Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κατάρτιση διαιτολογίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κατάρτιση διαιτολογίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’

2 Κατάρτιση διαιτολογίου
Λήψη ενός γενικού ιστορικού του ατόμου Λήψη διαιτητικού ιστορικού Υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης Καθορισμός ημερήσιων θερμιδικών αναγκών Σύγκριση των πραγματικών και των συνιστώμενων θερμιδικών αναγκών Κατανομή των θερμίδων στα 3 βασικά θρεπτικά συστατικά Υπολογισμός πρωτεϊνικών απαιτήσεων Σύνταξη διαιτολογίου

3 NCP Στάδιο 1. Διατροφική αξιολόγηση
Α. Ανθρωπομετρήσεις Β. Βιοχημικοί Δείκτες C. Κλινική Εικόνα D. Διατροφικό Ιστορικό H. Ιστορικό εξεταζόμενου A. Ανθρωπομετρήσεις ΔΜΣ Ιδανικό Βάρος ΒΜ Ενεργειακές ανάγκες

4 A. Ανθρωπομετρήσεις ΔΜΣ – ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
ΙΒ = ΔΜΣ * Υ² Για γυναίκες : 21,3 - 22,1 Για άνδρες : 21,9 - 22,4 για άτομα με ΔΜΣ ≥ 25 επιλέγουμε στις γυναίκες 22,4 και στους άνδρες 22,7. Ταξινόμηση ΔΜΣ(Kg/m2) Κίνδυνος συνοσυρότητας Ελλειποβαρές <18,5 Χαμηλός (αλλά ο κίνδυνος από άλλα κλινικά προβλήματα αυξημένος) Φυσιολογικό 18,6-24,9 χαμηλός Υπέρβαρο 25,0-29,9 μέτριος Παχυσαρκία 1ου βαθμού 30,0-34,9 αυξημένος Παχυσαρκία 2ου βαθμού 35,0-39,9 Πολύ αυξημένος Παχυσαρκία 3ου βαθμού ≥ 40 Πάρα πολύ αυξημένος

5 Διατροφική Πρόσληψη Αξιολόγηση Θρεπτικών συστατικών
D. Διατροφικό Ιστορικό Διατροφική Πρόσληψη Αξιολόγηση Θρεπτικών συστατικών Φαρμακευτική Αγωγή – Συμπληρώματα Αρέσκειες – Απαρέσκειες τροφίμων

6 D. Διατροφικό Ιστορικό ΒΜ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Υπολογισμός ΒΜ με τον τύπο Mifflin Γυναίκες: ΒΜ = 10×Β + 6,25 × Υ – 5 × Η -161 Άνδρες: ΒΜ = 10 × Β + 6,25 × Υ – 5 × Η + 5 Β = πραγματικό βάρος σε kg, Υ = ύψος σε cm, H = ηλικία σε έτη Υπολογισμός ΒΜ με τη μεθοδο του 24h Γυναίκες: ΒΜ = Β × 0,95 × 24 Άνδρες: ΒΜ = Β × 1 × 24 Β = ιδανικό ή επιθυμητό βάρος σε kg ΕΑ = ΒΜ × PAL ΒΜR (μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας) = ΒΜ + ΘΕΤ

7 NCP Στάδιο 2. Διατροφική Διάγνωση
Ρ Αλλαγές στη διατροφική κατάσταση Ε Αιτία/Παράγοντες που συνεισφέρουν στο πρόβλημα S Δείκτες/Δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διατροφική διάγνωση

8 NCP Στάδιο 3. Διατροφική παρέμβαση
Στόχοι (Διατροφικές οδηγίες/Συστάσεις – Γεύματα – Τρόφιμα - κ.α.) Kcal Διαιτολογίου Πρωτεϊνικές Ανάγκες Ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών Πίνακας Ισοδυνάμων Κατανομή γευμάτων

9 Kcal διαιτολογίου

10 Απώλεια Βάρους Συνιστάται ένα ενεργειακό έλλειμμα της τάξεως των kcal/d ανάλογα με το σωματικό μέγεθος και φύλο_ μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα μπορεί να επιφέρει σημαντική απώλεια άλιπου ιστού Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) συστήνει απώλεια βάρους gr την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ ή 0,5 -1 κιλό την εβδομάδα στα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35

