Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING
Όταν πολλές διεργασίες βρίσκονται στην κατάσταση ΕΤΟΙΜΗ (RUNNABLE / READY), ποιά διεργασία θα πάρει τη CPU; Αυτό το αποφασίζει εκείνο το τμήμα του Λ.Σ. που λέγεται χρονοπρογραμματιστής scheduler (scheduling algorithm). Ποιός χρονοπρογραμματίζει τον χρονοπρογραμματιστή; Ο χρονοπρογραμματιστής καλείται: από την ρουτίνα εξυπηρέτησης διακοπής ρολογιού (clock interrupt service routine) και από την ρουτίνα block() του kernel (που καλείται όταν η τρέχουσα διεργασία θα μπλοκάρει).

2 Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING
Πότε ένας αλγόριθμος δρομολόγησης είναι "καλός"; Δίκαιος: ισοκατανομή CPU κύκλων στις διεργασίες Αποδοτικός: υψηλό ποσοστό χρήσης του CPU (CPU utilization) μικρός χρόνος απόκρισης για αλληλεπιδραστικές εφαρμογές - interactive (response time) χρόνος απόκρισης – συστήματα δέσμης ( turnaround time) διεκπεραιωμένες διεργασίες / μονάδα χρόνου ( throughput) Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα αυτά ταυτόχρονα ! (περιβάλλον χρήσης: batch εναντίον interactive).

3 Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING
Τύπος Διεργασίας: Φραγμένη από I/0 ή CPU;  (I/O / CPU – bound) ; Σε κάθε "τικ" το clock interrupt service routine καλεί τον χρονοπρογραμματιστή ο οποίος εξετάζει αν η τρέχουσα διεργασία έχει χρησιμοποιήσει τη CPU αρκετά. Αν ναι, τότε κάποια άλλη διεργασία (αυτή που θα διαλέξει ο αλγόριθμος δρομολόγησης θα τρέξει). Αν όμως η τρέχουσα διεργασία είναι I/O-bound τότε συνήθως θα μπλοκάρει συχνά, και έτσι θα χρησιμοποιεί λιγότερο το CPU απ' ότι μία CPU-bound διεργασία. Στόχος πρέπει να είναι να υπάρχει ένα καλό μείγμα από τους 2 τύπους διεργασιών προς εκτέλεση κάθε στιγμή. Γιατι;

4 Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING
Προεκτοπιστικός χρονοπρογραμματισμός: [Preemptive Scheduling]: Οταν ο αλγόριθμος επιτρέπει στη CPU να δοθεί σ' άλλη διεργασία πριν η τρέχουσα διεργασία να έχει τελειώσει. Non-preemptive αλγόριθμοι δίνουν το CPU σε μία διεργασία μέχρι να τελειώσει, μετά διαλέγουν άλλη διεργασία ... κ.ο.κ. To preemptive scheduling δημιουργεί προβλήματα σχετικά με ταυτόχρονη πρόσβαση σε κοινή μνήμη. Απ' την άλλη μεριά, non-preemptive scheduling φαίνεται μη εφαρμόσιμο για τις πιο πολλές εφαρμογές (που έχουν πολλές διεργασίες στο σύστημα ταυτόχρονα).

5 Χρονοπρογραμματισμός εκ περιτροπής (Round Robin)
Απλός, δίκαιος, και πιο πολύ-χρησιμοποιημένος αλγόριθμος!. Η κάθε διεργασία έχει ένα time quantum (ή time slice). Έτσι θα τρέξει για ένα διάστημα ίσο με το time slice, μετά το CPU θα δοθεί σε κάποια άλλη διεργασία, κ.ο.κ. Αν η διεργασία μπλοκάρει πριν το time slice παρέλθει, τότε πάλι η CPU θα δοθεί σ' άλλη διεργασία. Απλή υλοποίηση! context switch: Η διαδικασία κατά την οποία δίνεται το CPU σ' άλλη διεργασία αποκαλείται CPU switch, διεργασία switch, & context switch.

