος κτιρίου - Σκεπή Φτερωτή Οριζόντιος άξονας (αξόνι) Κάθετο γρανάζι (ρόδα) Κάθετος άξονας (βασιλικό) Οριζόντιο γρανάζι (φανάρι) Μυλόπετρες πάνω (παναριά) & κάτω (καταριά) Χοάνη Ισόγειο (χώρος υποδοχής των σιτηρών & αλεσμάτων). Εσωτερική σκάλα

6 Τεχνικά σχέδια Κλίμακα του έργου 1: 50
Τεχνικά σχέδια Κλίμακα του έργου 1: 50

7 Διαδικασία που ακολουθήθηκε Διαγραμματική απεικόνιση

8 Στάδια της κατασκευής του Ανεμόμυλου
Στάδια της κατασκευής του Ανεμόμυλου Κατασκευή του μηχανισμού από ξύλο & μπαμπού οι άξονες κι η φτερωτή (χρήση ξυλόβιδων & κόλας για την συναρμογή των διαφόρων τμημάτων). Μυλόπετρες από ξύλο (μη δυνατότητα επεξεργασίας πετρώματος) & η χοάνη από χαρτόνι. Γρανάζια μετάδοσης της κίνησης από πλαστικό Κέλυφος κτιρίου από πλαστική σωλήνα με επένδυση χαρτονιού (τοποθέτηση πόρτας και παράθυρων) Σκεπή με χαρτόνι επένδυση με ξερά χόρτα. Τοποθέτησης του ανεμόμυλου στην βάση, διαμόρφωση της αυλής και του περιβάλλον χώρου.

9 Ιστορική εξέλιξη Ο ανεμόμυλος του Ήρωνα του Αλεξανδρεύς (1π.χ.-1μ.χ. αιώνα) μαθηματικός, φυσικός, και μηχανικός  Περσικός Μύλος (Κάθετου άξονα με ιστία τοποθετημένα ακτινικά σε έναν κατακόρυφο άξονα).

10 Οι πρώτοι ευρωπαϊκοί ανεμόμυλοι
Οι πρώτοι ευρωπαϊκοί ανεμόμυλοι Η οριζόντια φτερωτή μετατρέπετε σε κατακόρυφη  ΙΔΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ 12ου αιώνα ,Ο ανεμόμυλος πάνω σε ένα στύλο (post  mill) Ο ανεμόμυλος σε σχήμα πύργου (πυργόμυλος, tower mill) Ανεμόμυλος αυτόματης στροφής (fantail)

11 Οι ανεμόμυλοι στην Χώρας μας
Ταράλης κατακόρυφου άξονα ή ταβλόμυλος, ( Η ξύλινη πτερωτή είναι μέσα στο κτίσμα, το οποίο επομένως είναι μεγάλο και ογκώδες.) Ταράλης οριζόντιου άξονα, (λειτουργεί μόνο με ευνοϊκό άνεμο). Αξετροχάρης ή μονόπαντος ή μονόκαιρος (λειτουργεί μόνο με ευνοϊκό ανέμου)

12 Οι ανεμόμυλοι στην Χώρας μας
Ξετροχάρης (με την οροφή, το οριζόντιο άξονα και την φτερωτή να περιστρέφονται χειροκίνητα, για μέγιστη εκμετάλλευση των ανέμων) Οι αντλητικοί ανεμόμυλοι (ιδιαίτερη κατηγορία που εγκαταστάθηκαν στο οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη).

13 Επιστήμες και γνώσεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του Ανεμόμυλου
Αρχιτεκτονική και τεχνολογία, κτίσμα και μηχανισμός, αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο(«μύλος» ονομάζονταν πάντα τόσο ο μηχανισμός του εργαστηρίου, όσο και το οικοδόμημα μέσα στο οποίο λειτουργούσε). Χρειάζονταν περισσότερα από 800 ημερομίσθια («ήλιο με ήλιο», μυλομαμαραγκών, ξυλουργών, κτιστάδων, σιδεράδων και αγωγιατών για το σύνολο της κατασκευής). Ο μεσογειακός πυργόμυλος ήταν πάντοτε πέτρινος με κωνική στέγη από ξύλινο σκελετό και επένδυση από χόρτο Η μεγάλη δυσκολία στη κατασκευή έγκειται στο ότι η ανέγερση του πύργου και η τοποθέτηση του μηχανισμού έπρεπε να προχωρούν παράλληλα Οι μυλομαραγκοί ήταν οι αρχιτέκτονες των μύλων που άρχιζε τη δουλειά του με την επιλογή της πόστας και τον εντοπισμό της κατάλληλης ξυλείας πάνω στα δέντρα και την τελείωνε με την τοποθέτηση των πανιών.

