Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 3
ΤΕΙ Πελοποννήσου, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Β. Μπαμπαλός,PhD

2 Μέθοδος προστιθέμενης οικονομικής αξίας
Συνδυάζει αμιγώς χρηματοοικονομικά στοιχεία με ποιοτικά στοιχεία και την στρατηγική της επιχείρησης. Η βάση της μεθόδου είναι τα καθαρά λειτουργικά κέρδη μετά από φόρους, το σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου και τα απασχολούμενα κεφάλαια της επιχείρησης. Ενδείκνυται για την δυναμική εκτίμηση της αξίας της επιχείρησης. Είναι χρήσιμη για πολλούς ενδιαφερόμενους

3 Μέθοδος προστιθέμενης οικονομικής αξίας-πλεονεκτήματα
Χρησιμοποιείται για την ρύθμιση συστημάτων αμοιβών και κινήτρων απόδοσης Καλύπτει όλες τις πλευρές του επιχειρηματικού κύκλου Χρησιμοποιεί μέτρα που είναι κατανοητά από πολλούς και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν εύκολα. Διευκολύνει την λήψη αποφάσεων Είναι περισσότερο κατανοητή από παραδοσιακούς δείκτες κερδοφορίας όπως ο ROI

4 Μέθοδος προστιθέμενης οικονομικής αξίας-μειονεκτήματα
Βασίζεται σε χρηματοοικονομικές-λογιστικές μεθόδους και πληροφορίες με αποτέλεσμα οι πληροφορίες και οι μέθοδοι να έχουν περιορισμούς και να υπόκεινται σε χειραγώγηση Εστιάζει στα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για σχεδιασμό μακροπρόθεσμων στρατηγικών Είναι πολύπλοκη και απαιτείται σημαντικός χρόνο και πληροφορίες για την εφαρμογή της Η τεχνογνωσία για την εφαρμογή της δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη

5 Μέθοδος κεφαλαιοποιημένων οργανικών κερδών
Συναφής με την προεξόφληση ταμειακών ροών εάν χρησιμοποιηθούν τα οργανικά κέρδη της επόμενης πενταετίας αντί για αυτά της προηγούμενης. Και οι δυο μέθοδοι αποτιμούν την συνολική ωφέλεια που θα έχει ο επενδυτής στην πορεία του χρόνου. Οι διαφορές τους είναι οι παρακάτω: Η μια χρησιμοποιεί τα οργανικά κέρδη και η άλλη τα ταμειακά πλεονάσματα Η μέθοδος της προεξόφλησης των ταμειακών ροών συνυπολογίζει την υπολειμματική αξία της επιχείρησης και όχι το σύνολο της αξίας όπως συμβαίνει με την μέθοδο των οργανικών κερδών.

6 Μέθοδος κεφαλαιοποιημένων οργανικών κερδών-πλεονεκτήματα
Εστιάζει στις βασικές δραστηριότητες της επιχείρησης Είναι δυνατή η προβολή των οργανικών κερδών στο μέλλον Καταγράφει την δυναμική της επιχείρησης Είναι δυνατό να δώσει αρκετά αξιόπιστο αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την ανάλυση αριθμοδεικτών και την βασική χρηματοοικονομική ανάλυση

7 Μέθοδος κεφαλαιοποιημένων οργανικών κερδών-μειονεκτήματα
Απαιτείται πολύς χρόνος Δεν λαμβάνεται υπόψη η κεφαλαιακή και περιουσιακή θέση της επιχείρησης Απαιτούνται πολλές πληροφορίες Η πρόβλεψη των μελλοντικών οργανικών κερδών απαιτεί την υιοθέτηση αρκετών υποθέσεων Χρησιμοποιεί ως συντελεστή κεφαλαιοποίησης της μέση απόδοση της αγοράς που δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο μέτρο.

