Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Refuge(e).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Refuge(e)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 refuge(e)

2 Αλλαγή Παραδείγματος Κατανάς Χρήστος Με τον όρο ‘’Αλλαγή Παραδείγματος’’ περιγράφουμε μια αλλαγή των βασικών παραδοχών του επιστημονικού κλάδου ή αλλιώς μια επιστημονική επανάσταση. Αυτή η επανάσταση συμβαίνει όταν οι επιστήμονες συναντούν ανωμαλίες που δεν μπορούν να εξηγηθούν από το διεθνώς αποδεκτό πρότυπο η αλλιώς από την θεωρία που επικρατεί. Τότε αναγκάζονται, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα θεωρία και όλες τις παραμέτρους της, καθώς και τις ανωμαλίες οι οποίες οδήγησαν στην αποτυχία της, να αναπτύξουν μια νέα θεωρία η οποία θα περιλαμβάνει όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Κοινώς όταν κάτι αναγκάζει μια θεωρία να αποτύχει και αναπτύσσεται μια νέα θεωρία τότε συντελείται μια αλλαγή παραδείγματος. Η σχέση του όρου μου με την πρόταση της ομάδας μας βασίζεται στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός της σκηνής κατασκήνωσης η οποία θα λειτουργεί ως πρόχειρο καταφύγιο για τους πρόσφυγες, περιέλαβε παραμέτρους και ανάγκες αυτής της ευπαθούς κοινωνικής ομάδας. Με αυτό τον τρόπο, η σκηνή κατασκήνωσης μετατρέπεται από ένα προσωρινό καταφύγιο, το οποίο δίνει λύση στο πρόβλημα της στέγασης, σε έναν χώρο ο οποίος θα είναι ενεργειακά αυτόνομος και επίσης θα εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες πόσιμου νερού από μόνος του.

3 Recombinant architecture Λόη Μαριάννα
Τα κτίρια αναγκάζονται να αλλάξουν μορφή ή να δημιουργηθούν από την αρχή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες των χρηστών τους. Η μορφή των κτιρίων γίνεται πιο ευέλικτη, υβριδική αφού εκτός από τη βασική λειτουργία για την οποία έχουν κατασκευαστεί, καλούνται πλέον να υπηρετήσουν και άλλες πρόσθετες. Η κατοικία μπορεί πλέον να αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο εργασίας, ψυχαγωγίας ή παροχής υπηρεσιών καθώς όλα γίνονται μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Η μορφή του κτιρίου δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τη λειτουργία του. Τα κτίρια είναι πιο έξυπνα κατασκευασμένα, σε συγχρονισμό με την έλευση των νέων τεχνολογιών. Οι πόλεις και τα κτίρια σχεδιάζονται με πολλαπλές λειτουργιές και να αναμεμειγμένες χρήσεις, εκεί έγκειται και ο συσχετισμός του όρου «recombinant architecture», με την πρόταση της ομάδας μου. Το προσωρινό καταφύγιο το οποίο θα έχει τη μορφή μιας σκηνής κατασκήνωσης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες λειτουργίες που θα το καταστήσουν αυτόνομο και εργονομικό. Είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες δημιουργώντας επομένως άνετες συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το φωτοβολταïκό πάνελ το προσαρτάται στο πάνω μέρος της σκηνής την καθιστά ενεργειακά αυτόνομη. Επίσης, η μορφή από τις μπανέλες που συγκρατούν το φωτοβολταϊκό πάνελ, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη κατά τη διάρκεια βροχής να συλλέξει νερό, το οποίο μέσω του ειδικού φίλτρου να γίνει πόσιμο. Η σκηνή εκτός από τη βασική λειτουργία του ύπνου έχει τη δυνατότητα να παρέχει στο χρήστη ρεύμα και πόσιμο νερό, μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι έχει μια υβριδική μορφή, που με κάποιο τρόπο θα μπορούσε να περιγραφεί κα ως «recombinant architecture».