6 Χρονοπρογραμματισμός εκ περιτροπής (Round Robin)
Ο χρόνος που απαιτείται για το context switch είναι σημαντικός: αλλαγή "περιβάλλοντος": σώσιμο regs, PC, SP, ... στη δομή για την τρέχουσα διεργασία στη διεργασία Table, φόρτωμα των regs, PC, SP από τη δομή για την επόμενη διεργασία στη διεργασία Table, αλλαγή Page Tables, ...κ.ο.κ. Η αποδοτικότητα του Round-Robin αλγόριθμου εξαρτάται από την διάρκεια του quantum (σε σχέση καιι με τον χρόνο που απαιτείται για context switch). Μεγάλο quantum  μεγάλος χρόνος απόκρισης για interactive χρήστες. Μικρό quantum  για μεγάλα ποσοστά του χρόνου το CPU χρησιμοποιείται για context switch.

7 Χρονοπρογραμματισμός Με Προτεραιότητες
Ο αλγόριθμος Round-Robin είναι χρήσιμος όταν όλες οι διεργασίες έχουν την ίδια σπουδαιότητα. Αυτό όμως δεν ισχύει συχνά! Σε μερικές εφαρμογές, διεργασίες κάποιων χρηστών έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα (π.χ. Διεργασίες ασφάλειας, στρατηγών, καλών πελατών). Γενικά, ο αλγόριθμος διαλέγει την διεργασία με την μεγαλύτερη προτεραιότητα. Συχνά, η προτεραιότητα μιας διεργασία μεταβάλλεται με το χρόνο και εξαρτάται από το πόσα CPU cycles έχει ήδη χρησιμοποιήσει. Σε πολλά συστήματα υπάρχουν αρκετά I/O-bound jobs. Αυτά πρέπει να ‘χουν μεγαλύτερη προτεραιότητα! Έτσι, θα πάρουν το CPU και πολύ σύντομα θα ζητήσουν I/O. Τότε η I/O διεργασία και οι άλλες CPU-bound διεργασίες τρέχουν παράλληλα.  Αυτός ο παραλληλισμός μειώνει τον μέσο χρόνο απόκρισης και αυξάνει το throughput του συστήματος.

8 Χρονοπρογραμματισμός Με Προτεραιότητες
Ένας απλός τρόπος υπολογισμού προτεραιότητας: 1/p, όπου p είναι το ποσοστό του time slice που χρησιμοποίησε η διεργασία την τελευταία φορά που έτρεξε. I/O-bound διεργασίες έχουν χαμηλό p => υψηλή προτεραιότητα. Υβριδικός αλγόριθμος: Round-Robin και προτεραιότητες Το σύστημα παρέχει Ν διαφορετικές προτεραιότητες οι οποίες σχηματίζουν Μ ομάδες, καθεμιά με Ν/Μ προτεραιότητες. Ο αλγόριθμος διαλέγει πάντα ένα διεργασία από την ομάδα με τις μεγαλύτερες προτεραιότητες. Σε κάθε ομάδα χρησιμοποιείται Round-Robin scheduling

9 Χρονοπρογραμματισμός Με Προτεραιότητες
Αν υπάρχει κάποιο διεργασία με προτεραιότητα 1 τότε αυτή τρέχει, αλλιώς κάποια διεργασία με προτεραιότητα 2, κ.λπ. Όλες οι διεργασίες με προτεραιότητα 1 τρέχουν με Round-Robin κ.λπ. Με το πέρασμα του χρόνου οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάζουν. Αλλιώς μερικες διεργασίες δεν θα τρέξουν ποτέ (λιμοκτονία). Ο υβριδικός αλγόριθμος υλοποιείται συνήθως μ' ένα multi-level queue. Το 1ο queue έχει διεργασεςs της 1ης ομάδας, κ.λπ. Ο αλγόριθμος βρίσκει το πρώτο μη άδειο queue, διαλέγει τη διεργασία στην κορυφή του queue και όταν τελειώσει το quantum της διεργασία την τοποθετεί στο τέλος του ίδιου queue. Το Λ.Σ. UNIX χρησιμοποιεί αυτό τον αλγόριθμο (με Ν=128, Μ=32, quantum=100 Msec).

