Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Ο Isaac Newton, Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος, θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής.  Γεννήθηκε στην.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Ο Isaac Newton, Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος, θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής.  Γεννήθηκε στην."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  Ο Isaac Newton, Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος, θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής.  Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1642 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, ο Newton δεν ήταν καλός αγρότης και τον έστειλαν στο Cambridge να σπουδάσει για να γίνει ιεροκήρυκας.

4  Άρχισε να σπουδάζει νομικά και στα δύο πρώτα χρόνια γνώρισε τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη.  Επίσης διάβασε τις εργασίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου για την Αστρονομία, καθώς και τις θεωρίες του Κέπλερ για το φως

5 Τελικά ο Newton μελέτησε μαθηματικά, όπου επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Ευκλείδη, τον Καρτέσιο και τον Βάκων. Όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κέιμπριτζ όταν έκλεισε λόγω της πανώλης και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έκανε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του.

6  Ως έφηβος ο Newton απείλησε ότι θα κάψει το σπίτι του μαζί με τους γονείς του. Δεν υπήρξε εύκολο παιδί και οι καθηγητές στο σχολείο τον χαρακτήριζαν ως «αδιάφορο» και «απρόσεκτο».  Έζησε μια πολύ μοναχική και μυστική ζωή, φοβόταν πολύ την κριτική και υπέστη τουλάχιστον δύο νευρικούς κλονισμούς.

7  Ως ενήλικος ήταν κρυψίνους, εγωιστής, εσωστρεφής, φιλόδοξος και οξύθυμος. Δημοσίευε ελάχιστα και με τεράστια καθυστέρηση. Εργαζόταν 18 ώρες την ημέρα στο υπόγειό του, απομονωμένος από τον έξω κόσμο. Έτρωγε ελάχιστα και συχνά ξεχνούσε να φάει επί πολλές ώρες.  Τιμήθηκε για τις εργασίες του στα Μαθηματικά και για τις έρευνες του γύρω από το φως και την παγκόσμια δύναμη που σήμερα ονομάζουμε βαρύτητα.

8  Αν και δεν ήταν όμως τόσο συμπαθής ως χαρακτήρας, από την άλλη ως επιστήμονας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους καινοτόμους όλων των εποχών.  Συνέλαβε πολλές ιδέες οι οποίες πλανιόνταν στον αέρα από παλιά. Μελετούσε εξαντλητικά τις ιδέες αυτές, τις καλλιεργούσε και τις παρουσίαζε μετά σαν δικές του.

9 Παρατηρώντας τον τρόπο γραφής του Νεύτωνα, διαπιστώθηκε ότι έγραφε τις σημειώσεις του στα ελληνικά! Αν και τα θέματα που επεξεργάζεται παρουσιάζονται στα λατινικά, η ανάλυση δίνεται σε σύντομο, καλογραμμένο ελληνικό κείμενο με μικρά γράμματα και πνεύματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ελληνική παιδεία ήταν τόσο διαδεδομένη, που ένας διανοητής τη χρησιμοποιούσε αβίαστα ακόμη και σε απλές σημειώσεις. Λόγω του τρόπου γραφής, το εν λόγω τετράδιο δεν κατατάχθηκε στα “κατάλληλα να τυπωθούν” μέρη του αρχείου του Νεύτωνα. Καταδικάστηκε στην αφάνεια μέχρι το 1872, οπότε και παρουσιάστηκε στη βιβλιοθήκη του Cambridge, όπου και τελικά ψηφιοποιήθηκε και “ανέβηκε” στο Διαδίκτυο το 2011.

10

11  O Newton δεν υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη βαρύτητα. Από πολύ νωρίτερα, ορισμένοι αστρονόμοι πίστευαν ότι υπάρχουν ελκτικές δυνάμεις μεταξύ της Γης και των ουράνιων σωμάτων. Υποστήριζαν ότι η Γη έλκεται προς όλες τις κατευθύνσεις από κάποιες «μαγνητικές» δυνάμεις, και πως η ακινησία της οφειλόταν στην αλληλοεξουδετέρωση όλων αυτών των δυνάμεων.

12  Εργαζόμενος πάνω σε αυτές τις ιδέες δημοσίευσε το διάσημο έργο του "Principia", στο οποίο και διατυπώθηκε το πρώτο αξίωμα για την βαρύτητα, το οποίο είχε παγκόσμια ισχύ γραμμένο στη λατινική γλώσσα.

13  Όπως το έθεσε ο ίδιος, "Συμπέρανα ότι οι δυνάμεις που συγκρατούν τους πλανήτες στην τροχιά τους πρέπει να είναι αντιστρόφως (ανάλογες) ως προς τα τετράγωνα των αποστάσεων από τα κέντρα γύρω από τα οποία περιφέρονται και εξ αυτού συνέκρινα τη δύναμη που απαιτείται για να συγκρατεί τη Σελήνη στην τροχιά της με την ισχύ της βαρύτητας στην επιφάνεια της Γης. Και τις βρήκα να συμφωνούν με ικανοποιητική προσέγγιση".  Οι περισσότεροι σύγχρονοι μη-σχετικιστικοί υπολογισμοί για τη βαρύτητα βασίζονται στο έργο του Newton.

14 Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το περιβόητο ατύχημα του Newton που του έδωσε την αφορμή να διατυπώσει τους νόμους της παγκόσμιας έλξης. To συγκεκριμένο περιστατικό κατά πάσαν πιθανότητα αποτελεί ένα θρύλο…

15  H απλή παρατήρηση μήλων που πέφτουν δεν θα αρκούσε για να οδηγήσει τον Νεύτωνα στο συμπέρασμα ότι η βαρυτική δύναμη υπακούει στο νόμο του αντίστροφου τετραγώνου! Αυτό το σημαντικό στοιχείο προέκυψε από την ανάλυση του Kepler για την κίνηση των πλανητών.

16  Μερικοί παρατήρησαν πως η ιδέα του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης είχε ήδη διατυπωθεί από τον Hooke. Όμως ο Νεύτωνας πίστευε ότι αυτός ήταν η ιδιοφυία! Οι άλλοι ούτε καν υπήρχαν. Αναμφίβολα, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο φέρθηκε τόσο απαίσια στον Hooke καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

17  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83 %CE%B1%CE%AC%CE%BA_%CE%9D%CE%B5% CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83 %CE%B1%CE%AC%CE%BA_%CE%9D%CE%B5% CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD  http://www.tmth.gr/sciencerelated/58- scientists/591-isaak-newton http://www.tmth.gr/sciencerelated/58- scientists/591-isaak-newton  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1 %CF%81%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%C E%B1 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1 %CF%81%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%C E%B1  http://www.antinews.gr/2011/12/21/139719 / http://www.antinews.gr/2011/12/21/139719 /

18 Παναγιώτα Γκουριώτη Εβελίνα Ιωακειμίδου


Κατέβασμα ppt " Ο Isaac Newton, Άγγλος Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος, θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής.  Γεννήθηκε στην."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google