4 Virtual Reality Άννα Χατζίκου Πρόσφυγας ονομάζεται κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης, εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της φυλής, της θρησκείας ή της εθνικότητάς του, ή ακόμα εξαιτίας της ιδιότητας του μέλους μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων (πολιτικός πρόσφυγας), και επιπλέον τού είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του. Αυτός ο χώρος διαμονής αν και προσωρινός δημιουργεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον γι’ αυτη την κατηγορία ανθρώπων δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι μεταφέρθηκαν σε έναν κόσμο χωρίς φοβίες και ανασφαλειες όπου τους προσφέρονται κάποιες βασικές παροχές. Αυτό το τεχνητό περιβάλλον βοηθά στην ισορροπία του ψυχισμού και την προσαρμογή στην καθημερινότητα που μεταβάλλεται συνεχώς.

5 3D Graphics Ανάστάσιος Καϊσίδης Τα 3D graphics παίζουν ρόλο βοηθητικό στη σύνθεση και δημιουργία του χώρου προστασίας που δημιουργήσαμε. Μέσω των 3Dπρογραμμάτων μπορεί κατά τον σχεδιασμό της σκηνής μέσο την αναπαράστασης-απεικόνισης της σκηνής να φανεί με ρεαλιστικότατα και λεπτομέρεια το αποτέλεσμα και αν αυτό είναι ικανοποιητικό και τι θα πρέπει να βελτιωθεί. Ακόμα τα 3D μπορούν μέσο της τεχνολογίας των 3D εκτυπωτών να βοηθήσουν στα μέγιστα στην δημιουργία πλήθος τέτοιων σκηνών σε πολύ λίγο χρόνο, καθότι τα περισσότερα μέρη και υλικά θα μπορούν άμεσα να εκτυπώνονται και συναρμολογούνται. Επομένως είναι ένας παράγοντας σχεδιασμού της κατασκευής που σαν στόχο έχει την εξυπηρέτηση της δημιουργίας της.

6 Prototype Βασιλεία Γερακοπούλου
Αυτό μπορεί να είναι ένα αντικείμενο, μια ιδέα, ένας ζωντανός οργανισμός. Ο σχεδιασμός ενός αντικειμένου μπορεί να είναι ένα πλήρης κλίμακας πρωτότυπο από το αντικείμενο καθαυτό. Το πρωτότυπο προϊόν ακολουθεί η μαζική αναπαραγωγή του. Ο σχεδιασμός ενός καταφυγίου, το οποίο είναι ένα αντικείμενο αποτελεί την σύλληψη μιας ιδέας η οποία μπορεί να αποτελέσει πρωτότυπο τόσο στο σχεδιασμό και την μαζική παραγωγή όμοιων αντικειμένων όσο και στο σχεδιασμό προϊόντων με την ίδια φιλοσοφία και αντίκτυπο.

7 TO ZHTHMA Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής είναι η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών. Τα αίτια αυτής της μετακίνησης είναι οι πολεμικές συρράξεις που ταλανίζουν κυρίως τις αραβόφωνες περιοχές και η οικονομική ανέχεια που μαστίζει τις χώρες του τρίτου κόσμου. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να αφήσουν τα πατρογονικά τους εδάφη και να αναζητήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε άλλα κράτη, κυρίως σε κράτη της κεντρικής Ευρώπης. Έτσι δημιουργούνται μεγάλα προσφυγικά ρεύματα τα οποία έχουν ως στόχο να φτάσουν σε αυτές τις χώρες. Αφού καταφέρουν να ξεπεράσουν όλους τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, οι πρόσφυγες φτάνουν σε χώρες υποδοχής, οι οποίες λειτουργούν ως ένας ενδιάμεσος σταθμός από τον τελικό τους προορισμό. Ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει είναι ότι ο ρυθμός απορρόφησης των προσφύγων από τις χώρες στις οποίες επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα είναι πάρα πολύ μικρός, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Οι χώρες υποδοχής με την σειρά τους παρουσιάζουν αδυναμία στο να οργανώσουν χώρους προσωρινής διαμονής μέχρις ότου να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα αυτό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους, οι οποίοι τους αφήνουν απροστάτευτους από τους φυσικούς κινδύνους. Το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει λοιπόν είναι το πως θα μπορέσουν να εξασφαλιστούν αξιοπρεπής συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους τόπους προσωρινής διαμονής τους.

