Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαρμαρίδου Ιωάννα Επανομή, Φεβρουάριος 2019.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαρμαρίδου Ιωάννα Επανομή, Φεβρουάριος 2019."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαρμαρίδου Ιωάννα Επανομή, Φεβρουάριος 2019

2 Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

3 Σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρείται η αιολική, ηλιακή, αεροθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια.

4 Ως « ανανεώσιμες πηγές » θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας ( π. χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα ), όπως η ηλιακή και η αιολική.

5 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ηλιακη ενεργεια χαρακτηριζεται το συνολο των διαφορων μορφων ενεργειας που προερχονται από τον ηλιο. Αιολικη ενεργεια είναι η εκμεταλλευση της ενεργειας του ανεμου. Χαρακτηριστικα παραδειγματα της εκμεταλλευσης της ηλιακης ενεργειας είναι τα ιστιοφορα κα οι ανεμομυλοι.

6 ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑ Το νερο κανοντας τον « κυκλο » του στη φυση εχει δυναμικη ενεργεια, όταν βρισκεται σε περιοχες με μεγαλο υψομετρο, η οποια μετατρεπεται σε κινητικη, όταν το νερο ρεει προς τις χαμηλοτερες περιοχες. Βιομαζα χαρακτηριζεται οποιοδηποτε υλικο παραγεται από ζωντανους οργανισμους και μπορει να χρησιμοποιηθει ως καυσιμο για παραγωγη ενεργειας.

7 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η γεωθερμια είναι μια ηπια και πρακτικα ανεξαντλητη ενεργειακη πηγη, που μπορει με τις σημερινες τεχνολογικες δυνατοτητες να καλυψει αναγκες θερμανσης και ψυξης, αλλα και σε ορισμενες περιπτωσεις να παραγει ηλεκτρικη ενεργεια.

8

9 Μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαρακτηρίζονται οι πηγές οι οποίες δεν αναπληρώνονται ή αναπληρώνονται εξαιρετικά αργά για τα ανθρώπινα μέτρα από φυσικές διαδικασίες. Στις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται κυρίως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γνωστά και ως ορυκτά καύσιμα.Βέβαια, η φύση δεν σταματά να δημιουργεί ούτε άνθρακα ούτε πετρέλαιο.

10 Αν αναλογισθούμε όμως ότι η ανθρωπότητα καταναλώνει ημερησίως τόση ποσότητα ορυκτών καυσίμων όση μπορεί η φύση να δημιουργήσει σε χίλια περίπου χρόνια, αντιλαμβανόμαστε πλέον την έννοια της ανανεωσιμότητας..

11 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το πετρελαιο είναι ένα παχυρρευστο, μαυρο υγρο ορυκτο που αποτελει και τη σπουδαιοτερη φυσικη πηγη ενεργειας. Το φυσικο αεριο είναι ένα μειγμα αεριων υδρογονανθρακων που αποτελειται κυριως από μεθανιο (85-98%) και σε μικροτερες ποσοτητες αιθανιο, προπανιο και βουτανιο.

12 ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι γαιανθρακες βρισκονται στο υπεδαφος. Σχηματιστηκαν κατά στρωματα, κατά τη διαρκεια πολλων εκατομμυριων ετων, από υπολλειματα φυτικης υλης που θαφτηκαν μετα από φυσικες καταστροφες. Η πυρηνικη ενεργεια είναι η ενεργεια που υπαρχει μεσα στον πυρηνα του ατομου και μπορει να απελευθερωθει ειτε με σχάση ειτε με σύντηξη.

13


Κατέβασμα ppt "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Μαρμαρίδου Ιωάννα Επανομή, Φεβρουάριος 2019."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google