11 Υπολογισμός μακροθρεπτικών συστατικών
Συνιστώμενες αναλογίες σύμφωνα με DRIs,2010 για ενήλικες PRO 10-35% (10-15% με φυτική / ζωική PRO 50-50) LIP 20-35% (25-30% όπου <10% SFA, ≤10% PUFA, ≤15% MUFA) CHO 45-65% (50-60%) Πρωτεϊνικές Ανάγκες: για ενήλικες, 0,8γρ/kg ΙΒ Σε υποθερμιδικά διαιτολόγια επιδιώκουμε να είναι οι πρωτεΐνες για τις γυναίκες 60-65γρ/ημέρα και για τους άνδρες 70-75γρ/ημέρα τουλάχιστον.

12 Στάδια Σύνταξης Διαιτολογίου
Στάδια Σύνταξης Διαιτολογίου ΔΜΣ Ιδανικό Βάρος ΒΜ Ενεργειακές ανάγκες Kcal Διαιτολογίου Ποσοστά μακροθρεπτικών συστατικών Πρωτεϊνικές απαιτήσεις Πίνακας Ισοδυνάμων Κατανομή γευμάτων

13 ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμός Ισοδυνάμων CHO (g) PRO (g) LIP Kcal ΓΑΛΑ άπαχο 12 8 2 100 ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά 5 120 ΓΑΛΑ πλήρες 160 ΦΡΟΥΤΑ 15 - 60 ΛΑΧΑΝΙΚΑ 25 ΑΜΥΛΟ 3 1 80 ΚΡΕΑΣ άπαχο 7 45 ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό 75 ΚΡΕΑΣ υψηλά λιπαρό ΛΙΠΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

14 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α.Ι. ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΑΠΟ- ΓΕΥΜΑ ΒΡΑΔΥ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ ΓΑΛΑ άπαχο ΓΑΛΑ με μειωμένα λιπαρά ΓΑΛΑ πλήρες ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΜΥΛΟ ΚΡΕΑΣ άπαχο ΚΡΕΑΣ μέτρια λιπαρό ΚΡΕΑΣ υψηλό λιπαρό ΛΙΠΟΣ

15 Το προτεινόμενο διαιτολόγιο θα πρέπει :
Να είναι θρεπτικά πλήρες (να καλύπτονται όλες οι ομάδες τροφίμων) Να προσφέρει τόσες θερμίδες, όσες απαιτούνται κάθε φορά για τη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους Να συμβάλλει στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να αμβλυνθεί από ένα σωστό διατροφικό πρότυπο Να είναι προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής και στους ρυθμούς του ατόμου Να μην περιλαμβάνει τρόφιμα που το άτομο δεν καταναλώνει ή δεν πρέπει να καταναλώσει Να περιλαμβάνει τα 3 βασικά γεύματα αλλά και ενδιάμεσα σνακ-μικρά γεύματα

16 Χαρακτηριστικά της ισορροπημένης δίαιτας:
Να περιορίζεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης, γιατί ευνοούν την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων Να επιλέγονται φρούτα και λαχανικά σε ποικιλία, γιατί διαθέτουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη, γιατί προσφέρουν «κενές» θερμίδες και βλάπτουν την υγεία Να καταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες (προϊόντα ολικής άλεσης) γιατί περιέχουν πολλές βιταμίνες και επιπλέον είναι ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα

17 Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών, γιατί υποκαθιστούν ενεργειακά αλλά πιο υγιεινά τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία Να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση αλατιού, γιατί επιβαρύνει τα νεφρά και αυξάνει την πίεση Να προτιμάται κατανάλωση νερού και όχι αναψυκτικών, που είναι πλούσια σε θερμίδες και χημικά πρόσθετα, ενώ δεν προσφέρουν καθόλου βιταμίνες Να καταναλώνονται τρόφιμα γευστικά αλλά απλά μαγειρεμένα

18 Τα γεύματα της ημέρας πρέπει να διαθέτουν:
Ποσότητα ικανή να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού και να προσφέρει ενέργεια ικανοποιητική για τις ανάγκες του ατόμου Ποιότητα υψηλή με επάρκεια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά


Κατέβασμα ppt "Κατάρτιση διαιτολογίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google