14 Οι αρχές στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του Ανεμόμυλου
Στο Αιγαίο, ο ανεμόμυλος βρήκε ιδεώδεις συνθήκες για την ανάπτυξή του: ανεμοδύναμη σε ένταση (2-7Β) και συχνότητα μεγάλη (πάνω από 310 μέρες το χρόνο κατάλληλος άνεμος κυρίως από ΒΔ. ως ΒΑ)  ύπαρξη εξαιρετικής μυλόπετρας στη Μήλο, αλλά και χαμηλότερης ποιότητας στη Φώκαια της Μ. Ασίας λίγες βροχοπτώσεις που έφθειραν τα πανιά, τα εξωτερικά ξύλινα τμήματα του μηχανισμού, τη χόρτινη τρούλα κ.α.

15 Χρησιμότητα του έργου για τον άνθρωπο και την κοινωνία
Άλεση των σιτηρών. Για το άλεσμα των δημητριακών χτίστηκαν οι ανεμόμυλοι. Αποξήρανση εδαφών . Η χρήση αυτή άρχισε στην Ολλανδία, όταν οι κάτοικοι θέλησαν να εκτείνουν τα καλλιεργήσιμα εδάφη

16 Χρησιμότητα του έργου για τον άνθρωπο και την κοινωνία
Αντλίες ανεμόμυλων . Χρησιμοποιούνταν για την ύδρευση κατοικιών. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεμογεννήτρια λέγεται η αιολική μηχανή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί με ρεύμα κατοικημένες περιοχές .

17 Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν
Ξύλο (κόκκινο πεύκο – ξύλο οξιάς και στύλους κυλινδρικούς από μπαμπού 6 – 3 mm) Γυαλόχαρτα (Διαφόρων βαθμών στιλπνότητας) Χαρτόνι (λευκό σκληρό – χρωματιστές κόλες χαρτί) Πανί (λευκό καραβόπανο) Μοριοσανίδα 35 x 35 κόντρα πλακέ 15Χ15 (βάση μακέτας) Πλαστική σωλήνα (διάμετρος 120mm ύψους 215mm) Σπάγκος 2 Γρανάζια από πλαστική ύλη Αποξηραμένα χόρτα Ξυλόβιδες (3x30) Κόλλα Πετραδάκια

18 Εργαλεία που χρειάστηκαν
Μολύβι Μετροταινία Πριόνι Ψαλίδι Δράπανο Ηλεκτρικό ( αρίδες για ξύλα διαφόρων διαμέτρων) Γωνιά (εργαλείο για το γώνιασμα των ξύλων) Κοπίδι με κοφτερές λεπίδες Πένσα Κατσαβίδι (σταυροκατσάβιδο)

19 Κόστος κατασκευής Ξύλα (για τον μηχανισμό και τον σκελετό του) 5 ευρώ
Ξύλα (για τον μηχανισμό και τον σκελετό του) ευρώ Μοριοσανίδα & κόντρα πλακέ (βάση ανεμόμυλού) ευρώ Χαρτόνια (λευκά – χρωματιστά) ευρώ Ξυλόβιδες (25 τεμάχια ) ,5 ευρώ Πανί ευρώ Πλαστική σωλήνα (Φ 120 Χ 21,5 cm) ευρώ Κόλλα ευρώ Σπάγκος ,5 ευρώ Γυαλόχαρτα ευρώ Αποξηραμένα χόρτα - πετραδάκια ευρώ Γρανάζια από πλαστική ύλη ευρώ Σύνολο κόστος υλικών ,00 ευρώ Ώρες εργασίας κατασκευής του ανεμόμυλου 10 ώρες: Κόστος εργατοώρας 5 ευρώ Χ 10 ώρες ,00 ευρώ Συνολικό Κόστος ,00 ευρώ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ 3ο Γυμνάσιο Νάουσας Τάξη Α΄1 Μάθημα : Τεχνολογίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google