8 ΣΤΟΧΟΙ Ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει είναι να προσφέρουμε μια οικονομική λύση στο ζήτημα του χώρου διαμονής των προσφύγων η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις δομές τις οποίες έχουν οργανώσει οι χώρες υποδοχής. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο ο οποίος θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες στέγασης και προστασίας από τις φυσικές συνθήκες με αποτέλεσμα την αύξηση της αίσθησης ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Δεν προβλέπεται αυτή η λύση να είναι μια μόνιμη κατασκευή καθώς δεν επιδιώκεται αυτός ο χώρος να αντικαταστήσει την μόνιμη κατοικία τους.

9 Η ΠΡΟΤΑΣΗ Η πρόταση της ομάδας μας είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός προσωρινού καταφύγιου με την μορφή σκηνής κατασκήνωσης. Τα χαρακτηριστικά τα οποία θα έχει αυτή η σκηνή θα τις προσδίδουν ιδιότητες οι οποίες θα καλύπτουν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Η εργονομία της σκηνής είναι τέτοια ώστε επιτρέπει το εύκολο στήσιμο και ξεστήσιμο της. Τα υλικά τα οποία έχουν επιλεχθεί την καθιστούν σχετικά εύκολη στη μεταφορά της. Οι αντοχές των υλικών απέναντι στις καιρικές συνθήκες δημιουργούν άνετες συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της. Το φωτοβολταïκό πάνελ το προσαρτάται στο πάνω μέρος της σκηνής την καθιστά ενεργειακά αυτόνομη.

10 REFUGE(E) To καταφύγιο έχει τη μορφή σκηνής pop up για να συναρμολογείται και να αποσυναρμολογείται εύκολα και γρήγορα. Η σκηνή περιέχετε σε συσκευασία ορθογωνική με πάχος 10 cm, βάρος 3 kg και διαστάσεις 1,00mx1,50m. Φέρει χειρολαβή από ανθεκτικό ύφασμα σαν ιμάντα για να μετακινείται εύκολα από ένα άτομο. Όλος ο εξοπλισμός, μηχανικός και ψηφιακός περιέχεται μέσα στην συσκευασία της σκηνής. Η σκηνή ανοίγει και ξεδιπλώνεται όπως μία βεντάλια, ο σκελετός της που αποτελείται από ελαστικές μπανέλες fiberglass σταθεροποιείται και στερεώνεται στο έδαφος με πασσαλάκια για καλύτερη σταθεροποίηση της σκηνής. Πάνω από το κέλυφος προσαρτάται επιπλέον στοιχείο το οποίο είναι ένα εύκαμπτο ηλιακό πάνελ, φωτοβολταϊκό, το οποίο έχει και χρήση σκιάστρου. Οι μπανέλες του πάνελ έχουν τη μισή διατομή ανοιχτή για να συλλέγουν το βρόχινο νερό και να το μεταφέρουν μέσω πλαστικών σωληνώσεων σε δεξαμενή που προσαρτάται στο εσωτερικό της σκηνής.

11 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το refuge(e) διαθέτει χαρακτηριστικά έξυπνου αντικειμένου καθώς η λειτουργία της είναι πολυδιάστατη. Εκτός από την πρωταρχική και βασική λειτουργία της, ως πρόχειρο κατάλυμα, διαθέτει συστήματα που τις δίνουν επιπλέον χαρακτηριστικά. Αυτό έγκειται τόσο στον τρόπο συναρμολόγησης και μεταφοράς της, όσο και στην ενεργειακή βιωσιμότητα της . Η τοποθέτηση του ηλιακού πάνελ προσφέρει αυτονομία στην ενέργεια, παρέχοντας 220 V και έως 40 Kw ηλεκτρικής ενέργειας ημερησίως. Η μπαταρία έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας για τις ανήλιες μέρες. Η προσάρτηση συλλεκτών νερού χωρητικότητας 8lt στο κατάλυμα προσφέρει μια αυτονομία για πόσιμο νερό καθώς το βρόχινο νερό φιλτράρεται μέσα από τη συσκευή. Τα υλικά που επιλέχθηκαν για τον σκελετό, τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες της σκηνής είναι υλικά υψηλής αντοχής που χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα.

12 ΣΧΕΔΙΑ Όψη

13 Όψη

14 Κάτοψη

15 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

16

17 ΥΛΙΚΑ

18


Κατέβασμα ppt "Refuge(e)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google