Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής
Γιαννούδης Γιώργος Μάθημα 9ο. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

2 Τρόφιμα Ο άνθρωπος για ζήσει πρέπει να προσλαμβάνει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες μέσα από τις τροφές. Τρόφιμο είναι κάθε ουσία που καταναλώνεται και καλύπτουν τις ενεργειακές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και δε μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός: Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

3 Β) Ρυθμιστικές καταλυτικές δομικές λειτουργίες
Ομάδες τροφών Ο οργανισμός από την τροφή παίρνει τα απαραίτητα συστατικά για α) Ενέργεια: Υδατάνθρακες λιπίδια πρωτεΐνες Β) Ρυθμιστικές καταλυτικές δομικές λειτουργίες βιταμίνες Μέταλλα Ιχνοστοιχεία νερό Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

4 Ομάδες τροφών Η ενέργεια μετράται σε χιλιοθερμίδες (kcal)
Θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά –> αυτά που μας δίνουν ενέργεια Υδατάνθρακες (4 kcal/gr) Πρωτεΐνες (4 kcal/gr) Λιπίδια (9 kcal/gr) Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

5 Αντιοξειδωτικές ουσίες :
Ομάδες τροφών Αντιοξειδωτικές ουσίες : είναι τα μη θρεπτικά συστατικά των τροφών που συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας και πρόληψη ασθενειών. Βρίσκονται σε κάποιες τροφές (φρούτα, χόρτα, λάδι κ.λ.π.) και επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων, προλαμβάνουν ασθένειες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μεγάλη ποικιλία στη διατροφή με έμφαση σε λαχανικά και φρούτα Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

6 Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταµίνες A, C και Ε,
Ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισµό.  Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταµίνες A, C και Ε, Τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, το Β-καροτένιο, ο ψευδάργυρος, τα διάφορα είδη λυκοπενίων που περιέχονται στην ώριµη ντοµάτα, ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο σταφύλι, στα σταυρανθή, στο σκόρδο, στο χαµοµήλι και σε άλλα τροφικά.  Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

7 Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου
 προκαλούν βλάβες στον οργανισμό παράγονται κατά την διάρκεια παραγωγής ενέργειας με την χρησιμοποίηση οξυγόνου. Πότε αυξάνεται η παραγωγή ελευθέρων ριζών; έκθεση οργανισμού σε τοξικές ουσίες. αυξημένη παραγωγή ενέργειας ,υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και ιδιαίτερα λίπους και «κενών» θερμίδων, δηλαδή όταν τρώμε υπερβολικά λιπαρά. αυξημένη παραγωγή στεροειδών (π.χ σε καταστάσεις στρες – όπως η έντονη φυσική δραστηριότητα -, εφηβεία, διαταραχές εμμήνου ρύσεως κ.α). έκθεση οργανισμού σε συντηρητικά τροφίμων, και μολυσματικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (π.χ καπνός τσιγάρου, ρύποι που μολύνουν την ατμόσφαιρα). έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ υπεριώδης ακτινοβολία UV). Αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

8 Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
Προστατεύουν τις διπλές ημιδιαπερατές κυτταρικές µεµβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά και εκείνες των μετάλλων. Δρουν καρδιοπροστατευτικά: Αυξάνουν την ανθεκτικότητα των αγγείων, περιορίζουν τους φλεγµονώδεις παράγοντες, αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερίνης και συµβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της οµοκυστεϊνης. Ασκούν αντικαρκινική δράση : Μπλοκάρουν ή εµποδίζουν την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύµων στους ιστούς, αδρανοποιούν καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν µεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα κι επιβραδύνουν τους µηχανισµούς καρκινογένεσης. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

9 Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών
Βελτιώνουν τις πνευµατικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές απο την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία. Διατηρούν το δέρµα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου. Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήµατα, φλεγµονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αµφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών και ενισχύουν την όραση. Δρουν αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών. Διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισµό, αποτρέπουν την καταστροφή τους και, σε ορισµένες περιπτώσεις, ενισχύουν τη δράση τους. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

10 Ισορροπημένο διαιτολόγιο
Τα απαραίτητα συστατικά για τον άνθρωπο είναι 40: Διάφορα είδη υδατανθράκων Τα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες Βιταμίνες Μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά είναι κατανεμημένα στη φύση σε διαφορετικές τροφές, σε διαφορετικές ποσότητες και συνδυασμούς Άρα ποικιλία στη διατροφή – ισορροπία – μέτρο Οι διατροφολόγοι χώρισαν τις τροφές σε ομάδες με βάση τα κοινά συστατικά, κοινή σύσταση που έχουν. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

11 Ομάδες τροφίμων Ομάδες τροφίμων Αντιπροσωπευτικές τροφές 1
Γάλα και γαλακτομικά Γάλα, τυρί, γιαούρτι 2 Φρούτα και λαχανικά Φρέσκα λαχανικά και φρούτα 3 Δημητριακά - ψωμί Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα 4 Κρέας – ψάρι - όσπρια Κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά, όσπρια 5 Λίπη και έλαια Ελαιόλαδο και άλλα έλαια, βούτυρο, μαργαρίνη, ξηροί καρποί Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

12 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας
Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο


Κατέβασμα ppt "Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 9ο. Διδάσκων καθηγητής"
Διαφημίσεις Google