8 Μέθοδος κεφαλαιοποίησης της Υπερπροσόδου
Η συγκεκριμένη μέθοδος περιορίζει το βασικό αρνητικό στοιχείο της μεθόδου της καθαρής περιουσιακή θέσης που δεν λαμβάνει υπόψη της μελλοντικά υπερκέρδη/υπερπροσόδους. Ιδιαίτερα χρήσιμο για επιχειρήσεις που αναμένεται να αναπτυχθούν με υψηλό ρυθμό τα επόμενα έτη. Τα κεφάλαια που διαθέτει η επιχείρηση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποτιμηθούν. Στην περίπτωση που η αποτίμησή τους είναι μεγαλύτερη από την λογιστική(ιστορική) αξία τους η διαφορά μεταξύ της αποτίμησης και της λογιστικής αξίας θεωρείται ως υπεραξία.

9 Μέθοδος κεφαλαιοποίησης της Υπερπροσόδου
Το ποσό της υπεραξίας από την επιχειρηματική δράση θα πρέπει να συγκριθεί με την αντίστοιχη υπεραξία από τις επενδύσεις με χαμηλό ή μηδενικό κίνδυνο. Η διαφορά των δυο υπεραξιών ονομάζεται υπερπρόσοδος. Η υπερπρόσοδος στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων παρουσιάζεται ως υπεραξία (φήμη και πελατεία).

10 Μέθοδος συγκριτικής ανάλυσης εισηγμένων εταιρειών και χρήσης δεικτών κεφαλαιαγοράς
Η μέθοδος αυτή μαζί με την μέθοδο της καθαρής περιουσιακής θέσης και της προεξόφλησης των ταμειακών ροών θεωρείται από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αποτίμησης. Θεωρείται συμπληρωματική μέθοδος και όχι κύρια. Χρησιμοποιείται κυρίως για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων κυρίων μεθόδων. Η μέθοδος υλοποιείται με την χρήση πολλαπλασιαστών βασικών οικονομικών μεγεθών (πωλήσεις, ΚΠΦ, καθαρή θέση, σύνολο ενεργητικού κ.α.). Η επιλογή των μεγεθών εξαρτάται από τον κλάδο, τα προιόντα/υπηρεσίες που παράγει η επιχείρηση καθώς και από τις ιδιαιτερότητες που παρατηρούνται σε αυτά.

11 Μέθοδος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα δυο άλλων μεθόδων (καθαρής περιουσιακής θέσης και οργανικών κερδών) για τον υπολογισμό της αξίας της εταιρείας. Λαμβάνονται υπόψη όλα τα βασικά χρηματοοικονομικά και λογιστικά στοιχεία της επιχείρησης. Χρησιμοποιείται από τη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αποτίμηση εταιριών όταν αυτές πρόκειται να αρχίσουν την διαπραγμάτευσή τους στην κεφαλαιαγορά.

12 Μέθοδος συγκριτικών συναλλαγών
Εάν έχει γίνει κάποια εξαγορά ή συγχώνευση επιχείρησης η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ομοειδής και άμεσα συγκρίσιμη με την επιχείρηση με την οποία ενδιαφερόμαστε να αποτιμήσουμε τότε η αξία της επιχείρησης μπορεί να υπολογιστεί με βάση και μέτρο την αξία της επιχείρησης που έχει εξαγοραστεί ή συγχωνευτεί. Χρειάζεται προσαρμογή της αξίας αποτίμησης με βάση το μέγεθος, την θέση στον ανταγωνισμό και την δυναμικότητα της επιχείρησης.

13 Καταλληλότητα μεθόδων αποτίμησης ανάλογα με την περίπτωση

14 Καταλληλότητα μεθόδων αποτίμησης ανάλογα με την περίπτωση

15 Πηγές Λαζαρίδης, Θ Αποτίμηση Επιχειρήσεων, Εκδόσεις Gutenberg


Κατέβασμα ppt "Αποτίμηση Επιχειρήσεων Ενότητα 3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google