10 Χρονοπρογραμματισμός Με Προτεραιότητες
Είναι δυνατόν κάθε ομάδα να σχετίζεται με διαφορετικό quantum. Δηλ. η κατώτερη ομάδα να ‘χει 1 quantum, η αμέσως επόμενη να ‘χει 2 quanta, κ.λπ. Έτσι μία διεργασία με προτεραιότητα Π τρέχει για Π x quanta χρόνο. Είναι επίσης δυνατόν οι προτεραιότητες των διεργασιών να απορρέουν από τον τύπο της διεργασίας. π.χ. διεργασίες που περιμένουν για terminal I/O <-> 1 διεργασίες που περιμένουν για disk I/O <-> 2 διεργασίες των οποίων το quantum τελείωσε <-> 3 διεργασίες που έχουν χρησιμοποιήσει πολλά quanta <-> 4.

11 Χρονοπρογραμματισμός Με Προτεραιότητες
Σ' αυτά τα συστήματα υπάρχουν 4 queues ένα για κάθε προτεραιότητα. Ο αλγόριθμος διαλέγει πάντα την διεργασία στην κορυφή του queue με την μεγαλύτερη προτεραιότητα. Έτσι, interactive χρήστες/διεργασίες και disk I/O διεργασίες προτιμούνται. Όλοι οι παραπάνω αλγόριθμοι σχεδιάστηκαν για συστήματα με πολλά interactive διεργασίες. Αν το σύστημά μας δέχεται δέσμες διεργασιών (batch jobs), τότε κάτι άλλο χρειάζεται.

12 Η Μικρότερη Δουλειά Πρώτη (SHORTEST JOB FIRST) (SJF)
SJF είναι χρήσιμος όταν ο χρόνος CPU που χρειάζεται το κάθε διεργασία είναι γνωστός από πριν (π.χ. εφαρμογές όπως ασφαλιστικές, αεροπορικές εταιρείες, κ.λπ). SJF διαλέγει πάντα το διεργασία που χρειάζεται λιγότερο το CPU. Tο παράδειγμα δείχνει ότι το SJF είναι βέλτιστο (μπορεί ν' αποδειχθεί εύκολα).

13 Η Μικρότερη Δουλειά Πρώτη σε Αλληλεπιδραστικά Περιβάλλοντα
Μιας και ο SJF ελαχιστοποιεί τον χρόνο απόκρισης είναι επιθυμητό να τον χρησιμοποιήσουμε και για interactive συστήματα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο CPU χρόνο απαιτεί κάθε διεργασία (ή μάλλον κάθε εντολή που ένας χρήστης πληκτρολόγησε στο τερματικό του). Έστω ότι εκτιμήθηκε ότι ένα job χρειάζεται χρόνο T0. Όταν τρέχει σημειώνεται ότι χρησιμοποίησε το CPU για χρόνο T1. Τότε ενημερώνουμε την εκτίμηση μας με βάση Τ0 & Τ1. π.χ. Τ0 = αΤ0 + (1-α)Τ1 αποτελεί την καινούργια εκτίμηση. Την επόμενη φορά που τρέχει το ίδιο job σημειώνουμε ότι πήρε χρόνο T2. Τότε ενημερώνουμε την εκτίμησή μας με βάση Τ0 & T2. π.χ. Τ0 = α Τ0 + (1-α) T2

14 Η Μικρότερη Δουλειά Πρώτη σε Αλληλεπιδραστικά Περιβάλλοντα
Αν α=1/2  Τ0 = (Τ0 / 2) + (Τ1 / 2), Τ0 = (Τ0 / 4) + (Τ1 / 4) + (Τ2 / 2), .... Όσο πιο μικρή η τιμή του α, τόσο πιο γρήγορα ξέχνιονται οι παλιές εκτιμήσεις.... Δυστυχώς ο SJF δεν είναι βέλτιστος όταν όλα τα jobs που θα δρομολογηθούν δεν είναι γνωστά εκ προοιμίου.

