Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
στα ίχνη του θεού Ασκληπιού...

2 Ασκληπιός Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στην περιοχή της Επιδαύρου γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Μια φορά… που λέτε, στη Θεσσαλία, ζούσε ένας βασιλιάς που τον έλεγαν Φλεγύα. Είχε μια πολύ όμορφη κόρη την Κορωνίδα. Την είδε ο Απόλλωνας ψηλά από τον Όλυμπο, την αγάπησε και κατέβηκε για χάρη της στη γη.

3 Και περνούσαν οι μήνες… ώσπου πλησίαζε ο καιρός που η Κορωνίδα θα γεννούσε το γιό του Απόλλωνα.
Επειδή φοβήθηκε την οργή του πατέρα της, έφυγε μακριά από την πατρίδα της. Περιπλανήθηκε μέρες και νύχτες πολλές, ώσπου έφτασε στην Επίδαυρο. Για να μην την βρει κανείς, ανέβηκε σ’ ένα βουνό. Εκεί, μέσα σε μια σπηλιά γέννησε το μωρό της. Ύστερα, το άφησε ολομόναχο κι έφυγε.

4 Κάθε μέρα μια κατσικούλα (αίγα) έμπαινε στη σπηλιά, θήλαζε το μωρό, που σιγά σιγά μεγάλωνε.
Μια μέρα, το μικρό Ασκληπιό τον βρήκε ο σκύλος (κύων) ενός κοπαδιού και οδήγησε εκεί το βοσκό. Από τότε το βουνό όπου γεννήθηκε ο Ασκληπιός ονομάστηκε Τίτθιο, από την αρχαία λέξη τίτθη, που θα πει τροφός (προς τιμή της κατσικούλας που τον έθρεψε με το γάλα της). Το διπλανό βουνό το είπαν «όρος κύνος» και την κορυφή του Κυνόρτιον (προς τιμή του σκύλου που βρήκε το μικρούλη Ασκληπιό).

5 Ο μικρός Ασκληπιός χρειαζόταν κάποιον για να τον μεγαλώσει
Ο μικρός Ασκληπιός χρειαζόταν κάποιον για να τον μεγαλώσει. Έτσι ο πατέρας του, ο θεός Απόλλωνας, τον πήγε στο Πήλιο και τον έδωσε στο σοφό κένταυρο Χείρωνα. Ο Χείρωνας λοιπόν ανέλαβε την εκπαίδευση του Ασκληπιού και του δίδαξε την τέχνη του κυνηγιού και την Ιατρική.

6 Η Επίδαυρος πήρε μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία με αρχηγό τον Ασκληπιό.
Ο Ασκληπιός μαζί με τον Ιάσονα και τους άλλους αργοναύτες, έφτασαν στη μακρινή Κολχίδα. Για το λόγο αυτό τον Ασκληπιό στην αρχή τον λάτρευαν ως ήρωα και όχι ως θεό. Χρόνια αργότερα ο ήρωας μετατρέπεται σε θεό και τη λατρεία του τη συνοδεύει ο ιερός όφις (φίδι).

7 Ο Ασκληπιός στα τέλη του 6ου αι. π. Χ
Ο Ασκληπιός στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. εμφανίζεται στο ιερό της Επιδαύρου δίπλα στον Απόλλωνα ως γιός του. Ο μύθος του είναι χαρακτηριστικός: Γιάτρευε, έλεγαν, σωρηδόν τους ανθρώπους. Ο Άδης παραπονέθηκε στον αδελφό του τον Δία ότι καταστρέφεται η ισορροπία του κόσμου κι εκείνος κεραυνοβόλησε τον Ασκληπιό και τον έχωσε στον Κάτω Κόσμο. Με τη μεσιτεία του πατέρα του, του Απόλλωνα, όμως ο Δίας δέχτηκε ότι ο Ασκληπιός μέσα από τη γη (χθόνιος Ασκληπιός), μπορούσε να συνεχίσει την ίαση των ανθρώπων.

8 ΑΒΑΤΟ ΛΟΥΤΡΑ ΘΟΛΟΣ ΝΑΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΞΕΝΩΝΑΣ ΘΕΑΤΡΟ

9 ΤΟ ΕΓΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΝ (ΑΒΑΤΟΝ)
ΤΟ ΕΓΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΝ (ΑΒΑΤΟΝ) Ήταν η μεγάλη στοά που είχε περιλάβει το ιερό πηγάδι και δεχόταν τους ασθενείς για την εγκοίμηση και την ίαση τους. Κατασκευάστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις, στις αρχές και στο τέλος του 4ου αι π. Χ, ενώ αρχιτέκτονας του Αβάτου αναφέρεται ο Πέριλλος.