15 Χρονοπρογραμματισμός με εγγυήσεις - Guaranteed Sched.
Βασική ιδέα: Δώσε εγγυήσεις σε κάθε χρήστη αναφορικά με το πόσα CPU cycles θα δοθούν στο διεργασία του. π.χ. Αν υπάρχουν Ν χρήστες, τότε όλοι θα πάρουν 1/Ν των CPU cycles. Η υλοποίηση: Το Λ.Σ. υπολογίζει πόσο CPU χρόνο έχει πάρει το κάθε διεργασία. Επίσης, υπολογίζει πόσο χρόνο έπρεπε να είχε πάρει (login time/N). Μετά υπολογίζει τον λόγο των (1) και (2). Ο αλγόριθμος διαλέγει το διεργασία με τον μικρότερο λόγο, η οποία τρέχει μέχρι ο λόγος της να γίνει μεγαλύτερος κάποιας άλλης διεργασίας

16 Διαχωρισμός Πολιτικής & Μηχανισμού Χρονοπρογραμματισμού
Ο διαχωρισμός αυτός είναι καλή ιδέα γενικά και όχι μόνο για τον χρονοπρογραμματισμό. Η πολιτική αναφέρεται στην "φιλοσοφία" του αλγόριθμου. Ο μηχανισμός αναφέρεται κυρίως στην "υλοποίηση" του αλγορίθμου. Παράδειγμα: Ένας χρήστης μπορεί ν' αποφασίζει για τις σχετικές προτεραιότητες των διεργασιών του. Ο kernel τις δρομολογεί ανάλογα μ' αυτές τις προτεραιότητες. Παρομοίως, μία parent διεργασία δίνει προτεραιότητες στα παιδιά του.  ο αλγόριθμος που εκτελείται από το Λ.Σ. έχει παραμέτρους που τις δίνουν user διεργασίες.

17 Πολύ Επίπεδος Χρονοπρογραμματισμός (2-Level Scheduling)
Μοντέρνα συστήματα συνήθως έχουν πολλές (πολλές φορές) μεγάλες διεργασίες που θέλουν να τρέξουν. Επειδή η Κ.Μ. κοστίζει πολύ, είναι συνήθως μικρή  δεν χωράνε όλες οι διεργασίες στην κύρια μνήμη. Η δρομολόγηση των διεργασιών σ' αυτά τα συστήματα γίνεται ως εξής: short-term scheduling (STS): Αφορά την δρομολόγηση που έχουμε δει μέχρι τώρα. Δηλ. διαλέγει ποιά από τις διεργασίες που βρίσκονται στην Κ.Μ. θα τρέξει Long-term scheduling (LTS) : Υπεύθυνο για να καθορίζει ποία από όλες τις διεργασίες που θέλουν να τρέξουν θα εισέλθουν στην κύρια μνήμη.

18 Πολύ Επίπεδος Χρονοπρογραμματισμός (2-Level Scheduling)
Έτσι, αντί να έχουμε έναν μονολιθικό αλγόριθμο που λαμβάνει υπ' όψιν του το κόστος για context switch μίας διεργασίας που βρίσκεται στο δίσκο, υπάρχει ο παραπάνω διαχωρισμός ευθυνών. Συνήθως ο LTS χρησιμοποιεί (μερικά από) τα εξής κριτήρια: χρόνος παραμονής στο δίσκο ή Κ.Μ. χρόνος CPU που δόθηκε στη διεργασία προτεραιότητα της διεργασίας μέγεθος της διεργασίας (συνήθως οι μεγάλες διεργασίες στέλνονται στο δίσκο για να ‘ρθουν πολλές μικρές).


Κατέβασμα ppt "Χρονοπρογραμματισμός CPU - SCHEDULING"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google