10 ΛΟΥΤΡΑ Η λειτουργία των Λουτρών στο ιερό είναι άμεσα συνυφασμένη με τις καθαρτικές και ιαματικές ιδιότητες του νερού. Τα λουτρά πέρα από τις πρακτικές ανάγκες των πολυάριθμων επισκεπτών του ιερού έπαιζαν βασικό ρόλο στην ίαση των ασθενών.

11 Η ΘΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ (ΘΥΜΕΛΗ)
Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 365 και του 335 π.Χ. Αρχιτέκτονας της Θόλου ήταν ο Πολύκλειτος. Μυστηριακός χώρος που εθεωρείτο η υπόγεια κατοικία του ιατρού θεού. Το σχήμα της θυμίζει μνημειώδη τάφο και οι υπόγειοι κυκλικοί λαβυρινθώδεις διάδρομοί της συμβόλιζαν το σκοτεινό Κάτω Κόσμο.

12 ΝΑΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ Ο ναός του Ασκληπιού αποτελεί το κεντρικό οικοδόμημα του Ιερού. Με την κατασκευή του, το διάστημα π. Χ., ξεκίνησε το μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα του Ασκληπιείου. Από επιγραφικές μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι ο αρχιτέκτονας του ναού λεγόταν Θεόδοτος. Ο ναός ήταν περίπτερος με 6 x 11 δωρικούς κίονες στην περίσταση ενώ 2 επιπλέον δωρικοί κίονες βρίσκονταν ανάμεσα στις παραστάδες, στην είσοδο του πρόναου. Τμήμα του Ναού που βρίσκεται στο τοπικό αρχαιολογικό μουσείο.

13 Τελετουργικό Εστιατόριο ( ''Γυμνάσιο'' ) Ασκληπιείου
Τελετουργικό Εστιατόριο ( ''Γυμνάσιο'' ) Ασκληπιείου Αποτελείται από το κυρίως κτίριο του Εστιατορίου, το μνημειώδες Πρόπυλό του και το Ωδείο. Οικοδομήθηκε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 3ου αι. π. Χ. Το μνημείο είχε θεωρηθεί ως Γυμνάσιο, χώρος δηλαδή που συνδέεται με αθλητικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες. Η σύγχρονη έρευνα ωστόσο απέδειξε πως πρόκειται για ένα Εστιατόριο, προοριζόμενο για τα τελετουργικά γεύματα, στα οποία, σύμφωνα με τη λατρεία, ελάμβανε μέρος και ο θεός, προσφέροντας δύναμη και υγεία στους πιστούς.

14 Στάδιο Επιδαύρου Το Στάδιο του Ιερού του Ασκληπιείου της Επιδαύρου αποτελεί οικοδόμημα συνδεδεμένο με το τελετουργικό της λατρείας του Ασκληπιού, καθώς εδώ τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του Ασκληπιού. Το Στάδιο διαμορφώθηκε αρχικά σε μια φυσική κοιλότητα του εδάφους. Ο στίβος για τα αγωνίσματα του δρόμου ήταν χωρισμένος κατά μήκος με χαμηλές στήλες σε 6 ίσα μέρη (πλέθρα), τα οποία συνολικά είχαν μήκος μ., δηλαδή ένα «στάδιον». Τις στενές πλευρές ο δρόμος κατέληγε στη γραμμή εκκίνησης ή τερματισμού, όπου υπήρχαν κιονίσκοι που οριοθετούσαν τις θέσεις των αγωνιζομένων. Για τους αγώνες της πάλης, της πυγμαχίας και του άλματος προοριζόταν ο χώρος πίσω από τη γραμμή εκκίνησης/τερματισμού, μήκους περ. 15μ.

15 Ξενώνας (Καταγώγιο) Ασκληπιείου Επιδαύρου
Το Καταγώγιο, στα νοτιοανατολικά του Ιερού και στο δρόμο προς το Θέατρο, είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Ασκληπιείου. Πρόκειται για ένα κτίριο με χρηστικό ρόλο, το οποίο λειτουργούσε ως μεγάλος ξενώνας. Κτίστηκε στο τέλος του 4ου ή στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

16 ΤΕΛΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google